Dodaj do ulubionych

Prolaktyna i TSH

31.01.11, 13:38
Cześć dziewczyny,jestem tu nowa i mam takie pytanko: Czy jest możliwe zajście w ciąże jeśli mam niedoczynność tarczycy,leczę się od jakiegoś miesiąca,TSH 19.42 a norma 0.25 - 5.00,PROLAKTYNA 22.54 ng/ml a norma 4.79 - 23.3 . Lekarz twierdzi,iż z tą prolaktyną nie trzeba robić nic,ale ja jestem innego zdania...Jak uważacie?
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • tajemniczy_ogrod Re: Prolaktyna i TSH 31.01.11, 14:22
      wszystko jest możliwe ale...
      przy takim TSH to niebezpieczne, lepiej unormować hormony i wtedy próbować zajść w ciąże,
      dla kobiet starających się o dziecko TSH powinno być w granicach 1-2.
      Poza tym przy tak wysokim TSH powinnaś sobie zbadać pozostałe hormony czyli Ft3, Ft4, samo TSH nic nie daje, a w Twoim przypadku sygnalizuje, że masz problemy z tarczyca.
      Co do prolaktyny - podobno jak jest powyżej normy to są problemy z zajściem w ciąże ( a Ty masz w sumie w normie) ale jak pisałam wyżej - wszystko jest mozliwe tylko jakim kosztem??
      • crypticgirll Re: Prolaktyna i TSH 31.01.11, 14:31
        Moja tarczyca w ogóle jest pokręcona,bo jeszcze niedawno miałam nadczynność. Ft4 miałam też zrobione,wynik: 0.856ng/dl a norma 0.9 - 1.7 . Słyszałam,że jeśli chodzi o ciąże,to ft4 jest najważniejsze...A ja mam dosłownie minimalnie poniżej,to chyba jeszcze nie jest tak źle...Dodam,że miałam już jedno poronienie i wtedy hormony były idealne...
        • iskierka4 Re: Prolaktyna i TSH 31.01.11, 17:27
          Moja dr zawsze mowila ze aby zajsc w ciążę TSH powinno byc na poziomie 1. Mozliwe ze jak obnizysz tah to prolaktyna tez spadnie.
    • lilabe1 Re: Prolaktyna i TSH 31.01.11, 18:40
      Najpierw TSH musi się unormować a potem unormuje się sama prolaktyna i z zajściem w ciążę nie powinno być problemu jeśli nie ma jakichś innych jeszcze przyczyn.
    • natalinek.j Re: Prolaktyna i TSH 01.02.11, 13:29
      Piszę, żeby Cie ostrzec, bo przy takich wynikach nie powinnaś się starać o dziecko..... Odczekaj aż leczenia przyniesie skutek. Miesiąc to za mało. Przecież nie chodzi Ci tylko o zajście w ciążę, ale też o jej utrzymanie i urodzenie zdrowego dziecka. Poroniłaś już raz, więc chyba nie chcesz tego jeszcze raz przechodzić. Ciąża to burza hormonalna, może więc pogorszyć sprawę (choć czasami poprawia), jakby tak się stało organizm może się jej "pozbyć".
      Sama miałam problemy zarówno z tarczycą (a raczej z TSH, bo resztę tarczycowych wyników miałam w normie) i z prolaktyną. Mój endokrynolog powiedział mi, że tsh powinno był w okolicach 1, a prl nie wyższa niż 15. Owszem w normach laboratoryjnych jest o wiele wyżej ta granica, ale to są normy ogólne, a dla kobiet starających się o ciążę są takie jak właśnie Ci napisałam. Ja przy prl 21 brałam już bromergon.
      Nie przejmuj się, bo hormony bardzo łatwo wyregulować, trzeba tylko odpowiednio ustawić dawki leków. Ponieważ tsh i prl to hormony przysadki to być może wystarczy wyregulować tsh i tarczycę, a prolaktyna sama się obniży. Także poczekaj jeszcze kilka mies. na efekt leczenia i jak wyniki będą w normie, to rozpocznij starania o ciążę. Tylko podstawa to dobry lekarz, najlepiej znaleźć takiego o specjalności ginekolog-endokrynolog.
      • natalinek.j jeszcze pytanie... 01.02.11, 13:39
        piszesz, że wtedy kiedy poroniłaś miałaś badania hormonalne w normie..... ale robiłas te badania przed ciążą, czy po poronieniu???
        • crypticgirll Re: jeszcze pytanie... 02.02.11, 12:25
          Robiłam badanie przed,w trakcie i po poronieniu...
          No i mam problem...Robiłam test i wyszedł negatywny...No ale nie wyrzuciłam go,po 2 godzinach wchodzę do łazienki a tam druga blada kreska...Dodam,że to 24 dzień cyklu,a zazwyczaj mam cykle 27-28. I co ja mam o tym myśleć?
          • kotkowa Re: jeszcze pytanie... 02.02.11, 14:03
            powtorz test, ale wszedzie pisza, ze wynik odczytany pozniej jest niewiarygodny.
    • kasica_1980 Re: Prolaktyna i TSH 01.02.11, 14:32
      ja zaszłam w drugą ciążę i powiem szczerze badań nie robiłam przed zajściem w ciążę. w ciąży dla własnej wiedzy zrobiłam badanie hormonów tarczycy ;TSH miałam bardzo wysokie (ponad 65 - a norma jakoś koło 4.5 - 23). najważniejsze są hormony FT 3 i FT 4 - a te mam idealnie w normie
      w ciąży czuje się dobrze, czasem jestem senna i zmęczona , ale z dzidkiem wszystko ok - tydz 18.biorę eurythox 25
      tak więc wg mojej osoby można spokojnie zajść w ciążę.
    • tajemniczy_ogrod Re: Prolaktyna i TSH 01.02.11, 14:53
      to że hormony są w normie ale w dolnej jej granicy to też nie jest dobrze,
      mój ginekolog uważa, ze hormony powinny być min. na poziomie 50% normy,
      pamiętaj, że dziecko w pierwszym trymestrze nie produje własnych hormonów i wszystko zabiera matce,
      często źle funkcjonująca tarczyca jest przyczyną poronień.
      Ja leczyłam sie prawie rok zanim lekarz dał mi zielone światło abyśmy z mężem mogli się starać o drugie dziecko
    • alawinx Re: Prolaktyna i TSH 01.02.11, 17:02
      Cześć.
      ja mam hashimoto, miałam niedoczynnośc (bo unormowałam) i mam PCO.
      Zaczął mi się właśnie 7 tc, ale ja mam wszystko unormowane, leczyłam się ze 3 lata. Prolaktyna zawsze rośnie przy niedoczynności. Nie rób nic z prolaktyną ale wyprowadź sie z niedoczynności. Jak nadal prolaktyna będzie za wysoka to wtedy zbijaj.
      Ciężko jest trafic na dobrego lekarza endokrynologa. Bierzesz leki? bo masz naprawdę kiepskie winiki. Przy takich naprawdę nie starałabym się o dziecko, chociaż pewnie i tak zapłodnienie słabo możliwe.
      Ja jestem na Novothyralu bo na sam euthyrox nie idę. U mnie jest problem z FT3.
      Skąd jesteś?
      • alawinx Re: Prolaktyna i TSH 01.02.11, 17:04
        Acha, zapomniałabym. Gdy tobie brakuje hormonów w ciąży to i z dzieckiem nie będzie dobrze, może urodzić się upośledzone. Poczytaj sobie na ten temat.
        • crypticgirll Re: Prolaktyna i TSH 02.02.11, 13:58
          Cały czas się leczę,biorę letrox 50. Jutro mam wizyte u endokrynologa,zobaczymy jak to będzie...
          Dzięki za wszystkie odpowiedzi smile
          Pozdrawiam smile
          Jeszcze zapytam, co myślicie o tym teście?
          • alawinx Re: Prolaktyna i TSH 02.02.11, 15:07
            po 2 godzinach to już test nie jest wiarygodny.
            A na Letroxie 50 to ty daleko nie zajdziesz, to dawka dla dziecka.
    • kotkowa Re: Prolaktyna i TSH 02.02.11, 14:01
      jedno i drugie musisz wyleczyc. tzn prolaktyna do zajscia w ciaze powinna byc max. 20! tak twierdzi moj gin, najlepiej w okolicach 12. wiele zalezy od tego, czy twoj organizm jest na nia wrazliwy - czy zaklocone sa cykle, czy nie. polecam metody npr do obserwacji cykli, wylapiesz b. szybko, czy wszystko jest ok (wejdz na forum npr). przy podwyzszonej prl czesto pierwsza faza jest wydluzona, owulacja uposledzona hormonalnie, druga faza jest za krotka i za niski progesteron, ktory utrzymuje ciaze - wiec latwo poronic. mozesz zbadac progesteron 7 dni po owulacji, ale musialabys mierzyc tempke wg npr, zeby wylapac ten dzien. powinien byc na poziomie minimum 18. tsh tez jest b wazne w ciazy, hormony sa z reszta powiazane ze soba, jak jeden szwankuje, to inne tez. nie ryzykuj, wyreguluj hormony, bo mozesz plakac, ze stracilas ciaze, albo dziecko bedzie chore (w przypadku tsh).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka