Dodaj do ulubionych

Ruchy płodu -karta wg Cardiff

04.08.11, 09:33
Jak liczyć i zapisywać.
Ciąża pada na umysł wink Na karcie jest napisane że jak poczuję 10 ruch to zapisuję na karcie o której to było godzinie. Ale jeżeli ja już po 9 naliczę ponad 10 ruchów to co mam już sobie odpuścić do końca dnia? Lekarz coś mówił o intensywności przez 6 godzin od 9-15? Może przez te wszystkie godziny mam notować ile ruchów było.
Jak Wy liczyłyście i notowałyście?
Obserwuj wątek
    • naana26 Re: Ruchy płodu -karta wg Cardiff 04.08.11, 10:26
      Ale jeżeli ja już po 9 naliczę ponad 10
      > ruchów to co mam już sobie odpuścić do końca dnia?

a zastanawiałaś się po co liczy się ruchy?
      to sygnał że dziecko żyje i jest dotlenione. zmiany w tym stanie objawiają sie właśnie zanikaniem ruchów, albo ich stopniowym słabnięciem (redukcją ilości ewentualnie)

skoro dziecko się rusza o 9 to nie znaczy że o 16 nie może mu sie zaciskać węzeł na pępowinie czy nie wiem, np. ma za mało tlenu z innego powodu.

ruchy sprawdzasz całą dobę ale sprawdzasz, a nie zapisujesz na karcie że o 14.30 w niedzielę ruszał się 6 razy a w sobotę 3.

Dziecko powinno się ruszać ciągle, jeśli twój daje kopniaka co dwie godziny bo jest typ leniwca - spoko. jak tłucze non stop 40 minut po kolacji a potem do nocy śpi - też spoko. niepokojące są zmiany w zachowaniu dziecka. jesli zauważysz że dziecko sie nie rusza wcale, rusza sie słabiej niż ma to w zwyczaju - jedź na IP.

• kasia_4646 Re: Ruchy płodu -karta wg Cardiff 04.08.11, 11:48
      "karta wg Cardiff, na której zaznacza się czas potrzebny do odczucia 10 ruchów. Obserwację rozpoczyna się o 9:00 rano a kończy o 21:00. Na karcie odnotowuje się godzinę, w której wystąpił dziesiąty ruch płodu. Wówczas kończy się obserwacja a kolejną rozpoczyna następnego dnia. Wynik mniejszy niż 10 ruchów w ciągu 12 godzin należy zanotować na karcie na czerwono i jak najszybciej skonsultować to z lekarzem prowadzącym ciążę. Być może taka sytuacja będzie wymagała dalszej diagnostyki. Brak jakichkolwiek ruchów w ciągu 12 godzin jest sygnałem niepokojącym i wymaga natychmiastowego skontaktowania się z lekarzem w poradni lub szpitalu".

Tutaj jest więcej smile
      www.forumginekologiczne.pl/txt/a,4087,0,aktywnosc-ruchowa-plodu-informacje-dla-pacjentki
      Pozdrawiam
      • naana26 Re: Ruchy płodu -karta wg Cardiff 04.08.11, 13:23
        To według tej karty moja koleżanka straciłaby dziecko.
        Mały ruszał sie rano elegancko, do południa naliczyłaby ze sto ruchów jak nic.
        Wieczorem nie powinna wg karty mierzyć a czuła że wieczorem się nie rusza i dzięki szybkiej cc malec urodził się zdrowy, z węzłem na pępowinie.
        • memphis90 Re: Ruchy płodu -karta wg Cardiff 08.08.11, 22:40
          OMG, a dziecko mojej koleżanki się ruszało cały czas, a ona miała przekonanie, że coś jest nie tak. I było- przepły pępowinowy był zerowy, pół godziny po kontrolnym usg była już po cesarce. Z kolei mój lekarz kazał mi zgłaszac się za każdym razem, jak nie poczuje nic przez 4 kolejne godziny- musiałabym jednak z 4 x na dobe d..pę mu na IP zawracac, bo moje mało ruchliwe oba byłysmile Wniosek- nie ma reguły na nic...
    • panna.w.drodze Re: Ruchy płodu -karta wg Cardiff 04.08.11, 20:21
      nic nie zapisuję i nie liczę, zwracam uwagę na taki jakby rytm mojego dziecka tj. czy są ruchy po jedzeniu, po słodyczach i owocach, ruchy wieczorem, leżąc na plecach (chwilę bo kregosłup pęka), czyli ogólnie czy nie zmienia swoich przyzwyczajeń
    • mama_zofki Re: Ruchy płodu -karta wg Cardiff 04.08.11, 20:48
      Ja niczego nie liczyłam, nie zapisywałam.
      "Obserwowałam" dziecko; znałam jego rytm. "Pilnowałam" tylko, żeby się ruszało.
      Jak za długo było "cicho", to budziłam dziecię smile
      Na sam koniec ciąży wynikły problemy. Zapisy KTG bywały niedobre (kiedy leżałam przez 4 tygodnie w szpitalu z PIH). Ruchy czułam...
      Podczas wywoływania skurczów, dziecku spadało tętno. CC. Efekt - opępniona nóżka.
      Więc jak widzisz, czasem liczenie o niczym nie świadczy.
      • aga.zetka Re: Ruchy płodu -karta wg Cardiff 05.08.11, 08:49
        No ja wiem. Sama bym się za to nie wzięła. Bo do tej pory cały dzień sama staralam się kontrolować Szkraba. Ale dał mi ją lekarz i kazał zapisywać.Chyba zrobię tak. Zaznaczę tak jak prosił, a dalej będę tak jak do tej pory obserwować ruchy, cały dzień. Trochę znamy się już ze Szkrabem, więc chyba nie ma co się perzejmować tą kartą.
        Najważniejsze abym codziennie podobnie czuła dziecko. No ale też już wiem, że z niego mały meteopata. Jak kiepska pogoda to i on więcej sobie śpi wink
    • pepparkakor Re: Ruchy płodu -karta wg Cardiff 05.08.11, 10:13
      Ja też nic nie zapisuję, wszystko na wyczucie, bo mała wierci się często.
    • kingusia1974 Re: Ruchy płodu -karta wg Cardiff 09.08.11, 00:52
      To wszystkio jest jak odczytywanie czegos z fusow. Mojej coreczki prawie nie czulam, a urodzila sie nie tylko zdrowa i pelna sil, ale i calkiem ruchliwa i z temperamentem niewiasta.
    • marieclaire12 Re: Ruchy płodu -karta wg Cardiff 09.08.11, 07:41
      dziewczyno, wyluzujsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka