Dodaj do ulubionych

czy prać nowe?

11.02.11, 18:42
Zaczynam pieluchową przygodę. Właśnie przyszły do mnie nowe pieluchy, czy prać je przed pierwszym użyciem?
Obserwuj wątek
    • froobek Re: czy prać nowe? 11.02.11, 23:01
      Raczej tak. Jeśli nie są z tkanin bio, to jednak lepiej wypłukać z nich to i owo. Poza tym z każdym praniem zyskują na chłonności. Na niektórych producenci nawet piszą, ze zyskują pełne walory po trzech praniach (co nie znaczy, że nie można ich używać wcześniej). Ja prałam wszystko.

Oczywiście nie musisz prac wełnianych otulaczy, a nawet byłoby to niewskazane.

A co kupiłaś? smile
    • ewa-krystyna Re: czy prać nowe? 12.02.11, 05:29
      zawsze kazda nowa pieluche trzeba wyprac - po pierwsze dotyka bezposrednio najintymniejsze miejsca dziecka,po drugie niektore pieluchy dopiero po kilku praniach w ogole zaczynaja wchlaniac smile np. bambus dopiero po 5-6 praniach zaczyna byc chlonny oraz przestaje sie wstepowac; poza tym wiele jak nie wszystkie materialy maja ochronne chemiczne warstwy,ktore sie spieraja po pierwszym praniu smile
    • pondo Re: czy prać nowe? 15.02.11, 14:26
      Tak trzeba prać.
      Dodatkowo niektóre tkaniny nabierają 100% chłonności dopiero przy 6-10 praniu, więc można nawet 3 razy uprać.
      Niektórzy producenci np Real Easy zaleca właśnie potrójne pranie , aby wypłukać wszystkie środki chemiczne stosowane przy produkcji, przechowywaniu i transporcie materiałów...
      • gonik111 Re: czy prać nowe? 15.02.11, 17:22
        Dzięki dziewczyny,

na razie wolno startujęwink
        kupiłam naughty baby na allegro - stosuję zamiennie z Huggiesami i zamówiłam następne:
        - ITTI BITTI Bitti d'lish All-in-One
        - 2 u Babyetty
        jeszcze nie przyszły więc nie mam zdania, poza tym nie mam jeszcze wiadra na wkłady.
        A mam jeszcze kilka pytań do mam zaawansowanych; czy można prać wkłady ręcznie?
        ślady kupki nie chcą zejść, to co wtedy? ktoś na forum poradził kupić ręczniki Nackten - trzeba je pociąć na wkłady czy złożyć na 3 - wtedy są wymiarem podobne do tych wkładów?
        Ale zaczynam się wciągać i podoba mi się moje nowe hobbysmile

• pondo Re: czy prać nowe? 15.02.11, 22:16
          Wg mnie nie opłaca się zwyczajnie prać ręcznie, bo schodzi multum wody, no a przecież o środowisko też dbamysmile
        • froobek Re: czy prać nowe? 16.02.11, 18:33
          > ślady kupki nie chcą zejść, to co wtedy?

A te ślady ci w czymś przeszkadzają? smile
    • iciako Re: czy prać nowe? 22.02.11, 12:32
      piorę nowe
      są też przez to bardziej chłonne
      • egac Re: czy prać nowe? 02.03.11, 13:50
        Oczywiście, że prać. Materiał przechodzi przez wiele rąk. Wiele pieluszek potrzebuje kilku prań dla zyskania optymalnej chłonności. Nasze przynajmniej dwóch.
        • mmala6 Re: czy prać nowe? 02.03.11, 14:29
          oj prać, nawet nie ze względu na chłonność ale higienęwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka