czarny.doris26 13.01.10, 12:03 Czy to normalne że jednego dnia czuję że dziecko rusza się praktycznie cały dzień a następnego nie czuję nic? Obecnie jestem w 26tc. No i tętno dziecka 4tyg temu było 155 a teraz tylko 142. Proszę rozwiejcie moje obawy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sugarka Re: Ruchy dziecka. IP: 86.96.226.* 13.01.10, 13:08 Ja czasami mam wrazenie, ze mala jest spokojna. Wtedy pije 2 szklanki czegos zimnego (woda, albo woda z sokiem) i po jakis 10 minutach mala sie odzywa. Polozna na SR mowila tez ze od ok, 28 tygodnia dziecko powinno kopac przynajmniej 10 razy w ciagu 12 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
nightmaress Re: Ruchy dziecka. 13.01.10, 15:41 > No i tętno dziecka > 4tyg temu było 155 a teraz tylko 142. Od 24tc tetno dziecka zwalnia do okolo 140-150 uderzen na minute, przy czym nalezy pamietac, ze nie ma ono wartosci stalej i w zaleznosci np. od aktywnosci dziecka sie zmienia. Wczesniej srednio bylo w granicach 140-160. I co istotne, jesli zdarzy sie, ze jednorazowy wynik pomiaru bedzie "poza skala" nie nalezy panikowac, poniewaz jednorazowy wynik o niczym nie przesadza,a moze byc jedynie wskazaniem do przeprowadzenia powtornego pomiaru. To tak dla podkreslenia dla ewentualnych schizujacych Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.doris26 Re: Ruchy dziecka. 13.01.10, 18:28 Dzięki wam za odpisanie na mój list. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Ruchy dziecka. 13.01.10, 18:27 Tętno dziecka zmienia się z sekundy na sekundę - sama to zobaczysz za jakiś czas na zapisie KTG, rozstrzał jest całkiem niezły i zależy od aktywności dziecka. Co do ruchów - regularności po mojej córce do tej pory się nie mogę doczekać i raczej nie mam co na nią liczyć. Są dni, kiedy kopie i przeciąga się nieomal bez przerwy, a są takie, gdzie przerwy sięgają dwóch czy trzech godzin (byłam na tę okoliczność kilkakrotnie na KTG, okazywało się, że córa ma po prostu lenia), kompletnie lekceważąc sobie to, czy jestem po posiłku, czy nie, czy napiłam się zimnej wody, czy nie, czy zjadłam coś słodkiego, czy nie. Jednakowoż od ostatecznego rozwiania Twoich wątpliwości jest lekarz i to jego musisz się w pierwszej kolejności pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
czula_b Re: Ruchy dziecka. 14.01.10, 10:41 Tętno jako takie nie powinno się zmieniać - czasem je gorzej słychać, bo dziecko przemieszcza się i odsuwa od peloty, którą się wychwytuje pracę jego serca. Koniecznie jedź do szpitala - na pewno Cię to uspokoi. Ja też miałam taką przygodę, lekarz w gabinecie nawrzeszczał na mnie, że w takiej sytuacji nie na wizytę, tylko na izbę przyjęć - nie ma na co czekać. Na szczęście u mnie skończyło się na strachu, ale lepiej się upewnić. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
aduska80 Re: Ruchy dziecka. 14.01.10, 12:57 ja jestem w 18tyg i mam ten sam problem.rucy dzidizusia czuję od14tc bo to moja druga ciąża.Bywają dni jak np dzisiejszy,ze jeszcze od wczoraj nic nie czułam oczywiście od razu mam głupie myśli.Już leżałam,jadłam słodkie i nic cisza.Miałam już kilka takich dni więc mam nadzieję,że teraz też nagle poczuję ruchy.Skąd w takim razie wiedzieć czy coś jest nie tak przecież nie będę jeździć do lekarza co kilka dni? Odpowiedz Link Zgłoś
turkus_a Re: Ruchy dziecka. 15.01.10, 16:14 Witam. No wiec ja mam podobne zmartwienie od kilku dni czuje jak maly bardzo rzadko sie rusza a wczesnioej to był mały wojownik dokładnie od 3 dni czuje jego ruchy rzadziej i sie martwie czy mały mógl sie zaplątac w pepowine ? jestem w 26 tygodniu ciazy i łozysko jest na przdniej scianie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: Ruchy dziecka. 16.01.10, 10:56 na tym etapie maluch moze jeszcze tak sie odwrocic ze slabiej czuc jego ruchy, a lozysko na scianie przedniej jeszcze je tlumi. Jestem w 28tc i tez sa dni takie ze maluch rusza sie co chwilke i sa takie kiedy robi sobie dluuugie przerwy a ja siwieje ze strachu Odpowiedz Link Zgłoś