agnieszka.krak 05.02.10, 16:54 CZy znacie jakieś preparaty dla ciężarnych ( typu witaminy, minerały) w formie do rozpuszczania? Mam ogromne problemy z połknięciem tabletki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anciarek2010 Re: witaminy dla ciężarnych 05.02.10, 17:16 Ja na początku też brałam, ale moja pani ginekolog powiedziała na pierwszej wizycie, że jeśli chcę urodzić dziecko 7 kg to żebym brała te witaminy, więc przestałam brać w ogóle Są to syntetyczne witaminy i ciężko przyswajalne, lepsze są te naturalne w owocach na przykład. Dodam, że wyniki mam bardzo dobre (31 tc) i tylko magnez raz na dwa dni sobie rozpuszczam, bo skurcze mnie łapią. Odpowiedz Link Zgłoś
kata-szka Re: witaminy dla ciężarnych 06.02.10, 12:56 ja biore feminatal400 ale niestety nie sa to tabletki rozpuszczalne Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: witaminy dla ciężarnych 06.02.10, 19:32 > ycie, że jeśli chcę urodzić dziecko 7 kg to żebym brała te witaminy, więc przes > tałam brać w ogóle Są to syntetyczne witaminy i ciężko przyswajalne, Skoro są tak cięzko przyswajalne, to skąd te 7 kg dzieci? Oczywiście, najlepsze naturalne, ale coraz trudniej dostępne- zima, warzywa hodowane w kuwetach z nawozem zamiast w ziemi, środki ochrony roślin, długie przechowywanie, zanieczyszczenie gleb... Ale to już każdy musi ocenić swój tryb życia i zapotrzebowanie na suplementy. Odpowiedz Link Zgłoś
karoll2001 Re: witaminy dla ciężarnych 08.02.10, 16:06 Dla mnie mała sprzeczność: albo super się przyswajają i "tuczą" dziecko albo są sztuczne i ciężko przyswajalne. Odpowiedz Link Zgłoś
marra.vln Re: witaminy dla ciężarnych 06.02.10, 13:38 ja też poza calcium(najzwyklejsze) i jodem nie biore nic syntetycznego, wystarczy poczytac informacje spoza marketingu farmaceutycznego, i nie dać sie ogłupiać. Przecież od witamin są owocy, soki z owoców, ale nie z kartonu tylko z sokowirówkija ciagle pije sok z selera, buraka, jabłka, marchwi, mały jest zdrowy jak rydz, nie otłuszczony, super sie rozwija, ja czuje sie rewelacyjnie, i wiem, że nie bede musiała rodzić tłustego kolosa Odpowiedz Link Zgłoś
agxa1 Re: witaminy dla ciężarnych 06.02.10, 13:47 mi moja ginka nawet nie wspomniala o takim wplywie witamin na wage dziecka. jestem w 20tc i biore witaminy od poczatku+ odzywiam sie zdrowo, ale teram mysle ze moze by odstawic? Odpowiedz Link Zgłoś
icarium2009 Re: witaminy dla ciężarnych 06.02.10, 17:09 Brałam elevit - można na pół dzielić Odpowiedz Link Zgłoś
paniluna Re: witaminy dla ciężarnych 07.02.10, 10:29 Ja biorę feminatal 400 co drugi dzień. Dodam że też jestem za naturalnymi środkami witaminowymi, ale u mnie to nie zdało egzaminu. Czasami brakło mi chęci do zrobienia sobie soczku. (lenistwo wyszło Pozdrawiam wszystkie mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: witaminy dla ciężarnych 07.02.10, 11:22 co ma piernik do wiatraka budulcem sa bialka etc a nie witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: witaminy dla ciężarnych 07.02.10, 12:01 Ja powiem tak: w pierwszej ciazy bralam, za namowa mojej lekarki prowadzacej, ze jakie to wazne, zdrowe etc. Jej biurko tez uginalo sie od reklamowek roznych syntetykow ) Bralam caly czas materne, urodzilam syna z waga 4120g. Wyniki mialam "takie se", spadlo mi znacznie zelazo i to mimo suplementowania caly czas, skurcze lydek miewalam potworne. Druga ciaza, zupelnie inna lekarka, zero witamin, wrecz absolutny zakaz lykania czegokolwiek na wlasna reke. Urodzilam corke z waga 4150 g ) Moja lekarka powiedziala, ze w czasie ciazy wzrasta raptownie zapotrzebowanie na jedynie trzy skladniki: kwas foliowy, magnez i jod. W pozniejszym czasie moze zajsc koniecznosc suplementacji zelazem (u mnie w okolicach 30 tc), ale ze jest to reakcja zupelnie naturalna i miewa ja prawie 90% ciezarnych i to obojetnie, jak sie odzywiaja, czy zazywaja witaminy czy tez nie. No wiec bralam tylko do 20 tc kwas foliowy. Potem dodano magnez (specjalny preparat dla kobiet w ciazy) z jodem, w koncowce zelazo. Wyniki jak najbardziej prawidlowe, dziewczyna sporych rozmiarow. Oprocz spozywania swiezych warzyw i owocow warto poczytac etykiety na roznych produktach spozywczych i popatrzec, ze do wiekszosci z nich dodaje sie sztuczne witaminy jako konserwant: witamina C, E, witaminy z grupy B. Od nadmiaru podobno juz lepszy jest niedobor. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: witaminy dla ciężarnych 08.02.10, 13:29 Tak, w szczególności każde warzywo i owoc przepuszczone przez sokowirówkę jest źródłem witamin i minerałów. Odpowiedz Link Zgłoś
malaterrorystkaa Re: witaminy dla ciężarnych 08.02.10, 14:28 Popieram ja mam już 3,5 miesięczną Kruszynę i nie brałam żadnych witamin w tabletkach czy rozpuszczalnych. Jedynie warzywa owoce i Niunia jest zdrowa jak ryba nie choruje żadnych katarków itp a prawie codziennie jest na dworze pomijając te strasznie mroźne dni Pamiętaj że wszystko co naturalne jest lepsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś