Dodaj do ulubionych

mama ma RH -

12.03.04, 13:34
mam grupę RH -. Wyczytałam gdzieś że w 28 tygodniu powinnam dostać jakiś
zastrzyk(mąż ma RH+) i ten sam zastrzyk po porodzie w ciągu 72 godzin jeśli
dzidziuś bedzie miał męża grupę. Czy któras z mam była w takiej sytuacji i
dostała taki zastrzyk?
Obserwuj wątek
    • unruzanka Re: mama ma RH - 12.03.04, 14:11
      U mnie była identyczna sytuacja - grupa Rh-, u męża RH+, dzidzio Rh+. Przede
      wszystkim 2 razy w ciąży robiono mi test anty Rh. Wyszedł negatywnie. Po
      porodzie zrobiono mi zastrzyk, aby nie było przeciwciał w kolejnych ciążach.
      Pozdrawiam
      Ania
    • majowamamuska Re: mama ma RH - 12.03.04, 14:19
      Witaj! Ja rowniez mam rh-, maz rh+, dostalam w 28 tygodniu ciazy 2 ampulki
      immunoglobiny Gamma anty-D (czyli 2x po 150, razem 300) dostalam taka karte
      profilaktyki konfliktu RH w pierwszej ciazy, koniecznie trzeba ja miec do
      porodu!!!, zeby wiedzieli ze to dostalas.(badanie przeciwcial u matki po
      porodzie nie jest konieczne, bo wynik moze byc zafalszowany z powodu obecnosci
      biernych przeciwcial, ktore jescze przetrwaly z tego zastrzyku z 28 tygodnia,
      dlatgo ten dokument jest taki wazny przy poroddzie)
      Dostaniesz zastrzyk drugi raz po porodzie jesli dzidzius bedie mial rh+ (tak
      jak piszesz).
      Potem 6 miesiecy po porodzie robi sie kolejne badanie kontolne przeciwcial (na
      potrzeby ew. kolejnej ciazy) Porozmawiaj z lekarzem prowadzacym ciaze, aby dal
      Ci skierowanie na zastrzyk z tego preparatu, zabezpiecza to juz teraz
      dzidziusia, a bez recepty kosztuje ok 200 zl za 150 czyli 400 za komplet!!!!
      strasznie drogo, wiec warto przypomniec lekarzowi!
      mam nadzieje ze zbytnio nie zakrecilam
      jakby co slusze pomoca
      pozdrawiam
      Mamusia i Kubus (31 tydz)
      • ewas79 Re: mama ma RH - 13.03.04, 08:16
        Dziękuje za odpowiedź. Ale nie napisałayście mi czy w 28 tygodniu ten zastrzyk
        jest konieczny czy może jeśli w wynikach jest nie tak. Czy każda mama z
        konfliktem powinna go dotac ??
    • asiula12 Re: mama ma RH - 12.03.04, 20:45
      U mnie sytuacja ta sama. Zarowno przy pierwszej ciazy wszystko bylo ok, teraz w
      drugiej rowniez. Zastrzyk po porodzie zabezpiecza. Teraz medycyna nie boi sie
      takich przypadkow. Ja nawet nie nawalalbym tego problemem. Ciekawostka jest, ze
      kiedys (20 lat temu???) podobno trzeba bylo robic dziecku transfuzje krwi. Ale
      to bylo kiedys, teraz to w ogole nie ma co sie przejmowac takimi rzeczami
      pzdr
      asia
      Ps. Podobno gorzej maja dziewczyny, ktore dokonaly aborcji i akurat wtedy tez
      wystapil konflikt krwi. To znacznie zwieksza ryzyko w kolejnej ciazy. Ale
      zazwyczaj o tym nikt nie mowi glosno, bo to temat tabu.
      • winia5 Re: mama ma RH - 13.03.04, 10:16
        Z tego co mówiła moja gin, i czytałam w jakimś czasopiśmie zastrzyk powinno
        sie dostać własnie w 28 tc, że jest to bardzo ważne. Ja dostałam skierowanie od
        mojej lekarki i wydali mi 300 mg, z tymże powiedziano mi, że moge wziąć 150 w
        28, a drugie 150 w 34 tc. Moja gin powiedziała, że na ostatniej konferencji
        ginekologów debatowali właśnie nad immunoglobuliną i specjaliści stwierdzili,
        że norma to 300, ale wystarczająca jest dawka 150 i tylko tyle dostałam,
        poniewaz jak do tej pory miałam chyba cztery razy robiony odczyn Coombsa na
        przeciwciała i jest negatywny. Ale po porodzie dostaje się jeszcze jeden
        zastrzyk, tak jak piszą moje poprzedniczki, dla zabezpieczenia kolejnej ciązy.

Koniecznie poproś lekarza o skierowanie po imunoglobuline, dostaniesz za darmo,
        ponieważ chyba od dwóch lat jest bezpłatna. Z tego co wiem gro lekarzy nie
        informuje o tym pacjentek i dlatego wypisują immunoglobulinę na receptę
        (naciągacze) , za którą trzeba słono płacić (200 zł za 150).

pozdrawiam
        Ania
    • ewas79 Re: mama ma RH - 13.03.04, 11:15
      ale czy każda mam z rh- dostaje niezaleznie od tego jak wychodzą wyniki ???
      • mamamonika Re: mama ma RH - 13.03.04, 11:28
        Hej,
        jeśli Twoje dzieciatko ma grupę RH- (u mnie tak było 2 razy - nic sie nie
        dzieje, bo nie ma prawa smile - konflikta niet po prostu) Jeśli ma grupę krwi
        RH+, a Wasze krwioobiegi nie stykają się ze sobą bezpośrednio (w prawidłowej
        ciąży tak jest), też nie ma zagrożenia. Ale na wszelki wypadek test Coombsa
        trzeba robic w miarę regularnie - dziecko może mieć krew taty. Do kontaktu krwi
        matki i dziecka RH+ może dojść w czasie badań inwazyjnych lub pewnych
        nieprawidłowości przebiegu ciąży. Czasem też niekoniecznie trzeba zrobić
        aborcję, można np. przejść bardzo wczesne poronienie, którego nawet nie jest
        się świadomym. Jeśli nie ma konfliktu (brak przeciwciał), podawanie zastrzyku
        nie jest zasadne.
        Pozdrawiam
        Monika
    • mama007 Re: mama ma RH - 13.03.04, 12:13
      U mnie było to samo, ja -, tata +. W czasie ciąży nie dostawałam zastrzyków,
      Coombs wychodził dobrze. Po porodzie badanie krwi Asi, okazało się, że ma +,
      więc podano mi immunoglobuliny. I jest dobrze. Jeśli Twoja ciąża przebiega
      prawidłowo i to pierwsze dziecko i brak u Ciebie przeciwciał to nie martwiłabym
      się. Popieram, że medycyna już w tej chwili nad tym panuje i dopóki czuwasz,
      nic się nie stanie smile
      Pozdrawiam
      • ewas79 Re: mama ma RH - 15.03.04, 08:50
        No w końcu już wiem . Dziękuję Wam bardzo serdecznie. pozdrawiam smile
        • jo_asia Re: mama ma RH - 17.03.04, 23:45
          zrób badanie, czy masz przeciwciała anty RhD,
          jeśli te przeciwciała już masz, to podawanie Ci immunoglobuliny nie ma sensu -
          tak mi powiedziała pani doktor w Instutucie Hematologii w Warszawie, z którą
          długo o tym rozmawiałam (mam minus, dziecko plus, ale ja już mam przeciwciała -
          zresztą nie wiadomo skąd)

pozdrawiam wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka