anijka10 10.02.11, 07:46 Dziewczyny, które go brałyście,jak wyglądało u Was odstawienie leku? Ja brałam bo w pierwszym miesiącu plamiłam,teraz jest ok, 14 tc, za tydzien mam go już nie brać. Wszystko było u Was ok? Dzięki za odpowiedzi, pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martwa_k1 Re: Odstawienie Duphastonu 10.02.11, 08:04 Brałam od ok 5 tc do 13 tc. Odstawić miałam 7 dni przed usg genetycznym i potem już nie miałam zalecenia kontynuować, bo wszystko ok już się porobiło. Odstawiłam z dnia na dzień, wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Odstawienie Duphastonu 10.02.11, 10:10 Najlepiej by było zbadać poziom progesteronu. Ten z Duphastonu nie jest wykrywany we krwi, więc będziesz miała obraz na jakim poziomie jest Twój własny progesteron. Ja np. musiałam brać luteinę aż do 30 tc. Jeśli progesteron wyjdzie ok, to polecam nie odstawiać gwałtownie, tylko schodzić z dawki powoli i obserwować się - czy są bóle brzucha, plamienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: Odstawienie Duphastonu 10.02.11, 11:36 kotkowa... co ty za bzdury piszesz... ze progesteron z duphastonu jest nie wykrywalny??? Czyzby jakis wspaniały lekarz ci to przekazał???? Przy zaburzeniach ciałka zółtego lepsze sa tabletki dopochwowe z progesteronem, gdyż entometrium "nasyca" się progesteronem i gdy jest takaz potrzeba stopniowo uwalnia się do krązenia omijając metabolizm wątroby. Progesteron jest wykrywalny we wkrwi. Prawidłowo powinien byc zbadany przed przyjeciem progesteronu i po minięciu 12 godzin zbadany ponownie w przypadku brania dopochwowego. Przy doustnym po 6 h. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Odstawienie Duphastonu 21.02.11, 14:03 Tak, progesteron pochodzący z Duphastonu nie jest wykrywany we krwi. Wszędzie można o tym przeczytać, owszem, lekarz też mi to powiedział. Dokształć się, zanim zaczniesz obrażać ludzi. www.mamopedia.pl/ciaza/przed-ciaza/leki-na-nieplodnosc---duphaston-- ---------------- Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 Re: Odstawienie Duphastonu 21.02.11, 14:46 własciwie wiedziałam iz Twoja wiedza jest oparta na internecie!!! Ta strona z ta atrakcyjną informacją została zgoszona do usunięcia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: Odstawienie Duphastonu 21.02.11, 14:52 Ale to jest tylko przykładowa strona, ja o tym wiem od dawna i wiele razy o tym czytałam. Z resztą mówił mi o tym również lekarz na IP, gdy pojechałam z plamieniem na początku ciąży i analizował moje wyniki progesteronu. Brałam Luteinę - ona jest wykrywana we krwi, a Duphaston nie jest. To nie znaczy, że nie działa oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamkotyijuz Re: Odstawienie Duphastonu 22.02.11, 01:02 Do 10tc bralam po jednej tabletce rano i wieczorem a do 13tc po pol tez rano i wieczorem. Potem przestalam.Tez sie balam czy nie nastapia jakies przykre konsekwencje po odstawieniu duphastonu ale nic takiego sie nie wydarzylo.Teraz jestem 24 tc i ciaza poki co bezproblemowa Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 do kotkowa :-) 22.02.11, 12:21 po pierwsze: nieświadomie rozpowszechniasz nieprawdziwą informację, która nie ma zadnego poparcia medycznego... widziałam ze informacja taka widnieje na mamopedii (pierwszy raz tam byłam) ale była oparta na wiadomościach z forum internetowego (Źródła: www.rodzinko.pl/viewtopic.php f.kafeteria.pl/temat.php forum.28dni.pl/discussion/210/duphaston-czy-pomogk-/). Cyt mamopedia o duphastonie: "Ciąża i karmienie Ograniczone doświadczenia ze stosowaniem leku w okresie ciąży, należy zatem zasięgnąć opinii lekarza w razie zamiaru stosowania preparatu podczas ciąży. Nie wiadomo czy lek przenika do mleka matki, należy zatem zasięgnąć opinii lekarza w razie zamiaru stosowania leku w okresie karmienia dziecka piersią. " Wyjasniam: Lek został przebadany i oczywiście w ciązy mozna go stosować, oczywiście lek przenika do mleka matki i nie stosuje się go w okresie karmienia piersią!!!!! Nie mam przekonania że lekarz ginekolog poweidział ze progesteron z duphastonu jest niewykrywalny ale załóżmy że TAK. Po pisaniu odpowiedzi Twoich na forum mam wrazenie ze jesteś mądra forumowiczką, ale ten sie nie myli co nic nie robi... pomyśl: jak to moze byc możliiwe by przyjmować jakies leki a one są niewykrywalne??? Dydrogesteron to po prostu sztucznie otrzymany progesteron, który zapewniam Cię podnosi poziom progesteronu we krwi. Po zazyciu doustnym jest bardzo szybko wchłanialny z przewodu pokarmowego. Rozumiem ze słysząc informacje od lekarza jestes przekonana o jej prawdziwości ale nistety pan lub pani lekarz powinni dostać nagrodę "BZDURA ROKU". Odpowiedz Link Zgłoś
dagmaralodz77 do kotkowa :-) 22.02.11, 12:23 oczywiście moim zamiarem nie jest nikogo obrażac, jesli tak sie poczułaś to przepraszam!!! Pozdrawiam Cie serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: do kotkowa :-) 22.02.11, 14:05 Ok, jesli wiesz, ze tak jest, to spoko. Nie obrazilam sie oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Odstawienie Duphastonu 22.02.11, 13:40 znajoma odstawiała powoli, najpierw tak często jak brała, po jkaimś czasie 2x po 1, potem 1x dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: Duphaston nie działa. 22.02.11, 17:38 no jak ma dzialac skoro nie jest wykrywalny we krwi - to pewno biala mietowa pastylka Odpowiedz Link Zgłoś