malwi_31 01.02.10, 20:01 Mówi się, że drugi poród jest łatwiejszy i krótszy. Chciałabym was zapytać czy tak jest faktycznie czy nie ma na to reguły? Będę wdzięczna za wasze uwagi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
be_em Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 20:15 no nie wiem myślę, że było łatwiej bo byłam nastawiona i widziałam co mnie czeka to pomaga! drugi poród zaczął się słabymi skurczami o 20.00 urodziłam następnego dnia po 13.00 Tylko końcówka zwaliła mnie z nóg, raz, ze bez znieczulenia, dwa, ze córka ważyła 4100 i było ciężej ją "wypchnąć" a pierwszy zaczął się o 1.00 w nocy a urodziłam o 14.00 syn ważył 3.500 i miałam znieczulenie. tak więc chyba nie ma reguły drugi szedł fajnymi etapami bo przy pierwszym miałam ciągle silne bóle i skurcze a przy drugim tylko pod koniec. aaa...no i w jednym i drugim przypadku miałam bóle krzyżowe nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 20:33 Był łatwiejszy i krótszy, ale również bardzo bolało. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.czarka Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 20:48 Obydwa porody bez znieczulenia: - Pierwszy 11 godz., bardzo bolesny, 17 szwów - Drugi 4 godz., lajtowy, 4 szwy Jednym słowem różnica kolosalna - rodząc pierwszego synka trafiłam na fatalny personel, do drugiego porodu starannie wybrałam szpital i opiekę miałam super Moje koleżanki miały podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik31 Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 21:00 Krotszy ale rownie bolesny.Przy pierwszym porodzie pierwsze skurcze o 12 w poludnie i syn urodzil sie o 17.55,drugi porod,pierwsze skurcze przed 12 w nocy a corka urodzila sie o 3.48.Po pierwszym powiedzialam ze nigdy wiecej zadnych porodow,po drugim ze moge zaraz isc rodzic nastepne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 21:07 drugi był o połowę krótszy (pierwszy 20 godzin, drugi 10 od pierwszych delikatnych skurczów) za to masakrycznie bolesny (zwłaszcza od 5 cm do pelnego rozwarcia- darłam się, że zagłuszałam remont na ulicy ). Co ciekawe pierwszy poród z oksy nie był tak bolesny jak ten drgi calkowicie naturalny i bez wspomagaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 21:36 Pierwszy - 7 godzin, od odejścia wód płodowych począwszy, próżniociąg, ogólnie nieźle, wręcz polecam Drugi - 5 godzin od odejścia wód, bolesny, ale bez przesady, umiałam oddychać, więc było fajnie - szybko i sprawnie, lekarka nie zdążyła przyjść, polecam tym bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 22:08 u mnie chyba nie mozna porównać. pierwszy straszny i traumatyczny.cala masa niepotrzebnych interwencji medycznych. drugi starannie zaplanowany tez bolesny ale mniej (bo bez oksy) i kroplówek. obaj synowie duzi, pierwszy 4 kgm drugi 4,5 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
marla79 Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 22:11 obydwa porody takie same. nie bolesne, lajtowe. malutko szwów. poczawszy od pierwszych skurczy pierwszy poród 17 -21.40 drugi 11 - 13.30. chłopcy wyskoczyli rach ciach. II faza porodu - parcie w obu przypadkach 5min. Odpowiedz Link Zgłoś
marla79 Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 22:12 dodam ze te godziny to tego samego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
alkara Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 22:11 Pierwszy trwał 16 godzin, to znaczy tyle byłam w szpitalu bo mąż spanikował i mnie zawiózł jak zaczęłam w nocy pod prysznicem siedzieć skórcze dość bolesne, wywoływany oksy bo nie szło rozwarcie, pęcherz przebijany, nacięcie, mała 3920 g, ale jakoś dałam radę Drugi 6 godzin od odejścia wód, inny ból - bardziej party bo jak wody odeszły to mały zszedł na dół, bez nacięcia chociaż nie mogłam kolosa w całości wypchnąć, przez dwa parte tylko głowa mu wystawała no ale 4500g ważył Więc teoretycznie drugi poród był lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 22:14 Drugi trwał z 5 h, potem od razu mogłam chodzic, iść pod prysznic itp. Choc córeczka była duża 4830. Słowo - klucz: znieczulenie zewnątrzoponowe Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 22:22 Pierwszy - palnowane cc. Drugi (czyli pierwszy) boski - 2h20min od pierwszego (w życiu) bolesnego skurczu, bolało umiarkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz pitu_finka 02.02.10, 07:42 Pytanie. Co skłoniło Cię do drugiego porodu naturalnego jak pierwsze miałaś cc? Ja własnie też miała pierwsze cc, cudowne, bezbolecsne i nie wiem czy się pchać w parcie za drugim razem Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: pitu_finka 02.02.10, 09:20 Lekarz mnie namówił, że niby warto choć spróbować. Będę mu za to dozgonnie wdzięczna. CC to było nie było poważna operacja. Mimo, że cc wspominam bardzo dobrze, super szybko do siebie doszłam, następnego dnia latałam non stop po korytarzu to jednak sn nie da się z niczym porównać. I start w życie synek miał jednak lepszy, córa trochę popłakała zanim nam się pozwolili na dobre spotkać, a synka zabrali mi dopiero po 2 godzinach na ważenie i po urodzeniu w ogóle nie płakał. Od razu zaczął jeść. Mam super wspomnienia z tego porodu! A młody mały nie był bo ważył 3900 i miał ogromna głowę (37cm). Zero naciecia, jeden malutki szew na niewielkie pękniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 leneczka 08.02.10, 13:35 żałuj, bo poród sn to najcudowniejsze uczucie w zyciu. i jestem bardzo szczesliwa ze udało mi sie tego doswiadczyć i to bez znieczulenia mimo bóli krzyzowych nastepne bobo rodze ze znieczuleniem na milion %! Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 22:56 Tak, ja mogę to potwierdzić. Oba porody siłami natury bez znieczulenia, pierwszy 8 godzin, drugi 2,5, a jeśli chodzi o nacięcie to przy pierwszym było większe, przy drugim mniejsze i mogłam siadać już tego samego dnia. I dziecko drugie mniej płaczące Ale kochane tak samo jak pierwsze, oba porody w sumie dobrze wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
dunia34 Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 23:18 Obydwa zaczęły się 0k. 1 g. w nocy Pierwszy 12godz. Odejście wód, silne skurcze ale dopiero po 6 godzinach podali znieczulenie, nacięcie, że przez następne 2 m-ce nie mogłam usiąść -syn waga 4600 i 56 cm Drugi 11g. wiedziałam co mnie czeka więc mniej stresu (szczególnie u męża)umówiona położna, wanna z masażem w pokoju. Zaczęło się odejściem wód ale słabe skurcze, nawet myślałam żeby nie brać znieczulenia, ale szybko zmieniłam zdanie gdy po 8 g. dołożyli mi oksy. Syn szybko wyskoczył bez nacinania krocza waga -4500 59cm Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 23:28 Pierwszy 21 godz. na porodówce, myslałam ze umrę, to było 13 lat temu i o zzo przy porodach nikt jeszcze nie słyszał Drugi 3 godziny wszystkiego od pierwszych skurczy, w sumie tylko dwa naprawde bolesne skurcze, reszta luzik, zyczę takiego porodu Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Jaki był wasz 2 poród? 01.02.10, 23:31 aha drugi też bez znieczulenia, bo jak dojechałam do szpitala juz było za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Jaki był wasz 2 poród? 02.02.10, 08:34 Pierwszy - 4 godziny, z oksytocyną (bo wody odeszły a nie było skurczy ani rozwarcia), dolarganem. Szybko, ale boleśnie i na prochach. Drugi - naturalnie, szybko postępował, wszystko jak trzeba ale przy 6cm rozwarcia dziecko zaczęło się dusić i skończyło się cesarką. Porażka Odpowiedz Link Zgłoś
knati Re: Jaki był wasz 2 poród? 02.02.10, 08:57 Pierwszy poród mi lekarze sami przedłużyli bo nie miałam skurczy tylko mi wody odeszły i chcieli poczekać aż sama ich dostanę . Tak więc trwał od 18 do 10.55. Z czego skurcze miałam dopiero po podaniu oksytocyny czyli o godz 6. Synek urodził się o 10.55. Z drugim pierwszy skurcz o 14 (ale poszłam jeszcze spać-żeby mieć siły), o 17 już były bardziej bolesne, a o 20.50 już było po wszystkim. Ledwo zdążyłam z drugim do szpitala, bo nie było w jednym miejsca i mnie odesłali do drugiego. W efekcie na porodówkę trafiłam już z bólami partymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Jaki był wasz 2 poród? 02.02.10, 11:13 U mnie oba były szybkie ale drugi ekspresowy. Przy pierwszym odeszły mi wody,pojechaliśmy do szpitala,tam trochę na piłce posiedziałam,pod prysznicem....Licząc od odejścia wód (skurcze w drodze do szpitala się zaczeły) mój poród trwał jakieś 3 godziny). Drugi zaczął się podobnie odeszły wody,zadzwoniłam po karetkę(mąż został ze starszym dzieckiem)zdążyłam się ubrać bo to było wcześnie rano,dostałam skurcze,doczłapałam się do karetki,usiadłam dostałam parte,gnali ze mną na sygnale jak wariaci W szpitalu juz czekali i prosto na salę.Licząc od odejścia wód trwało wszystko ok 1,5 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Jaki był wasz 2 poród? 02.02.10, 12:58 Drugi był krótszy ale łatwiejszym bym go nie nazwała. Przy pierwszym parcie trwało tylko 5 minut, przy drugim godzinę Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jaki był wasz 2 poród? 02.02.10, 14:33 Pierwszy 4,5 godziny. Bez znieczulenia, mało bolesny. Drugi kuźwa 12 godzin! nie postępował, skurcze za słabe, małe rozwarcie. Pamiętam,że tych kroplówek przepuścili przeze mnie ok 5!litrów. 2 masaże szyjki macicy( jak chciała zrobić 3 to poważnie powiedziałam lekarce, że ją ugryzę i 2 poprzednie nic nie dały! tylko bolały!) Wreszcie zzo pomogło i poród sobie ruszył bo się wszystko rozluźniło. Ale tam coś było popi..ne bo syn urodził się za wcześnie, mały, z cechami wcześniaczymi.Może więc dlatego ten drugi był taki dziwny. Za to 3x luzik. Odeszły wody (4 nad ranem),skurcze regularne zaczęły się zaraz o 8.oo było po wszystkim. Do szpitala dotarłam z partymi bo mi się wcześniej z domu nie śpieszyło dzięki temu nic mi nie zdążyli podłączyć:p Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: Jaki był wasz 2 poród? 02.02.10, 15:07 Faktycznie był krótszy, trwał 32min, ale w większych bólach niż pierwszy bóle miałam krzyżowe myślałam, że będe po ścianach łazic, 3razy mdlałam, mimo wszystko wole ten drugi poród, bo bardzo szybko doszłam do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Drugi poród jak na filmie 02.02.10, 15:41 Pierwszy miałam dośc szybko, bo do szpitala przyjechałam z delikatnymi skurczami, co 20 minut. Była 10 godzina. O 14 miałam córkę na brzuchu. Drugi, od pierwszego skurczu trwał... 20 minut Poród był nagły i gwałtowny. Lekarz stwierdził, że gdyby nie to, że byłam w szpitalu, to urodziłabym w autobusie, domu, tramwaju. Dziecko samo się rodziło, mimo wstrzymywania parcia. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi_31 Re: Drugi poród jak na filmie 02.02.10, 20:20 Och ile bym dała, aby mieć drugi poród tak lekki jak niektóre poprzedniczki napisały. 2 parcia bez bólu i po wszystkim. Ja swój pierwszy poród miałam również bez znieczulenia, bo nie chcieli mi w szpitalu dać. Myślałam, że się nigdy nie skończy. Bolało jak cholera, dlatego szukam jakiejś nadziei, że drugi to pikuś w porównaniu z pierwszym ) Odpowiedz Link Zgłoś
truskawkowe_studio Re: Jaki był wasz 2 poród? 02.02.10, 20:07 obydwa naturalnie, pierwszy 6 godzin drugi 40 min, bez naciec, pekniec szwow Odpowiedz Link Zgłoś
brookeforrester Re: Jaki był wasz 2 poród? 08.02.10, 09:15 W moim przyp sie sprawdzilo. Pierwsza cesarka, drugi naturalny, wszystko sie odbylo tak spokojnie i po kolei, no i duzo krocej (pierwsze dziecko cesarka po 15 h porodu, drugie od pocz do konca jakies 6h) Odpowiedz Link Zgłoś
werka-79 Re: Jaki był wasz 2 poród? 08.02.10, 09:46 pierwszy 28 godzin-straszny córka duża 4500-długo pamiętałam ten poróda drugi skurcze zaczęły się o 11 w południe a 15.10 syn był na świecie-waga 4800,mimo,ze był maluch wiekszy to wszystko działo się duzo szybciej i nie byłam tak zmęczona jak po pierwszym-boli tak samo wiadomo,ale jak sie odbywa to wszystko w szybszym tempie to jest duuuuzo lepiej znieść-pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lee_a Re: Jaki był wasz 2 poród? 08.02.10, 09:58 krótszy o połowę od pierwszego, łatwiejszy i ogólnie lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
magdakaam Re: Jaki był wasz 2 poród? 08.02.10, 12:31 pierwszy-skurcze od 19 dziecko urodziłam o północy byłam nacinana, 3 szwy tylko miałam, córka 3300, rodziłam naturalnie, bez oksy i znieczulenia, dość szybko jak na pierwszy raz a i ból nie był tak straszny jak myślałam drugi-z oksy wywoływany bo 8 dni po terminie, nic się nie działo pod kroplówką, już mieli mnie odłączyć i nagle o 17 akcja, rozwarcie na 5, za chwilę na 8. ból czułam przy 8cm dopiero.syn urodził się o 17.20. bez nacinania 4040, bez znieczulenia. czułam że spore dziecko rodzę, mały był szeroki w barkach, myślałam że nie dam rady, ale miałam super położną i poszło szybko Ogólnie mówiąc pierwszy szybki, drugi ekspresowy Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: Jaki był wasz 2 poród? 08.02.10, 14:17 Pierwszy super, cudowny trwał 1 godz 45 min. od pierwszego skurczu, ból do zniesienia, drugi przy kontroli przypadkiem dowiedziałam się, że mam już 5 cm. rozwarcia i na pewno dziś urodzę, bez żadnych bolesnych skurczy, od pierwszych bóli trwał 1 godz 25 min.Bolesny,bardziej niż przy pierwszym, dłużej dochodziłam do siebie, ale i tak było krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
k-l76 Re: Jaki był wasz 2 poród? 08.02.10, 16:24 sa wyjatki i tak tez bylo w moim przypadku. Pierwszy, o 17 zaczely saczyc mi sie wody, o 20 zaczely sie pierwsze skurcze, wody zielone wiec podano oxy, a o 1:50 maly byl juz na swiecie. Calkowicie SN, bez znieczulenia z bolami krzyzowymi i nacieciem, ale i tak uwazam, ze bylo suuper, bo w sumie porod trwal 6h, a ja po 2 dniach bylam juz w pelni sil. Przy drugim o 8 odeszly mi wody, o 10:30 zaczely sie skurcze, dostalam 3 wlewy z oxy, z 10 razy masowali mi szyjke, skoki na pilce, worek sako, a o 15:30 przy 8 centymetrowym rozwarciu akcja porodowa sie skonczyla i blyskawicznie przewozili mnie na cesarke. Bol przy porodzie, po porodzie i niestey mimo, ze minelo 15 miesiecy nadal jest odczuwalny nie wspominajac o bliznie. Dla mnie drugi porod byl traumatyczny.. Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka2chili Re: Jaki był wasz 2 poród? 08.02.10, 23:27 u mnie drugi był szybszy i łatwiejszy, choć i pierwszy był krótki. Pierwszy od pierwszych skurczy 5 godzin, drugi niecałe 3 godzinki. Ledwo do szpitala zdążyłam Odpowiedz Link Zgłoś