Dodaj do ulubionych

Test Coombsa

02.01.11, 22:20
Witam
mam pytanie, czy test coombsa musza wykonywac wszystkie mamy RH- czy tylko te, ktorych partnerzy maja grupy RH+ ?Bo rozumiem, ze to wtedy istnieje ryzyko wystapienia konfliktu serologicznego? Ja jestem RH ujemna, mąż tez, a mimo to mam zlecone to badanie.
Obserwuj wątek
    • anonimowalady Re: Test Coombsa 03.01.11, 01:59
      Jeśli macie takie grupy krwi to raz lub dwa razy w ciąży takie badanie wykonasz - to obowiązkowe. Ja mam minus a mąż plus i musiałam takie badanie wykonać aż trzykrotnie. Na szczęście przeciwciał u mnie nie stwierdzono. W dodatku jestem w pierwszej ciąży a w pierwszej konflikt raczej nie wystąpi - większa szansa w kolejnych ciążach. Pozdrawiam
      A ja mam termin za 3 dni smile
    • annajustyna Re: Test Coombsa 03.01.11, 06:37
      Ja mam Rh+, maz tez, a mimo to mialam to badanie.
      • toffi25 Re: Test Coombsa 03.01.11, 07:50
        Ja jestem w drugiej ciąży ja i mąż mamy "+" i też miałam wykonywany testsmilesmile
        • sylki Re: Test Coombsa 03.01.11, 09:41
          a tego badania nie robi sie tylko kobieta z rh ujemnym
          • jeza_bell Re: Test Coombsa 03.01.11, 11:09
            sylki napisała:

> a tego badania nie robi sie tylko kobieta z rh ujemnym

Kto ci takich idiotyzmów naopowiadał?
    • magdagg2 Re: Test Coombsa 03.01.11, 11:07
      ja mam minus, mąż ma minus a Coombsa robiłam, podobno obowiązkowy u każdej jest
    • kotkowa Re: Test Coombsa 03.01.11, 12:16
      tylko te, ktorych maz ma rh+. moj lekarz przez pomylke dal mi skierowanie na to badanie, zrobilam je, a on potem przepraszal, ze bez sensu.
    • kartonikowa Re: Test Coombsa 03.01.11, 12:22
      Mam 0Rh-.
      Mojego lekarza nie interesowało jaka grupę krwi ma mój partner, powiedział nawet że żaden ginekolog mi nie uwierzy na słowo, że ten Pan jest ojcem mojego dziecka wink
      • j.ostopinka Re: Test Coombsa 03.01.11, 13:22
        Odczyn coombsa powinno robić się u wszystkich kobiet bo może on wykryć nie tylko przeciwciała anty D ale również inne przeciwciała z układu Rh które mogą powodować konflikt serologiczny. Pozdrawiam
        • goniaa84 Re: Test Coombsa 27.02.11, 18:43
          Ja mam 0Rh+ i miałam robiony ten test i też się mnie lekarz nie pytał o grupę krwi ojca

9 miesięcy
          • kalina886 Re: Test Coombsa 02.03.11, 12:23
            Ja mam RH+, mąż też RH+ a przy pierwszej ciąży jakieś nikłe przeciwciała niezagrażające dziecku u mnie wystąpiły.
            Kazali mi jeździć co miesiąc do instytutu hematologii i powtarzać badania... co miesiąc wynik wychodził ten sam.
            Ale o co dokładnie chodziło to nie wiem do teraz bo nikt mi tego nie umiał po ludzku wytłumaczyć.
            W każdym razie córka zdrowa.
            • kalina886 Re: Test Coombsa 02.03.11, 12:26
              Aha to było jeszcze bardziej dziwne ponieważ po porodzie okazało się, że córka ma identyczną grupę krwi jak ja...... więc skąd tu mialaby być jakikolwiek konflikt?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka