Dodaj do ulubionych

Tygodnie ciazy

20.11.10, 23:27
Powiedzcie mi cos, bo juz sie pogubilam. Ja wiem, ze dziecko sie urodzi kiedy bedzie chcialo, ale nie wiem jak sobie te tygodnie liczyc.
Okres mialam 28 lipca. 30 sierpnia dostalam okres, ktory trwal kilka godzin i okazal sie jakims plamieniem. Pierwszy POZYTYWNY test wyszedl 2 wrzesnia, wczesniejsze byly negatywne. Wyglada na to, ze owulacja byla opozniona, co potwierdzily pozniejsze usg. Na USG 21. pazdziernika (teoretycznie 12t1d) ciaza miala 10t5d. Kolejne USG mialam 3 listopada i tu 13t2d, czyli ciaza 'urosla' o to co powinna + 5 dni. W dalszym ciagu jest mlodsza o 5 dni od daty liczonej wg. OM. Bylam u poloznej w srode i ona stwierdzila, ze jesli roznica w datach jest mniejsza niz 10 dni, to bierze sie pod uwage OM. W poprzedniej ciazy brana byla pod uwage data z USG w 12 tygodniu, mimo, ze roznica byla tylko 2 dni.
Co myslicie? Liczyc wg. OM? Z USG (ktorego??)? Kurde, zaplatalam sie big_grin
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Tygodnie ciazy 20.11.10, 23:33
      to w koncu kiedy mialas ten okres?28 czy 30?
      Jezeli USG bylo wykonane do 12 tc to przyjmuje sie termin porodu wg.tego usg jezeli miesiaczki byly "w caly swiat".
      • joasiazdaleka Re: Tygodnie ciazy 21.11.10, 00:18
        28 lipca. 30 sierpnia bylo jakies plamienie (moze implementacyjne?). A co do 12 tygodnia, to kurde nie wiem, kiedy byl 12 tydzien. Jesli liczyc od OM, to nie ma to sensu, bo przeciez owulacja opozniona byla, ale nie wiem dokladnie jak bardzo.
        • aga.1975 Re: Tygodnie ciazy 21.11.10, 10:59
          IMO owulacja byla conajmniej okolo 14 -10 dni przed pozytywnym testem ciazowym. Nie ma szans zeby test byl dodatni wczesnej niz po 10 dniach. A zazwyczaj po 14 i pozniej. To by sie zgadzalo z usg?
          Po za tym robilas test digital , ktory po pewnie polilosciowej becie pokazuje tyg. Kiedy i co Ci wyszlo?
          Po drugie mialas usg wczesniej niz to w 12t1d (10t5d) i jaka byla wartosc crl?
          Blad pomiaru usg roznie to kilka dni.
          Gdyby ta roznica sie konsekwentnie powiekszala-tj dziecko byloby coraz mlodsze w kolejnych usg -to jest powod do zmartwienia. Tutaj raz bylo o 10 dni mlodsze niz OM, potem o 5 dni mlodsze. Takze pewnie jest cos po srodku i to by sie z dodatnim testem pokrywalo.
          Tak jak pisalam ja bym zostawila termin z OM pamietajac ze jest o okolo tydzien mlodsze. Jak bedzie rosla tak jak corka i tak dlugo siedzialo, to Cie dokladniej przez tydzen pomonitoruja . IMO lepiej niz przenosic -bo ciezko to raz , a corka miala zielone wody, wiec tez jej juz tam najlepiej nie bylo. A jakby co to przeciez lekarz bedzie mial te wyniki i ty tez je znasz.
          W polsce w niektoryc szpitalach klada na oddzial od daty porodu. U Ciebie jak wiesz sie nie stresuja i czekaja pewnie do okolo tygodnia. Takze najwyzej poczekaja do terminu. Nie ma sily zeby ktos na sile porod Ci wywolal jak nie bedziesz chciala.
          Nie masz powodow do niepokoju, dopuki ta roznica OM i wieku z usg sie nie powieksza-i nic na to nie wskazuje i nie ma powodow zeby tak bylo. I tego sie trzymajsmile

• kotkowa Re: Tygodnie ciazy 23.11.10, 10:24
      pewnie gin liczy wg OM, u mnie tez byla od poczatku roznica ok 5-7 dni i taka sie utrzymywala dlugo przy pierwszych usg. Wg USG synek byl starszy o te kilka dni. I przy porodzie sie potwierdzilo, urodzilam wlasnie 5 dni przed terminem liczonym wg OM.
    • fasol-inka Re: Tygodnie ciazy 23.11.10, 12:04
      jakbym o sobie sprzed roku czytała
      okres miałam 22 lipca, jakieś plamienie pod koniec sierpnia, na początku września pozytywny test
      terminy według OM i pierwszego USG rozjeżdżały mi się prawie 3 tygodnie - między 23 kwietnia (OM) a bodajże 10 maja (usg); oczywiście według usg był ok - na wszystkich kolejnych usg wymiary trzymały się mniej więcej tego właśnie majowego terminu; synek urodził się 7 maja bez żadnych oznak ani wcześniactwa, ani przenoszenia
    • ele-eza Re: Tygodnie ciazy 23.11.10, 14:27
      Myślę, że to plamienie 30 sierpnia było jak by "pozostałością" po miesiączce, bo już wtedy istniał zarodek i cykl miałaś po prostu dłuższy o kilka dni niż 28 dni (nie wiem jakiej długości cykle miewałaś zazwyczaj). Skoro terminy z USG są rozbieżne, to liczy się data OM, bo różne partie ciała dzidzi możgą rosnąć w różnym tępie i przed porodem wszystko się unormowuje (stąd obawy niektórych mam, że główka jest starsza niż kość udowa itp). Długość cyklu również wpływa na termin porodu, tak więc ja trzymała bym się terminu wg OM w Twojej sytuacji. U mnie np termin wg USG zawsze wychodzi 4 dni wcześniej niż OM, ale maleństwo i tak urodzi się kiedy uzna za stosowne w normalnym przebiegu wydarzeńsmile pozdrawiamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka