Dodaj do ulubionych

test HIV przed ciaza - gdzie?

05.06.10, 22:55
Gdzie mozna wykonac test w kierunku HIV? Chce sie zbadac przed zajsciem w
ciaze. Czy mozna to zrobic w zwyklym laboratorium? Jaki jest mniej wiecej koszt?
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 test HIV przed ciaza - gdzie?A jakie miasto? 05.06.10, 23:00
      Możesz zrobić w każdym laboratorium w swoim mieście
      Cena od 30-50 zł
      • tiamat86 Re: test HIV przed ciaza - gdzie?A jakie miasto? 06.06.10, 00:42
        Dzieki. Wlasnie nie wiedzialam, czy mozna zrobic gdziekolwiek.
        Ile sie czeka na wyniki? Pewnie okolo 7-14 dni?
        • kameleon_f1 lepiej idź oddać krew 06.06.10, 10:00
          idź oddać krew do stacji krwiodastwa. będziesz miała komplet
          wszelkich możliwych badań za TOTALNĄ DARMOCHĘ, a wyniki dostaniesz
          do ręki jak poprosisz smile i na HIV i na HBS i na HCV i wszystko inne
          możliwe. tylko nie idź po miesiączce i dobrze jedz kilka dni przed.
          ODDAJĄC KREW MOŻESZ URATOWAĆ KOMUŚ ŻYCIE.
          • yantichy Re: lepiej idź oddać krew 07.06.10, 14:43
            A jeżeli, tak jak ja, jesteś w grupie osób, które krwi oddawać nie mogą, możesz
            skorzystać też z darmowych punktów diagnostyczno-konsultacyjnych. Wejdź na
            stronę o HIV, tam znajdziesz namiary.
          • illegal.alien Re: lepiej idź oddać krew 09.06.10, 13:25
            Jezeli ktos ma potrzebe zrobienia badan na HIV to oddawanie krwi, to ostatnia
            rzecz, ktora powinien robic.
            • maagdaamm Re: polski ciemnogrod 10.06.10, 12:00
              Kazda kobieta planujaca ciaze ma, a przynajmniej powinna miec, taka potrzebe.
              Dlaczego w Polsce panuje wciaz przekonanie, ze hiv to 'choroba' gejow,
              prostytutek, narkomanow i murzynow (celowo nie pisze 'czarnoskorych')? Zyjemy w
              ciemnogrodzie. Kiedy ja robilam test na hiv, w zwyklym laboratorium, pani, ktora
              stala za mna w kolejce, gdy uslyszala, ze 'zamawiam' test na HIV, odsunela sie
              piec krokow w tyl. A przeciez to badanie kontrolne jak kazde inne. Zreszta,
              nawet gdybym hiv miala, pani stojaca za mna w kolejce i tak przeciez nie moglaby
              sie zarazic (tym bardziej, ze to byla kolejka do okienka, gdzie sie tylko
              zamawia badania, a nie oddaje krew).

A co do oddawania krwi, krew jest bardzo dokladnie badana, a pobranie jest
              poprzedzone szczegolowym wywiadem. Tez nie uwazam, zeby bylo dobrym pomyslem
              oddanie krwi, tylko po to, zeby zrobic darmowy test na hiv, ale jesli ktos z hiv
              juz krew odda, to nie istnieje zadne ryzyko, ze ta krew zostanie pozniej komus
              przetoczona.
    • tiamat86 Re: test HIV przed ciaza - gdzie? 07.06.10, 19:55
      Dziekuje Wam za odpowiedzi. Zrobilam w zwyklym laboratorium. Koszt - 40 zl. Na
      wyniki czeka sie dwa dni.
      • waryszka Re: test HIV przed ciaza - gdzie? 09.06.10, 14:00
        cena zależy od laboratorium - ja płaciłam 17 zł a moja bratowa już 30 - to samo miasto - ona w laboratorium prywatnym ja w "przychodniowej"
    • monika7920 Re: test HIV przed ciaza - gdzie? 10.06.10, 10:45
      Zrobiłam w ramach programu "Zdrowie mama i ja" za darmo, chociaż lekarz mówił,
      że to nie jest w ramach obowiązkowych w tym programie.

W pierwszej ciąży prawie nie zauważyłam tego badania, bo lekarz "państwowy"
      zlecił od razu po pierwszej wizycie. A teraz w drugiej sama musiałam poprosić i
      troche zainteresowałam się tematem. Przeczytałam np. że około 3/4 zakażeń w
      Polsce jest u dentysty, wcale nie trzeba być narkomanem. (Podobnie z zakażeniami
      HCV.)
      Więc czekałam na wynik spanikowana. Jest OK, ale strachu się najadłam.
    • jus-tynka Re: test HIV przed ciaza - gdzie? 10.06.10, 12:27
      Myśle że można zrobić w każdej przychodni w której znajduje się laboratorium.Na
      pewno ginekolog Cię poinformuje że można zrobić takie badanie
      • aniuta31 Re: test HIV przed ciaza - gdzie? 19.06.10, 19:06
        Jeżeli ktoś jest ze Szczecina to przy ul.Broniewskiego jest Poradnia
        Nabytych Niedoborów Immunologicznych gdzie badanie można wykonać
        anonimowo i za darmo w ramach programu profilaktycznego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka