amiszka10 31.01.10, 18:33 Witajcie? Czy ktoś zetknął się z takim zaleceniem lekarza przy cukrzycy ciążowej, aby mierzyć cukry co drugi dzień? Jak to wyglądało? Czy to znaczyło,że tylko co 2. dzień trzyma się dietę? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gatta28 Re: Cukrzyca ciążowa 31.01.10, 18:43 Ja mierzyłam codziennie i dieta codziennie. Jeżeli cukry są w normie i nauczysz się co możesz jeść a czego nie, to można mierzyć rzadziej, ale dieta bezwzględnie codziennie! Odpowiedz Link Zgłoś
marbus Re: Cukrzyca ciążowa 31.01.10, 20:56 ja mam takie zalecenie i to od pani prof,ktora specjalizuje sie w cukrzycy ciazowej.Ale diete mam trzymac cały czas,a nie tylko w te dni kiedy mierze cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
ags-1 Re: Cukrzyca ciążowa 01.02.10, 13:00 W czasie ciazy, majac cukrzyce c., musialam sama badac sobie cukier 5 razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
amiszka10 Re: Cukrzyca ciążowa 01.02.10, 16:10 Marbus!To co ma na celu takie zalecenie? Czy chodzi o oszczędność pasków? Skąd wiadomo bez zmierzenia cukru, że wszystko w porządku? Czy pani doktor to jakoś wytłumaczyła? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marbus Re: Cukrzyca ciążowa 01.02.10, 19:10 tak mi zaleciła ,nie motywowała tego jakos szczegolnie a ja nie dopytywałam.Oczywscie na poczatku ierzyłam cukier codziennie bo musłam wychwycic co mi ten cukier podnosi.Teraz cały czas jem tylko to co wiem,ze moge jesc i cukry sa w normie.Nie wiem czy chodzi o oszczednosc paskow,nie mam pojecia.Ja chodze do prof Cypryk,niby autorytetu jesli chodzi o cukrzyce ciezarnych.Nie doszukuje sie niczego,stosuje sie do jej zalecen i tyle. Pozdrawiam.M. Odpowiedz Link Zgłoś
amiszka10 Re: Cukrzyca ciążowa 02.02.10, 13:58 Mam jeszcze jedno pytanie, czy mierzycie poziom hemoglobiny glikowanej (inaczej glikozylowanej)HbA1c co miesiąc i jakie macie wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Cukrzyca ciążowa 01.02.10, 17:55 nigdy sie nie spotkalam z takim zaleceniem ja mierze cukry po kazdym posilku (na poczatku mierzylam i przed, i po, ale po 6 tygodniach moge juz tylko "po") czasami zapomne zmierzyc, ale diete trzymam bezwglednie, wiec skoro i tak caly czas jem w miare to samo (=nie jem niewskazanych produktow), to jak raz na 4-5 dni nie zmierze i nie zapisze, to mi diabetolog nie nie truje a dieta to podstawa! pozdrawiam Kwiecienka o Pomiarach Odpowiedz Link Zgłoś