Dodaj do ulubionych

Progesteron a Duphaston

03.06.04, 06:37
mam pytanie odnośnie Duphastonu, czy lek ten bierze się tylko w przypadku
niskiego poziomu progesteronu??
wczoraj odebrałam wynik progesteronu: mam 60 nmol/L, czyli w normie jak na 1
trymestr.
czy lekach powinien mi przepisać Dupaston (chocby ze względu na pierwszą
poronioną ciąze z nieznanych przyczyn)??
dzieki za odp
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: Progesteron a Duphaston 03.06.04, 08:22
      Tu już wszystko zależy od Twojego lekarza, "Duphaston" często przepisuje
      się "na wszelki wypadek" kobietom po poronieniach, przy prawidłowym poziomie
      progesteronu raczej nie jest to konieczne.
      "Nieznane przyczyny" poronienia to jak zapewne wiesz często wady genetyczne
      zarodka, na to niestety nie ma żadnej rady i często już się nie powtarza, ty
      chyba jesteś pod dobrą opieką skoro lekarz postanowił zbadać poziom
      progesteronu.
      • roksana78 Re: Progesteron a Duphaston 03.06.04, 09:16
        KASIU, DO GINA IDE DZISIAJ WIECZOREM smile
        SAMA NA WŁASNĄ REKĘ CHCIAŁAM JUŻ MIEĆ TEN WYNIK, WIEC SOBIE ZBADAŁAM
        • kluska39 Re: Progesteron a Duphaston 03.06.04, 09:57
          Roksana, brawo, ze sprawdzilas sobie sama progesteron, swietnie , ze jestes
          czujna. ja tego na poczatku ciazy nie zrobilam, lekarz tez mi nie zlecil, a w
          10-tym tyg. pozwolil odstawic duphaston. rezultat? po 2 dniach ogromny krwotok,
          szpital, 3 tygodnie tam spedzone, nieschodzacy , zagrazajacy plodowi krwiak.
          ale wszystko skonczylo sie happy endem. lekarz nigdy nie podal jednoznacznej
          przyczyny dlaczego tak sie stalo, ale cos mi sie zdaje, ze zbyt nagle
          pozbawilam organizm progesteronu, pewnie mialam go za malo. takze super, ze
          czuwasz. dzielna dziewczyna, zycze bezproblemowej ciazy i serdecznie
          pozdrawiam.
        • kasiaba1 Re: Progesteron a Duphaston 03.06.04, 11:22
          Wiesz, szczerze mówiąc ja poroniłam pierwszą ciążę z powodu toksoplazmozy, w
          drugiej zabolał mnie brzuch, pojechałam do szpitala i tam jak się lekarka
          dowiedziała o poronieniu dała mi Turinal. W trzeciej ciązy z kolei brałam
          Duphaston, a to z powodu krwawienia (najprawdopodobniej niedobór hormonów, bo
          karmiłam jeszcze drugie dziecko).
          Więc może lepiej brać i mieć spokojną głowę? Też się okropnie bałam jakiegoś
          niedoboru, po 5 latach starań o dzidzię miałam prawo, może więc w pewnym sensie
          ten Duphaston działa uspokajającosmile
    • paulajal Re: Progesteron a Duphaston 03.06.04, 10:13
      Mi lekarz kazał brac luteine=odpowiednik Duphastonu, brałam równowartość 200mg
      progesteronu na dobę do ok 15 tyg ciąży. Pierwszą ciążę poroniłam, w tej miałam
      plamienia, ale już w momencie starań lekarz kazal mi to brać, bo "nic nie
      zaszkodzi, a może zdziałać cuda", toteż ja jestem również zwolenniczką nawet
      zapobiegawczego stosowania progesteronu, wiele moich ciężarnych znajomych też
      brało luteinę lub duphaston.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka