22.04.04, 16:30
Na ostatniej wizycie lekarz powiedział mi że mam szyjke prawie zgładzoną i
zalecił leżenie w łóżku. Doczytałam się że oznacza to skrócenie prawie na
100% szyjki i sie troche wystraszyłam. Jestem na początku 35 tygodnia i od
dawna dużo leże w łóżku bo mi twardniał brzuch. Czy któraś z Was tak miała?
Czy wytrzymam jeszcze ze 3 tygodnie do porodu????
pozdrawiam
Gosiak
Obserwuj wątek
    • majarzeszow Re: szyjka 22.04.04, 17:09
      jestem dokladnie w takiej samej sytuacji. do szpitala trafilam ze skurczami w 31
      tygodniu, lezalam tam 3 tygodnie, do 34 tc. wypuscili mnie w wypisem, ze szyjka
      zgladzona i rozwarcie 2 palce. mam lezec, zakaz wychodzenia z domu. szyjka mi
      sie skrocila w 18 tygodniu, ale wtedy za malo, zeby robic szew. potem byl
      spokoj, az do tego feralnego 31 tygodnia. teraz to juz 35 tydzien.... bede miala
      synka, a ty ??? pozdrawiam cie bardzo, trzymam kciuki za nas obie, WYTRWAMY !!!!

MAJA i 35 tc.
      • margok Re: szyjka 22.04.04, 18:20
        a jakie leki bierzecie ? bo ja nospe i magnez .
        Ps. Maju ja też mam synka.
        Gosiak
    • lgosia1 Re: szyjka 22.04.04, 17:15
      ja wytrwałam - zgładzona szyjka już od miesiąca a aktualnie jestem w 38
      tygodniu i coś czuję, że jeszcze się przeterminujęsmile Od miesiąca też mam
      rozwarcie zewnętrznej strony szyjki macicy na 1,5 cm - ujście wewnętrzne nadal
      zamknięte. Oczywiście dużo leżałam, no ale zdarzyło mi się po wizytach u
      lekarza i na zakupy pojechać itp. Dzisiaj odstawiam leki (brałam aspargin-
      magnez i 4x 1/2 tabletki fenoterolu z isoptinem dziennie. Dziewczyny! Już
      blisko - dotrzymacie - warto te dwa tygodnie faktycznie przeleżeć. Ja
      poprosiłam nawet teściową o gotowanie obiadów, bo bałam się krzątać po kuchni.
      • agao_z Re: szyjka 22.04.04, 20:55
        Szyjka zaczela mi sie skracac w jakims 24 tygodniu sad w 26 trafilam do szpitala
        z zagrazajacym porodem przedwczesnym sad
        Od 31 tygodnia ciazy musialam lezec plackiem w lozku. Bralam Fenoterol,
        Izoptin, nospe i Scopolan. I... udalo sie. Moja Zocha urodzila sie po
        ukonczonych 37 tygodniach ciazy.

Naprawde warto polezec przez te kilka tygodni, aby dzieciaczek urodzil sie
        donoszony i zdrowy. Porozmawiajcie z mamami wczesniakow, a one wam powiedza
        przez jakie potworne badania musza obowiazkowo przechodzic wszystkie
        przedwczesnie urodzone dzieci sad

Pozdrawiam i zycze wytrwalosci,
        Agnieszka
    • tupelo Re: szyjka 23.04.04, 08:59
      Hej, po pierwsze sie nie martw, bo 35 tydzien, to juz dobry czas, oczywiscie to
      wciaz wczesniak, ale nie powinien miec wiekszych problemow, gdyby co. Po drugie
      ze skrocona szyjka mozna jeszcze wytrzymac i pare tygodni, wiec jest naprawde
      duza szansa, ze dotrwasz i do 40 tygodnia. A od skonczonego 37 to juz ciaza
      donoszona.
      Pozdrawiam.
    • majarzeszow Re: szyjka 23.04.04, 09:24

Gosiu !
      bierzemy: nospe, hydroxyzyne, asmag, prenatal i hemofer.

maja
    • sznoberka Re: szyjka 23.04.04, 09:38
      Hej

ja też mam problemy z szyjką. Zaczęlo się w 25 tyg. twardnięciem brzucha. Lekarz zbadał mnie i powiedział, ze szyjka jest wyprostowana. Zapisał Fenoterol i leżenie. leżałam tak sobie plackiem przez kilka dni, potem na kontroli okazalo się, że z szyjką już ok. Ale profilaktyka, czyli jak najmniej pozycji pionowej, jest zalecana. obecnie jestem w 34 tyg. Tabletki chyba w końcu podzialały bo skurczy jest dużo mniej, a co za tym idzie niebezpieczeństwo dla szyjki też mniejsze. Oszczędzam się bardzo, w ciągu dnia dużo leżę, no ale nie zawsze jest tak różowo. Wiem, ze to najważneijsze dla dzidziusia dlatego robię co mogę aby przeciągnąć ciąże jak najdłużej i uda mi się, bo tak postanowaiłam.

Powodzenia
      • margok Re: szyjka 23.04.04, 14:31
        Dzięki wszystkim za listy !!! leże cierpliwie leże tylko czasem troche sił brak
        bo tak leże od 6 tygodnia bo wtedy zaczeły sie pierwsze ciązowe problemy.
        pozdrawiam Was wszystkie leżace !!!!!
        Gosiak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka