Dodaj do ulubionych

Przyjęcie na oddział

29.03.11, 14:29
Termin mam za 4 dni (sobota). Byłam ostatnio u lekarza i powiedział, że jak nic sie nie będzie działo to w poniedziałek mam sie już zgłosić do szpitala i w środe albo w czwartek znaleźć mojego prowadzącego ciążę na oddziale i iść na KTG. Tak się zastanawiam czy nie za szybko w razie czego mam się tam zgłosić? Z resztą między poniedziałkiem a środą czy czwartkiem jest troche czasu a wiadomo, że w szpitalu to nie jak w hotelu. Coś mówił też o wadze dziecka, że będzie raczej do 3 kg i że może to być spowodowane niewydolnością łożyska, ale nie powiedział tego z pełnym przekonaniem. Jak to jest z tym zgłaszaniem sie na oddział i tak to tam wygląda? Dziękuję za odp.
Obserwuj wątek
    • klara154 Re: Przyjęcie na oddział 29.03.11, 16:53
      Moje doświadczenie pokazuje, że lepiej za wcześnie nie jechać do szpitala, bo jak już Cię położą, to będziesz rodzić, czy jesteś na to gotowa czy nie.
      Mam nadzieję tym razem uniknąć koszmaru wywoływanego porodu.
      Ja na Twoim miejscu jeździłabym do szpitala w uzgodnieniu z lekarzem prowadzącym i robiła ktg. I tyle. Jak lekarz zadecyduje, że masz się kłaść, to wtedy bierzesz torbę z rzeczami i walizkę dobrego nastawienia i jedziesz.
      Mimo, że przychodzi taki moment, że już bardzo się chce rodzić, to nie polecam zbyt wczesnego wywoływania, np. w okolicach terminu.
    • posh_emka Re: Przyjęcie na oddział 29.03.11, 19:01
      "Coś mówił też o wadze dziecka, że będzie raczej do 3 kg i że może to być spowodowane niewydolnością łożyska, ale nie powiedział tego z pełnym przekonaniem."

Na twoim miejscu bym się przeszła do innego lekarza co jednak jest przytomny na umyśle i wie jak zdiagnozować ewentualną niewydolność łożyska zanim popychać farmazony i straszyć cię na zapas. Bo jeśli masz takową to akurat niska masa urodzeniowa malucha to najmniejszy problem.
      • pelagia_pela Re: Przyjęcie na oddział 30.03.11, 10:35
        Co oni sie tak spiesza? Termin jest tylko orientacyjny. Rownie dobrze mozna urodzic 2 tyg po i wszystko bedzie w normie. Ja urodzilam 16 dni po terminie (no tu juz troche przesada). Albo masz problem z lozyskiem albo nie i niech to wyjasnia. Porod wywolywany nie jest super, sama mialam, nic przyjemnego, a rodzilam ze znieczuleniem.
        • oliwka2009 Re: Przyjęcie na oddział 01.04.11, 11:19
          Mnie kazali się stawić w terminie przewidywanego porodu. Nic się nie działo, zbadali, zrobili KTG i do domu. Później kazali za jakieś 5-6 dni się stawić i już zostałam do porodu. Ale miałam trochę problemową ciąże i pewnie dla tego.
          • olgaaa1 Re: Przyjęcie na oddział 04.04.11, 19:06
            ja miałam cukrzyce ciążową, więc musiałam się zgłosić 4 dni przed terminem i bardzo dobrze, bo okazało się, że nie urodziłabym naturalnie. Niewiadomo co yłoby gdybym czekała na skurcze w domu
            • ewinka22 Re: Przyjęcie na oddział 05.04.11, 08:30
              Dokadnie po co w szpitalu czekać? No chyba, ze sa wskazania medyczne.
              U nas na KTG się jeździ a potem do domu, po terminie czeka się tydzień i wtedy do szpitala kładą, choć czasami też niepotrezbniesad Teraz np wg OM mam termin na 29 czerwca a z faktycznego zapłodnienia owulacji 14 lipca (mam długaśne cykle problemy z płodnościa itd) dlatego wiem, ze termin połowa lipca jest WIARYGODNY. No i mój gin wziął to pod uwagę, powiedział, ze będziemy czekac spokojnie tylko częsciej ktg, sprawdzać wody itd. do szpitala nie bedzie mnie kładł bo by na pewno wywoływali.
              • aliccja85 1dziecko-3tyg po terminie 05.04.11, 17:45
                Bylo to 6lat temu 2razy wywolywali bez efektow malej sie tylko od oksy odbilo wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka