Dodaj do ulubionych

nabial w ciazy

03.10.10, 16:31
dziewczyny orientujecie sie ile powinno sie jesc nabialu w ciazy, zeby wystarczylo wapnia dla mamy i dzidziusia. Przegladajac wiadomosci w internecie na ten temat po prostu zglupialam. Raz czytam, ze mleko i zolty ser wogole nie wskazane a jogurty okazjonalnie bo dziecko urodzi sie ze skaza bialkowa, innym razem ze mleko w ciazy jak najbardziej a najlepiej 2 razy dziennie!
Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • peeska Re: nabial w ciazy 03.10.10, 16:46
      Jadłam normalnie nabiał w poprzedniej ciąży i dziecko nie ma skazy białkowej.
    • agnieszka_i_dzieci Re: nabial w ciazy 03.10.10, 16:59
      jem wedle chęci nie przejmując się teoretycznymi wskazaniami. Poziom wapnia zbadany- jest w normie, dzieci starsze bez skaz białkowych czy innych uczuleń (jadłam tak samo).
      Wyluzuj i jedz tak jak masz ochotę smile
    • em.haa Re: nabial w ciazy 03.10.10, 17:01
      Jakieś bzdety. Dwa plastry sera żołtego dobrej jakość to Twoja norma, więc 4 wystarczą dla Was obojga. 2 szklanki mleka też wystarczą.
      Ja w ciąży na szczęście mam wielką ochotę na nabiał i tylko mi to procentuje, bo na 7 miesięcy nie zabolał mnie ani razu ząb i wszystko z nimi jak najlepiej.
      A ponieważ nie lubię normalnego mleka, to piję zsiadłe.
      Jem biały ser, twarogi i dużo żółtego sera.
      Nie wiem o co chodzi z tymi pierdołami, że jak się je nabiał to dziecko urodzi się ze skazą a jak sie je grzyby to będzie uczulone. JA jem wszystko na co mam ochotę i tylko położyłam nacisk na owoce i właśnie wapń.
      • em.haa Re: nabial w ciazy 03.10.10, 17:04
        A no i jak nie będziesz jadła tego wapnia o którym mówisz to dziecko na tym nie ucierpi, wszystko będzie zabierać z Twoich zapasów, ale Tobie zacznie brakować i Ty na tym stracisz, zęby, kości...
        • marlesek Re: nabial w ciazy 03.10.10, 17:51
          ja ser bialy zjadam w zastraszajacych ilosciach bo mam na neigo ochote, kroje wielkei plastry polewam miodem i zjadam tak bez niczego. sa dni ze potrafie opędzlowec nawet około 1/2 kg, jem go wtedy na snaidanie i na kolacje bez chleba.
          • paniusia.aniusia Re: nabial w ciazy 03.10.10, 18:16
            Zawsze bardzo lubiłam mleko, więc dla mnie to idealna sytuacja. W ogóle wszystkie te sery , jogurty i maślanki - dla mnie mniam mniam. Ale najbardziej zwykłe mleko.
      • annajustyna Re: nabial w ciazy 05.10.10, 11:23
        Mleko zsiadle jest niepasteryzowane - nie powinno sie go pic w ciazy.
        • anettchen2306 Re: nabial w ciazy 05.10.10, 11:53
          A jak zrobie z pasteryzowanego to mozna? Bo wlasnie robie z pasteryzowanego, dodaje do niego kubek jogurtu, wciskam kilka kropli z cytryny i zostawiam na noc. Na drugi dzien mam zsiadle mleko smile Potem z tego twarog robilam ...
        • em.haa Re: nabial w ciazy 05.10.10, 13:18
          annajustyna napisała:

> Mleko zsiadle jest niepasteryzowane - nie powinno sie go pic w ciazy.

Ja kupuje gotowe, teraz już i tak za późno. Codziennie od ponad 15 tyg wypijam 380g.
    • titerlitury Re: nabial w ciazy 03.10.10, 20:11
      Dieta eliminacyjba w ciąży jako profilaktyka alergii u dziecka to mit, którego nie potwierdziły żadne badania naukowe. Nabiału ciężarna powinna jeść dużo, bo wapń pochodzenia zwierzęceg wchłania się lepiej niż roślinnego. Uwaga na twarożek, najwięcej wapnia zostaje w serwatce, sam ser jest kiepskim jego źródłem, co inneg tzw sery twarde (żółte), mleko sfermentowane (kefir, jgurt) itp.
    • memphis90 Re: nabial w ciazy 04.10.10, 14:43
      Dieta eliminacyjna nie zabezpiecza dziecka przed alergią, a nawet zwiększa jej ryzyko. Należy jeść wszystko (co dozwolone i lubiane przez mamę) tak w ciąży jak i podczas karmienia piersią.
      • cytrynowa.lemoniada Re: nabial w ciazy 04.10.10, 14:50
        2 plastry sera żółtego ani 2 szklanki mleka niestety nie wystarczą nawet dla nieciężarnej - nie wiem skąd to przekonanie - plaster sera to ok 200 mg wapnia, szklanka mleka to 300 mg, normalnie kobieta potrzebuje 1000 mg wapnia na dobę, ciężarna 1500, karmiąca 2000. Rzadko udaje się dostarczyć wymaganą ilość z pożywienia więc powinno się suplementować - przynajmniej 1 tabletkę wapnia 500 mg z wit D (bez tego się nie wchłania) - tyle ma na Ostercal, Vitrum Calcium.
        Ktoś pisał że poziom wapnia zbadała i ma ok - ciekawa jestem w jaki sposób, badanie poziomu Ca we krwi nic nie mówi ani o podaży wapnia w diecie, ani o stanie kości. (Ja mam osteopenię - obniżoną gęstość kości, a wyniki z krwi zawsze ok)
        • titerlitury Re: nabial w ciazy 04.10.10, 15:52
          rzeczywiście 2 plastry żółtego sera ani 2 szklanki mleka nie wystrarczą, ale już 2 plastry sera (200 mg + 200 mg = 400 mg) i 2 szklanki mleka (300 + 300 = 600 mg) wystarczą nieciężarnej, a ddatkowo jeszcze zjadany plaster wędliny (ok 150 mg wapnia), kawa z mlekiem wypita d drugiego śniadania (150 mg) i np szprot z puszki zjedzony do kolacji (wraz z kręgosłupem ok 200 mg wapnia) daja razem okrągłe 1500 mg wapnia. Jesli po drdze zdarzy się jeszcze kotlecik do obiadu, jakaś galaretka, czy jogurt t jest już ponad 2000 mg. Po co się więc suplementiwać???? Ty jesteś chora, masz ostepenię, zdrowej kobiecie wystarczy to co zjada, a zamiast witaminy d w tabletce spacer po parku bez kremu z filtrem uv.
          • em.haa Re: nabial w ciazy 04.10.10, 16:50
            No nie sądziłam że na tych dwóch plastrach sera można jechać cały dzień.
            Poza tymi rzeczami przecież jemy coś jeszcze i to razem daje efekt.
            • titerlitury Re: nabial w ciazy 04.10.10, 17:49
              no oczywiście, że tak. Tutaj lustrujemy dietę jedynie z punktu widzenia dostraczenia wapnia, więc rozpatrujemy tylko te produkty, które dostarczają go najwięcej.
              • em.haa Re: nabial w ciazy 04.10.10, 17:53
                A tak poza tematem czy podczas karmienia piersią można pić mleko zsiadłe i jeść jogurty?
                Nie interesowałam się jeszcze tym, więc mnie nie linczujcie.
                • titerlitury Re: nabial w ciazy 04.10.10, 18:07
                  Podczas karmienia piersia możesz jeść absolutnie wszytk, bez żadnych ograniczeń. Możesz wcinać schabowe, smażone wątrbki, ostre chilli i groch. Mleko wytwarzane jest z krwi, nie z treści żołądka, czy jelit. Jedynym ograniczeniem jest alergia pokarmowa u dziecka. O ile któreś z rodziców ma alergię (wziewną, kontaktową, pokarmwą), to warto dietę eliminacyjna wprwadzic, ale też dpiero, gdy dziecko będzie zdradzać objawy alergii (nadmierne ulewanie, szorstka, lśniąca skóra na policzkach, wysypka itd.). Mitem jest także kolkogenne działanie niektrych potraw spozywanych przez matke: dzieci mają kolki, i dieta matki nie ma nic do rzeczy, to kwestia niedojrzałości układu pokarmweg i stresu.
          • cytrynowa.lemoniada Re: nabial w ciazy 04.10.10, 18:38
            Mięso, wędliny to śladowe ilości wapnia, galaretka, kotlecik - skąd te dane?? Jogurt - owocowy 150 g to zaledwie 150, maksymalnie 200 mg wapnia. Warzywa zawierają niewielkie ilości wapnia, do tego 3 razy gorzej wchłanialne niż wapń z nabiału.
            Nie jestem chora, mam wrodzoną niską gęstość kości, moje zapotrzebowanie na wapń nie jest większe niż Twoje tylko więcej na ten temat wiem.
            Nie sądzę żeby wszystkie ciężarne wypijały codziennie 0,6 l mleka, jadły ser żółty który jest uważany za źródło tłuszczu oraz codziennie serwowały sobie szprota na kolację.
            • anettchen2306 Re: nabial w ciazy 04.10.10, 19:23
              "Nie sądzę żeby wszystkie ciężarne wypijały codziennie 0,6 l mleka, jadły ser żó
              > łty który jest uważany za źródło tłuszczu oraz codziennie serwowały sobie szpro
              > ta na kolację." Wm mojej skromnej opinii (a takze wiekszosci znanych mi lekarzy ginekologow-poloznikow) zjedzenie szprota i "tlustego plasterka zoltego sera" jest znacznie pozyteczniejsze i zdrowsze, niz sztuczna suplementacja wapniem (ten to sie dopiero kiepsko wchlania).
              Przyczyna np. osteoporozy u mojej mamy jest hormonalnie uwarunkowane zaburzenie wchlaniania wpania. Obojetnie, jaka ilosc moja mama by go pochlonela (takze w formie wziewnego sprayu), jej organizm i tak przyswoi jego minimalna ilosc.
              • cytrynowa.lemoniada Re: nabial w ciazy 04.10.10, 21:52
                ależ masz rację że lepszy wapn naturalny tylko w praktyce nasza dieta jest z reguły zbyt w niego uboga z badań wynika że przeciętny Polak przyjmuje tylko 400 mg wapnia dziennie
            • titerlitury Re: nabial w ciazy 04.10.10, 19:24
              Jesteś chora, i przewrażliwona na tym punkcie. Żaden dietetyk nie zaleca suplementacji o ile stosuje się zbilanswana, urozmaiconą, bogatą dietę. Ciężarne jedzą sporo nabiału (może mniej w postaci mleka, czy serów dojrzewających, ale z pewnością nie szczędzą sobie jogurtw np.). Galaretka czyli żelatyna to wyciąg z chrząstek zwierzęcych, lub z ści ryb morskich, ergo właściwie czysty wapń. Naprawdę nie trzeba się suplementować o ile je się normalnie, nie jest się na żadnej diecie, lub nie ma się problemów zdrwotnych. Mało się o tym mówi, ale nadpodaż wapnia w pzywieniu tez nie jest zdrowa. Jak zawsze zwycięża zdrwy rozsądek.
              • cytrynowa.lemoniada Re: nabial w ciazy 05.10.10, 09:41
                Owszem, jestem odkąd trochę więcej na ten temat wiem, a o stanie moich kości dowiedziałam się przypadkiem kilkanaście lat temu. W Polsce się w ogóle mało mówi o profilaktyce osetoporozy, znaczeniu wapnia w diecie itd. dietetyk to nie zawsze lekarz i bardziej się zna na odchudzaniu niż wartościach odżywczych i znaczeniu różnych produktów dla zdrowia. nie bez przyczyny przeciętny Polak spożywa 2 - 2,5 raza mniej wapnia niż powinien (400 mg) - jakoś dietetycy o tym nie trąbią, prawda? Ze zdrową dietą najczęsciej kojarzymy warzywa, owoce, mało tłuszczu i myślimy, że szklanka mleka załatwia sprawę - mało kto wie ile go tak naprawde potrzebujemy. Karmiące bardzo często nie jedzą nabiału z powodu alergii lub kolek ale już nie każda w takiej sytuacji wapń suplementuje, a lekarzom, położnym to zwisa, nikt o tym nie przypomina.
                Co do rzekomo bogatej zawartości wapnia w galaretce - poważnie, skąd Ty to wzięłaś? Puszka sardynek z ośćmi, zgadzam się, ma dużo, jakieś 600 mg, tylko kto codziennie je puszkę ryb? Wapń w jogurcie - ok, ale- najczęściej jemy słodkie owocowe, których ciężarna musiałaby zjeść ok 7 kubeczków 150 g. (naturalnych "wystarczyłoby" 5)
                Jeśli prawidłowo się odżywiasz - super, gratuluję, bo wiadomo że naturalne produkty sa lepsze niż suplementy. Ja nie zawsze mam na to czas (badania pokazują że nie tylko ja), na szczęście mam świadomość czego mój organizm potrzebuje.
        • anettchen2306 Re: nabial w ciazy 04.10.10, 16:11
          A mozesz mi podac zrodlo, wg ktorego kobieta w ciazy potrzebuje 1500 mg a karmiaca nawet 2000 mg ? Wlasnie przegladam najrozmaitsze tabele i znajduje wartosci w granicach 1000-1200 mg dla kobiety ciezarnej (1200 mg jezeli ciezarna nie ukonczyla jeszcze 19 roku zacia), nieznacznie tylko wiecej dla kobiet karmiacych, np.
          www.ernaehrung.de/tipps/schwangerschaft/schwanger11.php (tabelka na samym dole).
          www.ernaehrung-fuer-gesundheit.de/Mineral-Spuren/Ca-Bedarf.html
          Zapotrzebowanie na wapn w okresie ciazy niewiele sie rozni od normalnego zapotrzebowania na wapn zdrowej kobiety. Nie wiem wiec, skad wy bierzecie te gigantyczne dawki wapnia ... dwie szklanki mleka dziennie to ok 600 mg wapnia, czyli ponad polowa dziennego zapotrzebowania. Do tego/w zamian jakis jogurt, twarog, ser, mieso, warzywa (!) ... Przeciez samym mlekiem w ciazy sie nie odzywiamy ...
          • cytrynowa.lemoniada Re: nabial w ciazy 04.10.10, 18:33
            sprawdz zawartości wapnia w poszczególnych produktach - mięso ma go śladowe ilości, większość warzyw również. polskie źródła podają 1500 mg jako wymóg dla ciężarnej (wpisz w polskim google). 2 szklanki mleka - 600 mg. "Jakiś jogurt" np owocowy 150 g to zaledwie 150-200 mg wapnia. Twaróg - bardzo mało i bardzo mało przyswajalny wapń.
            • anettchen2306 Re: nabial w ciazy 04.10.10, 19:17
              ... mieszkam w Niemczech, stad moje "tutejsze" informacje. Nie sadze tez, by polskie kobiety ciezarne, nagle potrzebowaly go 2-3 razy tyle niz niemieckie wink
              Skorzystalam z kalkulatora "wapniowego" na jednej z niem. stron.
              Wpisalam takie dane (nietrudne do spozycia w ciagu 1 dnia):
              200 ml mleka
              100 g jogurtu
              porcje gotowanego brokula
              1 banan (ok. 150)
              1 pomidor (ok 50 g)
              125 g gotowanego brokula
              1 jajko
              500 ml wody mineralnej
              2 plastry goudy
              2 kromki chleba pelnoziarnistego
              ... nie wpisalam ani miesa, ani ryb, nie wpisalam platkow owsianych (w muesli) i innych bogatych w wapn produktow. I moje skromne zapotrzebowanie na wypn tylko z mojej listy wybieglo sporo poza 1000 mg smile
              Mysle tez, ze kobieta ciezarna zjada wiecej niz to, co na mojej skromnej liscie sie znalazlo smile
              • cytrynowa.lemoniada Re: nabial w ciazy 04.10.10, 21:54
                dieta którą wyliczyłaś to rzeczywiście ok 1000 mg wapnia z tym, że 90% pochodzi z nabiału - woda, warzywa, pieczywo, jajko to śladowe zawartości Ca i dużo gorzej wchłanialne niż ten z mleka
    • deodyma Re: nabial w ciazy 05.10.10, 08:17
      ja tam jadlam i jem nabial, az sie kurzy.
      tyle tylko, ze od jogortow i serkow homogenizowanych mnie jakos odrzuca i staja mi w gardle, wiec tych akurat nie jadam.
      no i mleka nie lubie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka