na_forum_na 30.08.10, 21:01 Jak w temacie - kiedy robiłyście pierwsze USG? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em.haa Re: kiedy pierwsze USG? 30.08.10, 21:08 6 tydz- pęcherzyk 7 tydz- bijące serce itd. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: kiedy pierwsze USG? 30.08.10, 21:35 Normalnie to pierwsze 12-14 tydzien, ale ja z powodu krwawien ok 7-8 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
na_forum_na Re: kiedy pierwsze USG? 30.08.10, 21:41 no wlasnie. u mnie powodem jest określenie wieku ciązy (testy nie wychodzily jednoznacznie). ale pamietam, jak po pierwszym porodzie lekarka na madalinskiego opieprzyla mnie (doslownie), ze za dużo tych usg no wiec teraz wolalabym z powodu takiej dupereli nie napromieniowywac sie znowu co chwlila. nie chcialabym jednak czegoś waznego przeoczyc a co do wieku ciazy - w zeszlej niby wszystko bylo okreslone a i tak na koniec twierdzili, ze moge sobie jeszcze w ciazy pochodzic (przeterminowanej), bo nigdy nic nie wiadomo i moze sie usg pomylilo. no to ja pytam - po co je w ogole robic? tak samo jesli chodzi o liczność tych usg - czy zle wyniki przeziernosci uprawniaja (prawnie i moralnie) do aborcji? chyba nie... wiec po co katowac ciezarne ta przeziernością? pamietam jak strasznie przezywalam te badanie w pierwszej ciazy, zwlaszcza, ze mialam do poprawki, bo cos tam bylo niewidoczne Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia_cz Re: kiedy pierwsze USG? 30.08.10, 21:47 na_forum_na ,a czym Ty przepraszam mialabys sie napromieniowac podczas usg? lekarka na madalinskiego niedouczona troszeczke Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: kiedy pierwsze USG? 30.08.10, 21:54 Napromieniowywać? Ja mam usg co 2 tyg + co drugi dzień jak leżałam w szpitalu przez 3 tyg. Więc szacunkowo miałam USG jakieś 30 razy. A zdjęć mam tyle, że mogłabym album założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: kiedy pierwsze USG? 30.08.10, 22:06 Też mam taki plan Tylko szukam ładnego albumu. Odpowiedz Link Zgłoś
na_forum_na Re: kiedy pierwsze USG? 30.08.10, 22:34 a usg to przepraszam u jasnowidza sie wykonuje? ja wiem, ze to moze troche ciemniactwem zalatuje, ale z drugiej strony to jest jakaś tam fala uderzeniowa, bezposrednio w mały organizm a kiedy po porodzie sa problemy, to wszystkeigo sie czepiaja, i tego ze za duzo usg i tego, ze za duzo marchewki albo malowania paznokci vanilia_cz napisała: > na_forum_na ,a czym Ty przepraszam mialabys sie napromieniowac podczas usg? > lekarka na madalinskiego niedouczona troszeczke Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia_cz Re: kiedy pierwsze USG? 30.08.10, 23:12 na_forum_na napisała: z drugiej > strony to jest jakaś tam fala uderzeniowa, bezposrednio w mały > organizm o nie, nie nie ma tu zadnej fali uderzeniowej, to jest tylko odbicie dzwieku wiec sie nie przejmuj jak ci ktos bedzie wpieral ze krzywde malenstwu robiszpowiedz tylko tej osobie ze jest ciemna jak dwunasta w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
decylia Re: kiedy pierwsze USG? 31.08.10, 13:17 USG jest wykonywany za pomocą fal dźwiękowych zwanych ultradźwiękami (stąd ultrasonograf). Nie ma żadnych naukowych przesłanek, że to szkodzi dziecku. Oczywiście nie wiadomo za bardzo jaką częstotliwość dźwięku odbiera dziecko, ale wątpię, żeby rejestrowało ultradźwięki. Fala dźwiękowa w takim sporym skrócie odbija się od dziecka i trafia do głowicy z powrotem, a tam jest zamieniana na impuls elektryczny (który niesie konkretną informację) za pomocą zjawiska piezoelektrycznego. Na trochę podobnej zasadzie działały kiedyś telefony (teraz jest jeszcze inaczej, bo dochodzi rozchodzenie się fali el-mag w powietrzu i wszystko się komplikuje, ale dopóki wszystko szło po kablu, to było mniej więcej na podobnej zasadzie). Potem impuls elektryczny jest zamieniany na obraz graficzny (w telefonie na dźwięk) i widać dzidziusia Pierwsze usg powinno być wykonane najpóźniej do 12 tyg. Wg norm Polskich niezbędne są 3 usg w trakcie ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia_cz Re: kiedy pierwsze USG? 31.08.10, 14:34 > Oczywiście nie wiadomo za bardzo jaką częstotliwość dźwięku odbiera dziecko, al > e > wątpię, żeby rejestrowało ultradźwięki. my ludzie nie odbieramy ultradzwieków, nie są przystosowane do tego nasze uszy, a maluszek to tez człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
ginag Re: kiedy pierwsze USG? 03.09.10, 17:00 Ja nie jestem przeciwna usg, ale Twoja wypowiedz zainspirowala mnie do zastanowienia sie nad tym czy dziecko w brzuchu ma szanse slyszec ultradzwieki. Wiem na pewno, ze dzieci slysza ultradzwieki (oczywiscie nie o czestotliwosci jak w usg) i ze z czasem uszy sie "stepiaja" tak, ze dorosli ich juz nie slysza. Pamietam ze szkoly, jak kiedys kolega przyniosl cos co emitowalo b wysokie dzwieki i puszczal "z cichacza" na lekcji. Nauczyciel nic nie slyszal, a my ledwo moglismy wytrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
na_forum_na decylia 31.08.10, 18:44 a znasz moze orientacyjne terminy tych 3 obligatoryjnych usg? decylia napisała: > Pierwsze usg powinno być wykonane najpóźniej do 12 tyg. Wg norm Polskich > niezbędne są 3 usg w trakcie ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: decylia 31.08.10, 22:00 W Polsce standard ultrasonograficznego badania położniczego opracowany przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne obejmuje trzy badania ultrasonograficzne - przesiewowe w ciąży wykonywane w: 11 - 14 tygodniu ciąży, 20 tygodniu ciąży (+/- 2 tygodnie ), 30 tygodniu ciąży (+/- 2 tygodnie). Odpowiedz Link Zgłoś
decylia Re: decylia 31.08.10, 22:03 Pierwszy termin - do 12 tyg, drugi koło połowy ciązy - 20-22 tydz, a ostatnie na prawdę różnie, zależy jak się ciąża rozwija, ale na ogół pod koniec, żeby zmierzyć wagę i wymiary dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
coccinella0 Re: decylia 01.09.10, 10:27 Pierwsze USG - nie do 12 tyg ciąży, ale od 11 tyg do 13 tyg + 6 dni. Drugie - od 18-23 tyg, trzecie najlepiej ok. 30 tyg. To cykl USG prenatalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: kiedy pierwsze USG? 02.09.10, 04:58 decylia napisała: Nie ma żadnych naukowych przesłanek, że to szkodzi dziecku. jak rowniez,ze nieszkodzi "... Fala dźwiękowa w takim sporym skrócie > odbija się od dziecka i trafia do głowicy z powrotem, ..." a mnie powiedziano,ze dziecko odbiera te ultradzwieki podobne do doroslego stojacego na peronie w czasie przejezdzajacego z duza predkoscia pociagu - nie jest to przyjemne.... do autorki, nie wiem jak w Polsce ale w Kanadzie czasami ok 8 tc ( jesli trzeba ustalic date porodu,bo wtedy winik jest ku temu najbardziej wiarygodny); ok 12-13 tc na przeziernosc itp - jesli kobieta sobie zyczy ma robione testy Pappa itp nieodplatnie w ramach panstwowego ubezpieczenia ; polowkowe ok 20 tc i ewentualnie pod sam koniec ciazy,ale zadko oczywiscie jesli sa jakiekolwiek komplikacje to usg jest wykonywane wedle potrzeby jako ciekawostke jeszcze dodam,ze tu usg nie jest robione w gabinecie u ginekologa tylko w miejscu gdzie robi sie tylko usg; podczas badania nie sa podawane zadne info pacjentce - sa one przesylane do lekarza rodzinnego i ginekologa i wedle potrzeby lekarz kontaktuje sie - zwykle jesli nie dzwoni oznacza,ze wszystko jest ok jedyna info jaka ciezarna moze uzyskac i nie we wszystkch prowincjach jest plec dziecka ( w Albercie i Nowej Szkocji nie podaja); mozna zrobic odplatne usg,ale zadko sie to zdaza, zwykle 3d rowniez jest wiele kobiet,ktore decyduja sie na rezygnacje z jakichkolwiek usg Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: kiedy pierwsze USG? 31.08.10, 22:29 na_forum_na napisała: tak samo jesli chodzi o liczność tych usg - czy zle wyniki > przeziernosci uprawniaja (prawnie i moralnie) do aborcji? Moralność to sprawa prywatna. Prawnie- badanie przezierności nie, ale pod jego wpływem można zdecydować się na amnio, a defekty genetyczne płodu daja prawo do aborcji. > chyba > nie... wiec po co katowac ciezarne ta przeziernością? Katować? Jeden zdaje się na ślepy los, inny woli choć próbować mieć wpływ na własne życie. badanie przezierności nie jest obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: kiedy pierwsze USG? 31.08.10, 17:29 Pierwsza ciąża - 8,5t, bo poprzednio miałam wczesne poronienie, i chciałam się upewnić czy wszystko OK. Druga ciąża - 5,5t na IP, z powodu plamienia. Jeśli nic się nie dzieje, robienie przed 8-9t nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: kiedy pierwsze USG? 31.08.10, 21:45 Najlepiej ok 8 tc, wczesniej mozna sie niezle zestresowac, bo bywa, ze nie widac zarodka albo bicia serca. Ja tak mialam - jeszcze na poczatku 7 tc nie bylo widac zarodka, lekarz cos tam widzial, ale nie byl pewien, czy to zarodek i czy nie jest za maly. A w 6 tc to w ogole podejrzewano, ze mam puste jajo plodowe. Te wczesne USG robilam w szpitalu ze wzgl. na plamienie. U swojego gina robilam w 8 tc i bylo juz serduszko i wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
illegal.alien Re: kiedy pierwsze USG? 31.08.10, 21:50 Ja mialam w 12. tygodniu i fajnie, bo bylo wszystko elegancko widac - zdjecie mam lepsze niz z polowkowego Odpowiedz Link Zgłoś
coccinella0 Re: kiedy pierwsze USG? 01.09.10, 10:28 Ja miałam w 8 tyg, żeby potwierdzić ciążę i określić wiek ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś