mal-sia 07.12.11, 15:17 pisz e tutaj bio szukam pomocy !!!!!! byłam na USG w 20 tyg ciązy. i u mojego dziecka nie uwidoczniono bańki żołądka. JEstem załamana. Czym to grozi, szukałąm wszedzie ale nie wqiele informacji na ten temat znalazłąm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: nie uwidocznio banki płodu 07.12.11, 16:09 brak banki zoladka (czesto wystepujace wraz z wielowodziem) jest objawem wady przewodu pokarmowego - zarosniecia przelyku. Co na to lekarz, ktory robil to badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
lexie007 Re: nie uwidocznio banki płodu 07.12.11, 16:16 www.zapytajpolozna.pl/forum/ciaza-forum/objawy-ciazy-rozwoj-dziecka-i-rozterki-ciazowe/12917-nie-widac-zoladka-u-plodu-32-tydzien.html tu znalazlam jakies forum na ten temat.. usg to usg jet omylne moze idz do innego lekarza takie zamartwianie sie i szukanie w necie info nie ma sensu. bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
judyta227 Re: nie uwidocznio banki płodu 07.12.11, 19:05 Ta a latanie po różnych lekarza ma wielki sens Odpowiedz Link Zgłoś
marygirl Re: nie uwidocznio banki płodu 07.12.11, 19:17 no wiesz wszystko zalezy od sprzetu usg, sa nowsze na ktorych widać wszystkie szczególiki i takie z których wiecej sie lekarz domyśla niz widzi, wiem cos o tym. Potrzeba konsultacji jeszcze jednego specjalisty a potem jesli sie potwierdzi to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: nie uwidocznio banki płodu 07.12.11, 21:10 Nie wierzę, że sama w takiej sytuacji nie poszłabyś potwierdzić diagnozy u innego lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: nie uwidocznio banki płodu 08.12.11, 00:10 przy rozpoznaniu poważnej wady zawsze należy skonsultować z innym lekarzem i na innym sprzęcie... najlepiej udać się do bardzo dobrego specjalisty... a latać/chodzić/biegać po lekarzach nie wolno i jest czystym chamstwem, jak i po każdym człowieku... do lekarza się chodzi... albo idzie się na wizytę... Odpowiedz Link Zgłoś
lexie007 Re: nie uwidocznio banki płodu 08.12.11, 00:28 a latać/chodzić/biegać po lekarzach nie wolno i jest czystym chamstwem, jak i po każdym człowieku... do lekarza się chodzi... albo idzie się na wizytę... nie rozumiem ..mozesz mnie oswiecic Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk lexie ;) 11.12.11, 01:02 No, jak to: latać "PO" lekarzach, to tak jak np. siedzieć "NA" komputerze, zamiast "przy", chodzi o to, że jak juz to lata sie "DO" lekarza a nie "po" Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: nie uwidocznio banki płodu 11.12.11, 01:00 Moim zdaniem ma większy sens, niz siedzenie w domu, przeszukiwanie netu i zamartwianie się. Lekarze niestety też są omylni. Ja nigdy nie opieram się na diagnozie jednego lekarza, szczególnie, gdy jest negatywna. Juz kilka razy miałam taki przypadek, ze kazdy z nich wydał inną opinię, wiec szłam do kolejnego, który potwierdziłby jedną z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
lexie007 alicja_wk 13.12.11, 00:12 zanim zaczniesz poprawiac.. to zobacz przeczytaj najpierw cale forum a nie jeden watek.....i wtedy zobaczysz kto napisal "latac po lekarzach" ...ok? tygrysiatko1 napisalo... przy rozpoznaniu poważnej wady zawsze należy skonsultować z innym lekarzem i na innym sprzęcie... najlepiej udać się do bardzo dobrego specjalisty... a latać/chodzić/biegać po lekarzach nie wolno i jest czystym chamstwem, jak i po każdym człowieku... lexie007 napisala. a latać/chodzić/biegać po lekarzach nie wolno i jest czystym chamstwem, jak i po każdym człowieku... do lekarza się chodzi... albo idzie się na wizytę... nie rozumiem ..mozesz mnie oswiecic Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: alicja_wk 14.12.11, 22:43 Lexie, ale ja własnie czytałam cały wątek i nie miałam na celu nikogo poprawiac, tylko chciałam odpowiedziec na Twoje pytanie, które sama przytoczyłas: "do lekarza się chodzi... albo idzie się na wizytę... nie rozumiem ..mozesz mnie oswiecic" Myślałam, że nie wiesz o co chodzi z tym tekstem: "a latać/chodzić/biegać po lekarzach nie wolno i jest czystym chamstwem, jak i po każdym człowieku... ", który napisała tygrysiatko1 w odpowiedzi na słowa: judyta227 Ta a latanie po różnych lekarza ma wielki sens. No, ale dobra nie było tematu, moze to ja nie załapałam o co "lata" Odpowiedz Link Zgłoś
sylviam84 Re: nie uwidocznio banki płodu 08.12.11, 08:08 po piervvsze trzeba pójść do innego lekarza i potvvierdzić diagnozę. Nie chcę cię straszyć ale miałam taką samą sytuację. po dvvóch tygodniach 24 tydz na usg to samo-brak żołądka do tego doszło vvielovvodzie. ginekolog vvysłała mnie do svvojego kolegi do szpitala na usg-to samo-brak żołąka. diagnoza-niedrożność przełyku ale ostatecznie okaże się po porodzie. na każdym kolejnym usg żoladek nie był vvidoczny. no i niestety mój Kubuś urodził sie z zarośniętym przełykiem dzięki temu że vviedziałam że jest coś nie tak rodziłam vv dobrym szpitalu i dziecko po porodzie trailo do najlepszego szpitala na operację. a teraz ma 14miesięcy i jest vvszystko ok głovva do góry. może nie będzie tak źle. trzeba tylko povvtórzyć usg. może okaże się że dziecko po prostu nie połknęło tym momencie płynu.... jakbyś miała jakieś pytania to odpovviem. Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: nie uwidocznio banki płodu 08.12.11, 08:59 a jak czesto mege robic usg czy moge isc jutro nap jak byłam w srode? Odpowiedz Link Zgłoś
natchniuza86 Re: nie uwidocznio banki płodu 08.12.11, 10:28 Wiem, co czujesz, bo przechodzilam dokladnie to samo. Zoladek u plodu jest niewodoczny nie dlatego, ze go tam nie ma, tylko dlatego, ze dziecko nie lyknelo plynu owodniowego i zoladek jest pusty (pusty zoladek nie uwidoczni sie na usg, wylacznie wypelniony widac). Niewidocznosc zoladka wcale nie musi wiec oznaczac niedroznosci przelyku. U mnie tez to podejrzewano. Na usg w 20tc niewidoczny zoladek. Kolejne usg - zoladek na poczatku niewidoczny, a po minucie doslownie maly lyknal plyn owodniowy i pojawil sie piekny pelny zoladek. Potwierdzalam to jeszcze u trzeciego specjalisty i rowniez zoladek byl widoczny. Na kazdym nastepnym usg rowniez bylo go widac. Obejrzano tez dokladnie przelyk i wykluczono niedroznosc. Niedroznosc zwykle idzie w parze z wielowodziem, jaki masz poziom wod? Poza tym niedroznosc jest niezwykle rzadko wada izolowana, czy u Twojego dziecka sa podejrzenia co do innych wad rozwojowych? Jesli nie, to najprawdopodobniej dziecko akurat sie nie napilo plynu owodniowego i stad pusty - niewidoczny zoladek. Idz do innego lekarza na usg. Isc mozesz juz teraz, bo wypelnienie zoladka to nie kwestia tygodni, ale czasami minut!!! Prawda jest taka, ze widzac pusty zoladek (tzn. nie widzac go) lekarz powinien Cie poslac po czekolade i zaprosic na ponowne usg za pol godziny. Mnie tez jeden odeslal z kwitkiem, a wystarczylo moze zjesc cos slodkiego (podobno slodkie wody sa chetniej lykane przez dzieci) i po stresie. Wiec tym razem nie daj sie odeslac, dopoki zoladka nie zobacza. Dopiero kilkukrotne nieuwidocznienie zoladka jest podstawa do martwienia sie. Jesli chcesz, moge Ci polecic na Gornym Slasku (Katowice/Sosnowiec) dwoch specjalistow od usg, ktorzy zajmowali sie zoladkiem i przelykiem mojego dziecka, oni na pewno Cie nie odesla z kwitkiem, tylko beda ogladac tak dlugo az postawia wiarygodna diagnoze. Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: do natchniuza86 08.12.11, 13:02 dziękuje Ci bardzo ze napisałaś-bo odchodzę od zmysłów,głowa mnie juz strasznie boli od tego myślenia i martwienia sie Całe badanie usg jest prawidłowe -tylko ta niewidoczna banka żołądka wyszła zle bo nie było go widać Ja jestem Warszawy.Proszę badz ze mna w kontakcie Ja po wyjsciu z gabinetu tak sobie tłumaczyłam ze na pewno tak sie stało bo nie byłam najedzona.Badanie miałam o 12 a jadłam o 7 śniadanie a potem tylko pare ciasteczek bo czasu nie miałam na drugie sniadanie...ale potem zaczęłam czytać i sie zaczeło to martwienie i az sie poryczałam i do dzis ryczę Odpowiedz Link Zgłoś
sylviam84 Re: do natchniuza86 08.12.11, 13:29 ja nie opisalam mojej historii żeby Cię przestraszyć . Viem przez co przechodzisz bo ja przeżyvvałam to tak samo.Nie płacz tylko umavviaj się na kolejne USG jak najszybciej żeby rozvviać vvątplivvości. albo do lekarza provvadzącego albo na USG pryvvatnie. Im szybciej będziesz vviedziała tym lepiej dla Ciebie a jeszcze lepiej dla Tvvojego dziecka bo stres i płacz mamy źle na niego vvpłyvva. Odpowiedz Link Zgłoś
natchniuza86 Re: do natchniuza86 08.12.11, 21:31 Ja na pierwszym usg tez bylam glodna, bo prawie caly dzien nic nie jadlam. Przed nastepnymi juz bylam madrzejsza i objadlam sie slodkim wczesniej Moim zdaniem na razie nie masz powodow do paniki i placzu, bo skoro cala reszta jest w porzadku, to prawdopodobienstwo, ze jest jakas niedroznosc jest minimalne. Koniecznie umow sie na kolejne usg jak najszybciej. I daj znac, jak juz bedziesz po. Aha, czy w 12tc na genetycznym bylo widac wypelniony zoladek? Odpowiedz Link Zgłoś
mds71 Re: do natchniuza86 08.12.11, 22:49 Jesli jestes z Warszawy to polecam Ci zrobic USG u pani dr Renaty Jaczynskiej. Przyjmuje w Multi Medzie na Warynskiego oraz w Instytucie Matki i Dziecka przy Kasprzaka, ale pewnie latwiej bedzie Ci sie dostac prywatnie do Multi Medu. Swietna specjalistka i wspanialy, pelen empatii czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
mom6 Warszawa Roszkowski, Makowski 08.12.11, 23:02 W Warszawie najlepszym specjalista od USGi trudnych przypadków jest dr Roszkowski, trudnymi przypadkami zajmuje się także dr Makowskiego w necie na pewno znajdziesz namiary. głowa do góry trzymam mocno kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: Warszawa Roszkowski, Makowski 09.12.11, 10:18 w 12tyg,robione badania genetyczna było wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
wiosenka-2 Re: nie uwidocznio banki płodu 15.12.14, 15:54 Witaj ja jestem w 22 tyg.i po dzisiejszych badaniach chyba nie zasnę.wszystkie narzady są prawidłowe jedyne co to obkurczony żolądek u dzidzi.badanie trwalo prawie godzine i sie nie napelnil.pojechalam jednak nad czczo i moze to jest przyczyna.jutro mam wizyte u mojego lekarza ktory miesiac temu robil mi usg i żołądeczek dzidzi był wypelniony i wszystko bylo ok.czy to faktycznie moglo tak byc ze dzidzius nie napil sie wod plodowych? Mogę byc z tobą w kontakcie jesli bede potrzebowac pomocy?... Odpowiedz Link Zgłoś