Dodaj do ulubionych

12 tydz. i trzecie USG!!!

05.05.04, 21:16
Hej!!!
Jestem tu nowa i postanowiłam napisać, ponieważ czytam te wasze wypowiedzi i
widzę, że wiele pomagacie innym w tym również mnie smile. Super, że jest takie
forum, bo wystarczy tu poczytać niż dzwonić do lekarza z każdą pierdołą.
Jestem w 12 tyg. ciąży i właśnie dziś usłyszałam od swojej lekarki, że musze
zrobić kolejne USG, bo jestem przeziębiona, mam tylko katar, ale lekarka
stwierdziła, że za 2 tyg. mam iść. Byłam już 2 razy!!! Wiem, że podobno USG
nie szkodzi, ale czy z powodu przeziebienia powinno się latać na kolejne???
Bardzo się martwię, bo teraz nie wiem, czy coś Ją zaniepokoiło, czy to po
prostu profilaktyka (za bagatela 45 zł). Bardzo Was proszę o pomoc...
Pozdrawiam wszystkie listopadówki i nie tylko smile
Obserwuj wątek
    • danetdd Re: 12 tydz. i trzecie USG!!! 05.05.04, 22:10
      Właśnie przeczytałam na innym forum, że nawet zwykłe przeziębienie może mieć
      poważne skutki w ciąży sad(( Teraz to się wystraszyłam, ale przecież nie jestem
      jedyną ciężarną, która zachorowała, czy któraś z Was chorowała, albo choruje w
      1 trymestrze??? Napiszcie proszę...
      • ewt80 Re: 12 tydz. i trzecie USG!!! 05.05.04, 22:48
        wpierwszej ciązy strasznie zachorowałam w 6tc .Miałam temperature,byłam
        osłabiona,grypa w najgorszym wydaniu.Ale jakoś przetrwałam i wszystko było
        ok.domowymi środkami leczyłam sie i prawde powiedziałszy nikt nie kazał robić
        usg .Na pewno będzie ok nie martw sie,zdrowiej i trzymaj sie zdrowo.smile
    • magdusza Re: 12 tydz. i trzecie USG!!! 05.05.04, 22:40
      Co do ilości robionych USG szkoły są różne. Ja na poczatku ciąży chodziłam do
      gina, który przy każdej wizycie chciał robić USG. Pytałam, czy to nie jest
      szkodliwe i mówił, że nie. Ale ja miałam wrażenie, że bardziej mu zależy na
      tych 60 zł, które brał za każdym razem (oprócz 70 zł za samą wizytę!!) i z tego
      względu zmieniłam lekarza (nie mialam do niego zaufania).
      W sumie miałam robione u niego 2 razy USG w 6. i 10. tyg. ciąży.

Moj obecny gin z kolei twierdzi, ze pierwsze USG powinno się robic dopiero koło
      20 tygodnia, chyba, że są jakieś wskazania typu choroby genetyczne w rodzinie
      (zespół Downa mozna zdiagnozowac m.in. na podstawie grubości fałdu skórnego u
      kilkunastotygodniowego zarodka). Przy USG dopochwowym (a takie raczej wchodzi w
      rachubę w początkowych tygodniach ciąży) podobno podnosi sie nieznacznie
      temperatura tkanek, co może (ale nie musi) wpływać na delikatną strukturę,
      jakim jest maluszek w tym wieku w brzuszku.

Słyszałam tez opinię, że robi się po jednym USG w trymestrze. To pierwsze ma za
      zadanie stwierdzić, czy ciąża nie jest przypadkiem pozamaciczna i czy
      zarodeczek sie zagnieździł.

Co do przeziębienia, to nie wydaje mi się, żeby na USG dało się zaobserwować
      jakieś jego skutki... Ale nie znam się na tyle.

Ja w drugim miesiącu ciąży byłam potwornie przeziębiona, na szczeście bez
      większej gorączki (38 st.C). Najlepiej nie brać żadnych leków
      farmakologicznych, bo w pierwszym trymestrze rozwijają się wszystkie narządy
      dzidziusia. Chyba, że lekarz powie, że to konieczne, a ginekolog potwierdzi i
      pozwoli. Ja leżalam pod kołdrą, piłam mleko z czosnkiem i miodem na zmianę z
      herbatą z sokiem malinowym i cytryną. Na wysoką gorączkę wolno doraźnie jedną
      tabletkę paracetamolu - ale najlepiej skonsultuj to ze swoim ginem.

Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrówka!
      Magda i Staś (38 tc) jeszcze w brzuszku
      • danetdd Re: 12 tydz. i trzecie USG!!! 06.05.04, 09:05
        Witam!!!
        Dziękuję bardzo za odpisanie smile. Ja mam tylko katar, bez gorączki, ale czuję
        się po prostu chora sad. Lekarka wręcz mnie skrytykowała, że nic nie brałam
        przez te 2 dni zanim się u Niej zjawiłam, teraz mam brać rutinoscorbin, wapno i
        leżeć, ale mając w domu dwóch chłopców nie jestem w stanie sad. Na dziś czuję
        się już lepiej i jestem dobrej myśli, że mojej fasolce nic sie nie stanie smile.
        A co do USG, to myślę, że chyba tu chodzi o nabijanie kasy innym a może to dla
        świetego spokoju, nie wiem...miałam szczęście, że w tamtych ciążach nie
        chorowałam, ale widocznie kiedyś musi być ten pierwszy raz...dziękuję bardzo za
        odpisy i rady smile
        Pozdrawiam serdecznie
        • poziom_ka Re: 12 tydz. i trzecie USG!!! 06.05.04, 09:15
          Witam!
          Ja też mam katar bez gorączki, kaszlu itd.
          Odnośnie USG, to dzisiaj idę do gina i mam nadzieję, że mi zrobi, będę widziała
          maluszka!!! smile już nie mogę się doczekać. Częstotliwość wykonywania USG zależy
          od potrzeb, niektóre kobiety miał wykonywane 3 razy w ciągu całej ciąży, inne
          przy każdej wizycie.. Nie uważam, żeby był powód do niepokoju. Mój lekarz robi
          usg "w cenie" wizyty, więc nie chodzi tu o "naciąganie finansowe" i wcale nie
          zamierzam protestować - skoro on uważa, że to bezpieczne, to nie pozostaje mi
          nic innego, jak się z tym pogodzić.
          Pozdrawiam.
          Poziomka 12 tc.
    • gizmag Re: Czesc danetdd ! 06.05.04, 11:36
      Cześc danetdd mam na imie Magda i tez jak ty jestem w 12 tygodniu ciązy.Co do
      tego usg to uwazam że dobrze że sie lekarz troszczy.Ta ciąża jest moją druga
      ciążą pierwszą straciłam w 41 tygodniu dziecko umarło we mnie.Gdybym miała
      wykonane usg conajmniej 2 tygodnie przed porodem można by uchwycić owinięcie
      pępowiny.Tak wiec czeste usg naprawde nie szkodzi i nie jest robione bez
      powodu.Chociaż różni sa dzisiaj lekarze ,może i chce cie naciagnac?.Ja wiem
      jedno częste usg nie będzie mi przeszkadzało.Co do przeziębienia to się nie
      martw stosuj leki homeopatyczne które w ciąży sa obojętne dla dziecka nie
      szkodza mu i sposoby naturalne,najważniejsze żeby unikać
      antybiotyków.Serdecznie cie Pozdrawiam i życze szybkiego powrotu do zdrowia.
      • danetdd Re: Czesc danetdd ! 06.05.04, 15:42
        Cześć gizmag!!!
        Nie umiem wyrazić swojego współczucia sad((. Bardzo mi przykro. sad((
        Moje dzieci też były owinięte pępowiną, jednemu się udało urodzić zdrowo, drugi
        się lekko przydusił, ale dzięki Bogu nie odbiło się to na Nim, choć miał
        kilkanaście badań. Teraz już mam niepokój co będzie z tym, czy znowu się nie
        owinie, czy znowu się nie przydusi...
        Bardzo dziękuję za rady Tobie i wszystkim, które mi odpisały smile
        Jestem tu nowa i troszku się bałam ignorancji.
        Pozdrawiam wszystkich
        Aneta
    • doros1 Re: 12 tydz. i trzecie USG!!! 06.05.04, 12:03
      Ja znalazłam artykuł,że usg jest szkodliwe zawłaszcza w I trymestrze ciąży.
      Obecnie standardem jest wykonanie 3 x USG w ciąży ok. 10, 20 i 30 tydz.
      Pierwsze wady można dopierero stwierdzić najwcześniej ok. 13 tyg.A Twoje
      przeziębienie, bez gorączki i bez brania leków nie ma aż tak znaczącego wpływu
      na na rozwój ciąży, a już na pewno nie da sie tego zauważyć w usg. Pozdrawiam.
    • black-cat Re: 12 tydz. i trzecie USG!!! 06.05.04, 13:00
      Jestem w 12 tc i na każdej wizycie mam robione USG (nie płacę za nie
      dodatkowo). Na pierwszej, jako, że poszłam w 5 tc, lekarz stwierdził, że jest
      pęcherzyk a ciąża nie jest pozamaciczna, na drugiej czy w pęcherzyku jest
      zarodek a na ostatniej robił badanie przezierności karkowej, mierzył dziecko,
      sprawdzał śluzówkę macicy itp. USG za każdym razem było waginalne, ponieważ
      jest dokładniejsze. Gdybym miała chodzic na USG oddzielnie pewnie też
      zrobiłabym je 3 razy w trakcie całej ciąży, a tak podczas każdej wizyty lekarz
      sprawdza czy wszystko jest w porządku. USG nie jest szkodliwe ani dla ciebie
      ani dla dziecka. Gdyby trwało 15 minut pewnie mogłoby dojść do nieznacznego
      podwyższenia temperatury ale trwa dużo dużo krócej. W 12 tygodniu warto zbadać
      grubość fałdu karkowego, da ci to większe poczucie bezpieczeństwa.
    • aleksandraantek Re: 12 tydz. i trzecie USG!!! 09.05.04, 21:54
      Witam!!!
      Ja już po - synek 3 m-ce!!! Moje dziecko - zdrowiuteńkie 3700g 56 cm 10 punktów
      poród przez cesarkę więc wogle nie był zmęczony po porodzie - miał do tej pory
      17 USG w tym 14 w ciąży!!! Naprawde nic mu się z tego powodu nie stało a ja
      miałam komfort i pewność że nic się nie dzieje. Oczywiście nie były to moje
      fanaberie tylko konieczność - cukrzyca i tydzień na patologii!!!
      Bardzo współczuje gizmag bo nie wiem jak sama bym to przeżyła!!! Wiem że w
      następnej ciąży będę często robiła USG i KTG szczególnie pod koniec ciąży!!!
      Pozdrawiam i trzymam kciuki
      ola i antek
      • mamulka13 Re: 12 tydz. i trzecie USG!!! 09.05.04, 22:44
        Podzielam zdanie przedmówczyni, zwłaszcza że tak jak gizmag swoje pierwsze
        dziecko (co prawda w 12tc) straciłam przez brak USG - gin po prostu dał mi
        hormony na krwawienie. W drugiej ciąży też szybko zaczęłam krwawić, okazało się
        że jajo łożyzko odklejało się od macicy - zadziałano odpowiednio no i się
        przykleiłosmile)). Nie pamiętam już nawet ile razy miałam USG. Też się tego
        bałam, bo też słyszłam że nie wolno często. Ale jeśli coś się dzieje - a wirus
        to przecież wirus, nie powiem jakie skutki wirus może mieć dla małego płodu,
        tak więc USG jak najbardziej.
        • sugar_mama_danielcia Re: 12 tydz. i trzecie USG!!! 09.05.04, 23:14
          Hej,
          Tak wlasciwie nie ma zadnego dowodu na to, ze usg szkodzi plodowi. Oczywiscie
          bez potrzeby nie robi sie czesto usg, ale jest tysiace ciaz (zagrozonych z
          jakiegos powodu) ktore sie monitoruje w ten sposob co 2-3 tygodnie i one koncza
          sie szczesliwymi narodzinami. Spokojnie wiec.
          W poprzedniej ciazy mialam z 4 usg do 13 tygodnia (krwawienie) i potem jeszcze
          2 rutynowe. Urodzilam slicznego i zdrowego jak rydz synka. Bedzie dobrze.

Pozdrawiam
          Sugar
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka