rheya 05.04.04, 11:38 szczególnie na początku ciąży. Czy jest coś co je wzmaga? Np. sok z jabłek (gdzieś na forum czytałam - to nie mój pomysł). DZięki za odpowiedzi papa R. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fyde Re: czego unikać by nie mieć skurczy macicy 05.04.04, 11:54 Czy Ty wiesz kiedy to masz?? Ginka na badaniu u mnie to stwierdziła(o czym ja nie miałam pojęcia) i kazała brać NO-SPĘ. Wydaje mi się, że sex powinien rozluźniać Odpowiedz Link Zgłoś
rheya Re: czego unikać by nie mieć skurczy macicy 05.04.04, 12:06 kochana, seksu to na 100% trzeba unikać jak masz skurcze macicy. Lekarz wytłumaczył mi (o czym wcześniej też już wiedziałam, tylko może nie w taki fachowy sposób),że orgazm to głównie skurcze macicy Pozdr, R. Odpowiedz Link Zgłoś
rheya Re: czego unikać by nie mieć skurczy macicy 05.04.04, 12:10 aha, a kiedy to mam? Szczerze mówiąc zdarzają mi się o różnych porach dnia. Tak ok. 6 razy dziennie. Jak leżę jest lepiej, no i jak biorę NOSPA też. Na początku miałam skurcze w różnych częściach podbrzusza. Później tylko w tym miejscu gdzie "zalęgła" sie fasolka. Teraz znowu mam w prawej (tam gdzie fasolka) lub lewej części podbrzusza - ale rzadziej - ok. 2 x dziennie. Poki co dziś nie miałam żadnego dlatego pozwoliłam sobie na trochę rozpusty i usiadłam przy kompie. Z zamiarem pisania pracy magisterskiej Kiepsko mi idzie... bo siedzę na forum Pozdr., R. Odpowiedz Link Zgłoś
fyde Re: czego unikać by nie mieć skurczy macicy 05.04.04, 12:40 Dotarło do mnie, że ja jednak myslę o czym innym Ginka mi powiedziala, że taka obkurczona, zaciśnięta macica(czyli to co wykryła u mnie) objawia się uczuciem "kamienia" w dolnych okolicach. TAkże , pewnie mówimy o dwóch różnych rzeczach Pozdrawiam. P.S. Trzymam kciuki na prackę mag Odpowiedz Link Zgłoś
malika5 Re: czego unikać by nie mieć skurczy macicy 05.04.04, 14:19 Jestem w 37 tyg., więc skurcze są mi już niegroźne, ale oto co mówił mój gin wcześniej: skurcze występują przez całą ciążę, ale na początku po prostu nie jesteśmy w stanie ich wyczuć, można je wykryć przez KGT. Jest to normalne i nie jest to nic złego. Oczywiście mogą wystąpić też skurcze nieprawidłowe tzn takie które prowadzą do rozwarcia szyjki albo pchają dziecko w dół macicy. To czy dany skurcz jest prawidłowy czy nie może stwierdzić tylko lekarz przy badaniu wewnętrznym. Jeżeli często zdarzają się skurcze to trzeba koniecznie zgłosić to na wizycie u lekarza. Jak rozpoznać skurcz: trzeba usiąść w siadzie prostym (powtórka z WFu) i nacisnąć palcami na macicę ( dobrze wiedzieć dokąd ta macica sięga, zwłaszcza na początku ciąży), trzeba dojść do mięśnia macicy a nie tylko ciśnąć skórę! Potem trzeba nacisnąć mięsień uda. Powinny być mniej więcej tej samej twardości, jeżeli macica jest dużo twardsza to nie jest za dobrze, ale nie jest to też powód do paniki. Nie wiem czego unikać żeby nie mieć skurczy- jak się dowiecie to dajcie znać, bo ja bym sobie tym chętnie te skurcze wywołała) Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: czego unikać by nie mieć skurczy macicy 05.04.04, 14:37 a ja ostatnio przeczytałam w książce "W oczekiwaniu na dziecko", że oprócz oczywistych spraw jak seks i orgazm, które wywołują skurcze, że jeszcze jednym, bardzo skutecznym czynnikiem, który powoduje skurcze jest drażnienie brodawek piersi. U mnie się to sprawdza w 100%. W tej książce piszą, że jest to jeden ze sposobów przyspieszania porodu. Nie próbuję, bo jestem dopiero w 35 tygodniu A co do innych sposobów... Herbatka z malin Odpowiedz Link Zgłoś
ewe_m Re: czego unikać by nie mieć skurczy macicy 05.04.04, 23:08 Myślę, że najważniejsze to spokojny tryb życia i jak najmniej stresów oraz nie dżwiganie ciężarów. O soku z jabłek nie słyszałam ale z malin tak, jednak nie wiem na ile to jest prawda. Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
la_lunia Re: czego unikać by nie mieć skurczy macicy 06.04.04, 09:17 dodam nie glaskac, nie masowac za duzo brzuszka (np. jak sie smarujesz oliwka, robic to delikatnie i powoli) Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: czego unikać by nie mieć skurczy macicy 06.04.04, 09:32 u mnie naskurczowo działa podnoszenie "ciężarów" (czyli np. już ok. 3 kg) i wchodzenie po schodach (no ale ja to jestem patologia, o czym większość z was wie )) Lekarz mi powiedział, że (i to tez już gdzieś pisałam) obciążanie dużych mięśni nóg "zabiera" krew macicy i wtedy ona, niedokrwiona, się kurczy, dlatego ciąże zagrożone leżą, żeby macica była jak najlepiej ukrwiona, a więc i rozluźniona. Powtarzam jeszcze raz, że to zalecenia dla "przewrażliwionych" brzuszków, ale może łatwiej będzie "normalnym" brzuszkom dojść do tego, czemu mają skurcze po np. trzygodzinnym łażeniu po centrum handlowym ) aha, jeszcze stany typu gastrycznego mogą "zrażać" macicę skurczami (np., a zwłaszcza biegunki, ale też gazy, które nie mogą się wydostać itd,) oraz infekcje dróg moczowych, tak więc dbajcie o siebie! Drażnienie brodawek sutkowych powoduje wydzielanie w organizmie oksytocyny, czyli hormonu naskurczowego (który tez się syntetyczny podaje na wywołanie lub przyspieszenie porodu), więc lepiej nie drażnić przed 37 tygodniem ciąży, potem jest to jeden z naturalnych sposobów wywołania porodu. I nie dziwcie się, jeżeli więcej skurczy pojawia się w okolicach pełni księżyca, albo wtedy, gdy wieje halny (zwłaszcza ciężarówki z południa) - to nie żart (potwierdzone przez lekarza), mnie wtedy nie pomaga ani fenoterol, ani no-spa, ani relanium, a nigdy nie byłam aż takim meteoropatą) Z drugiej zaś strony macica chce trochę poćwiczyć przed porodem, więc nie przejmujmy się tak bardzo KAŻDYM skurczem i dajmy jej potrenować. pa Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: czego unikać by nie mieć skurczy macicy 06.04.04, 09:39 Jola, nie poznaje Cie!!! Ja jeszcze tylko dodam, ze warto dbac o regularne wyproznienia... Nie podnosic rak do gory (nie wieszac prania, firanek...). I to chyba tyle, za wiele sie nie poradzi. Pozdrawiam Monika i 34-tygodniowy brzusio (ostatnio bardziej kurczliwy - fakt, byla pelnia, cos w tym musi byc!) Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie do tupelo 06.04.04, 09:51 "Jola, nie poznaje Cie!!!" )) moja droga, mój luz wynika z faktu rozpoczęcia 33 tygodnia ciązy, szyjka wprawdzie jest rozlazła, ale zamknięta! (o! właśnie twardnieje mi brzuch, ale wiesz co? mam to gdzieś!))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: do tupelo 06.04.04, 09:55 Gratuluje rozpoczecia 33 tygodnia!!! Ja tez juz jestem spokojniejsza z moja dzidzia. Trzymaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś
marta_km Re: czego unikać by nie mieć skurczy macicy 06.04.04, 09:45 u mnie największe skurcze ( na początku ciązy bóle jak przy miesiączce) powodował stres. Po obronie doktoratu minęły jak rękął odjął Poza tym nie mogę niestety pić kawy ani coca-coli Łażenie znoszę, ale tylko przez godzinę, potem zaczyna boleć Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: do Jola.wie 06.04.04, 13:32 Jola.wie))) Jestem pełna uznania dla Twojej wiedzy. Szczerze i naprawdę. Nawet nie wiesz w ilu wątpliwościach pomogły mi twoje opinie, czytując tu i tam na różnych wątkach. Z reguły twoje wnioski pokrywają się z moimi do których dochodzę po studiowaniu "ciążowych książek" i po "ciąganiu" lekarzy za język. Nieraz sobie myślę, że - oczywiście pod nadzorem jakiegoś specjalisty - niektóre dziewczyny z forum stworzyłyby najlepszy poradnik ciążowy. Ja bez tego forum zamartwiłabym się na śmierć. Naturalnie przyszłe mamusie, które wspaniale znoszą ciąże i nie mają żadnych problemów mogą zarzucić niektórym postom "sianie paniki" itp. Już raz czytałam w poście o "najlepszych poradnikach ciążowych" określenia o jednej książce "poradnik - tragednik". ALe akurat ja i pewnie wiele innych dziewczyn wolą być doinformowane. Bo często niewiedza to niepotrzebny strach i stres. Naturalnie inne dziewczyny wolą nic nie wiedzieć - by się niepotrzebnie nie denerwować. No... Każdy ma wolność wyboru. Ja tylko chciałam Jola.wie powiedzieć po prostu: dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie do lgosia1 06.04.04, 19:35 ) no i co tu odpowiedzieć? (a zignorować się po prostu nie da, wzruszyłam się i zalał mnie rumieniec) Cieszę się, że komuś mogę pomóc i mam nadzieję, ze nikogo niczym poważnie nie wystraszyłam. Też rzuciłam się na to forum, bo w realu nie mam żadnych ciężarnych wokół siebie, a tu są wszystkie moje "koleżanki". Wiedza? Głównie doświadczenia i to swoje własne, a także dociekliwość, bo ja lubię wiedzieć co się w organizmie dzieje, zwłaszcza w moim. A potem sobie tak kombinuję, co z czego i dlaczego i wychodzą czasem ciekawe wnioski. Bardzo dużo znalazłam na forum, i wiedzy, i wsparcia, i za to niniejszym wszystkim uczestniczkom dziękuję (Tobie lgosia też) i mam nadzieję, ze chwilę tu jeszcze pobędę )) (mój mąż jest w każdym razie o Was szalenie zazdrosny!! )) serio!) pozdrawiam bardzo serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
maksyma Re: tylko herbatka czy owoc też 06.04.04, 14:27 hej jestem w 21 tyg.i mam skurcze lekarz zapisał mi relanium,mam pytanie czy maliny (zajadam mrozone)tez wywoluja skurcze czy tylko herbatka??? maksyma+bobolin Odpowiedz Link Zgłoś
anuchna1 Re: tylko herbatka czy owoc też 08.04.04, 17:07 maksyma napisała: > hej jestem w 21 tyg.i mam skurcze lekarz zapisał mi relanium,mam pytanie czy > maliny (zajadam mrozone)tez wywoluja skurcze czy tylko herbatka??? > > maksyma+bobolin Z tego co wiem to skurcze może wywoływać herbatka z liści malin. O owocach nic mi nie wiadomo. Myślę, że możesz je spokojnie wcinać. Pozdrawiam.ania. Odpowiedz Link Zgłoś
sayuri2 do jola.wie 06.04.04, 15:12 witam, czy takie śluzowe upławy przy skurczach (i nie tylko) świadcza o tym, ze dzieje sie cos zlego, np. że skurcze wypychaja płód? Jestem w 6 tygodniu i zapomnialam o tym powiedziec lekarzowi? myslicie ze to cos powaznego? bo szczerze mowiac to sie wystraszylam jak przeczytalam te posty. pozdrawiam. say Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: do jola.wie 06.04.04, 19:26 ) sorry za uśmiech, ale tym razem jola.nie.wie (odpowiadam, bo wtraźnie adresowane do mnie), na twoim miejscu sprawdziłabym u lekarza, czy nie ma jakiejś infekcji, grzybka czy czegos, z drugiej strony w ciąży wydzielina jest obfita i rzadka, więc to może u ciebie norma. Może to nieapetyczne, ale sprawdź jej zapach, jeżeli pachnie jak spleśniały chleb - to grzybek (w dodatku ma wtedy konsystencję zsiadłego mleka, jeżeli ma normalny zapach - to chyba w porządku. "CHYBA", a więc najlepiej to jednak skonsultować. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiaur Re: do jola.wie 07.04.04, 15:00 Skurcze niebolesne, jeśli lekarz nie stwierdzi nieprawidłowości w badaniu szyjki, są ok, mogą występować nawet kilkanaście razy dziennie. U mnie bardzo pomogło uzupełnienie niedoborów magnezu- w tej chwili są już nieodczuwalne. (brałam magnezin jakieś 3 tygodnie, teraz nie biorę i nie mam ani skurczów łudek, ani twardnienia macicy). Myślę też, że magnez jest stanowczo mniej "obcy" dla dziecka jak no-spa czy relanium. Odpowiedz Link Zgłoś
rheya Re: do jola.wie 08.04.04, 11:25 no właśnie w tym problem że poziom magnazu u mnie jest ok, nawet kawy w ciąży nie piję Odpowiedz Link Zgłoś