Dodaj do ulubionych

CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY

21.04.04, 08:20
JESTEM W 19 TYG. CIAZY I JESTEM NA ZWOLNIENIU A DO KONCA CZERWCA MAM UMOWE, I
CO DALEJ ZA MNA?? W LIPCU, SIERPNIU I WE WRZESNIU MOJA FIRMA ZAWIESZA
DZIALLNOSC I DOPIERO OD PAZDZIERNIKA JA WZNAWIA. TERMIN PORODU MAM NA
WRZESIEN. MARTWIE SIE TYM, BO NIE WIEM CZY ZUS BEDZIE MI PLACIL CZY NIE?
PROSZE O RADY.DZIEKUJE.
Obserwuj wątek
    • agusiasa Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 21.04.04, 08:33
      Z tego co sie orientuję to jeżeli umowa kończy się w trakcie ciąży, pracodawca
      musi ci ją przedłużyć do dnia porodu. Co dalej nie wiem...wydaje mi się że nie
      powinni cię zostawić bez wynagrodzenia.
    • mimik5 Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 21.04.04, 08:39
      chetnie by mi przedluzyli ale oni od lipca do wrzesnia maja zawieszona
      dzialalnosc
      • siria Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 21.04.04, 08:45
        Jeśli jesteś na zwolnieniu i będziesz je kontynouwać dalej, to ZUS płaci na
        normalnych zasadach, a po porodzie macierzyński.
    • magdainatka Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 21.04.04, 09:18
      Jeżeli masz umowę na czas określony to pracodawca musi automatycznie przedłużyć
      Twoją umowę aż do końca urlopu macierzyńskiego pod warunkiem, że w chwili gdy
      kończył Ci się termin umowy terminowej minął 13-ty tydzień ciąży. Taka sytuację
      miała moja koleżanka a jeżeli chodzi o to, że firma zawiesza działalność gosp.
      to nie powinno mieć to znaczenia tak mi sie wydaje, ale najlepiej zapytać w
      Zusie.
      Pozdrawiam Magda
      • siria Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 21.04.04, 10:10
        > a jeżeli chodzi o to, że firma zawiesza działalność gosp.
        > to nie powinno mieć to znaczenia tak mi sie wydaje, ale najlepiej zapytać w
        > Zusie.

Wydaje mi sie jednak, że zawieszenie skutkuje tym, że firma wyrejestrowuje
        pracowników z ZUSu - chodzi przecież na pewno o to, żeby obnizyć koszty, m.in.
        ubezpieczeń, przez te kilka miesięcy.
        Sądzę, że lepiej zapytać w firmie osobę, która się zajmuje tymi sprawami i
        upewnić się.
      • arras-k Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 21.04.04, 10:28
        magdainatka napisała:

> Jeżeli masz umowę na czas określony to pracodawca musi automatycznie
        przedłużyć
        >
        > Twoją umowę aż do końca urlopu macierzyńskiego pod warunkiem, że w chwili gdy
        > kończył Ci się termin umowy terminowej minął 13-ty tydzień ciąży.

Ja mam umowę na czas określony i nie jest ona przedłużona do końca
        macierzyńskiego tylko do dnia porodu!A macierzyński i tak będzie wypłacany ale
        przez ZUS, a ja będąc na nim nie będę już zatrudniona, bo umowa wygaśnie z
        dniem porodu.Pracodawca musi przedłuzyć umowe, ale tylko do dnia porodu, dalej
        to już ZUS przejmuje sprawę.
        • anna223 Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 21.04.04, 10:59
          Dokłądnie tak. A tydzien ciąży według nowego kodeksu nie ma znaczenia. Jest sie
          w ciąży i koniec.
          • yellow1 Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 21.04.04, 11:13
            Jesli masz umow na czas okreslony, tydzien ciazy ma znaczenie, przy umowach na czaqs
            nieokreslony kobieta jest chroniona od samego poczatku.
            "Gdy pracownica jest zatrudniona na podstawie umowy na czas określony lub na czas
            wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby
            rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, umowa ta ulega przedłużeniu do dnia porodu.
            Art. 177 § 3. "
            prawopracy.fr.pl/20.php
            • volpe Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 21.04.04, 15:30
              A jak to jest dokladnie z tym macierzynskim? Moja umowa (umowa na czas
              okreslony) konczy sie ok. cztery tygodnie po spodziewanym porodzie zatem 4
              tygodnie macierzynskiego wykorzystam jeszcze jako mama pracujaca, a co potem?
              Czy w moim przypadku po wygasnieciu umowy trzeba skladac jakies wnioski do Zus-
              u zeby otrzymywac zasilek macierzynski (bo wtedy to juz chyba tak sie nazywa)
              Prosze dziewczyny jesli wiecie dajcie znac!
              Pozdrawiam serdecznie
              • siria Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 21.04.04, 16:44
                > Czy w moim przypadku po wygasnieciu umowy trzeba skladac jakies wnioski do
                > Zus-u zeby otrzymywac zasilek macierzynski (bo wtedy to juz chyba tak sie
                nazywa)

Żadnych wniosków, ZUS już 'wie' o Twoim urlopie i nadal wypłaca zasiłek
                macierzyński, który tak sie nazywa od początku smile
                • volpe Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 28.04.04, 09:38
                  Dziekuje ci serdecznie za odpowiedz. Nie mialam jakis czas dostepu do netu wiec
                  dopiero teraz pisze.
                  Pozdrowienia
            • joanna_poz Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 28.04.04, 09:44
              W umowie na czas okreslony ochrona kobiety w ciazy jest rownież od samego
              poczatku - źle interpretujesz ten przepis.

To że przedłużeniu ulega tylko umowa która uległaby rozwiązaniu po III miesiacu
              ciązy wcale nie oznacza że kobiete w II miesiacu pracodawca może zwolnić!!!
              Może jest to niuans, ale jednak ważny.
              • joanna_poz to było do yellow 1. 28.04.04, 09:44
                joanna_poz napisała:

> W umowie na czas okreslony ochrona kobiety w ciazy jest rownież od samego
                > poczatku - źle interpretujesz ten przepis.
                >
                > To że przedłużeniu ulega tylko umowa która uległaby rozwiązaniu po III
                miesiacu
                >
                > ciązy wcale nie oznacza że kobiete w II miesiacu pracodawca może zwolnić!!!
                > Może jest to niuans, ale jednak ważny.
              • judytak Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 28.04.04, 11:33
                joanna_poz napisała:

> To że przedłużeniu ulega tylko umowa która uległaby rozwiązaniu po III
                miesiacu
                > ciązy wcale nie oznacza że kobiete w II miesiacu pracodawca może zwolnić!!!
                > Może jest to niuans, ale jednak ważny.

nie, nie może zwolnić, ale też nie musi tej umowy przedłużać do dnia porodu.
                Czyli umowa skończy się "z upływem czasu, na jaki została zawarta", i kobieta
                już tam nie pracuje.

pozdrawiam
                Judyta
                • kulka50 Re: CIAZA A UMOWA NA CZAS OKRESLONY 28.04.04, 11:45
                  poczytaj sobie Kodeks Pracy
                  Yellow już powoływała się na art 177 KP, który mówi wyraźnie, że umowę na czas
                  określony pracodawca MUSI przedłużyć do dnia porodu jeśliby ona miała wygasnąć
                  po upływie trzeciego miesiąca ciąży

nie wprowadzaj dziewczyn w błąd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka