jokokasia 28.08.09, 22:35 witam mam pytanko ile daje sie ksiedzu na chrzest pieniazkow bo nie mam pojecia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joshima Re: chrzest 28.08.09, 23:10 Trzeba zapytać księdza Choć IMO powinno być za darmo U nas to jest 250-300 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: chrzest 28.08.09, 23:15 uoo matko, u mnie Ksiądz zapytany ILE powiedział, że 50zł za spisanie aktu chrztu dla siostry zakonnej. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
marsellle1 Re: chrzest 29.08.09, 09:50 Ja chrzciłam dwa tyg. temu, dałam 100 zł. Ksiądz powiedział co łaska, więc równie dobrze mogło być 50 zł, jak i 200 zł. Myślę, że 200-300 zł to za dużo, to raczej sumy za ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka34 Re: chrzest 29.08.09, 09:55 u nas nic nie wziął,ale 50 zł jak musisz to wydaje mi się ok Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: chrzest 29.08.09, 20:52 heh kościelnego u mnie w parafi nie pada zwrot "tyle co łaska" tylko konkretna cena Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: chrzest 29.08.09, 10:17 u Nas też ksiadz nie chcial kasy, dalismy 50 na tace Odpowiedz Link Zgłoś
marla79 Re: chrzest 29.08.09, 20:55 jak zapytalam jaka opłata to powiedzial ze nie trzeba wcale. ale jednak nalegalam by cos dac. to powiedzial jak pani uwaza. dalam 100zl. i zapytalam czy dobrze. powiedzial tak, dobrze. a jak byl u nas po koledzie to wcaale nie wziął koperty, az na klatke za nim wyszlam, ale kategorycznie odmowil. taka mamy parafie i kazdy sobie ją chwali bo sa fajni księża.da sie z nimi w kazdej kwesti dogadac. my np. chrzest mamy w sobote o 16. i masz extra dla nas bedzie odprawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka_bdg Re: chrzest 30.08.09, 11:58 50zł. I chyba przesadą jest 200-300zł, wiadomo, że przy małym dziecku są wydatki i lepiej dziecku kupić coś a nie się rzucać na bajońskie sumy dla księdza. A jak nie dasz to co-nie ochrzci??? Z szacunku do uroczystości można dać ile się uważa i na ile nas stać. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nikamika Re: chrzest 30.08.09, 13:16 chrzest powinien byc za darmo przeciez to jest przyjecie dziecka do wspolnoty!!! cennik u ksiedza to jest mega przesada - Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: chrzest 31.08.09, 00:32 nikamika napisała: > ludzie sami ucza zeby tylko dawac i dawac ..... masz całkowita rację! moja znajoma dała 20 zł, powiedziała że na więcej ją nie stać i już Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: chrzest 31.08.09, 09:03 heh mój mąż wszędzie by się targował, no i w kancelarii też tak pół żartem pół serio do księdz, a co jakby nas nie było stać na taką sumę; ksiądz zrobił taką minę, ze od razu ucięła się gadka heh; sądzę, że jak rzeczywiście by w naszej parafii nie było kogoś stac, żeby wyłozyć te 150 PLN to musiałby złożyć stosowne dokumenty, nie obyło by się bez wizyty środowiskowej księży, aby sprawdzić rzeczywisty status i sysuację socjalno-bytową i trza by było troche poczekac na odpowiedź bo nóż poprawi się sytuacja... Odpowiedz Link Zgłoś
rupiowa Re: chrzest 31.08.09, 07:43 u nas zawsze jest mowa ze "co laska" ale... mam pamietac ile wydam na alkohol na przyjecie. Troche takie teksty sa wkurzajace bo co jesli nie zamierzam podawac alkoholu? Takie z gory przyjmowanie ze bedzie picie. Ale reasumujac to ja na wsi podwarszawskiej placilam 150 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_kr Re: chrzest 31.08.09, 11:57 50 zł - na jednej mszy było chrzczonych 16 dzieci, pomyślałam że jak każdy da 5o zł to i tak się księdzu nazbiera sporo za jedną mszę. Odpowiedz Link Zgłoś
nikamika Re: chrzest 31.08.09, 21:54 podejrzewam ze godzine jak moj synek mial chrzest dzieci bylo 12 lub 13 i msza ok 50-60min max Odpowiedz Link Zgłoś
ania_kr Re: chrzest 01.09.09, 11:32 Parafia przy nowym osiedlu w Krakowie, chrzty są 2 razy w mcu i raczej nie ma mniej niż 10 chrztów na raz. W Wielkanoc było 26 No a msza trwa nie więcej niż godzinę, wszystko "robione" taśmowo, bez wychodzenia z ławek. Jest mniej uroczyście, ale swobodniej i bardziej na luzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: chrzest 01.09.09, 11:46 U nas jest opcja chrztu - nie podczas mszy św, ale samego chrztu przed mszą, po mszy, całkiem solo. Może mniej uroczyście niz na mszy, ale bardzo to popularne wśród rodziców dzieci "kolkowych" i duzo płaczących z innego niz kolka powodu. Chrzest trwał 20 min. Jak mówię, nie tak uroczyście, ale za to b. kameralnie. Ksiądz nawet pożartował z chrzestnymi , Daliśmy 200 zł. Taki nasz parafialny standard (bez względu czy chrzci się na mszy, czy poza nią). Uprzedzajac pytanie- jak ktoś da mniej, tez ochrzczą i nie wytykaja potem palcami Mieszkam parę km od Krk. Odpowiedz Link Zgłoś
marla79 Re: chrzest 01.09.09, 21:00 ja bede chrzciała teraz w sobotetj. 5 wrzesnia. ustalilismy sobote godz. 16. i bedzie chrzest na mszy sw. i tylko nasza rodzina bedzie w kosciele. bo masz standarowo o 18. Odpowiedz Link Zgłoś
olafasola2009 Re: chrzest 08.09.09, 12:10 Witaj, ja odpowiem pytaniem: czy znacie może jakiegoś księdza, który by ochrzcil moją 3 miesięczną córcię? "Mój rejonowy" ksiądz odmówił, ponieważ my z mężem mamy tylko ślub cywilny (z wyboru bo to nasze pierwsze małżeństwo) i powiedzial mi, że rozwodnikom by ochrzcil, ale skoro my z wyboru nie wzięliśmy ślubu kościelnego to ochrzci małą tylko jak weźmiemy ślub kościelny! na moje stwierdzenie, że to nie wina dziecka jakie ja mam poglądy i chcę dać mu możliwość aby kiedyś sama mogła wybrać, a teraz chciałam przygotować jej do tego grunt, po to chcę małą ochrzcić i posłać do komunii - nie dostałam odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: chrzest 08.09.09, 16:02 ja nie mam slubu koscielnego(i nigdy nie wezme ) i chrzest dostalam normalnie, choc nie powiem, ze ksiadz(Szczecin) zachecal "goraco" do wziecia slubu koscielnego ;P Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.r.t.a.1983 Re: chrzest 08.09.09, 22:29 Dramat, na kogo wy trafiacie!!! Ja w ogóle nie mam ślubu, na pytanie księdza kiedy planuję - szczerze odpowiedziałam że jeszcze nie - i dziś zapisałam się na termin chrztu. Choć nie powiem że ksiądz był z tego faktu zadowolony Coś mi mówił o życiu wiecznym i na koniec dał książeczkę "Miej miłosierdzi dla nas żyjących w związkach niesakramentalnych" .... Odpowiedz Link Zgłoś
zagolska Re: chrzest 08.09.09, 16:15 jak tak czytam wasze posty to sie za glowe zlapalam. chyba przeplacilam i to slono. Ja dalam 300. Mieszkamy pod warszawa, nie wiem czy cennik zalezy od regionu Polski.w tym samym kosciele bralam slub na ktory dalismy 700 pln. a kolezanka dala 10000 bo brala w styczniu i ksiadz jasno jej powiedzial ze musi wiecej zaplacicc za ogrzewanie ((( wiecie co szczesciarzami sa ci ktorzy trafiaja na ksiezy z powolania ktorzy mowia, nie trzeba a jesli juz to nieznaczna sume bo przecierz wiara powinna byc za darmo (( az smutno sie robi nie. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: chrzest 08.09.09, 18:58 zagolska napisała: a > kolezanka dala 10000 Chyba 1000 A nas za chrzest daje się co łaska.Sama nie wiedziałam ile dać.Tak się złożyło że płaciłam miesiąc po chrzcie (u nas płaci się zawsze po chrzcie ale w innym dniu) i jak pani w kancelarii otwarła zeszyt gdzie miała napisane kto ile dał,widziałam że pozostali rodzice,którzy chrzcili razem z nami (w sumie 4 chrzty) dali 50 zł,więc i ja tyle dałam. Odpowiedz Link Zgłoś