Dodaj do ulubionych

zatoki 8tc a antybiotyk

03.06.11, 09:34
witam,
wczoraj lekarz pierwszego kontaktu stwierdził u mnie na podstawie wywiadu zapalenie zatok. Przypisał standardowo Duomox. ( standardowo- bo wszystko tak leczy). Głowa mnie nie boli mam tylko gęsty mocny zółtawo-zielony katar ale do godzin dopołudniowych późńiej zwykły katar. Goraczki i bólu głowy nie mam.
dziewczyny lek niby dopuszczalny w ciąży ale to dopiero początek ciązy, mój ginekolog na sympozjum tel. nie odbiera, tak się zastanawiam czy jak zaczne się leczyć np: napary, sinupret, leżenie to czy nie zaszkodze bardziej maleństwu tym wirusem który mam w organiźmie niż tym samym antybiotykiem, mojemu maleństwu własnie raczki rosną i nie chce krzywdy dla niego smile
Obserwuj wątek
    • tylkolondon Re: zatoki 8tc a antybiotyk 03.06.11, 10:06
      duomox jest jednym z bezpieczniejszych w ciąży (to chyba grupa bezpieczeństwa B)..... ja go brałam w 12 tc, bo sinupret i tym podobne zażywane 2 tyg nie działały....
      jeśli nie jesteś pewna to skonsultuj z innym lekarzem
    • aga_sama Re: zatoki 8tc a antybiotyk 03.06.11, 11:18
      Jak nie masz gorączki, to ja spróbowałabym jeszcze przez kilka dni wszystkimi innymi sposobami wyleczyć te zatoki. Na wirus antybiotyk i tak nie pomoże.
      Sinupret - doustnie, do nosa krople rozrzedzające katar. Do tego inhalacje - od najprostszych czyli miska gorącej wody, łyżka sody i ręcznik na głowę. Możesz skorzystać z inhalatora. Na czoło i zatoki nosowe okłady z soli morskiej podgrzanej na patelni i zawiniętej w jakieś szmatki (ja pakuję ją do skarpet) i leże z tym pół godziny. Nie wiem, czy można olejki eteryczne w ciąży, jeżeli tak to spróbowałabym z eukaliptusowym. Ulgę powinno też przynieść płukanie zatok nosowych sinus rinse.
      Doustnie czosnek w ilościach dużych. Ja nie mogę surowego, faszeruję się tym w tabletkach, wątroba przynajmniej nie boli.

Tyle z moich doświadczeń. Mam chroniczne problemy z zatokami i bardzo wrażliwą śluzówkę żołądka, więc antybiotyki u mnie to ostateczność. Leczenie opisanymi sposobami przy średnich infekcjach przynosi ulgę po ok. 5 dniach.
    • natchniuza86 Re: zatoki 8tc a antybiotyk 03.06.11, 14:29
      > czy nie zaszkodze bardziej maleństwu tym wirusem który mam w organiźmie

Od kiedy antybiotyki dzialaja na wirusy?
    • kasia_4646 Re: zatoki 8tc a antybiotyk 03.06.11, 16:20
      Na wirusy antybiotyki nie działają. Ale zwykle dochodzi do nadkażenia bakteryjnego. I tak jest u Ciebie. Katar który opisujesz jest bakteryjny.
      Też mam problemy z zatokami i też w 8 tc mnie to spotkało. Antybiotku nie wzięłam bo nie miałam objawów infekcji bakteryjnej. Leczyłam się domowymi sposobami.
      Duomox należy do kategorii B w ciąży więc jest bezpieczny.
    • tygrysiatko1 Re: zatoki 8tc a antybiotyk 03.06.11, 23:42
      z czego wnioskujesz, że to wirus??
      choroba mamy bardziej szkodzi dziecku niż dopuszczony antybiotyk...
    • bzik30 Re: zatoki 8tc a antybiotyk 04.06.11, 00:20
      Witam,
      w styczniu miałam zapalenie zatok (był to ok. 4-5 tydzień ciąży). Najpierw trafiłam do lekarza, który nic mi nie pomógł -kazał tylko jeść czosnek, on nie zauważył, że mam zapalenie. 2 dni po tej wizycie, pojechałam prywatnie do fajnej Pani doktor-pediatry raczej wink , która stara się leczyć raczej naturalnie. Przepisała mi całe mnóstwo lekarstw i powiedziała, że jeśli one nie pomogą - to antybiotyk trzeba będzie wziąć. Pomogły, teraz jestem w 27 tygodniu, z USG wynika, że wszystko w porządku, tego się będę trzymać smile
      Dostałam tak (nie pamiętam bardzo dokładnie, ale ogólne zarysy takie):
      - Mucofluid - psikanie do nosa chwilę przed inhalacją, aby rozpuściło wydzielinę
      - inhalacje - szałwia+rumianek+mięta - 10-15 minut pod ręcznikiem co 2 godziny
      - Sinupret (chyba 3 x dziennie - dawka jak w instrukcji)
      - Sinuspax (3 lub nawet 4 x dziennie, też jak w instrukcji)
      - Wit. C 1000 mg 2x dziennie
      - Rutinoscorbin 3x2tabl. (chyba)
      - jeszcze jakieś 2 rodzaje homeopatycznych granulek,
      - jeszcze coś na miodzie do psikania na gardło, ale tego nie stosowałam,
      - i jeszcze maść, też na miodzie, do smarowania nosa - przy dziurkach, po inhalacji. Smarowałam tą maścią na zmianę z czymś jeszcze, ale niestety nie pamiętam co to był za psiukacz.

Pamiętam, że jak na początku robiłam inhalacje, to całe te ciepło we mnie wnikało, po ponad tygodniu - zaczęłam pocić się jak mysz pod tym ręcznikiem smile
      No i trzeba uważać żeby nie przewiać zatok.
      Generalnie ponad 2 tygodnie siedziałam w domu, ale udało się, czego i Tobie życzę.
      • pelagia_pela Re: zatoki 8tc a antybiotyk 04.06.11, 21:05
        Jestem w 18 tyg. Mialam wlasnie zapalenie zatok - moje bylo z potwornym bolem glowy i szczeki. JEsli nie masz goraczki ani bolu to chyba nie potrzebny Ci antybiotyk.
    • panna.w.drodze Re: zatoki 8tc a antybiotyk 06.06.11, 13:51
      poszukaj sposobów domowych, net to kopalnia wiedzy, gdzieś czytałam że podpalone krople miętowe (na łyżeczce) i wdychany po wypaleniu dym świetnie oczyszcza zatoki

jak dla mnie antybiotyk to ostateczność
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka