opieniek1 10.02.04, 12:31 mam do was prośbę- czy mogłybyście mi polecić jakąś rzetelną, dobrą książkę o ciązy u wegetarianek? Najlepiej sprawdzoną i traktującą temat dogłębnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eenia Re: wegetarianka w ciąży 10.02.04, 12:44 Ja polecam taką broszurkę do kupienia na stronie www.viva.org.pl Wegetariańskie mamy i dzieci, oraz M. Klaper "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" tą ciężko dostać ja mam ksero. Ale ogólnie nie wpadaj w panikę i nie daj się zwariować nie trzeba zadnej specjalnej diety, ot rozsądna wystarczy, moje wyniki krwi są rewelacyjne bez anemi a naprawdę nie wydziwiam z dietą, praktycznie jem tak jak wcześniej. Choć na początku ciąży też sie martwiłam. Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: wegetarianka w ciąży 10.02.04, 12:58 Plecam ta sama ksiazke co eenia. Ja jestem wega od 9 lat,w ciazy nie jadlam nabialu(od urodzenia nie lubie mleka,jajek,serow,jogurtow) i moje wyniki byly super.Dzidzia urodzila sie 3950 gr chociaz kazdy mi mowil ze bez miesa dziecko nie urodzi sie duze. zycze powodzenia))))) Odpowiedz Link Zgłoś
katrinko Re: wegetarianka w ciąży 10.02.04, 20:49 Skąd masz Klapera??? szukam tej książki bezskutecznie jeszcze od sprzed ciąży! Ja niestety mam anemię, mimo że się staram i do tego biorę suplementy Odpowiedz Link Zgłoś
ala011 Re: wegetarianka w ciąży 10.02.04, 12:56 Czesc,nie znam zadnej ksiazki ale moge ci powiedziec ze nie jestem w zyciu codziennym wegetarianka ale teraz w ciazy tak.Ja jem wszystko co nie jest miensem od serkow po jagurtow.Slyszalam ze mozna jesc wszystko jezeli organizm przyjmuje,tak jak jadlas do tej pory,a naj lepiej niech ci doradzi twoj lekarz.Moja dzidzia woli mleczna zywnosc. Pozdrawiam Manuela i maluszek Odpowiedz Link Zgłoś
enusia Re: wegetarianka w ciąży 10.02.04, 13:07 Hej, ja do 14 tygodnia ciąży miałam super wyniki (jak powiedziała pani ginekolog - nie jedna konbieta mięsożerna mogłaby pozazdrościc). Teraz okazało się, ze poziom zelaza spadł mi znacznie (ponoc za wcześnie na jakies spadki). Jestem w 17 tygodniu. Próbuje się ratować póki co sokiem z buraków, większą dawką soi, morelami, szpinakiem. Jeśli się nie poprawi, będzie musiała działać już pani doktor. Przed ciążą miałam zawsze bardzo dobre wyniki. Pozdrawiamy, Reńka i Dzidziuś Odpowiedz Link Zgłoś
anetka8 Re: wegetarianka w ciąży 10.02.04, 13:51 Ja jetem wegetarianką od 13 lat a teraz jestem w 18. tygodniu ciąży i jak na razie (odpukać) wyniki krwi mam dobre. Już przed ciążą starałam się jeść rozsądniej. Różnie z tym bywało. Musisz bardziej uważać na pokarmy z żelazem i witaminą B, ale to zaleca się każdej ciężarnej. A najlepiej to słuchaj swojego organizmu. Powodzenia. Ja mam książkę dla kobiet w ciąży ale weganek. Niestety jak się nie mylę, jest to przedruk ze Stanów i nie bardzo pasuje do naszych realiów. Osobiście nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
cardamomo Re: wegetarianka w ciąży 10.02.04, 14:35 Shannon Yntema: "Wegetariańskie niemowlę" i "Wegetariańskie dzieci". W tej pierwszej książce jest o najbardziej optymalnej diecie dla kobiet w ciąży. Niestety obie książki (a zwłaszcza pierwszą) bardzo trudno dostać. Jeśli czytasz po angielsku, można zamówić przez internet na Amazonie. Odpowiedz Link Zgłoś
katrinko Re: wegetarianka w ciąży 10.02.04, 21:02 "Wegetariańskie dzieci" mozna dostać niedrogo na stronie www.ravi.com.pl, "Wegetariańskie niemowlę" też tam było, ale już nie ma, może się jeszcze pojawi. A zestaw lektur mozna znaleźć tu : www.vege.pl/str.php?dz=12 niestety nie wszystkie są dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
mw115 Re: wegetarianka w ciąży 10.02.04, 14:57 hej, Ja też jestem, a właściwie byłam wegetarianką przez 12 lat. Teraz, tzn. od roku jem też ryby, więc chyba jestem jaroszką ). Dla mnie wegetariański sposób odzywiania jest więc na tyle 'normalny' że nawet nie szukłam jakoś specjalnie książek o wegetarianiźmie a ciąży. Mam w domu 3 stare wysłużone i dawno przeczytane książki i w jednej z nich- Maria Grodecka- Zmierzch Świadomosci łowcy- wszystko o wegetarianiźmie jest rozdział o ciązy. Ostatnio tam z ciekawosci zajrzałam i go przeczytałam. Ja zawsze maiłam super wyniki badań odkąd zostałam wege, nie chorowałam nigdy, a i ciążę jak narazie znosze świetnie,juz pocz. 5 m-ca a ja nie wiem co to znaczy mdłości. W tej książce przeczytałam że moze to byc dzieki temu że nie jem mięsa. Szkoda mi tylko ze mój Krasnoludek jak sie urodzi nie bedzie wege, ale mąż tak chce. Na szczęście ponieważ to ja gotuję, więc nie będę faszerować Krasnoludka tym mięskiem zby często ) pozdrawiam Monika i 18-tyg. Krasnoludek/ka Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: wegetarianka w ciąży 11.02.04, 13:15 mw115 my razem z mezem nie jemy miesa tez nie chialam zeby Oliver jadl ale mu bardzo smakuja sloiczki w ktorych jest miesko.Z gotowanych to robie kurczaka (duzo mnie to kosztuje--bo przyzadzanie jest dla mnie tortura),parowki tez.Wedlin nie daje.Stwierdzilismy ze jak Oliver lubi to jak dorosnie sam zdecyduje czy jesc mieso.Teraz sie zajada a ja sie ciesze ze je))) Odpowiedz Link Zgłoś
eenia Re: wegetarianka w ciąży 11.02.04, 13:27 Ja także mdłości praktycznie nie miałam cały czas czuję się dobrze wyniki super to już 19 tydzień. Klapera mam ksero bo bardzo się postarałam i jeden miły Pan mi je przysłał wiem że książki już praktycznie kupić nie można. Moje dziecko będzie w 100% wegetariańskie, nie wyobrażam sobie inaczej. U mnie już 14 lat Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
opieniek1 Re: wegetarianka w ciąży 11.02.04, 17:53 pomyślałam sobie, że może ( jeśli jesteś z Warszawy), wypożyczyłabym od Ciebie ksiązkę na godzinę i skserowała. A może, jeśli nie chcesz jej wypuszczać z rąk, Ty skserujesz i oddam Ci kasę. Napisz, co myślisz o tym pomyśle. Ściągać z zagranicy nie chcę, bo trochę drogo wyjdzie... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katrinko Re: wegetarianka w ciąży 11.02.04, 17:58 Ja też chcę, proszę, proszę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mw115 Re: wegetarianka w ciąży 11.02.04, 13:54 omn3 ja dla mojego męża gotuję podobnie jak Ty dla synka ) Głównie kurczaka ew. inny drób. Tak szczerze to tylko to mi nie śmierdzi. Innych mięs że tak powiem zapachu nie trawię, robi mi się niedobrze. Ale dzięki temu mojego męża zdrowie tez się poprawiło a ja zawsze sie ciesze że pewnie w znacznej mierze spowodu diety Zresztą on sam jakos tak coraz mniej je mięsa, a wedliny przestal jeść prawie wogóle. I dziecko myślę że będzie jadło tak samo, tzn. ew. drób, może coś jeszcze, ale wędlin to też bym mu nie dała. A jesli tylko zadecyduje kiedyś że nie chce jeść mięsa wogóle to bedzie jego decyzja, z której bardzo się będę cieszyć. Ja przestałam w wieku 16 lat i jestem wdzięczna rodzicom że nie zmuszali mnie na siłę. Pozdrawiam Ciebie i Oliwerka Monika i Krasnoludek/ka Odpowiedz Link Zgłoś
eenia Re: wegetarianka w ciąży 11.02.04, 22:20 Dziewczyny, mogę wam skserować Klapera, proszę o zamówienia na eenia@gazeta.pl pozdrawaiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropisia Re: wegetarianka w ciąży 12.02.04, 00:53 Ja tez prawie w ogole nie jej miesa, ale moj lekarz wcale sie tym nie przejal. Kazal mi dorzucic fasole i groch do moich posilkow i nie dac sie zwariowac. Ale ktoregos dnia tak mnie glod wzial, z zjadlam 4 kromki chleba z szynka. Dobrze, ze prawie-wegetarianka jestem z powodu nielubienia miesa, a nie z powodow ideologicznych... Odpowiedz Link Zgłoś
olciak Re: wegetarianka w ciąży 30.06.04, 16:32 Cześć Mamusie wegetarianki! Wasze ciąże już dobviegły/dobiegają końca, cyz mozecie dać mi info, jak to wsyztko się potoczyło? Czy rzeczywiscie do konca, bez żadnych "nieprzyjemnści" dla Was czy Maluszkó, mogłyście nie jesć mięsa? Ja nie jem także ryb. Czy któraś z Was jest na takiej diecie? Nie bardoz wyobrażam sobie, abym miała teraz zaczać jeść cos z tych rzeczy, ale czy moze być taka sytuacja, ze lekarz uzna to za jedyny słuszny spsoób żywienia? Odpowiedz Link Zgłoś
mw115 Re: wegetarianka w ciąży 01.07.04, 07:39 Ja mam skończony 38 tc. Jak dotąd super. Po prostu wzorowo. Wszystkie wyniki bez zarzutów. Żaden lekarz nie sugerował mi nawet na szczęście zmiany diety. Zresztą jakby co, to prędzej zmieniłabym lekarza niż sposób odzywiania, który stosuję od chyba już 14 lat i który mi bardzo służy (nie choruję wogóle, mam bardzo dobrą cerę, figurę. O nic się nie martw, jeśli odżywiasz się rozsądnie to Twojemu maluszkowi napewno nic nie zabraknie. pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
aniuko Re: wegetarianka w ciąży 01.07.04, 08:30 Podzielam zdanie dziewczyn. Jestem w 40tc, to moja druga ciaza. W pierwszej mialam male braki zelaza ale moj gin powiedzial, ze to sie zdarza. Teraz wszytko jest super! Moja czteroletnia Kasia tez jest wegetarianka - zdrowa, sliczna i madra dziewczynka! Pozdrowienia dla wszystkich mam wegetarianek. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
olciak Re: wegetarianka w ciąży 01.07.04, 09:08 Kochane jeseteście, że zareagowałyście, no i jeszcze ta budująca treść - dziękuję serdecznie i życzę udanych, zdrowych i mądrych dzieciątek - ja na razie tylko podejrzewam, że ktoś się tam u mnie zadomowił - sprawdzimy w czasie weekendu. pozdrawiam olciak Odpowiedz Link Zgłoś