Dodaj do ulubionych

Wypadnięcie Pępowiny POMOCY

15.09.10, 17:11
witam:!! jestem w 29 tygodniu ciąży . od trzech tygodni jestem wszpitalu z powodu niewiem jak to powiedziec,,saczenia sie wód z krwia,, poprostu infekcja .Dzis rano w czasie usg,okazało sie ze oja dzidzia ma nóżi na dole brzuszka a miedzy nimi pępowine,. Lekarze mówia ze mam lezec niewolno mi ani na momecik wstac czy tez usiaść... co robic ?? a co jesli ta pepowina wypadnie?? a moze lepiej gdyby zrobili mi cc??
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 15.09.10, 17:15
      cc w 29 tc?Lez jak mowia lekarze,wtedy masz szanse donosic to dziecko.Wypadniecie pepowiny to dramat.
    • malgosiek2 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 15.09.10, 17:22
      Owszem jest to możliwe jeśli jest spore rozwarcie.
      MUSISZ leżeć jak nakazali lekarze,a jeszcze lepiej w pozycji trendelenburga czyli pupa wyżej niż reszta ciała.
      NIE MASZ WYJŚCIA! ,aby utrzymać ciążę.
      • marlesek Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 15.09.10, 18:04
        po pierwsze to postaraj się troszkę uspokoić, jesteś w szpitalu czyli w najbardziej odpowiednim w tym momencie miejscu. stosuj się do zaleceń lekarzy, oni wiedzą co robią, i jeśli wystąpi taka konieczność to zadecydują co dalej, czy cesarka czy może coś innego. wiem, że łatwo powiedzieć nie denerwuj się itp. ciężko jednak w takiej sytuacji się nie stresować, ale mimo to może Ci się uda choć przez chwilkę oderwać się od tych nerwów. Nie wiem czy to coś da ale koledze mojego męża urodził się synek w 30 tygodniu ciąży, a skubaniec mały pchał się na świat już od 6 miesiąca, jest już w domku z rodzicami więc jak widzisz nawet takie sytuacje kończą się dobrze.
        uszy do góry myśl pozytywnie, pozdrawiam.
        • ginag Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 15.09.10, 18:18
          Dokladnie tak jak pisza dziewczyny stosuj sie do zalecen lekarzy. Kazdy tydzien, ktory wylezysz dziala na korzysc Twojego dziecka (rosnie, tyje, rozwijaja sie plucka, siatkowka, mozg).
          Jesli pepowina wypadnie cc jest wykonywane natychmiast, bez chwili zwloki. Wiec staraj sie nie ruszac zeby nie wypadla.
          • rudakw23 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 15.09.10, 20:12
            dziekuje wam bardzo... jest ciezko mi najbardziej boje sie ze skoro ta pępowina jest tak nisko i wędruje miedzy nóżkami dziecka ze cos sie stanie przecież może sie zaplatac moze skurcz ja zdusic .Może bezpieczniej bedzie urodzic ??
            • malgosiek2 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 15.09.10, 20:27
              Nie,nie będzie ani lepiej ani bezpieczniej teraz urodzić.
              Piszesz w tej chwili po prostu herezje i jestes załamana.
              Ale nie wolno Ci tak myśleć,bo pozytywne myslenie to 50 % sukcesu.
              Dla dziecka każdy dzień jest ważny i musisz tak myśleć.
              Nic się dziecku nie stanie,ani się nie zadusi,uspokój się,bo swoimi stresami sterujesz dziecko również,ono też odczuwa Twoje emocje.
              • malgosiek2 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 15.09.10, 20:32
                Pracowałam na oddz.pat.ciąży i była taka pacjentka.
                Długo leżała i urodziła przez cc w 35 tc.,więc da się tylko trzeba duuużo cierpliwości i spokoju.
                Zapewne masz tokolize dożylną czyli kroplówki p/skurczowe i inne leki,więc masz zapewnioną "ochronę"również.
                Przypuszczam,ze dostaniesz też leki na przyspieszenie dojrzewania płuc u dziecka.
                • kasia_072 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 15.09.10, 20:44
                  zgadzam sie ,jestes pod opieka lekarzy,i napewno wiedza co jest dla ciebie i malenstwa najlepsze w tej sytuacji.Nie stresuj sie,badz cierpliwa napewno wszystko bedzie dobrze,czego ci zycze z calego serca,trzymajcie sie cieplutko
                • rudakw23 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 16.09.10, 08:48
                  Nie nie odtrzymuje leków abi dożylnie ani w rzaden inny sposób. Leki na dojrzewanie płuc juz otrzymałam dawno . A powinnam dostać??
              • dentek_85 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 16.09.10, 10:24
                Nie ma szans, ze pępowina zrobi coś złego dzidzi ponieważ jest otoczona galaretowatą mazią i nie ma szans żeby np. dziecko poddusić lub inne takie... głowa do góry. Każdy tydzień w Twoim łonie to duży punkt dla dzidziusia. Trzymamy kciuki!
                • go-jab Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 17.09.10, 03:49
                  owszem... sama pepowina krzywdy nie zrobi ale jesli pecherz jest nieszczelny i nastepuje rozwarcie to pepowina moze sie wysliznac do pochwy... a to juz problem... ale ale... nie ma co gdybac tylko lezyc i optymistycznie patrzec w przyszlosc... oby nic nie wypadlo i male urodzilo sie zdrowe... powodzenia smile
    • claire1983 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 17.09.10, 09:28
      Wszystko będzie dobrze.. jeszcze tylko parę tygodni. Tyle już przeszłaś to wytrzymasz i to. Leż spokojnie, pomyśl o swoim ślicznym dzidziusiu. Nic napewno mu nie będzie bo lekarze tego pilnują. Dobrze że leżysz w szpitalu. Zobaczysz jak bardzo będziesz niedługo szczęśliwa a złe chwile odejdą w zapomnienie. JA również miałam bardzo zagrożoną ciążę i leżałam parę miesięcy. Wiem jak to jest i jak bardzo jest ciężko... ale później tego w ogóle się nie pamięta a Twój dzidziuś wynagrodzi Ci wszystko. Ja tak bardz się martwisz to powiedz żeby często podłączali cię do KTG. MI to bardzo pomogło na psychikę. Będziesz sobie sluchać serduszka dzidziusia i będziesz wiedziała że wszystko ok.
    • m.b.g Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 17.09.10, 15:09
      Po pierwsze, dlaczego zakładasz, że pępowina ci wypadnie. Leżysz, dostajesz leki, skurczów brak, pęcherz płodowy w miarę cały, jest ok.
      Ja urodziłam w tym czasie co ty byś teraz chciała- dziecko nie przeżyło godziny.
      Więc leż cierpliwie, słuchaj się lekarzy, bądź dobrej myśli i uwierz, że każdy dzień w twoim łonie dla dziecka jest na wagę złota.
      • lidek0 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 17.09.10, 21:13
        Przecież napisała, że leków NIE dostaje. Teraz tylko słuchanie się lekarzy i cierpliwe leżenie.
        • rudakw23 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 18.09.10, 07:38
          witam wszystkichsmile dziekuje za rady.Ale od 2 dni krwawie i sacze wody dzidziuś juz coraz mniej sie rusza bo niema jak.Wczoraj miałam skurcze dosc duże lecz brak rozwarcia .Przyszła lekarka powiedziała ze bede miec cc jesli nadal takie beda ,i były doszły jeszcze bóle krzyżowe .nie urodziłam czekaja.Dziś całą noc nie spałam skurcze dawały we znaki. krwi i wód było jeszcze wiecej niz przez ostatnie dni.Niewiemdlaczego.Teraz leże czekam na KTG .Mój strach rosnie coraz bardziej....
          • t_justyna1979 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 18.09.10, 12:33
            Dziewczyno trzymaj się! I oby maleństwu tak nie spieszyło się bardzo...
          • merci77 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 04.10.10, 11:22
            ucieszył mnie Twoj wpis! super,gratulacje!
    • rudakw23 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 04.10.10, 11:07
      witamsmile a wiec mam slicznego synka smile urodziłam w 30+4 tygodniu przez cc jest zdrowy waży 1745 g i 40 cm dziekuje wszystki za ciepłe slowa .Mały jak narazie przebywa w szpitalu w inkubatorze ale jest wszystko dobrze dziekuje
      • miska83 Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 04.10.10, 12:07
        strasznie sie ciesze ze z maluszkiem wszystko oksmile trzymam kciuki by szybko nabieral sil i zebyscie mogli juz niedlugo byc w domku razem!
        • narrinka Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 04.10.10, 12:15
          gratuluje, cale szczescie ze zdrowy. trzymam kciuki aby był jak najszybciej na Twoim brzuszku
          Wejdz sobie na forum Wcześniaki, tam jest duzo dziewczyn one pomogą Ci ogarnąc całą sytuacje smile
          • marlesek Re: Wypadnięcie Pępowiny POMOCY 04.10.10, 12:30
            gratulacje dla mamy ma maluszka, rosnijcie zdrowi

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka