Dodaj do ulubionych

TSH w ciąży

07.10.10, 12:20
Witam. Jestem w 11 tyg ciąży i mam podwyższone TSH ( 5.06, norma do 4,2). Ginekolog zaleciła mi badania ft3 i ft4 w ciąży. Lekarz pierwszego kontaktu nie dał skierowania na te badania, gdyż nie może, i stwierdził że w ogóle to jest bez sensu, gdyż w ciąży podwyższone TSH jest normalne. Pani ginekolog zaś zaleciła oprócz badań jak najszybciej wizytę u endokrynologa.
Mam się czym martwić? I czy wizyta u endo ( 80 zł) jest konieczna? Oczywiście pójdę do tego lekarza, ale chciałabym wiedzieć czy mój lekarz rodzinny jest delikatnie mówiąc niezorientowany, czy też moja ginekolog robi z igły widły?
Zaczynam się martwić, czytałam o podwyższonym TSH w ciąży, i korzystne ani dla mnie ani dla dzidziusia nie jest . . .
Czy któraś z was miała podobny przypadek?
Proszę o odpowiedź i z góry dziękuje smile
Pozdrawiam, Ania.
Obserwuj wątek
    • dele_mele Re: TSH w ciąży 07.10.10, 12:56
      Obaj lekarze mają częściowo rację. TSH może być podwyższone po prostu z racji ciąży. Ale trzeba to zweryfikować. W tym celu powinnaś zrobić badania fT3 i fT4. Jeśli wyjdą w normie - nie masz się czym martwić. Jeśli będą obniżone, oznacza to że masz niedoczynność tarczycy którą bezwzględnie w ciąży trzeba leczyć. Idź do endokrynologa i zrób te badania. I nie zamartwiaj się na zapas! Powodzenia!
      • aniczekk Re: TSH w ciąży 07.10.10, 13:07
        Dziękuje serdecznie za odpowiedź, ale z tego co wyczytałam to w ciąży TSH może być obniżone a nie podwyższone sad
      • gatta28 Re: TSH w ciąży 07.10.10, 13:11
        Badanie samego TSH w ciąży jest niemiarodajne, bo może skakać. Zrób badania ft3 i ft4, one niestety nie są refundowane. Jak będą w normie (idealnie by było, gdyby ft4 było w górnej połowie normy), to OK, jeżeli poniżej normy, to prawdopodobnie niedoczynność tarczycy. Do edokrynologa idź z wynikami, wcześniej nie ma sensu, bo nic Ci konkretnego ni powie. Jeżeli jest niedoczynność, to koniecznie trzeba ja leczyć - jedna tableteczka na czczo codziennie i będzie OK. Nie martw się na zapas. Ja choruję na niedoczynność tarczycy, w ciąży wyniki robiłam co 3 tygodnie. Wszystko było OK, choć hormony spadały i cały czas trzeba było zwiększać dawkę leków. dziecko zdrowe.
        • dele_mele Re: TSH w ciąży 07.10.10, 14:18
          fT3 i fT4 są refundowane. Tylko lekarze rodzinni nie mają puli pieniędzy na te badania. Endokrynolog na pewno da ci skierowanie, ale wątpię żebyś udało ci się dostać do państwowego... Masakra jest z terminami, chyba wszędzie. A jak prywatny to wiadomo - badania na własną rękę.
          • aniczekk Re: TSH w ciąży 07.10.10, 17:41
            fT3 i fT4 zrobię na własną rękę, bo co mi po skierowaniu od endo, jak za wizytę 80 zł ( lekarz rodzinny da skierowanie po zrobieniu fT3 i fT4...). Jeśli badania wyjdą dobrze, to zadzwonię do Pani ginekolog, czy konieczne jest udanie się do endokrynologa, skoro jest wszystko ok. Jeśli jednak wyniki wyjdą złe ( mama nadzieje że jednak nie!), to od razu udam się do endo. Dziękuje ślicznie za odpowiedzi!!
            P.S Czy lekarz rodzinny może dać skierowanie na poziom przeciwciał przeciwko krwinkom czerwonym? Mój stwierdził że nie, ale przy każdym badaniu grupy krwi na dole jest napisane czy krwinki czerwone w surowicy stwierdzono.... ?
    • luna_de Re: TSH w ciąży 07.10.10, 17:52
      Faktycznie wysokie tsh. ja mialam w 11 tyg. 3,4 a od 14 tygodnia az do teraz (24 tydzien) juz tylko 2,4. A bierzesz poza lekami jod dodatkowo?Co prawda duzo go w miesie itp. ale moj lekarz powiedzial, ze to nie wystarczy i biore od poczatku ciazy witaminy dla ciezarnych wlasnie z jodem.
      P.S. w 22 tyg mialam badanie USG, podczas ktorego specjalista przejrzal wszystkie organy dziecka itp. i dla pocieszenia powiedzial, by nie czytac tych wszystkich bzdur w internecie o wodoglowiu itp. bo to na prawde rzadkosc. Trzymaj siesmile
      • annajustyna Re: TSH w ciąży 08.10.10, 12:57
        Udaj sie koniecznie do endo. Ja mialam na poczatku ciazy 2,5 (aktualnie 1,9) i moja endo bije na alarm.A TSH jest wazne nie tylko ze wzgledu na rozwoj fizyczny, ale i umyslowy (tego nie zbada sie zadnym USG).
    • fairycharlotte Re: TSH w ciąży 07.10.10, 22:10
      Z wlasnego doswiadczenia mówię, że w poprzedniej ciąży jesli moje TSH zaczynalo przekraczac 2,5 dostawalam zwiekszona dawke euthyroxu, gdyz ponoc w ciąży nie powinno przekraczac 2,5. Na Twoim miejscu szybko udalabym sie na konsultację do endokrynologa.
    • michasia52 Re: TSH w ciąży 07.10.10, 22:25
      Mam chora tarczyce i wiem jak wazne jest zeby kontrolowac wyniki. Jestem pod stala opieka endokrynologa i zawsze uczulal zeby w razie ciazy zrobic wyniki i natychmiast sie da niego umowic na wizyte. Nie odczytuj sama wynikow, bo ty nie jestes od tego tylko lekarz. Mnie sie czasem wydawalo ze wyniki sa ok lub nie a endokrynolog mowil cos innego. Zrob czym predzej wyniki i popros o szybkie przyjecie do endo. Tu chodzi o zdrowie twojego dziecka!!
      • aniczekk Re: TSH w ciąży 08.10.10, 08:32
        Dobrze wiem że to chodzi o zdrowie mojego dziecka!!!! I nie odczytuje sama wyników uncertain
        Na początku brałam jodid, ale gin kazała mi odstawić po tym jak zobaczyła podwyższone TSH.
        Nigdy wcześniej nie miałam żadnych problemów z tarczycą.
        • luna_de aniczku 08.10.10, 11:31
          Nie zamartwiaj sie, na prawde wszystko bedzie dobrze. Ja naczytalam sie wlasnie na tych forach o wplywnie tarczycy na przebieg ciazy na co moj lekarz (mieszkam w Niemczech) zdziwiony powiedzial, ze w ogole nie ma podstaw do obaw. I zakazal mi czytac te wszystkie wypociny o wodoglowiu itp. Zdrowe kobiety tez rodza chore dzieci, wszystko zalezy od losu.
          Jesli leczysz tarczyce i kontrolujesz regularnie 8co 4 tygodnie), to nie ma prawa dziac sie cos zlego z malenstwem. Tylko dowiedz sie z tym jodem, bo mi poradzono brac wlasnie poza L-Thyrox dodatkowo jod.
          Bedzie dobrzesmile
      • niebieski_ptak5 Jodid 09.10.10, 00:53
        może rozkręcić zapalenie tarczycy typu hashimoto. Czy spr. przeciwciała tarczycowe? TG i TPO z krwi? To pogadaj z DBR doktorem bo ten do którego chodzisz nie jest dobry. To nie jest straszenie tylko dziwi mi, że jeszcze w PL takie buraki są, które uważają, że takie rzeczy jak Twój wynik są ok.
    • annajustyna Re: TSH w ciąży 08.10.10, 12:55
      Norma TSH w ciazy to 1,5 , a nie 4,2!!! Szczegolnie pierwsze trzy miesiace sa wazne.
      • luna_de Re: TSH w ciąży 08.10.10, 15:05
        jak to jest, ze kazdy podaje inne normy? Ja mam 2,4 i wg 3 lekarzy (domowego i 2 ginekologow) jest to bezpieczne tsh, biore dawke 75 mg. Mialam specjalistyczne USG pare dni temu gdzie wykluczone wszelkie wady u malenstwa.
        Nie kazda kobieta chora na niedoczynnosc tarczycy rodzi chore dziecko!
        • annajustyna Re: TSH w ciąży 08.10.10, 19:16
          To idz do endo, to taka specjalizacja od tarczycy wink. Moge polecic Endokrinologikum, jest w prawie kazdym wiekszym niemieckim miescie. Oczywiscie, ze nie kazda, ale po co ryzykowac?
          • luna_de annajustyna 08.10.10, 19:43
            Jestem dobrej mysli wink W ciaze zaszlam bez zadnego problemu. Nie nakrecam sie forumowymi przepowiedniami bo to po prostu nie ma sensusmile Domyslam sie, ze Ty mialas inne doswiadczenia z ta choroba i jestes ostrozna.
            Od mojej gin dostalam skierowanie na Organultraschall, wszystko wyszlo standardowo (zadnego wodoglowia itp).
            Biore lekarstwa od 2 lat, co 4 tyg badanie krwi, jod w witaminach od poczatku ciazy i zwiekszona dawka L-Thyrox z 50 na 75 mg. Nie uwazam, by Endo pomogl cos wiecej (u mnie juz blizej konca ciazy). Pzdrwink
            • annajustyna Re: annajustyna 08.10.10, 19:53
              Ok, ale ja mam jedno doswiadczenie: ani lekarze ogolni, ani ginekolodzy nie znaja sie nprawde na tarczycy, stosuja normu sprzed kilkunastu-, kilkudziesieciu lat. W sumie szkoda, bo niejedna z nas wlasnie z tego powodu moze miec problemy z zajsciem (optymalny do zajscia jest TSH w granicach 1,0), a i ryzyko poronienia w pierwszych 3 meisiacach wzrasta przy TSH powyzej 2,5 o ok. 3%. NIby malo, ale jednak...Tez pozdrawiam.
              • niebieski_ptak5 Rany Julek 09.10.10, 00:49
                Co za ignorancja ze strony lekarzy. Jak można wciskać kity, że jest dobrze skoro takie TSH WCALE nie jest dobre? Wiem, że nie jest ok bo od lat mam ch. tarczycy. I problem to jest zwłaszcza w ciąży. Nie znam a uważam, że powinny być badania obowiązkowe jak kobieta planuje/jest w ciąży/ Wolne mogą być nie miarodajne ale TSH masz złe.W pierwszym trymestrze hormony tarczycy są b. ważne. Pewnie będziesz miała już dożywotnio niedoczynność bo o niej mowa. Ważne jest aby iść do dobrego ENDO i już zacząć brać leki. Po porodzie warto zrobić TG i TPO oraz usg tarczycy jak nie teraz. To nic negatywnego dla Ciebie/płodu. Spadaj od dr który Ci mówi, że takie TSH jak Twoje jest w porządku. Pod opieka dobrego endo trzeba być bo raz dziecko, dwa po porodzie możesz mieć problemy albo z poporodowym zapaleniem tarczycy albo Ci się rozwinie hashimoto. Trzeba to skontrolować.
                • annajustyna Re: Rany Julek 09.10.10, 10:34
                  Twoj post podczepil sie pod moim. Do kogo mialo to byc? Ja mam kontrole co pare tygodni u endo w Monachium, aktulanie 1,9; musze koniecznie obnizyc do 1,5. W pierwszym trymestrze mialam wyniki idealne: 1,2 (inne wyniki tarczycy tez idealne). USG tez mam robione.
                  • niebieski_ptak5 Re: Rany Julek 09.10.10, 14:03
                    To nie było do Ciebie, Ty widzę, czytam że dbasz. Generalnie jak można wciskać takie kity, że TSH rośnie w ciąży i to jest ok? Chodzi mi o to, że jak dr może tak mówić? Niepojęte, jak dla mnie.
                    • annajustyna Re: Rany Julek 09.10.10, 14:53
                      Mowia, bo sie nie znaja.
    • malgosiek2 Re: TSH w ciąży 09.10.10, 09:07
      Po pierwsze ten lekarz co zleca badania daje skierowanie,a nie zwalana na lek.rodzinnego.
      Po drugie lekarz rodzinny może dac skierowanie tylko na TSH ,nie ma zaś w "koszyku"usług z NFZ badanie ft3 i ft4,bo te zaleca jedynie specjalista czyli ginekolog,bo jest lekarzem specjalistą.
      Więc to Twoja ginekolożka zwala robotę na kogoś innego co nie ma kompetencji w wypisywaniu takich badań czyli działa spychologia(ja nie będę płacić za te badania tylko rodzinny)
      Pracuję w przychodni,więc mam rozeznanie co może akurat lekarz rodzinny.
      • aniczekk Re: TSH w ciąży 12.10.10, 16:30
        Do ginekolog chodzę prywatnie. Ona chyba nie ma podpisanej umowy z NFZ, bo nikomu nie wypisuje skierowań ( chociaż recepty tak).
        Co do mojego TSH, to nigdy wcześniej z tarczycą nie miałam żadnych problemów (albo o tym nie wiedziałam...).
        Dzisiaj byłam na pobraniu krwi na ft3 i ft4. W czwartek odbiorę wyniki, i zadzwonię do mojej ginekolog co dalej robić (czy należy iść do endo przy takich wynikach).
        Co do mojego lekarza rodzinnego, który powiedział że moje TSH jest normalne, to po prostu szkoda słów. On chyba nie zna się na niczym. Niestety muszę chodzić do niego po skierowania na badania.
        Jak będę miała wyniki, to się odezwę.
        Pozdrawiam
    • aniczekk Re: TSH w ciąży 13.10.10, 10:38
      Moje wyniki :
      FT3 - 15,42 [12-22]
      FT4 - 6,14 [3.1 - 6.8]
      Dzisiaj zadzwonię do gin i dowiem się czy konieczna jest wizyta u endo.
      • i.agunia Re: TSH w ciąży 13.10.10, 13:56
        Idź koniecznie do endokrynologa!!! Opowiem ci moją historię. 2,5 miesiąca temu lekarz rodzinny po wykonaniu badań- TSH-5,25 dał mi 25 mg eutyroxu i sierowanie do endo. Za 6 tygodni okazało się, że jestem w ciąży a wynik zmalał po tej dawce do 5,1. Jako kobieta w ciąży dostałam się po 2 dniach do lekarza endo od ciężarnych. po wykonaniu badań wyszło,że dobiłam do 6. Tragedia !!! bo norma jak czytałaś to ok.1,5-2 dla I trymestru, dostałam eutyrox 75mg. I tak poroniłam 2 tygodnie temu bliźniaki. To moje drugie poronienie. Dzisiaj byłam znowu u endo i powiedziałam co się stało a endo(o zgrozo) powiedziała,że to nie przez tarczyce tak się stało.A co z tak wysokim wynikiem!? Ale jak powiedziałam, że chce zajść w ciążę za 3 miesiące to mnie ostrzegła,że powinnam stanowczo doprowadzić wynik do 1-2 i odczekać 6 miesięcy.Zaprzeczała sama sobie...
        Dzisiaj zrobiłam prywatnie ponowne badania i jestem zdziwiona bo wynik wyszedł 0,68 -w takim tempie i tak dużo spadł!? A pozotałe badania krwi od roku nie były takie dobre.
        • luna_de Re: TSH w ciąży 13.10.10, 14:03
          Przykro mi strasznie sad
      • dele_mele Re: TSH w ciąży 13.10.10, 14:55
        Idź do endokrynologa, powinnaś być pod kontrolą lekarza przez całą ciążę, mimo że wyniki póki co niezłe.
        • aniczekk Re: TSH w ciąży 13.10.10, 15:30
          Mi również przykro sad
          A co do mojego przypadku, właśnie rozmawiałam z ginekolog i powiedziała mi, że jeśli wyniki ft3 i ft4 są w normie, to znaczy że mam subkliniczną niedoczynność tarczycy. Normalnie się tego nie leczy, ale w ciąży jak najszybciej muszę iść do endokrynologa.
          No cóż, jak mus to mus - nie ma na co czekać, dzidzia musi być zdrowa smile
          Pozdrawiam
          • i.agunia Re: TSH w ciąży 15.10.10, 07:18
            Proszę daj znać jak wyniki. Moje ft 3 i ft4 były dobre, ale po usg tarczycy wyszło,że ma Hasimoto i do końca życia muszę brać eutyrox. Niestety ( muszę się wyżalić bo oszaleje) mam niski poziom neurofili (wychodzi przy pełnej morfologii krwi) od ponad 3 miesięcy. Mój gin podejrzewa, że cierpie na jakąś chorobę immunologiczną krwi dlatego nie mogę utrzymać ciąży. Niskie neurofile świadczą o chorobie szpiku kostnego. Dzisiaj rejestruje się do hematologa. Jeszcze muszę wykluczyć kilka innych chorób krwi (albo je potwierdzić)- min. zespół antyfosfolipidowy, trombofilię .... Co wyniki badań to jestem bardziej załamana. Pocieszcie sad sad
            • aniczekk Re: TSH w ciąży 15.10.10, 12:01
              i.agunia tak mi przykro sad Nie wiem co mam Ci poradzić, jestem w sumie młodą mamą, z tarczycą do czynienia nie miałam nigdy, z resztą tak jak z innymi chorobami... Wczoraj dzwoniłam to kilkudziesięciu endokrynologów, oczywiście żaden nie może mnie przyjąć. W końcu umówiłam się do jednej Pani na środę na 18. Pytała o jakieś badania na przeciwciała - których chyba nie mam. Mogła przez tel powiedzieć, to bym na środę je miała. A tak podejrzewam, ze pojadę do niej, zapłacę 100 zł i dowiem się że muszę najpierw zrobić te badania... Ogólnie nie była zbyt miła, i zapytała czy chce stale do niej chodzić... A skąd ja mam to wiedzieć? Nie wiem co mi jest, nie wiem czy stałe wizyty będą konieczne? Ginekolog kazała zrobić tylko na ft3 i ft4, które były dobre... Już sama nie wiem co mam myśleć. Powoli Ci lekarze doprowadzą mnie chyba do finansowej ruiny. Ale z drugiej strony chce mieć pewność że z moim dzieckiem wszystko ok i nic mu nie zagraża sad
              Następny tydzień będzie dosyć zakręcony, w poniedziałek jedziemy do urzędu stanu cywilnego ustalić datę ślubu (smile))) ), w środę do endokrynologa, w czwartek do ginekologa i pierwsze bardzo ważne USG na koniec I trymestru. Oby wszystko było w porządku... I Tobie i.agunia również tego życzę. I mocno trzymam kciuki, żebyś jednak wykluczyła te wszystkie choroby!!!
              • joasia_05 Re: TSH w ciąży 15.10.10, 14:06
                Tej lekarce chodziło o przeciwciała anty TPO i ewentualnie anty TG, dobrze by było gdybyś zrobiła je do twojej wizyty bo od razu będzie wiadomo czy np. rozwija się ch. hashimoto i jakie jest stadium (świadczy o tym wysoka wartość przeciwciał anty TPO). Ja na twoim miejscu zrobiłabym je, w laboratorium powiedz, że w środę masz wizytę i że jesteś w ciąży i poproś żeby zrobili Ci je najpóźniej na środę. Niestety, czasem trzeba czekać aż do 4-5 dni na wyniki więc działaj szybko.
                Koszt tych 2 badań w przychodni państwowej warszawskiej (na własną kieszeń) to 70 zł.
                Idź do tego lekarza koniecznie i zapisz się ewentualnie do innego na dalszy termin. Z mojego doświadczenia wynika, że czasem Ci najbardziej opryskliwi lekarze okazują się bardzo dobrymi specjalistami choć to nie reguła. Powodzenia!!!
                • chichicha Re: TSH w ciąży 15.10.10, 15:49
                  A moglby mi ktos polecic dobrego endo z wawy?
                  Mi moja przy tsh równym 0,012 i ft4 przy dolnej granicy kazała zmniejszyć dawkę. Nie rozumiem tego. Boję się o moje maleństwo...
                  • annajustyna Re: TSH w ciąży 15.10.10, 16:53
                    Masz nadczynnosc, wiec czego nie rozumiesz?
                    • chichicha Re: TSH w ciąży 15.10.10, 18:39
                      Bo przy takiej klasycznej nadczynnosci tsh jest ponizej normy a ft4 powyzej, albo w gornej granicy. A ja jestem w ciązy i tsh mogę miec zanizone przez hcg, no i to ft4 mam niskie. Tego nie rozumiem.
                    • maagdaamm Re: TSH w ciąży 15.10.10, 18:41
                      Jesli FT4 jest przy DOLNEJ granicy to nie ma mowy o nadczynnosci. Samo TSH niewiele tu mowi.
                      • annajustyna Re: TSH w ciąży 15.10.10, 20:42
                        Fakt, trzeba pojsc do endo i wyjasnic.
                        • chichicha Re: TSH w ciąży 15.10.10, 20:59
                          konsultowałam to jeszcze z dwoma endo i to samo stwierdzili: ze nadczynnosc i trzeba zmniejszyć dawkę... chętnie udałabym się do jeszcze innego, dla którego liczy się ft4, ale nie mogę trafić naa takiego (jestem z wawy). Moze ktos mi poleci kogos sensownego?
                          • annajustyna Re: TSH w ciąży 15.10.10, 21:22
                            Czy ci dwaj widzieli wszystkie wyniki, czy pokazalas im tylko wynik TSH? Jesli to pierwsze, to przestan szukac dziury w calym, w odpowiednim terminie zglos sie na kontrole. Szkoda nerwow, bedzie dobrze!
                            • maagdaamm Re: TSH w ciąży 15.10.10, 21:32
                              Pamietajcie, ze TSH w ciazy jest fizjologicznie obnizone, liczy sie ft4, a to wskazuje na to, ze dawke trzeba by jednak zwiekszyc. Oczywiscie jest to jedynie moja opinia jako laika, ale opieram sie na tym, co mowia znani mi endokrynolodzy.
          • maagdaamm Re: TSH w ciąży 15.10.10, 21:34
            A czy to nie jest tak, ze subkliniczna niedoczynnosc to przypadek, gdy nie znajduje sie przyczyny niedoczynnosci? Wydaje mi sie, ze przy subklinicznej niedoczynnosci hormony zachowuja sie tak samo tylko nie znamy przyczyny.
            • chichicha Re: TSH w ciąży 15.10.10, 21:54
              Za każdym razem pokazywałam cały pakiet badań, nawet te wcześniejsze sprzed ciąży, żeby pokazać, jak moja tarczyca reagowała na zmiany dawek i od czego się zaczęło...
              przed ciążą miałam hashimoto, które spowodowało niedoczynność.
            • dele_mele Re: TSH w ciąży 16.10.10, 08:09
              Nie, subkliniczna niedoczynność jest wtedy gdy jest nieznacznie podwyższone TSH a fT4 jest w normie.
              • aniczekk Re: TSH w ciąży 16.10.10, 09:38
                No właśnie, czyli tak jak ja mam. TSH 5,06 a Ft4 15,42
    • aniczekk Re: TSH w ciąży 20.10.10, 19:31
      No więc tak.
      Dziś byłam u Pani endokrynolog. Wypisała mi euthyrox 50 mg. Muszę zrobić na następną wizytę ft4, TSH, ATPO, ATG i usg tarczycy. Następna wizyta 25 listopada. Zapomniałam tylko zapytać co z tym jodidem, ale chyba nie mogę go brać...
      • annajustyna Re: TSH w ciąży 21.10.10, 11:32
        Mozesz, bo masz porzadna niedoczynnosc. Dala Ci strasznie mala dawke, ale w sumie kazda tarczyca jest inna. Szkoda, ze polscy endo nie robia na meijscu USG i badan krwi uncertain.
        • aniczekk Re: TSH w ciąży 21.10.10, 16:37
          No nie jestem pewna czy mogę. Moja ginekolog powiedziała że raczej nie. Tym bardziej że jodid podnosi TSH. A endo dała mi najpierw 35, ale ze względu na wagę zwiększyła do 50. Kazała również wykluczyć węglowodany z jedzenia (ziemniaki, słodycze, napoje typu cola, banany, winogrona, arbuzy, buraki i marchewkę). Najlepiej woda niegazowana i jabłko smile
          No i badania co miesiąc, co nie jest dla mnie zbytnio pocieszające. USG tarczycy muszę również zrobić we wrocławiu (endo też tam przyjmuje), a do wro mam 40 km, i nie mam prawka. Ach, same problemy. Dobrze że chociaż dzidzia zdrowa i prawidłowo się rozwija smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka