amica24 09.03.04, 13:50 Budze sie w nocy czesto z bolacymi, zdretwialymi dlonmi - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karlagwitt Re: dretwienie rak, zwlaszcza w nocy 09.03.04, 17:45 Mam ten sam problem od początku ciąży a jestem w 9tc. Jest to uciązliwe, nieprzyjemne i bolące, duży dyskomfort spania.Trochę przechodzi mi po asparginie (magnez), masuję sobie poprostu palce i dłonie, tylko tyle można zrobić. wydaje mi się, że nie ma rady na takie dolegliwości , trzeba sobie w różny sposób radzić,metodą prób i błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
amica24 usztywnić nadgarstki 10.03.04, 10:12 karlagwitt napisała: > Mam ten sam problem od początku ciąży a jestem w 9tc. (....) > (magnez), masuję sobie poprostu palce i dłonie, tylko tyle można zrobić. Karlagwitt, dzieki. Juz po napisaniu swojego posta znalazłam podobny wątek wcześniej i wskazówkę, aby usztywniać nadgarstki, najlepiej specjalną "rękawiczką", bandaż elastyczny trochę za mocno ściska. Nie mając rękawiczek zastosowałam dziś w nocy bandaż elastyczny - Odpowiedz Link Zgłoś
danufa64 Re: dretwienie rak, zwlaszcza w nocy 24.01.16, 19:23 Ja niejestem w ciazy moze stres tak dokucza ? Odpowiedz Link Zgłoś
danufa64 Re: dretwienie rak, zwlaszcza w nocy 24.01.16, 19:27 Wiec co to ? Mam to samo Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: dretwienie rak, zwlaszcza w nocy 27.01.16, 22:36 Obstawiam promieniowanie od kręgosłupa. U mnie pomogła poduszką ortopedyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ka.sznaj Re: dretwienie rak, zwlaszcza w nocy 27.01.16, 17:45 Drętwienie pochodzi od ucisku w części szyjnej kręgosłupa i nie musi mieć związku z ciążą. Niedobór magnezu może pogarszać sprawę dlatego suplementacja częściowo pomaga. Miałam ten problem wcześniej - rentgen wykazał zmniejszenie przestrzeni międzykręgowej. Dostałam wtedy serię zastrzyków z witaminy B (nie pamiętam której) i inne leki rozluźniające mięśnie ale naprawdę pomógł mi zakup profilowanej poduszki ortopedycznej. (Wiadomo - w ciąży nie zrobi się RTG i leki niewskazane). Tylko to nie może być pierwsza lepsza poduszka z lidla czy biedronki. Ja się sporo naszukałam. Są z różnych materiałów i o różnym profilowaniu - inne dla pań o drobnej budowie, inne dla potężnych panów. I trochę kosztują - moja ok. 300 zł ale mam ją już z 6-7 lat i zero problemów z drętwieniami (a budziłam się już z zupełnie bezwładną ręką). Mojej koleżance z kolei fizjoterapeuta zalecił noszenie kilka godzin dziennie kołnierza ortopedycznego - szczególnie jak coś robi przy biurku z pochyloną głową. Odpowiedz Link Zgłoś