Dodaj do ulubionych

obwod głowki

28.09.10, 20:51
dziweczyny jestem w 33 tyg ciazy i mialam dzisiaj robione usg lekarz pwoeidzial ze wszystko ejst w normie ale nei wiem dlaczego mnie martwi obwod glowki mojej coreczki HC 30.06 cm. niby nie mampodstaw ku zmartwieniu ale jednak sie martwie szczerze sama nie wiem dlaczego.
Obserwuj wątek
    • vanilia_cz Re: obwod głowki 28.09.10, 21:51
      nie masz problemów to je sobie wyszukujesz, wyluzuj
      • marlesek Re: obwod głowki 28.09.10, 22:02
        oj moja droga problamow to ja mam nadmiar niestety
        • cytrynowa.lemoniada Re: obwod głowki 29.09.10, 10:08
          Twoje pytanie zabrzmiało tak: "Mieszkam w Warszawie. Martwi mnie to". Dlaczego Cię to martwi -za mało, za dużo - i na jakiej podstawie? Lekarz powiedział że jest ok więc po co kobieto szukasz rozstrzygnięć wśród dziewczyn nie mających nic wspólnego z medycyną - naprawdę bez sensu. Jak się czymś martwisz to spytaj innego lekarza.
          • mysz_ka85 Re: obwod głowki 29.09.10, 10:18
            To jest prawidłowy obwód główki, nie za dużo, nie za mało. Mój synek miał w 30 tygodniu coś około 28 cm. Teraz nie wiem, mogę Ci napisać wieczorem bo idę dzisiaj do gina.

A jak tam Twoje samopoczucie i zdrowie Marlesku?
            • marlesek Re: obwod głowki 29.09.10, 11:01
              dzieki myszka za odpowiedz jedyna sensowna z powyzszych. a moje samopoczucie hmm roznie sa dni kiedy jest ok a sa dni kiedy bywa ciezko, ale jakos tak jest ze gdy lapie dola to moja coreczka zaczyna strasznei sie wiercic czyli daje mi znaki mama bedzie ok i tego sie trzymam, no i juz nie moge sie doczekac na nia. skoczyl mi cukier troszke cisnienie po lekach jest ok, wiec jakos daje rade.

pozdrawiam
              • 3-mamuska Re: obwod głowki 29.09.10, 11:56
                Hej, mi w 32 tygodniu tez przy mierzeniu glowki byl problem, to znaczy mierzyli chyba. 7 razy Bo za malo, powiedzieli ze raczi I nozki sa ok, a glowie za mala do weieku ciazy.
                Do tego mialam problem z watroba I Bali sie ze watroba zatrzymuja rozwoj dziecka . Sprawdzali pomiary corki co tydzien do samego konca. Corka urodzila sie ok, co prawda ma mala glowie I jest filigranowa ale jak najbardziej zdrowa I madra dzis 7 letnia panna.
              • mysz_ka85 Re: obwod głowki 29.09.10, 13:51
                Cukrem się nie przejmuj - na tym etapie ciąży występuje fizjologiczna nietolerancja glukozy. Jeżeli na czczo masz mniej niż 126 i nie ma śladów cukru w moczu to jest wszystko w porządku. Cieszę się, że masz w miarę dobre samopoczucie.
                Ja mam wysokie ciśnienie - 130/80, 140/90 i smuci mnie to trochę. Zostało mi 4 tygodnie. Mam nadzieję, że już nie pójdzie w górę, bo teraz jest na granicy normy...
    • titerlitury Re: obwod głowki 29.09.10, 16:32
      PO pierwsze wynik jest w normie, więc czym się martwisz? Zmartwieniem byłoby gdyby nie mieścił sie w normie.
      Po drugie wcale nie ma pewności, czy to jest rzeczywisty wymiar dziacka, bo nie zmierzono tego centymetrem tylko program policzył na podstawie danych z sondy. Poczytaj posty o wiielkości dzieci prognozowanej na podstwie usg a rzeczywistych rozmiarach noworodków, zobaczysz jak bardz często lekarz robiący badanie podaje błędne prognozy.
      Masz za duzo czasu, zajmij się czymś pozytecznym - może np naucz się robic na drutach, albo czytaj duzo, bo ewidentnie szukasz problemów na siłe, a to nie słuzy ani tobie, ani dziecku.
    • em.haa Re: obwod głowki 29.09.10, 18:20
      Noworodek ma średnio 31-34 cm.
    • marylisek1 Re: obwod głowki 02.10.10, 18:20
      chodzi Ci o to że duża?
      wyluzuj, gdzieś tu na forum jest mój wątek a propos wielkości główki mojego dziecka w 32tyg. też podczas pomiarów usg wychodziła dość duża (nie pamiętam już ile). Tydzień temu urodziłam, tydzień po wyznaczonym terminie, główka 34cm. Bez nacięcia, bez pęknięcia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka