kasiazet79 28.04.04, 09:54 drogie kolezanki. chcialabym zapytac kiedy mozna poczuc pierwsze ruchy dzidzi. jestem w 15 tyg. a i kiedy bede wiedziala ze to ruchy dzidzi a nie np. bol brzucha czy delikatny skurcz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna20045 Re: ruchy dziecka 28.04.04, 11:15 No więc w pierwszej ciąży pierwsze ruch dziecka czuje się przeważnie między 18- 24tc ciąży. Nie przypominaja one bóli brzucha ani skurczy więc z tym pomylić nie można. Podobne są raczej do bulgotania w brzuchu czy też takiego lekkiego laskotania. Kilu pierwszych możesz wcale nie rozpoznać. Także cierpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
bellafe Re: ruchy dziecka 28.04.04, 11:27 Ja pierwsze ruchy poczułam w 17 tc-jestem w pierwszej ciąży. Początkowo nie byłam pewna czy to właśnie to. Niektórzy porównują je do łaskotania motyla albo przelewania, ja poczułam je leżąc na wznak i wydawało mi się, że brzuch mi pulsuje-za tydzień czułam wyraźnie kopnięcia maluszka. Teraz jestem w 23tc i Krzyś kopie coraz częściej i mocniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
flimoni Re: ruchy dziecka 28.04.04, 11:35 Czesc, ja poraz pierwszy poczulam ruch w 20 tyg.- ponoc ksiazkowo, wedlug podrecznikow. Spodziewalam sie wlasnie jakis bombelkow lub czegos takiego, a u mnie przypiminalo to bardzie delikatne pukanie, jakby ktos dotykal sie palcem od srodka. Czasami czulam cos podobnego do skakania miesnia. Cos takiego jak czasami powieka w sposob niekontrolowany skacze- to wlasnie cos takiego. Poza tym jestem w glebokim przekonaniu ze jak poczujesz ruchy to napewno bedziesz wiedziala ze to wlasnie dzidzia- nie pomylisz ich z niczym innym i bedziesz chciala WIECEJ Odpowiedz Link Zgłoś