Dodaj do ulubionych

do mam po cc-jakie miałyście wskazania do ciecia?

22.12.10, 17:08
pytanie jak w temacie.
Mam cukrzycę ciążową, nadciśnienie i astmę, która w ciąży bardzo się zaostrzyła. Na dodatek mam spora wadę wzroku- -5,5. Nie ukrywam ze chciałabym aby ciąza zakończyła sie cięciem cesarskim. Mam szansę?
Kto o tym decyduje? Lekarz prowadzący ciążę? czy lekarz specjalista? np. okulista?
Obserwuj wątek
    • tylkolondon [...] 22.12.10, 17:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kasiak37 tylkolondon w sprawie sygnaturek i ich 22.12.10, 19:10
        regulaminowej wielkosci odsylam do watku na szpilce u gory forum.
    • mia_siochi Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 22.12.10, 17:32
      Z tym co masz- wątpię.
      Szukaj dalej wink
      • ruda-ziaziula mia_sochi 22.12.10, 17:46
        już nic wiecej nie wyszukam mam nadzieję. Wystarczy mi to co się "przypałętało" w ciązy do tej pory wink nie chcę wiećej "atrakcji".
        • mia_siochi Re: mia_sochi 22.12.10, 18:03
          Pisałaś, że się za cc nie obrazisz wink
          Więc "szukaj" wink
          Za wadę wzroku gwarantuję Ci że za mała (a raczej- sama krótkowzroczność w Twoim przypadku to za mało)- mam tyle samo, to nie wskazanie.

Z astmą się nie wypowiem, ale coś czujęwink że to za mało (ale może to zależy od szpitala, niektóre są bardziej liberalne)

Cukrzyca- ok, jeśli "wyhoduje" Ci duże dziecko, ale tego nie życzę (nie o sam fakt dużego mi chodzi, ale o powód jego wielkości).
        • mia_siochi Re: mia_sochi 22.12.10, 18:04
          Nie doczytałam o nadciśnieniu, sorki.
          Może to?
          • b.bujak Re: mia_sochi 25.12.10, 00:37
            mia_siochi napisała:

> Nie doczytałam o nadciśnieniu, sorki.
            > Może to?

ja rodziłam dwa razy z nadciśnieniem - pierwszy raz sn (bez problemów); drugi raz też było podejście do sn, ale dziecko okręciło się w pępowinę i było konieczne cięcie
          • aga010411 Re: mia_sochi 27.12.10, 09:50
            Zależy od szpitala, mi kazali naturalnie przy ciśnieniu 180/120.
            Podawali mi ciągle tabletki, bo nie chciało spadać.

Za drugim razem,mimo że brałam 13 tabletek dziennie i miałam 150/100 tez zmusili do naturalnego.
            Postępu nie było to zrobili go mechanicznie.
            Teraz wybieram inny szpital, już biorę leki na ciśnienie (poprzedni o tej porze ciąży ciągle było niskie.
        • mia_siochi Re: mia_sochi 22.12.10, 18:08
          Odszczekuję cukrzycę wink

babyonline.pl/ciaza_i_porod_porod_artykul,1261.html
          Sugerowałam się moją kliniką, a tam chyba nic nie jest wskazaniem...

Trzymam kciuki smile
          • tebacha Re: mia_sochi 22.12.10, 19:12
            Tam jest o cukrzycy PRZEDciążowej. A dziś i sama przedciążowa nie jest wskazaniem do cc. Chyba, że jest rozchwiana i dziecko ma np. makrosomię.
        • zzub Re: mia_sochi 29.12.10, 20:03
          Kurcze, a ja bym za nic nie chciała cesarki... Za to martwię się - bo jestem po wypadku samochodowym i ciężkim urazie głowy. Neurolog żaden - jeśli pójdę na konsultacje - nie da mi papieru, że mogę rodzić naturalnie, dla czystej asekuracji. Chciałabym, żeby ktoś rozsądnie powiedział czy istnieje ryzyko wylewu w czasie porodu naturalnego i na ile bezpieczniejsza (sic!) byłaby cesarka pod narkozą. Mimo to, dałabym wszystko, żeby rodzić naturalnie.
          • linka_wwa Re: mia_sochi 04.01.11, 14:35
            Ja bym nie ryzykowała na Twoim miejscu. Mam znajomą która podczas porodu nabawiła się tętniaka, który pękł po kilkunastu latach powodując wylew krwi do mózgu. Jeżeli jesteś po takich przejściach i jest jakiekolwiek zagrożenie to lepiej mieć cc. Poród naturalny to ogromny wysiłek i nawet zdrowe osoby czasem nie dają rady. A Ty na pewno chcesz się cieszyć zdrowiem jak najdłużej żeby móc wychowywać swojego maluszkasmile
    • tetetka.81 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 22.12.10, 21:40
      O istnieniu wskazań do cc decyduje specjalista i on wydaje zaświadczenie, w twoim przypadku może jest jakaś szansa na kardiologa o ile to nadciśnienie jest niestabilne lub współistnieje z wadą. Jeśli chodzi o okulistę to wielkość wady w zasadzie nie ma znaczenia a jedynie stan siatkówki którą ocenia się w specjalnym badaniu (ale tu uwaga: niektóre szpitale uznają tylko okulistów specjalizujących się w kwalifikacji ciężarnych). Specjalista w razie stwierdzenia wskazań wystawia zaświadczenie a od decyzji ginekologa (przeważnie ordynatora) zależy czy uznają je za wystarczające i bezwzględne czy jedynie za sugestię jak czasem niestety się zdarza z tego co piszą dziewczyny.
      Generalnie bez zaświadczenia od specjalisty cc możliwe jest tylko ze wskazań ginekologicznych dających się wcześniej przewidzieć typu stan szyjki, zbyt duże dziecko, złe ułożenie czy nagłych: w trakcie spadek tętna dziecka lub brak postępu porodu.
      • moniaaga Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 04.01.11, 19:43
        Endoprotezy stawów biodrowych
    • gwen_s Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 23.12.10, 10:41
      w ostateczności nadciśnienie mogłoby być wskazaniem, ale pewnie poczekają aż zaczniesz rodzić i jakby ewentualnie podskoczyło to wtedy zrobią cc...
      Cukrzyca i astma wskazaniem nie są na bank...
      Tym bardziej wada wzroku.... możesz mieć -10 a jeżeli dno oka będzie zdrowe i nic tam się nie dzieje też nie będzie wskazania do cc.... Powinnaś iść do okulisty i zrobić badanie dna oka...
      • big__mama Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 01.02.11, 14:34
        gwen_s napisała:

> Tym bardziej wada wzroku.... możesz mieć -10 a jeżeli dno oka będzie zdrowe i n
        > ic tam się nie dzieje też nie będzie wskazania do cc....

Przy wadzie -10 zmiany na dnie oka są pewne. No chyba, że jest to krótkowzroczność nagła spowodowana wypadkiem lub inną chorobą.
    • kicia_beauty Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 23.12.10, 15:33
      Położenie pośladkowe. Mimo to miałam nadzieję, że uda się bez cc. Po 12 h skurczów i kompletnym braku rozwarcia zgodziłam się na cc. Teraz mój lekarz też zaleca cc - już nie będę protestować.
      • madziab83 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 14.01.11, 15:52
        Urodziłam z położeniem pośladkowym w 2h, bez nacinania krocza, poród łatwy i szybki, także ułożenie pośladkowe nie jest bezwzględnym wskazaniem, chyba, że jest to pierwszy poród.
    • alonka7 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 23.12.10, 15:51
      U mnie miesniaki polozone w ten sposob, ze blokuja przejscie maluszka normalnie.
      • malikowna Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 23.12.10, 16:41
        Ja 28 mam termin planowanej cesarki powód? Pierwsze cięcie po 18 godz. porodu duże dziecko 3900 wąska miednica. W tej ciąży cały czas modliłam się o cesarkę po tym co przeszłam 5 lat temu. Lekarz się zgodził ale mały też jest duży ok. 3500 miał w 36 tyg. a blizna jest ponoć na granicy normy.
        • yadrall Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 23.12.10, 21:54
          Cukrzyca ciazowa na insulinie (ale cukrzyca juz od 6tc) i bardzo rozchwiane cukry przed terminem porodu-wczesniej cukry byly do okielzania,a im blizej porodu tym bylo wiecej spadkow i wzrostow cukru. Oraz tzw. obciazony wywiad polozniczy-w moim wypadku 4 poronienia zatrzymane pod rzad. Bez problemu zrobiono mi CC.
    • princy-mincy Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 23.12.10, 21:50
      bialkomocz zakwalifikowany jako stan przedrzucawkowy
    • deodyma Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 23.12.10, 23:42
      w moim wypadku bylo to ulozenie miednicowe podluzne dziecka.
    • bianna Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 24.12.10, 10:55
      U mnie astma jest przciwwskazaniem do cc. Niestety nabyłam to choróbsko w ciąży i się powiększa. Duszności mogą spowodować komplikacje po porodzie. Taką dostałam diagnozę od pulmonologa i gina i tylko w ostateczności mnie pokroją. Astma jest za to wskazaniem do zzo. Wada wzroku nie ma wpływu na zalecenie do cc, co najwyżej stan siatkówki. Jak chcesz bardzo cc to za wskazanie musisz "dopłacić"
    • lidek0 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 24.12.10, 11:04
      Są lekarze, którzy bez wskazań moga zrobić cc. Ja co prawda z obciążownym wywiadem, ale lekarka dała mi mozliwoścćwyboru wyboru między cc a sn.
    • seductivebarry1981 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 24.12.10, 13:50
      a ja miałam ścieśnioną miednicę smile
    • wiki11110 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 24.12.10, 14:21
      Z powodu wady wzroku napewno CI nie zrobią CC. Ja mam -6,5 i -6,0 + na każde oko cylinder 3.0. Ponieważ siatkówka się nie odkleja (to jest wskazanie do CC) rodziłam SN.
      • ann.k Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 26.12.10, 15:31
        No nie wiem.. Ja mam -7 i -7,25 i bylam u okulisty, ktory napisal, ze "ryzyko powiklan (czytaj: problemow z siatkowka) podczas porodu sn jest minimalne" i w zasadzie to przesadzilo o tym, ze urodzilam cc w szpitalu, ktory znany jest z tego, ze naciska na sn a decyzje o cc podejmuje sam ordynator i jesli sa wskazania wczesniejsze (tzn. nie zagrozenie zycia i/lub zdrowia matki i/lub płodu) to nawet mając tonę papierów, jesli się u niego nie było, nie ma szans na cc.
        I sami mnie zapytali na IP czy bylam u okulisty, bo jesli nie, to oni nie sa pewni czy moga mi pozwolic rodzic naturalnie.
    • gosia2122 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 26.12.10, 18:43
      U mnie wskazaniem była duza wada wzroku ponad -5,0 i inne problemy...
      Zaświadczenie ze wskazaniem do cc wydał lekarz okulista.
      • naftalka5 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 26.12.10, 21:42
        Niewspólmierność porodowa. Duża główka, waga 4000gr i wąski kanał rodny.
    • lukrecja34 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 27.12.10, 02:59
      rwa kulszowa-ale na szczęście udało się urodzić sn
    • kotkowa Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 27.12.10, 07:38
      Ja mialam cc ze wzgl na brak postepu porodu - ulozenie potylicowe tylne, zaczelam rodzic naturalnie. Mialam nadcisnienie indukowane ciaza, ale ono nie jest wskazaniem do cc, chyba ze szaleje przy porodzie. Cukrzyca tez nie jest wskazaniem. Moze ta wada wzroku? Wiem, ze przy cukrzycy i nadcisnieniu nie powinno sie przenosic ciazy, wiec wywoluja porod.
      • annie_laurie_starr Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 27.12.10, 08:46
        U mnie nadcisnienie indukowane ciaza, stan przedrzucawkowy (ale lekarz twierdzil, ze jeszcze nie do tego stopnia by nie probowac SN i takie bylo zalozenie) - jednak gdy zaczely sie skurcze wystapil spadek tetna dziecka i cc robiono na cito.
        • mali_nowo Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 28.12.10, 07:40
          Ja miałam cholestaze
          Podczas cc dowiedziałam się że mam bardzo krzywe biodra i krzywy kręgosłup i lekarze wykonujący cc powiedzieli że gdyby nawet nie cholestaza to i tak bym normalnie nie urodziła.
    • minerwamcg Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 28.12.10, 15:15
      Wiek smile I przebyta operacja jamy brzusznej.
    • mama2chlopcow Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 29.12.10, 14:15
      w pierwszym przypadku brak postępu porodu tj po 72h od rozpoczęcia skurczy , po 2 oxy i skurczach partych smile
      drugi raz małopłytkowość ...
      • anajas Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 30.12.10, 12:04
        U mnie wskazaniem była tylko wada wzroku - 10. Zaświadczenie od okulisty było konieczne. Przy drugiej ciąży cc będzie tym bardziej, bo jestem po operacji siatkówki oka.
    • anna_boleyn Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 03.01.11, 21:29
      nadciśnienie i gestoza która pojawiła się tydzień przed porodem, w dniu porodu nastąpiła stan przed-rzucawkowy, wykonane CC dla ratowania mojego życia.
      W szpitalu w którym byłam przy gestozie nie ryzykują próby sn, poród jest dużym przeżyciem dla kobiety boją się właśnie tego co mi się przydarzyło.
    • km.dwa Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 04.01.11, 14:33
      Ja mam naczyniaka jamistego mózgu, neurolog mi wystawia zaświadczenie do cc.
    • elektra13 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 14.01.11, 13:22
      Ja mam chora tarczyce ale to nie powód do cesarki. Natomiast mam także astmę, która w ciąży jest bez zmian tylko że ja kiepsko znosze wysiłek bo dostaję duszności i sie uwzięłam że nie dam sobie niedotlenić albo udusić dziecka przy porodzie sn, który bądź co bądź jest przede wszystkim dużym wysiłkiem.
      Przy poprzedniej ciąży moja pani pulmunolog powiedziała że astma to nie wskazanie i najwyżej podłączą mi kroplówke jak sie zaczne dusić. To poszłam do innego pulmunologa, dał mi zaświadczenie, że ze względu na ryzyko duszności "nalezy rozważyc zabiegowe zakończenie ciąży". Pojechałam z tym do szpitala i tam przyznali rację (albo może nie mieli odwagi zakwestionować) i zakwalifikowali do cc. Teraz (34tc) Poszłam do jeszcze innej pulmunolog i ledwo zdążyłam zagaić temat skierowania a ona od razu że oczywiście i napisała zaświadczenie cytuję "astma oskrzelowa - cesarskie cięcie)! W szpitalu (tym samym) kręcili po cichu nosem (że astma to nie jest wskazanie) ale nikt nie odważył się zakwestionowac i brać odpowiedzialności za ewentualny nieudany poród sn i mam wyznaczone cc na luty. Teraz dopomogło jeszcze że jestem juz po 1 cc.
      Dużo więc zależy od lekarza, szpitala i szczęścia. Aha, mój gin prowadzący jeszcze nic nie wie - wizyte mam we wtorek to go poinformuję.
    • kiki74 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 14.01.11, 14:54
      Przedwczesne odklejenie łożyskasad
      • jotka_k Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 14.01.11, 20:10
        własna decyzja
        • kiri77 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 14.01.11, 21:33
          Ciezka hipotrofia plodu i zagrazajaca zamartwica. Ja dobrze wspominam sama cesarke i nie mialabym nic przeciwko jakbym teraz w drugiej ciazy tez miala. Minie 2 lata od poprzedniej cesarki wiec zobaczymy jak bedzie
          • marylenkag Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 15.01.11, 12:50
            Pierwsza cesarka, odklejanie łożyska co za tym idzie niedotlnenienie dziecka i spadek tętna u mojej córuni, druga ciaża brak postępu porodu- po 8 godzinach 4cm rozwarcia i zanikające skurcze. Po tym co przeszłam modlę się o trzecią cesarke w maju.
    • blackolive Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 19.01.11, 21:54
      Witaj, w pierwszej ciąży miałam CC ze względu na rozchodzenie spojenia łonowego juz w 16tc.
      W drugiej ciąży wskazania do cc cytując lekarzy:
      - stan po cesarski cięciu z 2005 r
      - rozchodzenie spojenia łonowego
      - położenie pośladkowe dziecka

a przy cięciu okazało się,że mała była dwukrotnie owinięta pępowiną. Połozna oceniła,że przy SN i tym położeniu nie miała by szans...
    • karora7 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 20.01.11, 11:31
      wskazania: budowa macicy i położenie miednicowe dziecka.
      Ale po dośw. cc żałuje że się to tak ułożyło...
      ale cóż nie zmienie macicy, więc drugie dziecko najprawdopodobniej też muszę przez cc.
      • domka80 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 21.01.11, 00:46
        niewspółmierność porodowa, dwukrotne okręcenie szyji dziecka pępowiną
        • witchy83 Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 23.01.11, 20:58
          nieskuteczna indukcja porodu, brak postępu porodu, nadciśnienie tętnicze
    • rayon_de_soleil Re: do mam po cc-jakie miałyście wskazania do cie 24.01.11, 11:21
      ja miałam cukrzycę ciążową. Urodziłam synka przez cesarskie cięcie. Rodziłam jednak we Francji, mój synek ważył 4 kg, a tutaj nie rodzi się naturalnie tak dużych dzieci. Cesarkę miałam zaplanowaną, znieczulona byłam od pasa w dół. Trzy dni dostawałam leki przeciwbólowe, po trzech dniach już nie bolało. Wróciłam do domu, cięcie było klejone, więc nie musiałam nawet szwów zdejmować. Po porodzie została mi tylko cienka, biała kreseczka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka