kalipso30 02.06.10, 12:20 Zaczęłam czuć ruchy w 20 tyg. Intesywnie czuję je rano i wieczorem, a w ciągu dnia prawie wogóle...A wy jak macie?Jak to wygląda z tymi ruchami na początku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ana_pe Re: Ile odczuwacie ruchów 02.06.10, 12:23 Bardzo róznie. Wczesniej tylko wieczorem, ale teraz malutki budzi sie razem ze mna i daje mi znac ze juz nie spi w ciagu dnia tez wierzga wieczorem rzeczywiscie najintensywniej kopie. Odpowiedz Link Zgłoś
loca201 Re: Ile odczuwacie ruchów 02.06.10, 12:28 Ja zaczęłam czuć ruchy na sam koniec 17 tyg. Obecnie jestem pod koniec 19. W pierwszym tyg ruchy czułam sporadycznie, średnio raz dziennie wieczorem, ale były też 2 dni kiedy nie czułam wcale. Od tygodnia czuję regularnie, ale tylko wieczorem. Może wtedy są po prostu najmocniejsze (wyczuwalne nawet pod ręką). Czasem czuję też rano, ale to było tylko 2 razy. W ciągu dnia też praktycznie nie czuję. Może ze 2 razy się zdarzyło, że czułam, ale nie tyle co kopniaczka tylko jak się dziecko odkręcało i wypięło (naprężyło). To moja druga ciąża. Pierwsza była równe 2 lata temu i ruchy czułam od 16 tyg, ale takie wyraźne dopiero od ok. 24 tyg, więc obecnie jestem zaskoczona, że tak szybko i mocno Odpowiedz Link Zgłoś
tysia2010 Re: Ile odczuwacie ruchów 02.06.10, 13:56 A u mnie to już różnie, pierwsze "bulgotki" zaczęłam czuć już w 13 tyg po wizycie kontrolnej w 16 tyg, do 18 tyg. nie czułam w ogóle ruchów.. w tyg. 18 w dzień mamy poczułam bardzo silne ( w porównaniu z poprzednimi) kopnięcie - nóżka od mojego pępka zsuwała się w dół, później tak co 2 dzień wieczorne ruchy maleństwa na zasadzie przeciągania się, na dzień dzisiejszy są to wieczorne rozciągania, bądź wczesnoranne. W ciągu dnia prawie wcale chyba, że leniuchuję na kanapie ale sama czekam za takimi prawdziwymi i bardzo dobrze wyczuwalnymi ruchami płodu. Obecnie jestem w 19 i 3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka-1 Re: Ile odczuwacie ruchów 02.06.10, 13:59 Przerażacie mnie-ja nic nie czuję a jest już 20 tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
summerspring Re: Ile odczuwacie ruchów 02.06.10, 14:08 Spokojnie!! Ja w jednej ciąży czułam ruchy od 22 tyg. i wszystko było OK! Jeśli lekarz mówi że wszystko dobrze to nie panikuj niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kama-25 Re: Ile odczuwacie ruchów 02.06.10, 14:11 Ja tez zaczełąm czuc ruchy ok 20 tc. A teraz czuje troszke popołudniami. Bywaja dni że nie czuje. Zaczynam sie martwic Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkacava Re: Ile odczuwacie ruchów 02.06.10, 14:18 Nie martw sie. Ja mam sposob na mojego dzidziusia, jak czuje, ze rusza sie mniej. Wypij szklanke wody, albo zjedz cos slodkiego i poloz sie na lewym boku. W ciagu godziny gwarantuje Ci, ze dziecko da o sobie znac O tym sposobie mowia nawet lekarze Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkacava Re: Ile odczuwacie ruchów 02.06.10, 14:16 W 20 tc masz prawo jeszcze nie czuć ruchów dziecka. Niczym się nie martw na zapas Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkacava Re: Ile odczuwacie ruchów 02.06.10, 14:14 W 20 tc odczuwałam bardzo słabe ruchy, takie pulsowanie. Poźniej tych ruchów bylo coraz więcej, a teraz jestem w 34 tc i to co się dzieje z moim brzuchem przerasta moje najsmielsze oczekiwania Brzuch doslownie skacze mi w każdą stronę Czuje dokladnie stopki, paluszki, pupe I mam tak przez cały dzień. W nocy na szczescie jest spokojnie i moge spac. Na sile odczuwanych ruchów dziecka ma wpływ polozenie lozyska oraz ilosc wod plodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
pola.cocci Re: Ile odczuwacie ruchów 02.06.10, 14:59 Pierwsze ruchy poczulam w 17 tyg ale byly tak slabe, ze musialam sie mocno skupic, zeby byc pewna, ze to dziecko. Jak bylam zajeta czyms innym to zupelnie ich nie czulam, np. caly weekend, dopiero w lozku, lezac niemal bez ruchu byly wyczuwalne. Od jakiegos 20-21 tyg juz nie mam watpliwosci i obojetnie co robie czuje malego jaksie rusza, kopie, rozpycha. Odpowiedz Link Zgłoś
ambivalent Re: Ile odczuwacie ruchów 02.06.10, 15:03 Ja zaczelam czuc dosc pozno (21 tydzien) ale od razu bardzo wyczuwalne, wrecz zauwazalne "golym okiem" Czuje mala caly dzien w sumie, ale latwo daje sie zauwazyc, ktorego dnia jest bardziej aktywna a ktorego mniej. Dzisiaj np czuje tylko jak sie przesuwa (brzuchol mi sie napina na chwile a potem mala "idzie" w inne miejsce). Kopnela moze ze dwa razy. Wczoraj kopala caly dzien. Nie ma reguly. Na poczatku stresowalam sie w te nieaktywne dni, ale teraz wiem, ze to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ms229 Re: Ile odczuwacie ruchów 03.06.10, 21:40 ja pierwsze ruchy poczułam w 17tc, było to jak muskanie skrzydeł motyla, odruchowo drapałam się po brzuchu tam gdzie maluszek kopał, było to dość często ok. 1 raz na h, potem było już tylko gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
230808r Re: Ile odczuwacie ruchów 03.06.10, 21:59 swoją dzidze wyraźnie czuję od pierwszego dnia 19 tygodnia aż skóra mi się podnosiła jak malutka rozrabiała. Jak przyłożę rękę to też czasem czuję jej ruchy, a mąż nie czuję, nawet jak ja czuję pod jego ręką jak się mała kręci ale teraz więcej przytula się do brzucha, przykłada ucho jakby chciał usłyszeć naszą kruszynkę najlepiej czuje ruchy wieczorem, w ciągu dnia słabiutko... wiem, wiem jeszcze da mi nieźle popalić swoim kopaniem! Odpowiedz Link Zgłoś
domka80 Re: Ile odczuwacie ruchów 04.06.10, 10:46 Ja czue ruchy od 16 tygodia, te pierwsze były bardzo delikatne jak przelewająca się woda i skrzydełka motyla, od 19 młoda ma czkawki i jej ruchy są nie tylko wyczuwalne ale tez widoczne gołym okiem chasa jak szalona , rano budzi sie ze mną, wieczorem i w nocy dopóki nie zasne jest istne szaleństwo a jak chodzę to malutka śpi smacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalipso30 Re: Ile odczuwacie ruchów 04.06.10, 11:40 a na wieczór najbardziej odczuwam, rano i w nocy obudzi mnie kilka bąbelków, czasem cuzję jak sie obraca- chociaz myslę, a może to gazy W ciągu dnia, jak chodzę ine czuję nic...tylko jak siedzę to moze z 1-2 razy na dzień.NO ale u mnie dopiero te ruchy od tygodnia czuję Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: Ile odczuwacie ruchów 04.06.10, 12:54 U mnie tez zaczelam odczuwac tak gdzies od 20tc, wczesniej tylko takie jakby przesuniecia dzieci w brzuchu. Zapewniam Cie, ze jeszcze niezle poczujesz jak kopie. Moje tez najintensywniej kopia wieczorem i nad ranem, czasami od 4 rano i nie moge spac nawet przez to Tak daja czasami czadu, ze normalnie boli jak kopna, a brzuch caly podskakuje Odpowiedz Link Zgłoś
princess223 Re: Ile odczuwacie ruchów 04.06.10, 17:53 ja jestem w 33 tygodniu ruchy odczuwam przez cały dzien ale najbardziej wieczorem gdy się połoze Odpowiedz Link Zgłoś
mwiha1 Re: Ile odczuwacie ruchów 08.06.10, 08:02 U mnie 21 tc, od tygodnia czuję ruchy-tzn tak mi sie przynajmiej wydaje, ze te "kopnięcia' bąbelkowe to oja dzidzia. Nie są one jednak regularne-czasem rano ze 2 razy poczuje, czasem koło południa coś sie tam zakręci, wieczorem jak lezę, a czasami jets tak, że cały dzien nic...czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
kalipso30 Re: Ile odczuwacie ruchów 08.06.10, 10:30 Ja właśnie też tak mam, np rano jak lezę to pocuzje 2-3 ruchy, potemw pracy jak zjem coś to 1 przekręcenie, a wieczorem może coś około 5.Sama rownież nie wiem czy tak moze byc, a te ruchy mam od 1,5 tyg ( jetsem teraz w 21,0 tc) Odpowiedz Link Zgłoś