Dodaj do ulubionych

badanie ogólne moczu i posiew

07.03.11, 12:10
w badaniu ogólnym moczu wyszły mi liczne bakterie, nawet bardzo licznesmile
zrobiłam posiew, i na wyniku mam napisane: w posiewie nie uzyskano wzrostu bakterii, co może być związane z ich żywotnością w badanej próbce moczu.
ocena elementów morfotycznych moczu:
liczba bakterii: 9.7 x 10^6/ml
liczba leukocytów: 92 km/il
drobnoustrojów uropatogennych nie wyhodowano.

zastanawiam się co to mogły być za bakterie w pierwszym badaniu i co oznacza liczba bakterii.
Do lekarza idę w środę, ale lubię wiedzieć co i jak smile gdyby któraś z Pań znała się na tym, to proszę o komentarzsmile
Obserwuj wątek
    • dagmaralodz77 Re: badanie ogólne moczu i posiew 07.03.11, 13:55
      liczba leukocytów jest bardzo duża co świadczy o wyrażnej infekcji... nic cie nie boli nie piecze???
    • anijka10 Re: badanie ogólne moczu i posiew 07.03.11, 14:15
      Hej,może to komuś wyda się mało ważne ale duże znaczenie ma sposob pobrania moczu. Mi zdażylo się, że badanie pobrałam w pośpiechu,wyszły bakterie i wskazanie do posiewu. Dr powiedział mi,że oprócz oczywistego podmycia się,środkowy strumień należy ,,zatkać,,wejście pochwy,np gazikiem nasączonym. Kolejnym razem tak zrobiłam, wynik był bez zastrzeżeń.
      Pozdrawiam
      • cheeringup Re: badanie ogólne moczu i posiew 07.03.11, 14:41
        żadnych dolegliwości nie mam. Lekarka też zwróciłam na leukocyty przy badaniu ogólnym, ale tam było wyraźnie napisane: liczne bakterie w moczu. A teraz nic... Próbkę oddawałam około godziny od pobrania. Robię badania w bardzo dobrym laboratorium więc nie podejrzewam pomyłki czy zaniedbań.
        • cheeringup Re: badanie ogólne moczu i posiew 07.03.11, 14:49
          źle napisałam te leukocyty, coś na klawiaturze mi się poprzestawiało
          leukocyty 92 kom/ul

nie wiem...zaczynam się denerwować...
          • dagmaralodz77 Re: badanie ogólne moczu i posiew 07.03.11, 14:59
            a ty kochana tez zadbałaś o jakosc pobierania materialu???
            • cheeringup Re: badanie ogólne moczu i posiew 07.03.11, 15:11
              starałam się jak mogłamwink tzn. podmycie obowiązkowe i specjalny pojemniczek do pisiewu.
              Trochę martwią mnie te leukocyty, bo są wysokie. A bektrii nie wyhodowano... a leukocyty z tego co się naczytałam świadczą o zakażeniu...tylko jakim?? gdybym wiedziała co to za bakteria, mogłabym włączyć leczenie...a tak??
              zadzwoniłam do lekarki, ale odebrała pielęgniarka i poprosiłam o przekazanie, że bakterii nie wyhodowano...ale nic nie powiedziałam o tych leukocytach bo nie wiedziałam, że to takie ważne. Pójdę w środę skonsultować... zobaczymy.\
              Nie badałam jeszcze h. tarczycowych, może tam coś nie tak?? chociaż ja kłopotów z tarczycą nie miałam nigdy.
              • anathe0 Re: badanie ogólne moczu i posiew 08.03.11, 11:12
                najlepiej by było powtórzyć, ale możliwe też, że pęcherz udało się samemu oczyścić z bakterii. czasami jak się dużo i często oddaje mocz, dodatkowo wspomaga się np. żurawiną, jakimiś kapsułkami, prouro lub ziołowymi jak urosept (chociaż z tymi w ciąży trzeba uważać), to się drogi moczowe oczyszcza. niemniej powtórkę moczu warto zrobić.
    • jusiakr Re: badanie ogólne moczu i posiew 07.03.11, 17:18
      U mnie dziwne wyniki wyszły po badaniu na moczu pobranym w "na szybko" w przychodniowym wc. Gdy powtórzyłam badania na próbce pobranej w domu, wszystko było ok.

Zawsze możesz mocz powtórzyć, nawet na własny koszt - u mnie w przychodni badanie ogólne to 7 zł.

----
      1% dla Kalinki. www.kalinajanowska.pl
    • 3.hi.nela Re: badanie ogólne moczu i posiew 08.03.11, 13:52
      Czołem!
      Wygląda na to, że bakterie zdechły, zanim zdążono je wysiać. Może za długo trzymałaś próbkę, albo odawałaś ja w mrozy i bakterie wymarzły... Możesz mieć tzw. bakteriurię (częsta dolegliwość w ciąży, to bezobjawowa infekcja najczęściej E.coli), też z tym walczę w ciąży. Antybiotyki podaje się, gdy ilośc bakteri jest większa niż 1* 10^5, u Ciebie jest prawie 1*10^7, więc dość dużo. No i leukocyty też świadczą o zakażeniu. Myślę, że trzeba posiew powtórzyć, żeby mieć pewność z czym masz do czynienia. Ale głowa do góry- to jedna z częstszych i mniej strasznych chorób w ciążywink
      • cheeringup Re: badanie ogólne moczu i posiew 08.03.11, 14:08
        jutro idę zrobić raz jeszcze badanie ogólne i jak wyjdą znowu bakterie to wtedy zrobię posiew raz jeszcze. Mocz oddawałam z samego rana i na mrozie może przebywał pół minuty, w aucie mam ciepłowink No zobaczymy...chciałabym się dowiedzieć, żeby móc działać...
        • k_katka Re: badanie ogólne moczu i posiew 08.03.11, 15:05
          a moze zle pobralas probke
          czasem tak sie zdarza
          • cheeringup Re: badanie ogólne moczu i posiew 08.03.11, 18:34
            możliwe... rozumiem, że bakterie mogłby się wziąć "z innego źródła" niż mocz, ale skąd leukocyty??
            trzeba powtórzyć tak czy innaczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka