kobietka_29 28.07.11, 20:16 Ktos wie moze o co w tym chodzi (na pewno nie o druzyne pilki noznej z Hamburga...)? Mam taki wpis w karcie HSV p (i potem jeszcze wartosc). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikolajek2010 Re: dziwny skrot HSV 28.07.11, 20:25 HSV - wirus opryszczki (herpes simplex virus). Są dwa typy: HSV1 - opryszczka wargowa HSV2 - opryszczka narządów płciowych musisz miec napisane na karcie, czy typ 1 czy 2 Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 nie chodzi o opryszczke 29.07.11, 13:40 Jezeli sa tylko dwa typy, to definitywnie nie chodzi o to. Bo tak, jak pisze, po tym skrocie HSV jest jeszcze napisane male "p" i wartosc duzo wieksza od 1 czy 2. W necie nic nie moge znalezc. Coz, spytam poloznej. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: nie chodzi o opryszczke 29.07.11, 15:16 HSV to oznaczenie opryszczki - skrót od pierwszych liter, p to przeciwciała np. P/c p/Herpes Simplex Virus (p/c IgM/IgG) powinno być oznaczenie I i II lub 1 i 2, ale nie wiem czy każde laboratorium jest w stanie to określić... wejdź na stronę i zobacz jaki mają zakres Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek2010 Re: nie chodzi o opryszczke 30.07.11, 12:11 Zawsze określają albo typ 1 albo 2. Bo to wirusy powodujące różne choroby. U mnie na badaniu jest tak: HSV-1 gC1 IgG - dodatni +++ HSV-1 gC1 IgM - ujemny HSV-2 gC1 IgG/IgM - ujemny I wszystko się zgadza, opryszczkę wargową miałam (HSV 1 IgG), w czasie badania nie miałam (HSV1 IgM - ujemne). A opryszczki pipki (jak to mówi mój M.) nie miałam (HSV2) Pamiętaj, że bada się przeciwciała (p/c) przeciwko danemu wirusowi w zakresie IgG (stare zakażenie/nosicielstwo) oraz IgM (świeże zakażenie). Odpowiedz Link Zgłoś
m.b.g Re: dziwny skrot HSV 29.07.11, 16:42 Jest to powiązane z USG w jakiś sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 na prawde nie ma zwiazku z opryszczka 30.07.11, 15:50 Po pierwsze, wartosc, jak pisze, jest wieksza od dwoch i nierowna (5,5)- bez dalszych wyjanien. Po drugie, nie bylo ani wymazu ani krwi pobieranych na badania do laboratorium. Pozatym wpis jest nie w rubryce, ktora dotyczy mnie a w rubryce o screeningu i pojawil sie w trakcie usg. Jesli dobrze sobie przypominam, to w trakcie badania serduszka, albo tetna. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek2010 Re: na prawde nie ma zwiazku z opryszczka 30.07.11, 16:03 Było od razu napisać, że to przy USG... Zapytaj po prostu lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 zapytam poloznej 30.07.11, 16:07 We wtorek mam kolejny kurs, wiec zapytam poloznej. Lekarza spotkam dopiero za 3 tygodnie. Nie mam juz pojecia. Moze to HSU a nie HSV. Ale w necie i tak nic sensownego znalezc. Sorry za zamieszanie. I dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś