Dodaj do ulubionych

opuchnięcia

20.01.11, 13:42
Dziewczyny, jak radzicie sobie z opuchnięciami i ciężkimi nogami. To dopiero 17 tydzień, a ja juz nie mogę włożyć obrączki, jakas taka napuchnięta się czuje. Nogi troche w kostkach tez lekko puchną, boje sie co bedzie jak sie ciepło zrobi. Pije dużo, staram sie duzo ruszać. Macie jakies rady?
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: opuchnięcia 20.01.11, 13:52
      Mniej soli, mierzyc koniecznie cisnienie i kontrolowac mocz (bialko w moczu). Opuchniecie moze byc sygnalem zatrucia ciazowego, ale tylko jesli towarzyszy mu nadcisnienie (ewentualnie tez bialkomocz).
      • monika_bud Re: opuchnięcia 21.01.11, 13:03
        Nie tylko jeśli towarzyszy mu nadciśnienie lub białkomocz. Same obrzęki też mogą być objawem zatrucia ciążowego tzw. E-gestoza. Diety bezsolnej już się nie stosuje, natomiast wysokobiałokową (bardzo duuuuuuuuuużo nabiału) jak najbardziej, oprócz tego dużo leżenia i kontrolowanie masy ciała. Czasami jeśli obrzęki są duże potrzebne są albuminy. Ale z tego co piszesz nie wynika, żeby było tak źle. Ja miałam nogi jak słoń, spuchnięte ręce, szyję a nawet brzuch (nie z powodu rosnącego dziecka he he). Przy prawdziwych obrzękach po uciśnięciu palcem opuchniętego miejsca zostaje dołek jak w cieście i nie znika od razu. Piszę z własnego doświadczenia, miałam E i H-gestozę. Na wszelki wypadek skonsultowałabym się z lekarzem, ale wiele ciężarnych ma z problem z opuchnięciami, które wcale nie są gestozą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka