Dodaj do ulubionych

brak kości nosowej i duża przeziernośc karkowa

05.11.11, 11:47
Witam,
Wczoraj dowiedziałam się na badaniu prenatalnym, że u mojego maleństwa występuje brak kości nosowej, przeziernośc karkowa wynosi ponad 7 mm, dodatkowo całe ciałko dziecka jest popuchnięte. W trybie ekspresowym na wtorek będę miała wyniki testu PAPP-a. Czy ktoś z Was miał podobny problem?. Jestem pełna obaw i wątpliwości. Zaznaczam, że jestem w 12 tyg. ciąży, mam 29 lat, a moje pierwsze dziecko jest całkowicie zdrowe.
Obserwuj wątek
    • natchniuza86 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 05.11.11, 11:55
      Przy takich wynikach usg ja na pewno zdecydowalabym sie na amniopunkcje.
      • malgosiek2 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 05.11.11, 12:08
        natchniuza86 napisała:

> Przy takich wynikach usg ja na pewno zdecydowalabym sie na amniopunkcje.

Dokładnie.
        Bo test Pappa by niewiele dał, a być może jeszcze więcej niepewności.
        Amnio jest konkretna i pewna.
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 05.11.11, 13:20
      Ja również jestem zdecydowana na amniopunkcję - termin mam wstępnie ustalony na za 3 tygodnie...zastanawiam się tylko, czy są dziewczyny, które miały podobne wyniki. My powoli oswajamy się z myślą o chorobach... sad
      • katkra75 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 05.11.11, 14:26
        Lenko bardzo mi przykro, bo chyba nie ma nic gorszego niz niepewnosc dotyczaca zdrowia swojego malenstwa. Proponuje odwiedzic fora mowiace o przeziernosci karkowej powyzej normy. Tam dziewczyny zrozumieja Cie najbardziej. Poza tym jest to skarbnica wiedzy u kogo robic amniopunkcje albo kordocenteze. Trzymaj sie dziewczyno cieplo. Przytulamy ....
        • natchniuza86 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 05.11.11, 14:47
          Lenka, mysle, ze warto tez powtorzyc to usg. Czasem lekarze mowia i widzia takie bzdury, ze szkoda gadac. Nie wiem, skad jestes, ale na Gornym Slasku moge Ci polecic fantastycznego specjaliste od usg i amnio.
        • zebra12 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 05.11.11, 19:34
          Nie ma nic gorszego? A to, że się urodzi chłopiec zamiast dziewczynki lub na odwrót? Mnóstwo tu takich rozpaczliwych wątków co jakiś czas...
          Szczerze trzymam kciuki. Powodzenia i myśl pozytywnie, bo i tak nie masz wpływu na wynik badania, ale masz wpływ na stan psychiczny swój, rodziny i dziecka.
    • mamajej [...] 05.11.11, 15:04
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • edycia274 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 05.11.11, 20:01
        ja miałam w pracy przypadki gdzie występowała taka przezierność i brak kości nosowej, test PAPPA wyszedł nie ciekawy ale amnio wykluczyła wady i dziecko urodziło się zdrowe. AJ bym zrobiła raz jeszcze prenatalne w 13 tyg. najpóźniej do 13+5 dni.
        • dagmaralodz77 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 09:45
          przeziernosc wysoka i brak kości wcale nie muszą swiadczyc ze dzieje sie cos zlego, ale obrzek płodu niczego dobrego nie wróży sad test Pappa to standard przy takich wynikach i wieku, z pewnoscia bedzie zlecona amniopunkcja.
          • mewa000 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 11:55
            Zgadzam się z Dagmarą, o ile kość nosowa i nt nie oznaczają jeszcze że na pewno coś jest nie tak, to niestety obrzęk płodu nie jest dobrym znakiem i on już raczej potwierdza jakąś nieprawidłowość.
            Trzymam kciuki, aby to nie była jakaś ciężka wada
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 15:17
      dziękuję za dobre słowa. Bardzo prosiłabym o namiar na dobrego specjalistę na Górnym Śląsku, bo pomimo tego, że jestem z Oświęcimia to pracuję na Śląsku, więc byłabym wdzięczna za kontakt. Usg było wykonane przez dwóch lekarzy na dwóch bardzo dobrych aparatach, więc nie sądze aby była pomyłka w usg. We wtorek napisze jak wynik testu ppap-a. Powoli oswajamy się z myślą o chorym dziecku i dlatego jeśli wynika ppap-a również byłby negatywny to zrezygnujemy z amnio, nie chcemy dodatkowego ryzyka.
      Nie napisałam wcześniej, że lekarz stwierdził również falę wsteczną (przepływ żylny).
      Teraz na prawdę najmniejszym "złem" byłby Zespół Downa.
      Nie uwierzycie jak może się zmienić podejście człowieka w przeciągu trzech dni.
      Bardzo liczę na Wasze informację. Dziękuję Wam wszystkim i pozdrawiam ciepło smile
      • mewa000 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 17:28
        lenka_mmm napisała:

Bardzo prosiłabym o namiar na dobrego specjalistę na G
        > órnym Śląsku, bo pomimo tego, że jestem z Oświęcimia to pracuję na Śląsku, więc
        > byłabym wdzięczna za kontakt.

ja jestem z Wadowic i jeździłam w ciąży do GENOMU do Rudy Śląskiej (synek miał za wysokie NT), polecam. Zadzwoń tam i umów się, lekarzy mają na prawdę dobrych.
      • natchniuza86 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 18:41
        Na Slasku najlepszy jest dr Wojciech Cnota. Przyjmuje w Katowicach - sodowski.pl/
        Wiem, ze pracuje rowniez w Rudzie Slaskiej w Genomie www.genom.pl/ ale tam podobno robi badania wylacznie inwazyjne, w Katowicach na pewno robi usg, czy inwazyjne, to nie wiem. Musialabys podzownic i popytac.
    • edycia274 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 16:04
      Fala wsteczna może świadczyć o Zespole Downa ale nie musi. ja z lekarzy mogę polecić dr Orlińskiego i dr Jackiewicza Katowice, dr Cnotę Katowice. Znam ich z jak najlepszej strony, są bardzo dobrymi specjalistami.
    • ania_1609 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 16:23
      dr Jackiewicz - też bardzo polecam.
      Pracuje w Katowicach, prywatnie przyjmuje w Sosnowcu na ul. Legionów.
      Według mnie bardzo dobry fachowiec.
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 18:29
      dzięki dziewczyny za namiary na specjalistów, po wyniku PAPP-a będę się zastanawiac co dalej.
      • edycia274 Lenka 06.11.11, 18:33
        Nie wiem gdzie robiłaś badania ale jakbyś potrzebowała pomocy z konsultacjami czy samą amnio to pisz. Pracuję z dr Jackiewiczem i Orlińskim więc jak coś wcisnę Cię do nich jakby była potrzeba.
        • natchniuza86 Re: Lenka 06.11.11, 18:44
          Dr Jackiewicza rowniez moge polecic, sama u niego bylam konsultowac wynik usg polowkowego i bylam zadowolona. Jednak moj ginekolog bardziej ufal opinii dr Cnoty i do niego tez mnie wyslal.
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 19:24
      Dziewczyny bardzo dziękuję za namiary. Myślę, że chciałabym skonsultowac moje wyniki z polecanym doktorem. We wtorek wieczorem postaram się napisac, jak wyszły wyniki testu PAPPa - i od tych wynikow uzalezniam konsultację, bo jeśli wyniki wyjdą źle, to na amniopunkcję raczej się nie zdecydujemy. Jesteśmy już świadomi, że nasze dziecko może byc chore i zrobimy wszystko, aby już mu niczym w rozwoju nie przeszkadzac, tylko spokojnie czekac do rozwiązania.
      Pozdrawiamy smile
      • pamplemousse1 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 07.11.11, 10:37
        Co za pokora, piękne. Wasze dziecko będzie miało wspaniałych rodziców niezależnie od tego czy urodzi się całkowicie zdrowe czy z wadą. Wzruszyłam się. Trzymam kciuki oby wszystko skończyło się dobrze.
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 20:32
      do edycia 274: ja można się z Tobą skontaktowac poza forum? Jestem poczatkujaca forumowiczka i nie wiem jak mozna poza forum wyslac do siebie prywatne posty. Nie ukrywam, ze bardzo chcialabym skorzystac z Twojej znajomosci lekarzy i prosic o umowienie na wizyte.
      • edycia274 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 20:45
        NA maila eda27@wp.pl lub gg 8986420. jak coś pisz, będę starała się pomóc jak tylko mogę.
      • edycia274 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.11.11, 20:52
        Wysłałam Ci na maila gazetowego mój nr telefonu
    • kotkowa Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 07.11.11, 14:10
      Trzymam kciuki, jesteś bardzo dzielna i pełna takiego wewnętrznego spokoju, podziwiam, bo wiem, że jest strasznie trudno. Mam nadzieję, że mimo wszystko nic złego się nie potwierdzi, życzę Ci tego z całego serca i czekam co się okaże w teście pappa.
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 07.11.11, 19:54
      Dziewczyny właśnie mąż dzwonił do lekarza, po teście PAPP-a prawdopodobieństwo wzrosło do 1:2. Wątpliwości rozwiane. Na amnio się nie zdecyduje. Dziękuję za pomoc. Teraz potrzebuję spokoju. Jeszcze raz Wam dziękuję.
      PS do edycia: nie aktywowałam jeszcze swojego konta na gazecie, sprobuje to zaraz zrobić i wtedy zadzwonię.
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 07.11.11, 19:58
      A teraz z zupełnie innej beczki: jestem świeżynką jeśli chodzi o forum, podczas zakładania konta nie aktywowałam maila na gazecie. Możecie mi podpowiedzieć jak to zrobić? Bardzoi chciałabym przeczytać na tym mailu wiadomość od edyci274. Z góry dzięki za pomoc
      • easy_biala28 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 07.11.11, 21:08
        Ja dokładnie nie pamiętam, ale chyba przy zakładaniu konta na forum automatycznie tworzy się konto email. Na górze masz szary pasek i na nim jest m.in. "poczta" spróbuj to kliknąć jak będziesz zalogowana na forum.
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 07.11.11, 21:17
      Dzięki zadziałało maila odczytałam.
      No i właśnie złapałam "dół", mam nadzieję, ze za parę chwil i na nowo będzie dobrze... jeśli macie wśród znajomych rodziców dziecka z ZD to proszę dajcie namiar. Ja niestety jeszcze nikogo takiego nie znam...
      • edycia274 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 07.11.11, 21:54
        Trzymam mocno kciuki i przesyłam dobre fluidy.
      • norah [...] 07.11.11, 22:28
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • katkra75 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 07.11.11, 22:46
        Lenko tak myslalam, ze statystyki przy podanych wynikach nie beda dla Was łaskawe. No coz jedynie badania plynu owodniowego dalyby pelna jasnosc. Ale jesli jestescie zdecydowani na dziecko bez wzgledu na to czy bedzie chore, czy nie, to chyba to badanie nie ma wiekszego sensu. Jest jeszcz strona www.zakatek21.pl/portal/
        Trzymajcie sie cieplutko.
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.11.11, 05:15
      Dzięki dziewczyny za namiary na stronki o chorobie, będę zaraz powoli się z nimi zapoznawać.
      Jakbyście miały jeszcze jakieś namiary na "miejsca" w sieci, które mogłyby mi pomóc proszę piszcie, bo czuję, że tego bardzo teraz potrzebujemy. Jeszcze raz dziękuję smile
      • zebra12 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.11.11, 09:22
        Moja koleżanka ma synka z ZD. Nie mam z nią obecnie kontaktu, bo wyjechała do Niemiec. Synek ma 11 lat. Urodził się zdrowy, nie ma wad towarzyszących. Rozwija się dobrze. Jak uda mi się znaleźć na nią namiary to się odezwę.
        • aniagrooda Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.11.11, 11:53
          Jestes wspaniala! Modlę się za WAS i gratuluję mądrości i opanowania. Ja mialam NT 2,3 w 12 tyg a wydawalo mi sie że to koniec świata....nie bede juz pisac co sobie myslałam .....chcę Ci podziekowac że TAKA jesteś! DZIĘKI Twój maluszek ma wspaniala mamę;*
          • kotkowa Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.11.11, 14:58
            Podpisuję się rękami i nogami, Twoje dziecko wygrało los na loterii, że ma taką mamę. Chyba ze wszystkich możliwych wad, zespół Downa jest najlepszy, najlżejszy, dzieci są kochane, kontaktowe. Teraz jest mnóstwo ośrodków z zajęciami dla takich dzieci, na pewno sobie poradzicie. Mam na osiedlu rodzinę, która ma starszego synka zdrowego i młodszego z z.D, naprawdę żyją normalnie, szczęśliwie, starszy ładnie opiekuje się małym. Po prostu trzeba się z tym oswoić i pogodzić, to podstawa. Poza tym mimo wszystko jest aż połowa szans wg pappa, że będzie zdrowe.
            • misskaffee Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.11.11, 17:26
              Polecam stronę www.zakatek21.pl
              Życzę Wam dużo siły i spokoju.
    • leneczkaz Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.11.11, 17:38
      Się wzruszyłam. Jesteś MEGA dzielna.. Taka spokojna (na ile można być w takiej sytuacji).. Trzymam mocno kciuki za Was!
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.11.11, 18:05
      Dziękuje Wam dziewczyny za takie miłe słowa. Popłakałam się jak czytałam, co do mnie piszecie, nie myślcie sobie, że jestem ostoją spokoju, bo są chwile, że chce ryczeć i wyć i ryczeć...pozwalam sobie na taką "rozpustę" parę minutek i biorę głębsze oddechy i staram się dotlenić, nie żyję tylko dla siebie i nie oddycham tylko dla siebie teraz. Jeszcze raz bardzo dziękuję za Wasze słowa, bo potrzebuję wsparcia. Jestem z Oświęcimia, jeśli znacie kogoś z okolic z chorym dzieckiem, byłabym wdzięczna za kontakt.
      • korulka_80 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.11.11, 19:35
        Myślę, że dużo wsparcia otrzymasz właśnie na zakątku. Jest tam wiele wspaniałych osób, rodziców dzieci z ZD, którzy okazali mi bardzo dużo serca jak byłam w ciąży i potem, jak mały się urodził (choć jednak ZD nie ma).
        I ja również jestem pełna podziwu dla Twojej postawy, musisz być wspaniałą osobą i na pewno będziesz najlepszą mamą dla swojego Dzidziusia, jakikolwiek by nie był. A na pewno będzie wyjątkowy i kochany. Pomodlę się się za jego zdrowie, a za Ciebie będę trzymać kciuki. Przytulam mocno.
    • kwiatek_30 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.11.11, 20:30
      Jestem pełna podziwu i trzymam za ciebie i twojego męża kciuki, nie poddawaj się pamiętaj że to maleństwo będzie bardzo Was potrzebowało.

Spotkałam się kiedyś osobiście na plaży z dziewczynką z ZD, była z tatą który bardzo się jej wstydził ona miała około 3/4 lat, była bardzo ładną i miłym dzieckiem, przypasowałam jej tak że uciekła do mnie i mojego synka i bawiła się z nami powiem ci że tak mi się spodobała i była taka extra przytuliła sie do mnie tak że nie chciała iść do ojca, i wiesz co powiedziałam mu do słuchu że ma wspaniałe dziecko i nie powinien się wstydzić że jest chora bo jest tak wspaniała że nie da eis tego opisać. Ojciec sie tylko uśmiechnął i podziękował.
      Mam nadzieję że dzidzia którą nosisz będzie wspaniałym kochanym maluchem i radosnym, nigdy sie nie spodziewałam że te dzieci maja tyle miłości w sobie i tak potrafią je okazywać.

Życzę ci dużo zdrówka powodzenia i cierpliwości a na pewno będziesz miała to wynagrodzone trzymaj się mocno.
    • agaja5b Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 09.11.11, 10:08
      Sama przezierność karkowa i brak kości nosowej nie przesądzaja o ewentualnej chorobie dziecka, ale kluczowy jest w tym przypadku obrzęk(może świadczyć o parwowirozie lub wadzie, chyba że masz stwierdzony konflikt serologiczny, to jeszcze tu można szukać przyczyn), bo pewnie stąd taka wysoka przezierność. Nie baw sie w PAPP-a zwłaszcza płatne, sugerowałabym amniopunkcję(czy zrobisz zależy od Ciebie). Twoja historia przypomina bardzo to co spotkało 3 lata temu moją córeczkę. Też miała wysoką przezierność i obrzęk uogólniony, tachykardię( w 13 tyg), nie dawano mi wiekszych szans na donoszenie ciąży. Po amniopunkcji w 15 tyg okazało sie że to dziewczynka z zespołem Turnera. Przygotowywałam sie właściwie na jej odejście, ale na usg w 19 tyg okazało się że obrzęk ustąpił, robiłam echo serca, okazało sie ok. Urodziłam córeczkę o czasie, siłami natury. Po porodzie wyszła niewielka wada serduszka, problem z tarczycą i kilka innych, ale młoda rozwija sie dobrze (jest tylko mniejsza niż rówieśnicy, ale wkrótce będziemy sie starać o hormon wzrostu). Chcę Ci życzyć aby wszystko okazało sie dobrze ale niestety nie zawsze tak bywa, chociaż moja historia jest przykładem szczęśliwego zakończenia(tak uważam). Mimo wszystko wiedz, że jest na tym forum ktoś kto wie co czujesz i jak Ci trudno. Trzymaj się i dawaj znać co sie dzieje.
      P.S. A nie da się przyśpieszyć terminu amniopunkcji, może Twój lekarz prowadzący może uruchomić jakieś kontakty w szpitalach(mój bardzo mi wtedy pomógł)
      • agaja5b Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 09.11.11, 10:20
        Doczytałam właśnie resztę postów i już wiem, że na badania inwazyjne sie nie zdecydowałaś. Czy Twój lekarz prowadzący sugerował Ci co dalej robić, czy poszerzyc diagnostykę pod kątem ewentualnych wad narządów? Możesz zawsze pójść na rozmowę do lekarzy genetyków i oni Ci wyjaśnią jakie są w Waszym wypadku szanse na dziecko zdrowe (w moim bylo ok 55%), pokierują jakie jeszcze badania warto zrobić, aby sie przygotować na ewentualne urodzenie dziecka niepełnosprawnego (wiadomo, że przy niektórych wadach na serca nie może to być powiatowy szpital,bo szanse dziecka maleją itd.).Pozdrawiam
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 09.11.11, 17:56
      Czesc dziewczyny! Bardzo dziekuje Wam za wsparcie, ktorego teraz tak potrzebujemy.
      Obecnie jestem na 2-tygodniowej delegacji, z dala od domu i jestem na etapie szukania "odpowiedniej" poradni, ktora pomoglaby zdiagnozowac nieinwazyjnie wade serduszka mojego malenstwa i poprowadzic ciaze. Po powrocie chcialabym umowic sie na jak najszybsza wizyte. Jesli moglbyscie mi polecic do kogo powinnam sie teraz zwrocic w celu prowadzenia ciazy i diagnostyki dzieciatka, bylabym wdzieczna za wszelkie sugestie(jestem z Oswiecimia, ale caly Gorny Slask jak najbardziej mi odpowiada).
      Pozdrawiam Was serdecznie smile
      PS dziekuje za info o zakątku, powoli rozpoznaję to nowe dla mnie aczkolwiek bardzo przyjazne miejsce smile
      • mewa000 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 10.11.11, 14:04
        Lenka przytulam Cię mocno, jesteś cudowną osobą smile
        A na Pappa wzrosło tylko prawdopodobieństwo ZD? Patau i Turnera nie podali?

