Dodaj do ulubionych

silny Ból głowy I trymestr

22.05.04, 10:09
dziewczyny pomóżcie . Strasznie boli mnie głowa od wczoraj , wymiotuję mam
drgawki. Jestem migrenowcem , to jest mój drugi atak w ciąży, pierwszy jakoś
zniosłam. Czytałam wątki na temat bólu głowy na forum i niektóre dziewczyny
twierdzą ,że można brać apap , ale nie jestem pewna czy w i trymestrze.
Bardzo proszę o pomoc, boję się ,że jak będę dalej tak wymiotować to jeszcze
bardziej zaszkodzę dziecku.
Obserwuj wątek
    • hamaliel Re: silny Ból głowy I trymestr 22.05.04, 10:58
      witaj! ja też miałam takie problemy w I trymestrze. Na ból głowy brałam nurofen
      forte (wiem, że jest b. silny, ale najlepiej poradż się lekarza, który prowdzi
      ciążę, mój nie miał przeciwskazań), ale najbardziej pomagało mi posmarowanie
      skroni i karku Amolem,zawiązanie głowy w chustkę i sen. Na pocieszenie dodam,
      że teraz jestem w 38. tyg i nie pamiętam kiedy ostatnio miałam atak. Możesz za
      wszystko winić burzę hormonów.Mam nadzieję, że szybko Ci to minie. Pozdrawiam.
      Kinga i Zuzka 38 tydzc
    • aska_f Re: silny Ból głowy I trymestr 22.05.04, 11:47
      Spokojnie możesz brać APAP w I trymestrze. Mi lekarz zalecił nawet 2 na raz (1
      rzadko mi pomaga) - twierdzi że bezpieczniejszy dla dziecka jest lek niż silny
      ból i zwijająca się z bólu mama. Na pewno nie można aspiryny i chyba
      ibuprofenu. Ale najlepiej na następnej wizycie spytaj lekarza.

Pozdrawiam,
    • lettka Re: silny Ból głowy I trymestr 22.05.04, 12:28
      Rozumiem Twój ból, bo też jestem migrenowcem i zwykle (przed ciążą) nie obywało
      się bez mocnych środków z kodeiną, w I trymestrze również miałam 2 napady,
      lekarka powiedziała, że lepiej nie stosować żadnych środków, smarowałam skronie
      amolem, niewiele pomagało, ale zawsze coś. Teraz jestem w 36 tyg i ból głowy
      miałam tylko raz i wzięłam apap, po którym o dziwo mi przeszło.
      • sobeautyfull Re: silny Ból głowy I trymestr 22.05.04, 13:08
        dzięki dziewczyny , zadzwoniłam do swojego lekarza , powiedział ,żebym nie
        brała żadnych leków do końca trymestru , ale jak narazie udało mi się trochę
        pospać i jest odrobinę lepiej. Zauważyłam ,że strasznie dużo dziewczyn ma
        problem z migreną w ciąży - mogła by nas natura trochę oszczędzić chociaż
        teraz.A poza tym strasznie dziwne ,że nie ma żadnych nieszkodliwych środków
        przecież takie zwijanie się z bólu musi być stresem dla dziecka , a wiem ,że
        moje bardzo reaguje na to co ze mną się dzieje - widziałam to wczoraj na usg
        jak biedactwo wystraszyło się kiedy zaczęło walić mi serce jak je zobaczyłam na
        ekranie
    • azzzi Re: silny Ból głowy I trymestr 22.05.04, 15:49
      Wątek o lekach przeciwbólowych jest m.in. tutaj. W razie czego dopytaj
      Anuteczka, ta dziewczyna ma niesamowitą wiedzę smile

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11916&w=12056820
      I jeszcze to:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11916&w=12439746
      pozdrowienia, miłego weekendu
      A.
    • surinam Re: silny Ból głowy I trymestr 24.05.04, 09:54
      APAP NIE!!!! Jak juz to Pyralgina. Najlepiej w czopkach. Ale to jest na
      recepte, wiec tak czy inaczej powinnas skonsultowac sie z lekarzem.
    • mosiia Re: silny Ból głowy I trymestr 24.05.04, 10:07
      Dlaczego APAP nie???!?!?!
      Mi lekarz pozwolił jedynie APAP, który i tak w silnych bólach mi nie pomaga...
    • betty761 Re: silny Ból głowy I trymestr 24.05.04, 11:30
      również w I trymestrze miałam silne bóle głowy, ale nie brałam żadnych leków. z
      tego co wiem dopuszczalne jest stosowanie paracetamolu [apap, panadol itp.]
      nurofen natomiast można stosować tylko i wyłącznie w razie KONIECZNOŚCI [u mnie
      on obniża ciśnienie, a ponieważ mam niskie, więc absolutnie go nie brałam]
      polecam stronkę:
      www.babyboom.pl/temat.asp?id=497
      mnie na bóle głowy pomagał odpoczynek w ciemnym i cichym pokoju. zimny okład na
      głowę i coś do picia, żeby się nie odwodnić.
      dużo zdrowia
      Beata z BAsią [39/40 tc]
    • syskanna Re: silny Ból głowy I trymestr 31.05.04, 12:16
      Jestem na poczatku 4-go miesiaca, a bol glowy meczy mnie od 4 tygodni - co
      tydzien zaliczam konkretny atak. Lekarz pozwolil mi brac Apap(dziewczyny:apap
      to paracetamol pod taka nazwa handlowa), ale tylko w wyjatkowych przypadkach.
      Jak juz wyje z bolu biore dwa (jeden przechodzi bez sladu), co daje mi ulge na
      jakas godzine. W tej godzinie maż donosi mi zimne oklady na glowe, a ja probuje
      zasnac. Przespanie bolu-to jedyny skuteczny srodek. No i nie szkodzi!
      Pozdrowienia dla wszystkich przyszlych i obecnych mam!!!
    • milkowa Re: silny Ból głowy I trymestr 08.06.04, 12:20
      Witaj sobeautyfull,
      podobnie jak Ty w I trymestrze miałam okrutne migrenowe bóle głowy, (a teściowa
      mówiła, że najlepszym lekarstwem na migreny jest ciąża, u mnie nie podziałało)
      i jedynymi tabletkami, na które zgodził się mój lekarz, po konsultacji
      telefonicznej w Święta Wielkanocne zresztą był Paracetamol, lub w najgorszym
      przypadku Pyralgina. Skorzystałam z tego pierwszego rozwiązania, dwie tabletki,
      pół szklanki wody i bezczynne leżenie.
      Od tej pory tylko tak się leczę z migreny.
      Oby Tobie się jednak takie rozwiązania nie przydawały smile

pozdrawiam
      milkowa@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka