kasiacs 23.03.04, 15:05 Od kiedy mozna stosowac nosidelko do noszenia dziecka (takie na szelkach)? Od kiedy jest to bezpieczne dla dziecka? Czy sa jakies nosidelka lepsze od innych - chroniace kregoslup i glowke? Pozdrawiam Kasia + Bartus 28t1d Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kata74 Re: Od kiedy nosidelko? i jakie? 24.03.04, 16:06 bede teoretyzować- prawdopodobnie bedzie to uzalezninone od samego dziecka - i do trzymania przez nie sztywno główki, no cóż nie ukrywam że nie jestem zwolenniczką takiego nosidełka i bardzo bym radziła się nad nim zastanowić. Te pierwsze miesiące są niezwkle ważne dla kształtwoania się małego kręgosłupa. Nie na darmo zaleca się usztywnione podłoże dla malucha, a jak ma się nie "skręcać" kręgoslup przy takim sposobie noszenia? Pozdrawiam kasia Odpowiedz Link Zgłoś
alicya Re: Od kiedy nosidelko? i jakie? 24.03.04, 16:43 Otoz mysle, ze to zalezy od nosidelka. Sa takie specjalne (np. Baby Björn), ktore chronia kregoslup dziecka i sa b. praktyczne. Ja zamierzam takie nosidelko kupic i moja corke tak transportowac. W Niemczech nosidelka sa b. popularne i jakos nie ma wiecej problemow z kregoslupami. Zreszta nosidelko ma tez wiele zalet - bliskosc dziecka i matki/ojca, jego cieplo. Podobno to b. uspakaja! W wybranym przeze mnie modelu szelki i reszta sa od siebie odpinane, tak wiec mozna spokojnie wlozyc czy wylozyc z niego spiace dziecko bez budzenia go. A jesli chodzi o pytanie od kiedy mozna je stosowac to slyszalam opinie, ze od 4/6 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: Od kiedy nosidelko? i jakie? 24.03.04, 18:15 Nie wiem niestety od kiedy mozna nosisc dziecko w takim nosidelku, ale moja tesciowa pediatra bardzo nam odradza wlasnie ze wzgledu na odciazenie kregoslupa u maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamut11 Re: Od kiedy nosidelko? i jakie? 24.03.04, 19:40 To dlaczego w wielu kulturach, m.in. wschodnich stosuje sie tylko nosiedełka czy chusty? Uwazam ze nosidełko jak najbardziej jest ok, tylko DOBRE! Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: Od kiedy nosidelko? i jakie? 24.03.04, 20:00 Ortopedzi zabraniają nosidełek ze względu na mozliwą deformację stawów biodrowych. Chusta to coś innego - jest mniej inwazyjna ponieważ zapewnia "naturalną" pozycję, podobną do tej, którą dziecko zajmowało w brzuszku. To samo powiedział mi też neurolog. Można rozważyć ewentualnie nosidło poziome ale nie takie jak ma Chicco (tam nogi wiszą luzem z paskiem pomiędzy) tylko takie jak Inglesina Marsupi Bean - nie wiem czy inne firmy takowe robią. To tyle z tego co zasłyszałam... sama chcę kupić Marsupi albo chustę. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiacs Do Malwes 25.03.04, 14:00 Zgodnie z Twoja sugestia ogladnelam sobie to nosidelko Inglesina Marsupi Bean i bardzo mi sie podoba. Niestety na stronie Inglesiny nie udalo mi sie znalezc ceny. Moze ty bedziesz wiedziec: 1) Ile ono kosztuje? 2) Na ile starcza? - Od kiedy i do kiedy mozna dziecko w takim nosidelku nosic? 3) Gdzie mozna je kupic? - ja jestem z Krakowa 4) Jak w tym nosidelku jest chroniony kregoslup? Czy jest jakies usztywnienie? Bede wdzieczna za wszystkie informacje. Czy znasz kogos kto uzywal takie nosidelko? Pozdrawiam Kasia + Bartus 28t3d Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: Od kiedy nosidelko? i jakie? 25.03.04, 18:31 No i popatrz, jacy oni niewyrosnieci... Nie mam pojecia... Nosidelko pewnie jest i dobre, tylko kosciec musi sie wzmocnic, dlatego nie jest dobrze uzywac go za wczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
katrinko Re: Od kiedy nosidelko? i jakie? 25.03.04, 19:05 Słyszałam sporo o tym, żeby zbyt małego dziecka w nosidełku nie nosić,kupiłam chustę, z nosidełkiem poczekamy aż trochę małe podrośnie i będzie miało mocniejszy kręgosłup. Odpowiedz Link Zgłoś
fey Re: Od kiedy nosidelko? i jakie? 26.03.04, 10:28 A gdzie w Wawie można kupić taką chustę? I za ile? Odpowiedz Link Zgłoś
malika5 Re: Od kiedy nosidelko? i jakie? 26.03.04, 11:29 Ja dostałam nosidełko w prezencie z Anglii. To jest zdaje się firma Tommy (?) model Zanzibar i jest na nim napisane, że można je stosować do 9 kg. Nie ma napisane od kiedy. Czy ja w ogóle zdążę go użyć? Po jakim czasie następuje wspomniane wyżej "wzmocnienie" kręgosłupa? Odpowiedz Link Zgłoś