Ja byłam na echo serca płodu u Agaty Włoch w szpitalu w Rudzie Śląskiej, ona jest bardzo dobrym specjalistom, poczytaj na necie. Na nfz można się do niej umówić właśnie w tym szpitalu, jeśli chcesz to podam Ci namiary. I tak jak już wcześniej pisałam, na całą diagnostykę w ciąży jeździłam do Genomu w Rudzie Śląskiej (na nfz) i byłam bardzo zadowolona.
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 04.12.11, 10:14
      Niestety...na kolejnym badaniu kontrolnym usg, bedac w 16 tyg. okazalo sie, ze serduszko mojego malenstwa juz nie bilo...Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim po pobycie w szpitalu. Urodzil się Michałek i od razu został aniołkiem.
      Byłam już umówiona na 13 grudnia do p. Agaty Włoch, ale maleństwo zdecydowało inaczej...
      Dziękuję Wam za wsparcie jeszcze raz.
      • kinga_iskierka Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 04.12.11, 10:27
        Bardzo mi przykro!

(*)
      • toya666 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 04.12.11, 12:32
        Bardzo mi przykro... Michałek miał wspaniałą mamusię. (*)
      • kasiek-kd Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 04.12.11, 14:29
        przykro mi bardzo....
        przytulam Ciebie
        • paartycja Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 04.12.11, 16:43
          no cóż-natura sama zdecydowała..
          przykro mi.
          • brzuszeknatalia Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 04.12.11, 17:48
            (*) dla Michałka
            a dla Ciebie duuuużo siły, przytulam i bardzo Wam współczuję.
            U mojego dziecka NT wynosiło 5.0 (była kośc nosowa) ale wszystko skończyło się dobrze. Miałam bardzo duzo szczęścia. Nie wyobrazam sobie jak bardzo musisz teraz cierpieć sad przykro mi bardzo, wiem ze słowa nie dadzą Ci ukojenia, ale życzę abyś kolejny raz zaszła zaszłą w ciażę i urodziła zdrowego dzidziusia. Wierzę, ze tak będzie.
      • kotkowa Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 05.12.11, 15:24
        Tak bardzo mi przykro sad teraz będzie bardzo smutno i ciężko, z czasem się pogodzisz z życiem. Nic innego nie pozostaje, tylko pokora w takich sytuacjach. Przytulam z całego serca.
      • easyblue jestem dla Ciebie pełna podziwu 06.12.11, 19:39
        Twoje dziecko, mimo iż tam wysoko, jest z Ciebie dumnesmile
    • karlibartki Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 04.12.11, 21:12
      przykro mi bardzo .... przytulam mocno ...
      (*)dla Michałka to takie przykre... !!!
      • pysia.78 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 05.12.11, 03:51
        Bardzo mi przykro....
    • mamalgosia Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 05.12.11, 12:19
      Czytam cały ten wątek i jestem pełna podziwu dla Ciebie, Lenko! Jesteś wspaniałą osobą.

Z Michałkiem spotkasz się kiedyś w niebie, czeka na Ciebie, zdrowy
      • lady2009 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 06.12.11, 19:18
        Bardzo mi przykro sad współczuję i przytulam.
    • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 07.12.11, 18:00
      Dziękuję Wam za słowa wspracia. Zaglądam tu na forum, bo jeszcze nie potrafię się "odciąc" od tego "wątku" - ten wątek to bardzo ważna częśc mojego życia, a Wy mi pomogłyście na kolejnych jego etapach - jeszcze raz dziękuję.
      Na grobku Michałka zapaliliśmy mikołajkowy znicz - smutne są takie momenty, że to dzieciątko nie zaznało grudniowej atmosfery radości ... trzeba się pogodzic z życiem...w przyszłym tygodniu wracam do pracy.
      Wydrukuje sobie Wasze posty i schowam gdzieś głęboko, wróce do nich w przyszści pewnie nie raz...dziękuję.
      • agnessa84 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.12.11, 12:39
        Witam

Lenka - jesteś dzielna trzymaj sie, podziwiam cię.
        Ja od dwóch dni prawie nie funkcjonuje normalnie nie moge jeśc ani spac strasznie się przejmuje.
        Obecnie jestem w 15 tc. Chciałam sie poradzic skonsultować moze ktoś miał podobnie jak ja.
        W 13 tc poszłam na badanie prenatalne przeziornośc karkowa wyszła 1.9 mm wiec lekarz mówił ze jest ok tylko kośc nosowa jest troche za mała jak na 13 tydzien zlecił badanie krwi które wyszło nawet bardzo dobrze jednak stwierdził ze w 15 tc jeszcze raz sprawdzimy tę kośc nosową i okazało sie że teraz fałd karkowy wynosi 5,5 mm kośc nosowa nadal mała, wystąpiła tachykardia i obrzęk w okolocy główki i brzucha niezwłocznie zlecił aniopunkcje dzis mam miec zrobioną najgorzej że 3 tyg trzeba czekac na wynik a tu swieta i ogólnie czas radośći
        Sama nie wiem co myslec strasznie sie boje , może któras miała podobnie
        • lenka_mmm Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.12.11, 13:05
          Witam Cię agnessa.
          Wiem przez co przechodzisz, bardzo chciałabym móc Ci pomóc jak najspokojniej doczeka do wyników amnio... Ja miałam olbrzymie wsparcie męża i rodziny, przyjaciółek oraz dziewczyn na forum, pomagało mi to niesamowicie, bo najgorzej to czuc ze jest się samą z problemem. Dodatkowo mi pomagała myśl, że nawet jeśli będziemy miec chorego dzidziusia, to nawet chore dzieci mają pełne prawo życ i że może taka jest moja "misja" na ziemii - byc z chorym dzieciatkiem.
          Nie wiem co Tobie pomoże, jeśli chciałabyś porozmawiac to odezwij się do mnie na maila, a napiszę Ci mój numer telefonu.
          Trzymaj się dziewczyno! idą święta spróbuj jak najbardziej zając się "przygotowaniami do nich" oderwac mysli, ja tak właśnie próbuję przejśc moją żałobę.... sad
          Odezwij się jeśli chciałabyś porozmawiac. Jestem myślami z Tobą.
          • agnessa84 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.12.11, 14:36
            Dziekuje Lenka nie bede zawracała Ci głowy masz pewnie dość problemów zeby jeszcze mnie pocieszać. Mój maz bardzo mnie wspiera ale on sam też bardzo sie martwi. Nasze pierwsze długo wyczekiwane dzieciątko człowiek niczego tak nie pragnie jak tylko tego żeby urodziło sie zdrowe.
            Jakos damy rade
            Buziaki
        • edycia274 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.12.11, 15:18
          Agnessa jeśli chodzi o przezierność karkową to w 15tyg nie jest miarodajna. Ocenia się ją tylko do 13tyg +5 dni. Tachykardia ż nie świadczy o wadzie serca. bardziej obrzękiem tym się martwiła ale nie koniecznie. Jeżeli test podwójny wyszedł dobrze to małe jest prawdopodobieństwo wady. tutaj an forum było parę wątków o wysokiej przezierności, obrzękach a dzieciaczki zdrowe się urodziły. trzymam kciuki aby wszystko było dobrze.
          • nomya Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.12.11, 15:32
            Wiesz co Edycia, wszystko to razem wzięte, o czym napisała Agnessa nie daje pozytywnego obrazu sytuacji, a Ty mam wrażenie, że na siłę próbujesz ją pocieszać uncertain
            • edycia274 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 09.12.11, 10:35
              Nomya nigdy na siłę nie pocieszam bo nie mam w tym interesu. Przezierność wysoka nie jest, kość nosowa jest, a u dzieci z wadami jej nie ma, tachykardia się zdarza u zdrowych dzieci i urodzonych i tych w życiu płodowym. Jedyne co może tu martwić to obrzęk. Test podwójny wyszedł dobrze, gdyby wyszło ryzyko 1:5 to bym się martwiła. A wierz mi w pracy miałam mnóstwo pacjentek z różnymi obawami i wiem kiedy i ci wskazuje na występowanie wad.
    • blackandwhite30 Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 08.12.11, 13:00
      Witam,
      jesteś bardzo dzielna kobietą. Życzę Ci wszystkiego dobrego. Twój Aniołek nad Wami czuwa.
      Ściskam.

• mama_krasnalka Re: brak kości nosowej i duża przeziernośc karkow 09.12.11, 11:11

Lenka [*] dla Waszego maleństwa !!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka