foe1 23.04.04, 22:25 Pytanie tylko z pozoru wesołe, bo niestety ząb zaczyna mnie coraz bardziej pobolewać- a jestem w 22 tc. Czy stosuje się jakiekolwiek znieczulenie, będąc w ciąży, czy raczej nie? Czy są jakieś metody bezbólowe leczenia zebów? Powiedzcie, ze są Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anula-3012 Re: Dentysta a ciąża:) 23.04.04, 23:52 Byłam u dentysty i dostałam znieczulenie specjalne dla kobiet w ciąży, bo panikara jestem. Żadnych skutków ubocznych. Lepiej idź, bo bardziej niebezpieczne dla dzidzi może być nie leczone uzębienie Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
foe1 A jak się nazywa 24.04.04, 10:42 to znieczulenie, może wiesz? Nie chciałabym, żeby dentysta mi wmawiał, że czegoś takiego nie ma) Ja jestem wzgledną panikarą, w poprzedniej ciąży też miałam problem z uzębieniem, teraz przed zajściem regularnie odwiedzałam dentystę (właśnie żeby uniknąć leczenia podczas ciążY), ale najwidoczniej pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć Wtedy udało mi się wyleczyć zęba bez znieczulenia, teraz obawiam się, że to może być jakś "grubsza sprawa" i mogę nie wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
female Re: Dentysta a ciąża:) 24.04.04, 23:44 Nie bój się Stomatologia jest teraz na tyle nowoczesna, że można zredukować ból do minimum. I nie ma czegoś takiego, jak "znieczulenie dla ciężarnych", po prostu jest to znieczulenie bez środka obkurczającego. Wiem, bo pracuję w gabinecie stomatologicznym. A z bezbólowych metod leczenia...abrazja powietrzna. Jest to metoda bezbolesna i całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Pozdrawiam, Bernadeta Odpowiedz Link Zgłoś
a.l.o.e.s Re: Dentysta a ciąża:) 25.04.04, 01:31 Jeżeli ciąża nie jest zagrożona i nie istnieje ryzyko wystąpienia czynności skurczowej macicy, można sobie pozwolić na dowolne znieczulenie do końca drugiego trymestru. Jeśli ciąża jest zagrożona przedwczesnym porodem (ja tak miałam dwa razy), dentysta musi zastosować środek znoszący ból, ale nie zagrażający ciąży (bardzo krótko działający, nazwy nie pamiętam, moja dentystka stosowała po tym, jak mi się szóstka ukruszyła i trzeba było odbudowywać). Idź do naprawdę dobrego dentysty, który będzie wiedział co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
anitkak Re: Dentysta a ciąża:) 25.04.04, 09:24 Ja byłam na przeglądzie u dentysty w przychodni. Pani stomatolog była bardzo miła, ale ostrzegła mnie,że zrobi mi bez znieczulenia, poniwaz w/g prasy fachowej takie znieczulenie moze byc groźne dla dziecka. Przez wiele lat miałam leczone zeby bez znieczulenia, wiec nie jest to dla mnie cos strasznego. Jednak w ciąży (26 tydzień) mam wrazenie ,że na wszystko mocniej reaguję: na ból, na jakies gwałtowne zmiany. Nie wierzę,że tego dziecko równiez nie odczuwa. Poszłam więc prywatnie. pPni stomatolog dała mi bardzo łagodne znieczulenie, ktore wystarczyło. Zęba mam wyleczonego i jedyne nieprzyjemne doznanie to hałas w głowie jak chodzi wiertło. Pozdrawiam, Anita Odpowiedz Link Zgłoś
foe1 Re: Dentysta a ciąża:) 25.04.04, 10:44 Dzięki, jesteście wielkie, na poniedziałkową wizytę jestem przygotowana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: Dentysta a ciąża:) 25.04.04, 12:57 Powodzenia Poproś o środek bez adrenaliny (czyli właśnie środka obkurczającego). Jest też technika pozwalajaca na podanie bardzo małej dawki znieczulenia bezigłowo bezpośrednio do zęba (tzw quickesleeper). Obie nadają się dla kobiet w ciązy - przetestowane Odpowiedz Link Zgłoś