Dodaj do ulubionych

paciorkowiec

02.12.10, 19:53
czy Wasi lekarze robią badanie na paciorkowca? mój tak po 32 tyg ciąży, obecnie jestem w 31 i za 2 tyg idę do lekarza (prywatnie) już mi mówił o tym badaniu, czy któraś z Was miała tą bakterię? moja znajoma miała i jej córeczka po porodzie przeszła zapalenie opon mózgowo - rdzeniowych, od urodzenia na antybiotyku, 2 czy 3 msc w szpitalu, teraz jest ok, ale czy dalej maleńka będzie się dobrze rozwijać to się okaże, oby tak!
Obserwuj wątek
    • pikka6 Re: paciorkowiec 02.12.10, 22:46
      Każda kobieta w ciąży powinna mieć zrobiony wymaz z pochwy.Pracuję w lab. mikrobiologicznym i powiem szczerze że wyniki dodatnie Str. agalactiae niestety nie są rzadkością.
      • bianna Re: paciorkowiec 02.12.10, 22:59
        Tam gdzie zamierzam urodzić wymagany jest kwit ze wcześniej zrobionym wymazem podczas przyjmowania na porodówkę. Robią wymaz też na miejscu, ale na wynik się czeka więc w razie co to dzieć może zostać zarażony podczas porodu, w innym przypadku podaje się antybiotyk. Lepiej pobrać wymaz pod koniec ciąży. Wystarczy przejrzeć archiwum forum by zobaczyć, że paciorkowiec nie należy do rzadkości.
        • ma-gusia Re: paciorkowiec 03.12.10, 10:01
          czyli to badanie, wymaz robi ginekolog na wizycie tak?? a jaka jest cena badania?
          • bianna Re: paciorkowiec 03.12.10, 11:53
            Czasem robi, czasem kieruje do laboratorium na wymaz. Musisz zapytac już gina. U mnie jest w cenie wizyty, ale to pewnie też bywa różnie.
          • pikka6 Re: paciorkowiec 03.12.10, 19:03
            u mnie samo badanie kosztuje chyba 30 zł...
            • asia-damian Re: paciorkowiec 03.12.10, 22:39
              ja miałam robione badanie podczas wizyty i wyszło....dodatnie
              lekarz prze-leczył mnie antybiotykiem doustnym i dopochwowym 2 tyg.(mimo że nie ma takich zaleceń) ponieważ on uważał że to lepsze niż seria antybiotyków dawanych dziecku po urodzeniu

mała urodziła się zdrowa bez paciorkowca...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka