Dodaj do ulubionych

Ból łydek w ciaży

22.10.11, 21:41
mam dopiero połowę ciaży a dolegliwość ta dokucza mi juz od 4 tygodni. nie ma jeszcze tragedii ale załąmana jestem tm że tak szybko. w poprzedniej ciaży miałam tak na 3 tygodnie przed porodem, z tym z było to dużo gorsze. W pierwszej ciaży było to niezbyt silne.
Nie wiem dokłądnie jak to opisać ale czuję się tak jakby to nie były moje nogi, rozpiera od środka, tak że muszę je ściskać, napinac. Są takie obce. a najgorsze jak się położę po całym dniu, można kota dostać. na całe szczęście w nocy jest ok.
Byłąm u swojego gina no i nic mi nie powiedział. sprawdził czy mam opuchliznę- nigdy nie miałam, i nic wiecej. Tak jakbyt sie z czymś takim nie spotkał. martwi mnie to troszkę, no bo jakby nie było min.18 tygodni jeszcze przede mną.
z góry dziękuję za poradę osoby która się z czymś takim spotkała
Obserwuj wątek
    • papryczka.chili Re: Ból łydek w ciaży 22.10.11, 22:00
      może magnezu Ci brakuje?
    • a.zagrodzka Re: Ból łydek w ciaży 22.10.11, 23:05
      troche dziwny ten Twoj ginekolog - moj na kazdej wizycie pyta czy mi cos takiego nie dolega bo to ewidentny znak ze organizmowi brak magnezu
    • nives1 Re: Ból łydek w ciaży 22.10.11, 23:11
      I jest pewnie nieco lepiej jak wstaniesz....
      Jesli tak to witam w kręgu moich problemów.
      W pierwszej ciaży masakra od początku, w 8-9 mc wyłam z "bólu" bo to de facto nawet ie ból tylko taki *%&^&% dyskomfort ze człowiek kota dostaje.
      Teraz gdzies koło 10 tyg mój mąż zauważył ze nasilają mi się objawy po tłusztszych potrawach. Resztę zrobiłam juz sama - nie tyle sam tłuszcz co niektóre jego rodzaje. Niestety wszystkie tłuszcze roslinne poszły w odstawke. Co oznacza ze np zero frytek smażonych w oleju czy chipsów. Jak mięsko to na smalcu, jajecznica na maśle. (nienawidzę gotowanego miecha tongue_out)
      Dolegliwosci sa ale jak najbardziej do wytrzymania. Dwa trzy razy pomaham stopą i przechodzi. Jestem w 28 tygodniu. Sprawdź, bo mze modyfikacja diety cos zaradzi.

Aaaa mój gin stwierdził ze to pewna forma Zespołu Niespokojnych nóg, która czasami spotyka cieżarne i ze tego nie da się leczyć faramakologicznie bo cieżko to to zdiagnozować, a moja lekarka rodzinna stwierdziła ze wymyślamy i ze nic takiego nie ma i wysłała mnie na usg żył .....
    • princy-mincy Re: Ból łydek w ciaży 24.10.11, 23:01
      powinnas brac magnez z potasem
    • esr-esr Re: Ból łydek w ciaży 25.10.11, 09:50
      już to pisałam kilka razy na forum, ale mam misję uświadamiania zaszczepioną przez mojego lekarza - zapoznaj się z tematem zakrzepicy w ogóle i ryzyka zakrzepicy w ciąży. ja w pierwszej ciąży miałam bóle nóg i koszmarną opuchliznę przez prawie trzy ostatnie miesiące. dopiero trzeci lekarz się tym zainteresował (i zyskał w ten sposób lojalną pacjentkę). dostałam fraxyparynę codziennie i przykaz leżenia. teraz jestem w drugiej ciąży i bardzo pilnuję stanu nóg - praktycznie leżę non stop, bo w międzyczasie poszłam na usg dopplerowskie i okazało się że rzeczywiście mam niewydolność krążenia w tętnicy udowej, więc ryzyko powstawania zakrzepów jest wysokie.
      naprawdę dopiero 3 lekarz się tym zainteresował i tak jak nad długością szyjki (2cm) przechodzi do porządku dziennego, tak temat moich nóg męczy niezmordowanie na każdej wizycie i dłużej ogląda nogi niż brzuch (o fetysz nie posądzam). na wszelki wypadek idź do naczyniowca, zrób usg żył i skonsultuj to ze specjalistą i poproś o jakieś leki ułatwiające funkcjonowanie.
      • agunia777 Re: Ból łydek w ciaży 28.10.11, 10:57
        Mnie męczyło strasznie od 16 tygodnia, szczególnie w nocy - wyłam z bólu. Ból niewyobrażalny. Jakby mi się kości łydki ze sobą łączyły. Odkąd przyjmuję magnez z wit. b6, jem gorzką czekoladę... problem (odpukać) zniknął.
    • mag-adi Re: Ból łydek w ciaży 28.10.11, 14:22
      ja łykałam magnez, który działa rozkurczowo. I pomagał. Polecam Magnefar, 1 tabletka dziennie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka