corvetta1 19.03.04, 19:31 Hej, mam pytanko. Jak się ma fumaran żelaza do Fe+2? Bo nie wiem, jak się ma 6 mg fumaranu żelaza do 100 mg żelaza Fe+2. I nie wiem, co mam wybrać, Nutrilite, czy Sorbifer. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patunia79 Re: żelazo i żelazo 19.03.04, 21:02 Biorę Nutrilite od dwóch miesięcy po 1 tab. dziennie a prócz tego Daily tak samo. Jestem po jednym poronieniu i obecnie przygotowuję się do kolejnej ciąży. Z wywiadu lekarskiego wiem że takie dawki są dobre dla przygotowania organizmu na wysiłek jakim jest dla niego ciąża. Jednak co do porównań żelaza to tak naprawdę nie wiem. Podczas ciąży brałam Ferum i nawiasem mówiąc nie miałam po nim dobrych wrażań. Ciągłe zaparcia. Teraz tak naprawdę nie wiem co to są zaparcia. Pozdrawiam Patrycja, Aniołek (14.01.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
beata-ww-22 Re: żelazo i żelazo 20.03.04, 14:11 Hej! Ja polecam Ferrum lek w pastylkach do żucia (jest też wersja w syropie i zastrzykach, lekarze chętnie przepisują go kobietom w ciąży, kosztuje ok. 21zł), nie ma zaparć i objawów ubocznych, takich jakie mogą się pojawić po dłuższej kuracji Sorbiferem. Ferrum lek zawiera Fe III (żelazo trójwartościowe) i jest najlepiej przyswajalne przez organizm. U siebie (przy notorycznej skłonności do anemii) zauważyłam trwały wzrost ilości hemoglobiny tylko po Ferrum. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agafia77 Re: żelazo i żelazo 20.03.04, 14:40 Ja też sie na tych symbolach nie znam , ale powiem wam ciekawostkę. Od samego początku ciąży biorę Sorbifer bo mam anemię zreszta powinnam 2 dziennie ale biorę 1,z tym ze codziennie od 7 m-cy i Falvit. Ostatnio robiłam sobie badania i okazało się ze wyniki poprawiły sie znacznie...co mnie bardzo zaskoczyło bo przecież po 6 m-cu ciąży zapotrzebowanie na zelazo wzrasta a ja miałam juz niedobór żelaza. Nie sadziłam nawet że coś się poprawi, brałam zelazo aby się nie pogorszyło. Wprawdzie od jakiegoś czasu piję też regularnie sok ze świerzych marchewek i jabłek. No i staram sie jeść wszystkie warzywa które są zielone...a moze to nadchodząca wiosna wypędziła ze mnie tą anemię.. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia9634 Re: żelazo i żelazo 20.03.04, 17:30 ja osobiście polecam Sorbifer. Moja morfologia bardzo się po nim poprawiła. Biorę 1 tabletkę na czczo i na dodatek rozgniatam, bo nie umiem łykać. Żadnych zaparć !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś