momtheworld 01.06.04, 20:46 slyszalam, ze bedac w ciazy nie mozna farbowac wlosow. jestem w czwartym miesiacu ciazy i chcialam sobie zrobic pasemka. prosze doradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaba1 Re: ciaza i farbowanie wlosow 01.06.04, 21:26 Jeżeli ma to Ci poprawić samopoczucie to jak najbardziej- zrób Przy pasemkach farba nie dotyka do skóry głowy, więc żadne szkodliwe czynniki nie wnikną do organizmu, poza tym w czwartym miesiącu dzidziuś już nie jest tak podatny na szkodliwe czynniki jak na samym początku ciąży, a ryzyko że się "nawąchasz" szkodliwych substancji w czasie zabiegu to już chyba zamierzchła przeszłość, kiedy zakład fryzjerski czuć było z odległości kilometra. Życzę miłego relaksu u fryzjera Odpowiedz Link Zgłoś
male_gonzo Re: ciaza i farbowanie wlosow 01.06.04, 21:52 Ja słyszałam, że w ciąży włosy gorzej przyjmują farbę. Odpowiedz Link Zgłoś
cardamomo Re: ciaza i farbowanie wlosow 01.06.04, 22:10 Hej, jestem mamą 5 tygodniowej córeczki. W ciąży co 2 m-ce robiłam sobie balejaż i moja córeczka przyszła na świat zupełnie zdrowa. Nie ma się czego bać! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agata.23 Re: ciaza i farbowanie wlosow 01.06.04, 22:50 Gratuluję odwagi! Z tego co mi wiadomo szkodliwość amoniaku i innych środków chemicznych nie ujawnia się w łonie matki czy też po porodzie, ale kiedy dziecko rośnie i rozwija się. A mamusie się dziwią później dlaczego ich pociechy mają astmę albo są alergikami!!! Jak mamusia chce być śliczna, mieć ładne włoski, paznokcie umalowane i super kosmetyki pielęgnujące to niech się nie decyduje na dzidziusia albo niech ma pretensję później do siebie. I dobre rady w stylu moje dziecko urodziło się zdrowiuśkie a paliłam, piłam i byłam modną zadbaną ciężarówką niech schowają sobie w ... i wypowiedzą się ponownie za kilka lat Odpowiedz Link Zgłoś
hagata.wala Re: ciaza i farbowanie wlosow 01.06.04, 22:57 Daruj sobie, Agata. Skąd Ty wzięłaś te informacje ? Sprawdzałam w kilku miejscach - nie stwierdzono wpływu "pasemek" na płód. Nikt czegoś takiego nie stwierdził. Więc daruj sobie sarkazm, bo idąc Twoim tropem - nawet jazda autobusem w obecności być może chorego na jakąś chorobę byłaby objawem niedojrzałości do macierzyństwa. Daruj sobie, naprawdę. Do autorki wątku : spokojnie - możesz sobie zrobić pasemka. Nie ma to jak zadowolona, ładnie wyglądająca mama. To żadna zbrodnia, że chcesz pomalowac sobie paznokcie czy zrobić pasemka. Po prostu to zrób. I nie oglądaj się na Mamy, które najchętniej całą ciążę leżałyby w łóżku i piły tran. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
agata.23 Re: ciaza i farbowanie wlosow 01.06.04, 23:13 Uważam, że farbowanie włosów co dwa miesiące to przesada. A poza tym moje informacje nie są wzięte z sufitu - kończę studia pedagogiczne na specjalizacji rehabilitacja. Bardzo dużo uczyłam się o okresie prenatalnym, o higienie w czasie ciąży i nieodpowiedzialności rodziców. Miałam zajęcia w Centrum Zrowia Dziecka i na AWF-ie i profesorzy przestrzegają przed używaniem środków chemicznych w czasie ciąży ale zapewne Ty masz lepsze źródła informacji Nie leżę w łóżku i nie jestem zapuszcona ale ciaża sama w sobie upiększa kobietę i nie potrzeba robić z siebie laleczki. To jest moje zdanie! Odpowiedz Link Zgłoś
hagata.wala Re: ciaza i farbowanie wlosow 01.06.04, 23:20 Pozwolę sobie na małe "Re", choć naprawdę nie chodzi mi o to, żeby się kłócić. Od zrobienia pasemek do robienia z siebie laleczki jest długa droga. Srodkiem chemicznym jest także np płyn do mycia naczyń. Obecnie farby do włosów są już dużo łagodniejsze niż przed laty. Co innego także - farbowanie włosów a co innego pasemka (nie dotykają skóry). Bez paniki. Spokojnie można sobie pasemka zropbić. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
agata.23 Re: ciaza i farbowanie wlosow 01.06.04, 23:36 Nie napadałam na autorkę wątku. Śledzę forum od kilku tygodni i czytam opinie dziewczyn, które martwią się czy pić mleko lub jeść cytrusy ale jeśli chodzi o kosmetyki to każda jest zgodna, że ładna mama to zdrowa mama. Oczywiście, że samopoczucie jest bardzo ważne ale czytałam na forum o kremach, balsamach, farbowaniu, depilacjach itd. i rozluźniło mnie to. Bo to co zdrowe i naturale budzi zastanowienie a to co jest szkodliwe jest pożądane. Moja położna również wychodzi z założenia, że nie powinno się nadużywać chemii, środki dla dzieci są najlepszymi kosmetykami dla mam. Ja również robiłam pasemka, był to piąty miesiąc i szłam do ślubu. Ale poszłam do fryzjera, który użył innych srodków rozjaśniających niż znormalnym kobietom i nie był zaskoczony moimi obawami. Naprawdę nie chciałam konkretnej osoby atakować ale wypowiedzieć swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
walker22 Re: ciaza i farbowanie wlosow 01.06.04, 23:39 Profesjonalnie zrobione pasemka dotykają skóry, al eni eo to chodzi... Zapach farby jest i będziem niezależnie od tego czy jest to przestarzały zakład fryzjerski czy nowoczesne studio. Ja także farbowałam zawsze włosy i byłam zadbana (mam nadzieję, ze nadal jestem...), ale na czas ciąży zrezygnowałam z farby. Tak mi poradził mój ginekolog, bardzo rozsądny, przyzwalający na wiele, traktujący ciążę jak coś naturalnego (ciąża to nie choroba...) i fryzjerka- stylistka, Jaga Hupało, która pewnie trochę się zna na farbach, a i najgorszych nie używa u siebie w salonie. Ja na ten czas przerzuciłam się na kolor typu "touch", znacznie słabszy, bezwonny i także utrzymujący włosy w niezłej kondycji. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
bebewawa Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 08:39 Ja też przychylam się do tego, że włosy można farbować i nic się nie stanie. Pytałam moją gin, która stwierdziła że nie ma żadnego problemu. A co do szkodliwości nawet jeśli farba przejdzie przez skórę to są to tak małe ilości że nie są w stanie maluchowi zaszkodzić, więcej szkodliwych substancji wdychamy mieszkając w dużych miastach typu Wawa, Katowice i inne. Co do alergii (a nie jestem w tym temacie dyletantem, bo pracuję w alergologii) na pewno wystąpienia jej nie spowoduje użycie farby do włosów (ten komentarz szczerze mnie ubawił), i co do uczelni pedagogicznych uważam że na temat medycyny to na pewno nie pracują tam eksperci (bez obrazy), ale mam do czynienia z nauczaniem studentów i z różnymi wykładowcami, jak ktoś nie jest specjalistą w swojej dziedzinie to niech nie foruje takich sądów. Pozdrawiam A w ciąży to przede wszystkim trzeba mieć zdrowy rozsądek )) Odpowiedz Link Zgłoś
azia2004 Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 10:42 moj pierwszy lekarz powiedzial, ze najnowsze badania wskazuja na szkodliwosc farbowania wlosow. Moj drugi lekarz powiedzial, ze powinno sie unikac farbowania, ale jezeli kobieta robi to cale zycie, albo pol, to moze powinna robic to rzadziej, ale nie musi z niego calkowicie rezygnowac. Poniewaz to niemieccy lekarze, ktorzy prezentuja podobne nastawienie do ciazy jak holenderscy, o czym byla juz mowa na forum (czyli samo sie rozwinie, a jak nie to trudno) to troche sie przejelam. Ale niestety na samym poczatku ciazy uzywalam farb do wlosow, choc bez amoniaku (nie kazda farba go zawiera), poniewaz tylko przyciemniam wlosy. Pasemka sa nieszkodliwe, bo nie dotykaja skory glowy, choc to zalezy od techniki (Czesc walker!) A tak na marginesie moja Mama farbowala wlosy na blond w obu ciazach i na szczescie jestesmy z siostra zdrowe. A wypowiedz Agata 23: >Jak mamusia chce być śliczna, mieć ładne włoski, paznokcie umalowane i super >kosmetyki pielęgnujące to niech się nie decyduje na dzidziusia albo niech ma >pretensję później do siebie. jest beznadziejna (oszczedze dalszych komentarzy). Jak na studentke pedagogiki, to masz podejscie malo pedagogiczne. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
karlagwitt Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 11:48 Jestem oburzona wypowiedzią Agaty23, jest poprostu bzdurna. Ja farbuje włosy całe życie i nie dlatego żeby wyglądać jak lalunia , tylko dla poprawienia swojego samopoczucia, gdyz pojawiły się u mnie siwe włosy (mam tylko 27 lat). Takze w ciązy farbuje całe co 6 tygodni a jestem w 20tc. Lekarz nie miał nic przeciwko temu, powiedział, że mam się zachowywać w ciąży, tak jakbym w niej nie była, bo tlko będę sie niepotrzebnie stresować wszystko sobie odmawiając i zmieniając radykalnie tryb życia. Maluję także sobie paznokcie, myję łazienkę srodkami chemicznymi, uważam na siebie a szczególnie na dziecko, na którym mi bardzo zależy, ale staram się nie wpadać w panikę. Ciąża to nie choroba i nie wolno jej tak traktować, a widocznie Agata23 tak właśnie się traktuje, jak chorą. Myślę, że zawsze należy być ostrożnym , ale też nie przesadzać w odmawianiu sobie wszystkiego i głupim jest mówienie, że zabiegi kosmetyczne zaszkodzą dziecku. Jak mam mieć alergie w przyszłości, albo astmę to ją będzie mieć i już. Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
la_lunia Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 12:05 > Jestem oburzona wypowiedzią Agaty23, jest poprostu bzdurna. Ja farbuje włosy > całe życie i nie dlatego żeby wyglądać jak lalunia dlaczego akurat wygladac jak ja? (to do slowa w opisie "wygladac jak lalunia) ) to zart a tak na powaznie to ja robialm pasemka w 14tc i potem w 39tc zeby dzidzia sie nie przestraszyla mamy jak wyjdzie juz na swiat na dniach powinnam juz urodzic i wierze ze dzidzia bedzie zdrowa Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 12:12 bebewawa napisała: włosy można farbować i nic się nie stanie. HiHi ) U mnie DOKŁADNIE tak to wyglądało: NIC SIĘ NIE STAŁO! ŻADNEGO nowego koloru nie było! )) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 12:29 > HiHi ) > U mnie DOKŁADNIE tak to wyglądało: > NIC SIĘ NIE STAŁO! > ŻADNEGO nowego koloru nie było! )) A u mnie z kolei wychodzi dużo intensywaniejszy, chociaż ja nie używam farby, ale szamponu koloryzującego Odpowiedz Link Zgłoś
paulajal Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 12:31 Agata 23, to co napisałaś było tak głupie i w tak niskim stylu, że zgłaszam do Ciebie prośbę, abyś w tak radykalny sposób nie wypowiadała sie na forum. Ps. Do autorki! Mój ginekolog, światły i otwarty człowiek, twierdzi, że można robić baleyage, ale farbowanie raczej odradza. Odpowiedz Link Zgłoś
dwierka Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 12:33 A może na samym początku ciąży trzeba bardzo uważać nawet z balayage ? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 12:34 Moja ginka powiedziała, że dzidzi to nie zaszkodze- tylko nie wiadomo, czy metabolizm sie nie zmienił...i czy nie uzyskam innego efektu tego malarstwa niż przed ciążą- np pięknej zieleni Inni ginowie tez tłumaczyli...że to co dostanie sie do mojego organizmu z farby nie powinno zaszkodzić maluszkowi..ale pasemka...to przecież tak niewiele...wg lekarzy są b.b.b. bezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 12:57 Można farbować. Chciałabym przeczytać chociaż JEDNO wiarygodne (tzn. udowodnione i napisane przez uznanego specjalistę) opracowanie na temat szkodliwości i wpływie na płód farb do włosów. Póki co czegoś takiego nie znalazłam (a do specjalistycznej literatury medycznej mam dostęp na bieżąco). Astma i alergie nie pojawiają się dlatego, że matka farbowała włosy. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, jemy przetworzoną żywność, pryskane warzywa i owoce, pierzemy w proszkach do prania (to też chemia), chodzimy w kolorowych ubraniach (farby są bardzo silnymi alergenami), itd., i nie uchronimy naszych dzieci choćbyśmy bardzo się starali przed szkodliwym wpływem środowiska. Farby do włosów i kosmetyki (oczywiście jeżeli używamy ich na zewnątrz) nie przedostają się do krwiobiegu, nie mają kontaktu ze śluzówką (wtedy stosowanie ich byłoby przeciwskazaniem). Odpowiedz Link Zgłoś
azia2004 Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 13:14 www.urbia.de/topics/article/?id=9014&o=gesund link do odniesien naukowych na temat farbowania wlosow. Niestety tylko po niemiecku. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
agata.23 Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 20:00 Hmm... Panie się bardzo zdenerwowały moimi wypowiedziami - nie stresujcie sie dziewczęta w tym słodkim stanie Wypowiadam się ostatni raz na ten temat i "równie radykalnie jak poprzednio". Mam wrażenie, że niektóre dziewczyny nie zrozumiały tego co napisałam albo czytały bardzo wybiórczo. Jeśli cała dyskusja skłania się do zrobienia ze mnie idiotki bo ja stwierdziłam, że od farbowania włosów dziecko będzie miało alergię lub astmę, to przepraszam ale nie rozumiecie czytanego tekstu. Pisałam o wpływie środków chemicznych nie tylko o farbie do włosów, wymieniłam amoniak jako jeden ze środków nie korzystnie wpływający na dzidzę ale tych środków jest znacznie więcej choćby w detergentach, których też nie powinno się wdychać w czasie ciąży. No oczywiście, że można wychodzić z założenia, że mieszkam w Warszawie lub Katowicach jem pryskane owoce i warzywa, chodzę w ciuchach farbowanych itd i to jest powodem alergi czy chorób dróg oddechowych. Ale jeśli mam na coś bezpośredni wpływ to mam prawo wetować konieczność stosowania takich środków. A do wiadomości Pani pracującej w alergologii, to Pani jest laikiem twierdząc, że uczą mnie medycyny. Uważanie, że w szkołach pedagogicznych wiedzę przekazuje niekompetenta osoba lub nie znająca sie na rzeczy świadczy o tym, że nie ma Pani pojęcia o programie tych szkół. Dla informacji program nauczania przewiduje rozwój człowieka od poczęcia do śmierci. Co sprzyja prawidłowemu rozwojowi a co szkodzi. Nie wiem gdzie tu pojawia się medycyna! Ja nie leczę! Nie uważam, że ciąża jest chorobą i życzę wam wszystkim jak najlepiej. Przecież nie namawiam Was do trucia się albo innych złych rzeczy jedynie apeluję o rozsądek. Zdania wśród lekarzy i położnych są podzielone, ja kieruję się tym czego się nauczyłam i co radziła mi położna. Pozdrawiam! Agata i 26 tygodniowy Kamil Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda1977 Re: ciaza i farbowanie wlosow 02.06.04, 20:14 Ja będąc w 15 tyg. o to samo zapytałam mojego gina i on mi powiedział,że nie jest to do końca zbadane,ale nie należy farbować włosów w pierwszym trymestrze ciąży i pare tygodni po porodzie,kiedy to unormowuje się laktacja.Tak więc włosy pofarbowałam i robię to do tej pory.Teraz za tydzień ufarbuje po raz ostatni przed porodem i wstrzymam się na trzy miesiące,może nie zwariuję bez koloru na włiosach. Jagoda i 35 tyg.niespodziewanka Odpowiedz Link Zgłoś