Dodaj do ulubionych

5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na +

04.03.11, 12:24
Dziewczyny pomozcie To moja 2 ciaza
Obecnie jestem wg om w 32 tyg natomiast wg USG jest to 37
Gdyby nie to ze bylam pod opieka lekarza od 4tyg ciazy to lekarz uznal by ze jestem w ciazy miesiac wiecej
Mam miec cc i teraz jest problem bo lekarz nie wie co zrobic-kazal czekac
Duza roznice potwierdzil lekarz w szpitalu i sam sie zastanawia co z tym zrobic
Czy ktoras tak miala?? Pierwsza corke urodzilam w 42tc przez cc i tez byla duza bo 4,5 ale tato byl inny
Nie wiem sama co mam zrobic...
Obserwuj wątek
    • dagmaralodz77 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 12:48
      a ty dopiero od 4 tyg. jestes pod opieką lekarza??? bo ja czegos tu nie rozumiem???
      a co z cukrzycą??? jakies badania dodatkowe???
      • julia56 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 12:51
        od 4 tygodnia ciąży, zakładam. smile
        ------------------------------
        Pomiędzy bodźcem a reakcją jest pewien odstęp czasu, w którym dokonujemy wyboru reakcji. W reakcji tej leży nasz rozwój i nasza wolność - Victor Frankl
        • julia56 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 12:52
          zresztą tak właśnie autorka napisała.
          ------------------------------
          Pomiędzy bodźcem a reakcją jest pewien odstęp czasu, w którym dokonujemy wyboru reakcji. W reakcji tej leży nasz rozwój i nasza wolność - Victor Frankl
          • dagmaralodz77 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 13:03
            szybkie czytanie i babol gotowy... dzieki za postawienie do pionu julia smile wzrost dziecka moze byc spowodowany niekontrolowaną cukrzycą ciazowa.... cukier był badany??? a usg miedzy 18 a 22 hbd co "mówiło"???
    • nati-5588 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 13:00
      mi to pachnie cukrzyca nie mowie ze na pewno bo lekarze mnie jestem ale wiem ze jak sie ma cukrzyce ciazowa to dzieci moga byc za duze jak na wiek ciazy
      www.skotnicki.pl/ginekologia/content/view/54/49/ zobacz a mialas robione badanie obciazeniem glukoza?
      • aliccja85 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 13:15
        No wlasnie cukier byl badany, powiem wiecej jak sie dowiedzialam zaczelam go w domu mierzyc i bez jedzonka i po jedzonku jest super wiec to nie to...
        • mewa000 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 13:36
          A na wcześniejszych usg nie było różnicy?
    • estepona Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 13:37
      Ja miałam w pierwszej ciąży ponad 2 miesiące różnicy. Owulacja była tak późno stąd ta różnica.
      Tym razem tylko 2 tygodnie różnicy wink
      • estepona Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 13:40
        Masz na odwrót smile Ciąża rzuca mi się na głowę i czytać ze zrozumieniem nie umiem wink
      • mewa000 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 13:41
        Estepona ale u Ciebie pewnie ciąża wg usg była młodsza a nie starsza
        • estepona Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 13:57
          no już się poprawiłam. Czytać nie umiem wink
          • aliccja85 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 15:02
            Zawsze byla roznica, zawsze byl wiekszy ale przez ost 2mies tak podgonil i nagle okazalo sie ze jest 5tyg roznicy i wazy 3kg
            • madziab83 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 15:25
              To, że dzieć duży, to nie znaczy, że donoszony, także nie widzę powodu, do sugerowania się termonem porodu wg USG, skoro początkowe USG na nieprawidłowości w obliczeniu terminu nie wskazywało. Zresztą USG może się mylić. Chociaż tak jak sama piszesz, pierwsze dziecko było duże, to że tatuś inny może mieć jakieś znaczenie, ale jeżeli nie jest jakiś szczególnie mały, to i dziecko urodzi się duże.
              • madziab83 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 15:26
                Aha, no i przede wszystkim nie ma powodu do robienia wcześniejszego cc, skoro i tak ma ono być a nie sn. Zawsze warto poczekać z cc aż się zacznie akcja porodowa.
                • aliccja85 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 15:39
                  tzn u mnie jest duze nadcisnienie i nie powinno czekac sie na sn. /ost porod to rzucawka i inne przyjemnosci wiec tak lekarz powiedzial
                  • madziab83 [...] 04.03.11, 17:53
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kasiak37 Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 04.03.11, 18:39
      bierz pod uwage termin z usg wykonanego do 12 tc.Pozniejsze pomiary i okreslanie terminu porodu nie ma sensu bo dzieci roznie rosna i maja rozna wage urodzeniowa.
    • nglka Liczy się tylko USG do 12 tc 04.03.11, 18:49
      Jak w tytule.
      Tylko USG w I trymestrze jest wiarygodne. Im wcześniej wykonane, tym większa dokładność.
      Dalsze nie mają znaczenia bo rozbieżność jest bajecznie różna. Moja córka w 34/35 tc wg wymiarów i wagi była dzieckiem donoszonym [normy dla 38tc].
      • dagmaralodz77 Re: Liczy się tylko USG do 12 tc 04.03.11, 18:59
        a mnie tu cos smierdzi... bo na innym forum pisze ze juz jest w 9 miesiacu ciazy... wiec chyba sama nie wie w którym jest tygodniu... dla mnie 32 hbd to koniec 7 miesiaca...
        • nglka Re: Liczy się tylko USG do 12 tc 04.03.11, 19:05
          O proszę...
          Ale u się trolli namnożyło (chociaż pewnie bardziej trafne byłoby: nie ubyło). Ciekawe skąd te zapędy do wymyślania sobie ciąż i problemów z nią związanych? uncertain
          • aliccja85 Re: Liczy się tylko USG do 12 tc 04.03.11, 19:16
            Wybacz nie jestem trollem wink Nie po to to pisze martwie sie i tyle omylkowo wpisalam 9miesiac wczesniej-pomylilam sie i tyle
            Jestem w 8mies no ludzie mam inne zajecia i nie jestem z tych co sobie wymyslaja wink
            • aliccja85 dagmaralodz77 04.03.11, 19:19
              32TYDZ TO JEST 8MIES jak by nie liczyc wink Nie 7
              Czytasz wszystkie posty jakie pisze?? Kurcze musi Ci sie nudzic wink
              Jestem w 8mies i tyle
              Zapytalam bo sie martwie
            • dagmaralodz77 Re: Liczy się tylko USG do 12 tc 04.03.11, 19:20
              to powiesz nam co było w 12 hbd na usg i około 20 hbd... a jaki ma teraz wymiar główka płodu, jakiem ma dlugie kości udowe???
              • dagmaralodz77 Re: Liczy się tylko USG do 12 tc 04.03.11, 19:26
                nie słońce nie nudzi mi sie... nie czytam wszystkich postów jak leci, wystarczy w wyszukiwarke wbic twoj nick i czarno na białym... po prostu cos mi tu nie gra i dlatego sie zainteresowałam...
                a 32 tydzień to ostatni tydzień 7 miesiaca... 33,34,35,36 to ósmy miesiac i 37, 38, 39, 40 to miesiac dziewiaty...
                • aliccja85 Tak sie liczy 04.03.11, 19:36
                  1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
                  2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
                  3 miesiąc - 9-13 tydzień,
                  4 miesiąc - 14-17 tydzień,
                  5 miesiąc - 18-22 tydzień,
                  6 miesiąc - 23-27 tydzień,
                  7 miesiąc - 28-31 tydzień,
                  8 miesiąc - 32-35 tydzień,
                  9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
                  2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
                  3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
                  4 miesiac - 13,5-18 tyg.
                  5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
                  6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
                  7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
                  8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
                  9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
                  2 m-c : 5 - 8 tydzień
                  3 m-c : 9 - 12 tydzień
                  4 m-c : 13 - 16 tydzień
                  5 m-c : 17 - 20 tydzień
                  6 m-c : 21 - 24 tydzień
                  7 m-c : 25 - 28 tydzień
                  8 m-c : 29 - 32 tydzień
                  9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
                  2mc - 5-8tyg
                  3mc - 9-13tydz
                  4mc - 14-18tydz
                  5mc - 19-23tydz
                  6mc - 24-27tydz
                  7mc - 28-31tydz
                  8mc - 32-35tydz
                  9mc - 36-39tydz

Wiec jak by nie patrzyc to 8mies/choc wczesniej bylam pewna ze od 30tyg jest 8 no moja pomylka
              • aliccja85 Re: Liczy się tylko USG do 12 tc 04.03.11, 19:33
                mam skan z usg z 22tyg a wiec BHD 5,6/ HC 20.6/ AC 18.0/FL 3,9 WAGA WG SHEPARD 558/HADLOCK3 541/ HADLOCK1 541
                Z 12 OKOLO BS/LUB CS 78/ CRL 46 BPD 17 HBD 11,3

Teraz nie mam nic wpisane w ksiazeczke/tzn wymiary wiec nie wiem/ lekarz mowi ze jak byk jest wymiar z 36tyg i wazy 3kg
                Mam nadzieje ze dalej nie twierdzisz ze jestem trollem
                • kasiak37 Re: Liczy się tylko USG do 12 tc 04.03.11, 19:37
                  no i co z tego ze w 36 tc wazy 3 kg?Moja corka w 31/32 tc wazyla 2670.
                  Masz usg do 12 tc i jest tam napisane ze to 11 t i 3d,masz date na wydruku,teraz wystarczy tylko policzyc,wyzszej matematki konczyc do tego nie trzebawink
                  • aliccja85 Ale ja jestem w 32 04.03.11, 19:39
                    Ale ja jestem w 32 a z usg wychodzi 5tyg wiecej o to chodzi
                    • aliccja85 Re: Ale ja jestem w 32 04.03.11, 19:41
                      i od 25tyg zaczelo gnac do przodu ze jest jak jest teraz i 5tyg do przodu/usg bylo robione w 31 i wyszlo 36wtedy/
                      • nglka czy rozumiez, co się do Ciebie pisze? 04.03.11, 19:44
                        Wiek ciąży określa TYLKO USG DO 12 TC - kolejne dane nie wpływają na wyznaczenie daty porodu a są dla lekarzy informacją dot. przewidywanych rozmiarów dziecka podczas porodu
                        Po prostu urodzisz duże dziecko, i tyle!
                        Bo wyprzedzenie o 5 tygodni oznacza TYLKO tyle, że Twoje dziecko wielkościowo jest rozwinięte tak, jak dzieci na późniejszym etapie. Nie szukaj problemu, gdzie go nie ma.
                        • aliccja85 Re: czy rozumiez, co się do Ciebie pisze? 04.03.11, 19:49
                          Rozumiem co sie do mnie pisze Tylko sprawa jest taka ze musze miec CC i jest tyci problem z wyznaczeniem daty/lekarz nie chce dopuscic do akcji porodowej
                          Ja sie nie martwie,ze on jest taki duzy bo corka miala 4,5kg
                          • nglka Re: czy rozumiez, co się do Ciebie pisze? 04.03.11, 19:54
                            aliccja85 napisała:

> Rozumiem co sie do mnie pisze Tylko sprawa jest taka ze musze miec CC i jest ty
                            > ci problem z wyznaczeniem daty/lekarz nie chce dopuscic do akcji porodowej
                            > Ja sie nie martwie,ze on jest taki duzy bo corka miala 4,5kg

Tzn co, że lekarz ma problem z określeniem, tak? Bo pacjentka nie decyduje o dacie.
                            Ściema, moja pani.
                            Każdy lekarz bierze pod uwagę tylko I termin z i trymestru. Inaczej rozwiązywano by ciąże bez względu na termin z I USG - bardzo wiele kobiet rodzi dzieci 4 kg i więcej, co wg USG wykazuje "gotowość" przed 36 tc.
                            Tak się składa że ja też miałam cc i żaden kosmita nie miał problemu z odczytaniem terminu porodu mimo, że - jak pisałam - w 34/35 tc data mi wychodziła na już. I żaden kosmita też nie brał pod uwagę wcześniejszego porodu.
                            Chyba jednak Ci się mocno nudzi uncertain
                            • aliccja85 Czy Ty jestes normalna?? 04.03.11, 20:03
                              Kobieto mam jechac w poniedzialek i dowiem sie co i jak
                              Ze wzgledu na moje schorzenie lekarz postanowil nie dopuscic do rozpoczecia akcji
                              Powiedzial ze na bank nie donosze do 10kwietnia i jest przekonany
                              To bedzie 37tydz wg om
                              A wg usg juz ponad 40
                              Dlatego mysli o CC NA pierwsze dni kwietnia-powiedzial ze tak bedzie najbezpieczniej
                              Sama nie wiem co mam robic diagnoze ze jest duzy potwierdzilo 2 lekarzy
                              JA NIE DECYDUJE O DACIE-ON DECYDUJE I MYSLI JAK POWINIEN POSTAPIC BO JEDNAK TO JEST 5TYG NA PLUS CO ZADKO SIE ZDARZA
                              I PROSZE CIE JAK MASZ MI TAKIE RADY DAWAC NIE PISZ NIC WOGOLE I TAK JESTEM ZDENERWOWANA PRZEZ TA SYTUACJE WIECEJ NERWOW MI NIE TRZEBA
                              • go-jab Re: Czy Ty jestes normalna?? 05.03.11, 03:02
                                nie denerwuj sie tak bo od tego tez sie cisnienie podnosi... a tak na marginesie to jak wysokie jest przez twojego lekarza uznawane za wysokie?

co do usg - tak jak inne ci juz tu pisaly - co najmniej dziwne jest sugerowanie sie usg z ostatniego trymestru jesli chodzi o prawdopodobna date porodu... ta data jest z reguly ustalana na podstawie usg do 12 tygodnia i takiej sie na ogol lekarze trzymaja... potem niektore dzieci po prostu rosna (a ciaza sie przez to wcale szybciej nie starzeje)... gdybym ja miala jakis wplyw na to co sie ze mna w takiej sytuacji dzieje to jednak bym poczekala do rozpoczecia sie akcji porodowej, bo to sugeruje ze dziecko jest gotowe do wyjscia... a nie ufala bym slepo lekarzowi ktory chce ciac na podstawie usg w 30tym ktoryms tygodniu... ale moze ja sie nie znam...
                                • dagmaralodz77 alicja 05.03.11, 08:29
                                  słonce.... nie jestes trolem a ze zdenerwowania moglas sie pomylic.... nie martw sie... duze dziecko masz w brzuchu, bedziesz miala cesarke i nie masz sie czym martwic ze za wczesnie bedzie wyjety... ja tez mialam zaplanowana cesarke i mojego dzieciaka wyjeli mi dokładie w 36 tygodniu (36,2 hbd).... ciaza po 36 tygodniu uwazana jest za ciaze donoszoną... głowa do góry... pozdrawiam
                                  • aliccja85 obecnie 28.03.11, 13:49
                                    A wiec mialam napisac co jest piec
                                    Umowiona jestem na 11kwietnia na cc bo dziecko jest juz wg usg po 40tyg. Nadal jest roznica 4-5tyg maly obecnie ma 4kg
                                    Jest po prostu duzy i tyle /cukrzyca wykluczona/
                                    • dagmaralodz77 Re: obecnie 28.03.11, 14:01
                                      super... nadal czekamy na wiesci!!!
                                      • aliccja85 Re: obecnie 28.03.11, 14:12
                                        Wiesz, gin mnie troche wystraszyl dal skierowanie do szpitala bo niby taka rozpietosc/choc raczki, nozki, brzuszek i glowka sa na tym samym poziomie rozwolu, mialam genetyczne robione 2razy, przeplywy tez co miesiac usg i bylo ok tylko ten/bylam u niego pierwszy raz zeby potwierdzil to co mowia inni w szpitalu i moj gin i takie cos wymyslil
    • mynia_pynia Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 30.03.11, 18:46
      Kto wymyślił liczenie miesięcy smile
      Jestem teraz w 8 tygodniu - prawie w 9. I co niby w 3 miesiącu wink - a od kiedy liczą miesiące od ostatniego okresu czy od ewentualnej daty poczęcia?
      • wuika Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 30.03.11, 18:54
        Tak samo, jak tygodnie - od daty ostatniej miesiączki. Jeśli okres miałaś powiedzmy 1 lutego, to 1 marca zaczyna się drugi miesiąc, a 1 kwietnia trzeci.
        • mysiolinka Re: 5tyg roznicy pomiedzy OM i USG na + 31.03.11, 09:00
          no nie koniecznie wuika, ja ostatnia @ miałam 11.04.10 a urodziłam 22.01.11 więc to by oznaczało że urodziłam w 10 miesiącu ciąży
    • bylosobie_zycie Alicjo:) 30.03.11, 19:31
      moja siostra urodziła w 39 tygodniu dziecko o wadze 4300g i 63cm i nie miała cukrzycy.
      Masz po prostu duże dzieci.

• madziab83 Re: Alicjo:) 30.03.11, 20:49
        Urodziłam w 37t4dc dziecko o wadze 3805 i 64 cm i też nie mam i nie miałam cukrzycy, także gdybym donosiła do 40t tc ciąży to mały pewnie jak twierdzi lekarz na podstawie przyrostów wagi małego, ważyłby jakieś 4300-4500.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka