Dodaj do ulubionych

ból kręgosłupa

22.03.04, 12:25
Witam ! jestem w 28 tyg. ciąży. Przytyłam juz 10 kg. Czesto pobolewa mnie
kręgosłup (mam zresztą skrzywiony), ale wczoraj było to straszne ledwo
doszłam do domu a potem jakk nawet w łózku chciałam się przekręcić tomnie
bolało na dole w kręgosłupie. Zauważyłam że ból jest silniejszy gdy próbuję
ustać na prawej nodze tylko. Myślałam że polez ipośpię i mi przejdzie ale
dziś znów się zaczyna. Czy to normalne/J estem juz taka ciężka że mój
kręgosłup ne radzi sobie. Czy to coś groźnego. wizytę mam za tygodnie mowić
o tym lekarzowi wogóle ?
Obserwuj wątek
    • pimienta Re: ból kręgosłupa 22.03.04, 12:31
      Ja bym powiedziała. To może być kręgosłup,ale czasami takim bólem zaczyna się
      poród. Ja myślałam, że wypadł mi dysk, a to były bóle krzyżowe. Lepiej to
      sprawdź.
      • ewas79 Re: ból kręgosłupa 22.03.04, 14:24
        ale mnie nastraszyłaś !!! A ja mam wizytę dopiero za 3 tygodnie!
        • mmc3 Re: ból kręgosłupa 22.03.04, 15:08
          Cześć dziewczyny,
          ja jestem w 25/26 tc i 5 kg na plusie, ale promieniujący ból prawej nogi
          odczuwam od ok 1 m-ca. Powiedziałam o tym mojej gin. stwierdziła, że może być
          to ucisk macicy na nerw kulszowy i dostałam skierowanie do ortopedy ( w
          czwartek mam wizytę - napiszę co zalecił ). Ze słów ginekolog wynikało, że nie
          są to sprawy które należy lekceważyć, gdyż może zakończyć się to np. chodzeniem
          o lasce pod koniec ciąży. Nie chcę nikogo straszyć, ale lekarzowi z pewnością
          powinnaś o tym powiedzieć.
          Pozdrawiam.
          • ewas79 Re: ból kręgosłupa 23.03.04, 11:44
            no własnie ja zastanawiałam sie czy to przypadkiem nie rwa kulszowa bo około 3
            lat temu męczyłam się znia rok.
    • pimienta Re: ból kręgosłupa 22.03.04, 15:35
      Nie chciałam Cię nastraszyć. Przepraszam bardzo. Ja mam za sobą trzy
      poronienia, w tym jedno w 20 tyg. więc jestem raczej przeczulona. Zawsze lepiej
      upewnić się, czy wszystko ok., niż się gryźć na zapas.
      Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
    • kredka-szpila Re: ból kręgosłupa 22.03.04, 15:49
      Witamsmile))
      Ja mam ten sam problem,jestem w 29 tyg bliźniaczej ciąży,kręgosłup bardzo mnie
      boli od 12 tygodnia.Zauważyłam że najbardziej boli kiedy połozę się na plecach,
      wtedy ból jest nie dozniesienia i zastanawiam się czy to nie nerki.Rozmawiałam
      o tym z moim lekarzem, zalecił spanie na boku zwłaszcza na lewym< choć mnie
      jest wygodnie na prawym>dużo wypoczywać, jak siedze mam pod plecy układać sobie
      poduszkę, a nogi najlepiej wyżej niż serce<tzn np na krześle i poduszce>.
      Naprawdę polecam jest to duża ulga.Jeżeli chcesz pogadać o tym i owym to podaje
      Ci mój numer GG 5559449 .
      Życzę powodzenia, pozdrawiam wiosennie pa
    • klarek Re: ból kręgosłupa 22.03.04, 17:57
      Ja z kolei polecam ćwiczenia gimnastyczne dla ciężarnych, szczególnie te
      wzmacniające mięśnie pleców, bioder, pośladków i brzucha oraz ćwiczenia
      rozciągające. Wszystkie te mięśnie odpowiedzialne są za utrzymanie prawidłowej
      sylwetki.
      Ja staram się ćwiczyć codziennie ok. 15 minut, co drugi-trzeci dzień przez
      godzinę. I muszę przyznać, że mój kręgosłup jest w lepszym stanie niż przed
      ciążą. Szczerze polecam tego rodzaju gimnastykę. Wystarczy kupić odpowiednią
      książkę i do roboty. Koszt i wysiłek niewielki, a efekty znakomite.
      Życzę powodzenia
      Klara
      • joanis Re: ból kręgosłupa 23.03.04, 12:58
        Przyłączam się do ostatniego postu-wszystkie bóle kręgosłupa (jeśli oczywiście
        ich nie było przed zajściem w ciąże) biorą się ze złej postawy w trakcie ciąży.
        Najlepsza metoda to wzmosnić mięśnie -ale trzeba to robić pod fachowym okiem-bo
        nie można roboć wszystkich ćwiczen w trakcie ciąży.Ja mam to szczęście że nie
        boli mnie już kręgosłup-a zawdzięczam to właśnie ćwiczeniom-chodzę do gabinetu
        gdzie odbywają się takie ćwiczenia(www. studiozdrowia.hbz.pl)-i czuję się
        doskonale -dodatkowo na samym początku umówiłam się na parę masaży dolnego
        kręgosłupa bo też odczuwałam podobnego typu bóle(bolał mnie lewy pośladek i
        miałam wrażwnie że ból ten wędruje do lewego uda)-w tej chwili czuję się bardzo
        dobrze i nie mogę się doczekać następnych ćwiczeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka