Dodaj do ulubionych

Amiopunkcja !!!

27.04.11, 13:57
Dziewczyny pisze tutaj do tych przyszłych mam które musza stanac lub stoją przed decyzja jaką jest wykonanie amiopunkcji. Ja miałam ten zabiego w 2009 roku w czerwcu ponieważ wyszło na badani Test papa że moje dziecko ma duże prawdopodobienstwo Zespołu Downa.
Zdecydowałam sie na ten zabieg w CZMP w Łodzi u super lekarza dr. Dudarewicza.Wszystko było bezpłatnie tylko potem juz robił mi pan doktor usg u siebie prywatnie bo tak chciałam. To nic nie boli, a po 6 tygodniach ma się pewnosc czy dziecko jest zdrowe. Moja Zosia jest zdrowa smile Uważam że u nas w Polsce powinno sie tym badaniom poddawac kazda ciężarna bez żadnych testów papa tylko od razu i jak to badanie wyjdzie ok to dopiero powinno rozpoczynac sie prowadzenie ciązy. Pozdrawiam ~!!!
Obserwuj wątek
    • m.b.g Trochę nie rozumiem. 27.04.11, 14:09
      Uważam że u nas w Polsce powinno sie
      > tym badaniom poddawac kazda ciężarna bez żadnych testów papa tylko od razu i j
      > ak to badanie wyjdzie ok to dopiero powinno rozpoczynac sie prowadzenie ciązy.

Tu masz możliwe konsekwencje:

Możliwe powikłania amniopunkcji:

uszkodzenie łożyska lub pępowiny
      nakłucie narządów płodu
      infekcja wewnątrzmaciczna

Ryzyko poronienia wynosi 1%, więc gdyby każda kobieta poddawana była temu badaniu, to zobacz, ile traconych byłoby ciąż.

No i jak chcesz uzależniać ROZPOCZYNANIE prowadzenia ciąży od tego wyniku, skoro badanie przeprowadzane jest później?

Moim zdaniem, jak już, to właśnie od pappa powinno się uzależniać amNiopunkcję.
      • pryczkowa26 Re: Trochę nie rozumiem. 28.04.11, 09:02
        to jest moje zdanie ty masz inne i ja to szanuje
        • m.b.g pryczkowa 28.04.11, 10:01
          Nadal nie odpowiedziałaś mi na pytanie:

"No i jak chcesz uzależniać ROZPOCZYNANIE prowadzenia ciąży od tego wyniku, skoro badanie przeprowadzane jest później?"
    • beatabr_sc Re: Amiopunkcja !!! 27.04.11, 14:10
      U mnie niestety w pierwszej ciąży tak kolorowo nie było, NT w 13 tygodniu wynosiło 3,5 mm, potem testy papa, AFP przekroczone potem amniopunkcja. A po amniopunkcji sączyły się wody płodowe, kilka tygodni później ciąża obumarła. Po zabiegu otrzymałam wynik amniopunkcji,że dziecko zdrowe, ilość chromosomów prawidłowa, brak odchyleń od normy. Teraz w drugiej ciąży zmieniłam lekarza i który wierzy tylko w NT, Jego zdaniem testy papa są niewiarygodne a amniopunkcja tylko w ostateczności, że jest wysokie ryzyko poronienia, amniopunkcja do dodatkowe zagrożenie.
      • pelagia_pela Re: Amiopunkcja !!! 27.04.11, 15:13
        Amniopunkcja, inwazyjne badanie jako standardowe badanie ciezarnych??? Mysle, ze powinnas ten pomysl zglosic do NFZ...i pomyslec chwile co piszesz.
        • pryczkowa26 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 08:46
          Najlepiej jest wypowiadac sie jak sie tego nie przezyło i nie staneło sie przed takim wyborem i decyzją tylko przeczytało sie pare informacji w internecie.
      • vanilla4 Re: Amiopunkcja !!! 27.04.11, 19:48
        bardzo współczuję...
        w pierwszej ciąży podobnie jak u Ciebie testy PAPPA wskazały na duże prawdopodobienstwo ZD. Miałam wyznaczony termin amniopunkcji - nie zdecydowałam się - córeczka urodziła się zdrowa.
        Teraz nie robiłam w ogóle testów PAPPA a jedynie usg genetyczne u dobrego specjalisty - jak w pierwszej ciąży.
      • aga.1975 [...] 27.04.11, 22:42
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • pryczkowa26 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 08:48
          słuchaj wiem co pisze testu potrójnego juz nie robiłam bo od razu było wskazanie do amiopunkcji i nie pisz mi że wprowadzam w błąd bo nikt kto tego nie przezył nie wie co moze czuc przyszła mama jak dowiaduje sie że jej dziecko moze byc chore.
          • aga.1975 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 21:58
            Ale AFP-nie robi sie w tescie pappa-wiec glupoty piszesz.
            Ja robilam pappa-wyniki super, usg -wyniki kiepskie i amniopunkcje po ktorej o malo nie poronilam -wiec wiem co to znaczy podejzenie chooroby i co znaczy strach przed utrata ciazy.
            • aga.1975 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 22:05
              Dodam ze mam 36 lat i ryzyko z usg bylo 1:26 a z pappa 1:8000. Wynik laczny 1:470-czyli bez wskazan do amnio. Zrobilam -niepotrzebnie.
              Obraz usg poprawil sie pozniej -w zasadzie wrocil do normy-a dobry wynik pappy pomogl mi przetrwac tez zly okres z wiara ze dziecko zdrowe. Drugi raz bym amnio nie robila przy tkich pappa
      • pryczkowa26 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 09:08
        Bardzo mi przykro sad. Wiem co czułaś i czujesz bo ja przed ta ciaża w której wykonywałam amiopunkcję tez straciłam blizniaki zasnely sobie i miałam zabieg czyszczenia macicy.
        A potem ta ciaza w której okazało sie że dziecko ma ZD i amiopunkcja poprostu to byla dla mnie tragedia, ale naszczescie skonczyła sie szczesliwie. mi NT wyszło ok i wszystkie pomiart tez prawidłowe tylko z krwi wyszło ze dziecko moze miec ZD i dlatego zdecydowałam sie na amiopunkcje.
        • aga.1975 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 22:08
          kolejna bzdura-przy podwyzszonym nt -jest zwiekszenie ryzyka ZD a nie rozpoznanie ze jest ZD. To twoja nadinterpretacja slow lekarza
    • m.b.g Re: Amiopunkcja !!! 27.04.11, 17:48
      Nie przesadzajmy z tym zabijaniem, nie każdy wynik jest dla dziecka wyrokiem.
      Rodzice mogą się przygotować, to w sumie też jest ważne.

Ale idea kłucia każdej kobiety jest dla mnie bardzo dziwna.
      • euphoria77 Re: Amiopunkcja !!! 27.04.11, 20:59
        Dlaczego niby przesadzam?
        Przecież przekaz Autorki wątku jest jednoznaczny. Dlaczego boimy się nazywać rzeczy po imieniu? W jakim celu dziewczyny robią amniopunkcję, kosztem ryzyka poronienia?
        Wiem, że to brzmi to gorzej niż "chęć sprawdzenia, czy płód nie ma wad genetycznych"... Jeżeli okaże się, że wynik badania nie będzie pomyslny dla takiej panny, to podejmie właściwą sobie decyzję... Czynność tą określiłam już w poprzednim poście!
        • vanilla4 Re: Amiopunkcja !!! 27.04.11, 21:02
          no widzisz - ja akurat chciałam po prostu wiedzieć dla samej wiedzy, żeby się nie męczyć domysłami do końca ciąży. I tylko tyle. Ale po skalkulowaniu ryzyka postanowiłam zrobić USG u dobrego specjalisty raz jeszcze i na tym poprzestać.
          Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka - nie uogólniałabym że zły wynik amnio=aborcja
          • euphoria77 Re: Amiopunkcja !!! 27.04.11, 22:36
            Nie wrzucam wszystkich do jednego worka, odniosłam się konkretnie do sposobu myślenia Autorki.
      • gazeta_mi_placi Re: Amiopunkcja !!! 01.05.11, 11:29
        Owszem, mogą się przygotować na aborcję.
    • pryczkowa26 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 08:55
      poprostu chcialam sie podzielic swoją opinia na ten temat a zostałam poprostu zmieszana z błotem i to przez przyszłe mamay to jest poprostu przykre sad Kady ma prawo do swojej opini na ten temat a najbardziej maja prawo te kobiety które to przezyły albo stoja przed tym wyborem
    • pagaa Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 09:13
      ja miałam amniopunkcję w 1 ciąży, z zupełnie innych przyczyn, ale nie ważne. ważne jest to, że to badanie jest inwazyjne i jakby każdy ginekolog je tak wykonywał rutynowo, to bby było bardzo źle, bo nie każdy się do tego nadaje. u mnie zabieg przeszedł bez najmniejszych komplikacji i problemów, szybko i sprawnie, a to tylko dlatego, ze wykonywał go świetny lekarz na dobrym sprzęcie. miałam do niego zaufanie i wszystko ok, ale nie wyobrazam sobie, ze zrobił by to pierwszy lepszy ginekolog.
      • vanilla4 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 09:18
        no własnie, A skoro czyta się tutaj i słyszy, że za badania prenatalne - mam na myśli USG genetyczne zabierają się lekarze bez właściwych kwalifikacji - strach pomyśleć co by było gdyby amniopunkcja stała się rutynowym badaniem....
        Dla mnie kwestia robić czy nie robić to był bardzo trudny wybór i nawet nie umiem sobie wyobrazić co by było gdybym zrobiła amniopunkcję, straciła w jej wyniku dzuecko a potem się okazało, że było zdrowe...
        • pryczkowa26 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 09:26
          przeciez każda przyszła mama tak mi sie wydaje nie poleci siebie i swojego przyszłego dziecka pierwszemu lepszemu lekarzowi, ale moze lepiej nie bede sie wypowiadała bo znowu zostane nazwana kretynka czy jeszcze inaczej sad
          • vanilla4 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 09:34
            no wiesz skoro tak ważne badanie jak badanie genetyczne USG jest robione u lekarza bez uprawnień - sądzę, że i amniounkcja może być tak wykonywana - nie każda matka sprawdza kwalifikacje - a ufa i wierzy swojemu lekarzowi, ktory nie zawsze jest w porządku
          • pagaa Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 09:34

rozwinę swoją myśl, heh. chodziło mi o to, że gdyby amniopunkcja była badaniem rutynowym, u każdej kobiety, to nie ma bata, na pewno zaczęliby ją wykonwać niemal wszyscy ginekolodzy, bo byłoby mega duże zapotrzebowanie, a nie każdy jest na tyle sprawny w tym temacie, że można mu powierzyć tak odpowiedzialny zabieg. a teraz, kiedy amniopunkcja jest wykonywana w uzasadnionych przypadkach, to wierzę, że nie wykonują jej pierwsi lepsi, tylko już wyspecjalizowani w większości. nauczeni nie na szybko na łapu-capu, tylko porządnie. a też ie chciałabym robić tego zabiegu bez potrzeby-to taka moja opinia. wiem ile mnie to nerwów kosztowało i strachu (chociaż sam zabieg nic nie boli, a wszystko przebiegło ok), nie chciałabym tego przeżywac bez potrzeby. trzeba wierzyć, że wszystko z dzieckiem jest ok i słuchac swojego lekarza, najlepiej jesli się ma do niego zaufanie.
    • pryczkowa26 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 12:14
      A wiec w innych krajach amiopunkcja jest czyms co prawie kazda kobieta wykonuje. Przedstawiam wypowiedz dziewczyny z innego posta -[b]amiopunkcja-co o tym myślicie?Autor: agata06.76 30.05.07, 18:31jestem teraz we francji, w 7 t.c. Nie wiem jeszcze gdzie spędzę resztę
      ciąży... no ale tutaj prawie wszyscy robią te badania - i wtedy zwykle
      dopiero oznajmiają wokół że są w ciąży.
      • dagmaralodz77 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 13:51
        pryczkowa!!! ja mialam amniopunkcje i z niej zdrowe dziecko (nie bylo zadnych podejrzen, po prostu chciałam, zapłaciłam)... 2 ciaze tez starciłam... nie wiem czy w kolejnej ciazy bedzie mi amniopunkcja "potrzebna"... zobaczę!!! Kazdy ma prawo wyboru ale idiotyzmem jest by takie badanie było standardem (baaaaa jeszcze na NFZ)!!!
        a propos wypowiedzi forumowiczki bedacej we Francji!! Chciała robiła!!! Tak jak u nas w Polsce we Francji amniopunkcja nie jest standardem, tylko pacjentka ma prawo wyboru!!! I nie cytuj jak sama nie jestes w 100 % przekonana o prawdziwości zdania forumowiczki!!!
        Niestety ale takie posty ze amniopunkcja "dla wszystkich" i jest "cacy" wywołuje dużo emocji. Wiele dziewczyn nie ma zlecanych badan w ciazy typu: toxoplazmoza a ty mówisz o standardzie amniopunkcji. Myśle ze zamiast nie zyczenia nazywania ciebie kretynką, przeczytaj raz jeszcze coś napisała a póżniej pomyśl czy czasem się nie zagalopowałaś!!!!
        Miłego dnia!!!

• pryczkowa26 Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 14:02
          jest wolnosc słowa i pisze to co uważam za słuszne i zdania nie zmienie, kazdy ma prawo uwazac to co mysli.Pozdrawiam !!!!
          • dagmaralodz77 Amniopunkcja 28.04.11, 14:04
            wiesz co pryczkowa... wolnosc słowa jest, ale jak ktoś plecie głupoty to trzeba go zabanować!!! Ty jesteś tego najlepszym przykładem!!! Mysle, że "przyjaciółek" w temacie amniopunkcji nie znajdziesz. Załóż jakiś lepszy wątek!!!
      • dragica Pryczkowa 01.05.11, 09:58
        Jednorazowa wypowiedz na forum nie jest dowodem na to,ze "w innych krajach" badania inwazyjne sa standardem!
    • panna.w.drodze bosze ... 28.04.11, 13:56
      pryczkowa26 napisała: Amiopunkcja !!!Uważam że u nas w Polsce powinno sie
      > tym badaniom poddawac kazda ciężarna bez żadnych testów papa tylko od razu i j
      > ak to badanie wyjdzie ok to dopiero powinno rozpoczynac sie prowadzenie ciązy.

najpierw sprawdź dokładnie jakie badanie nam tu polecasz ... potem sprawdź pisownię a potem dawaj rady
    • m.b.g Re: jesoo ... 28.04.11, 14:38
      Takiego jak amiopunkcja też nie.
    • zosiap1234 poprostu brak mi słów 28.04.11, 16:26
      Uważam że troche za ostro potraktowałyście pryczkową 26. Każdy ma prawdo do swojego zdania a ta dziewczyna opisała swoje zdanie na temat amniopunkcji.
      Jestem w szoku jak kobiety dorosłe spodziewajace sie dzieci czepiaja się pisowni, wyzywaja się na forum poprostu żal.
      • euphoria77 Re: poprostu brak mi słów 30.04.11, 11:04
        Proszę weź pod uwagę fakt, że jest to forum publiczne, które ma mimo wszystko spory wpływ na decyzje i sposób myślenia przyszłych matek. Autorka nie wypowiada się jedynie na temat badań inwazyjnych w SWOJEJ ciąży, ale zachęca pozostałe do takich badań.
        Bardzo sporadycznie wypowiadam się na różnych forach gazety, jednak tego typu wypowiedzi nie sposób pozostawić bez komentarza.
    • zosiap1234 Re: poprostu brak mi słów 28.04.11, 16:31
      nigdy nie zdecydowałabym sie na amniopunkcje, ale tez nigdy nie potępie zdania innych osób.
      • marioleczka34 Re: poprostu brak mi słów 01.05.11, 09:52
        Zgadzam sie z opinią zosiap1234 w 100%, to forum przestaje byc pomocne jesli nie mozna okreslic własnego zdania bo wiąże sie to z mega krytyką, kobiety ! opanujcie sie! ja mam 36 lat, druga ciąża 24tydzień, pierwsza poroniona, mimo setki postów o badaniach prenatalalnych tych będących za amnipunkcją i przeciwko, podjełam a raczej podjelismy decyzje ze nie bedziemy jej wykonywać. Forum ma służyc do dzielenia sie własnymi opiniami, ja moge sie tylko z tym zapoznać ale nie wyobrazam sobie podejmowac decyzji na ich podstawie. Dajcie sie swobodnie wypowiadac innym forumowiczkom i do tego wlasnie miala prawo Autorka postu. Smutne jest bo to forum przestaję spełniac swoją rolę. Do kobiet z wielką krytyką - mozecie napisac ze sie nie zgadzacie, bo kazdy ma do tego prawo ale nie powinnyscie oceniac !!
    • kama.net Re: Amiopunkcja !!! 28.04.11, 17:52
      Nie podzielam tego zachwytu nad amniopunkcją bo po pierwsze wykonuje się ją tylko w ostateczności a nie 'tak na wszelki wypadek', po drugie jest obarczone powikłaniami, pomijając już to, że jest bolesne (!) a po trzecie, najważniejsze, to że kariotyp dziecka będzie prawidłowy wcale nie oznacza, że jest ono zdrowe, badanie wyklucza tylko duże wady genetyczne, mnóstwo innych wad rozwojowych, w tym ciężkich, nie wynika z wadliwego kariotypu dziecka
      • malgosiek2 Re: AmNiopunkcja !!! 28.04.11, 18:13
        E tam kobiety nie znacie się wcale.
        Amnio toż to pikuś, nic wielkiego przeca.
        To jak wizyta u kosmetyczki nic innegobig_grin
        • emienogie Re: AmNiopunkcja !!! 29.04.11, 18:47
          nie podzielam entuzjazmu pryczkowejsmile pewnie troche ja ponioslo w zwiazku z dobrymi wynikami badaniasmile gratuluje ! amniopunkcja ma 0,5% ryzyka..niektore statystyki podaja ,ze jest ono nizsze..niemniej jest to ryzyko.nie mamy wplywu na to jak cialo zareaguje. sama mialam amniopunkcje tydzien temu, zabieg i 2 dni po zabiegu byly ogromnie stresujace,twardy brzuch, strach przed przeciekaniem etc...oczekiwanie na wynik tez wiaze sie z nieprzyjemna niepewnoscia. zabieg powinien byc wykonywany tak jak w chwili obecnej w uzasadnionych wypadkach i po przemysleniu tematu. zawsze trzeba wziac pod uwage co jesli wynik nie bedzie dobry.....natomiast na pewno dobry wynik daje poczucie przynajmniej czesciowego spokoju, wykresla kilka" punktow "z rozdzialu "strach"|smile
          • monivk Re: AmNiopunkcja !!! 30.04.11, 09:20
            moje drogie ..juz niedlugo...koniec z inwazyjnymi metodami.Opracowano juz nowa metode.
            W Holandii gdzie mieszkam juz sa zajeci logistyka i obiecuja pojawienie sie nowej metody w szpitalach , w grudniu tego roku. Wszystko z jednej probeczki krwi przyszlej mamusi.

www.suite101.com/content/new-blood-test-for-downs-syndrome-may-replace-amniocentesis-a331429
      • kaeira Re: Amiopunkcja !!! 01.05.11, 18:02
        Ogromna większość kobiet twierdzi że wcale bolesne nie jest. Dla mnie amnio była mniej bolesna niż zwykły zastrzyk; fizycznie kompletny pikuś, za to psychicznie bardzo ciężka.

A pomysł autorki wątku oczywiście absurdalny.

• dragica Re: Amiopunkcja !!! 01.05.11, 10:05
      Wczesna amniopunckja wykonywana jest ok 16tc,potem czekasz 6 tyg-razem22 tc.I co,w 22tc zakladamy karte ciazy?No prosze Cie....Ile ciaz nie dotrwa do tego 22 tc-i to nie dlatego,ze plod jest chory,tylko dlatego,ze jakas choroba matki,typu problemy z tarczyca uniemozliwia to...Albo niedobor progesteronu....
      W mojej 3 ciazy lekarz kierowal mnie na amniopunkcje-najpiewr na podwojny i potrojny test,potem na bad.inwazyjne.Nie zrobilam tych badan,bez wzgledu na obciazony wywiad,poniewaz nie bylam pewna tego,co zrobic w przypadku niepomyslnego wyniku...Poza tym balam sie ryzyka amnio.Badania USG byly OK,NT tez i mam zdrowe dziecko.
      Poza tym Pryczkowa,istnieja badania wykonywane przed amnio-np biopsja kosmowki,duzo wczesniej sie je robi...
      A tak w ogole to twoj pomysl troche mi faszyzmem zalatuje...Selekcja ciaz....
      • emienogie Re: Amiopunkcja !!! 01.05.11, 12:01
        dragica.. na wyniki amniopunkcji czeka sie w wersji pesymistycznej 4tyg..wersja optymistyczna to 2 tyg z groszem.dla wyjatkowo niecierpliwych jest fish -ok tygodnia, otrzymujemy orientacyjne wyniki dotyczace 3 trisomni-jesli dobrze pamietam.
        co do biopsji kosmowki-owszem jest wykonywana wczesniej ale..jest obarczona wiekszym ryzykiem.
        i jest roznica miedzy nieinwazyjna pappa a inwazyjnymi-pappa to statystyki..i tylko tyle.amniopunkcja to badanie mowiace o konkretnej twojej sytuacji
        • dragica Emienogie 01.05.11, 12:21
          1. Gdzie napisalam,ze nie ma roznicy pomiedzy inwazyjnymi a inwazyjnymi?????????Nigdzie.
          2.Ja wzielam pod uwage dane autorki watku-czekala 6 tygodni.
          3. Biopsja-napisalam o niej po to,aby przedstawic autorce inne mozliwosci niz amniocenteza-bo wadliwa ciaze mozna wykryc wczesniej niz w tym 16tc.
          4.Amnipunkcja nie wykrywa wszytskich wad.
          • emienogie dragica:) 02.05.11, 12:55
            a napisalam z e amniopunkcja wykrywa wszystkie wady?gdzie?..
            sprostowalam jedynie info o czasie oczekiwan i ze alternatywa jest biopsja.nie jest,mimo z e wykonuje sie ja wczesniej ,w bardzo konkretnych sytuacjach, duzo bardziej konkretnych niz amnio.tyle w temacie, ktory w odroznieniu od ciebie dotyczy mnie bezposrednio..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka