Dodaj do ulubionych

Nic nie przytylam

20.12.11, 20:12
To moja druga ciaza. W pierwszej przytylam 15 kg i zostalo mi 8kg. Teraz jestem w 17 tyg i nic nie przytylam. Waze tyle ile na pierwszej wizycie zaraz po braku spodziewanej miesaiczki. Czy to normalne? Miala ktoras z Was tak?
Lekarz sie nie zmartwil tym, powiedzial ze chyba mam dobra przemiane materii. Dodam ze sie nie glodze. Jem normalnie 3 posilki + 2 przekaski:owoce,jogurt z musli,czasem slodycze, jakis serniczek, ciacho itp
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: Nic nie przytylam 20.12.11, 20:44
      jeszcze nadrobisz smile
      gdzie tu chcesz przytyć, jak dziecko waży dopiero z 300 gram.
      ja startowałam z BMI w normie, pierwsze kg na + koło 20 tyg, do tego czasu cierpiałam z powodu braku apetytu i wymiotów. później ruszyło i obżerałam się sporo + leżący tryb życia ( pół ciąży w szpitalu-dostawy żywności "na specjalne zamówienie", bo na kuchni szpitalnej to bym nic nie przytyła...)
      37 tc cc +12 kg.
      4 dni po cc waga wyjściowa.
      ciesz się, bo sama wiesz, że dziecko rośnie w porządku i odżywiasz się racjonalnie.
      życzę przyjemniej ciąży.
      • kobietka_29 Re: Nic nie przytylam 21.12.11, 10:05
        dominikanj1 napisała:
        > gdzie tu chcesz przytyć, jak dziecko waży dopiero z 300 gram

wiesz, ja przypominam sobie jeden post na tym forum, gdzie dzieczyna w drugim miesiacu ciazy przytyla 8 kg (z tego, co pamietam) i zrzucala to na ciaze. smile 17 tc to nie wcale nie tak wczesnie. szczegolnie, ze niektore maja wlasnie w pierwszym trymestrze czeste zachcianki, wiec przytyc jest latwo. niektorym.
      • kondolyza Re: Nic nie przytylam 21.12.11, 16:39
        dominikanj1 napisała:

> jeszcze nadrobisz

Niekoniecznie. Mi też mówili, zwłaszcza mówiły tak zazdrosne koleżanki, bo ja też do jakiegoś 27 tc nic nie tyłam. Lekarz trochę się nad tym zastanawiał, ale z dzieckiem było wszystko ok, więc nie panikowaliśmy.
        W rezultacie przytyłam 4 kg, w ostatnim tygodniu z powodu nadciśnienia wzbiło mi 3 kg dodatkowo, ale wtedy było już ze mną źle, dlatego zapadła decyzja o indukcji, a potem zakończyło się cc.
        Rezultat po ciąży w dniu wyjścia ze szpitala czyli 3 dni po porodzie - 10 kg mniej niż przed zajściem w ciążę. Czyli moja ciąża "ważyła" 17 kg.
        Bardzo dobrze, że się zdrowo odżywiasz. To może być też zasługa lepszej gospodarki hormonalnej w ciążysmile

• e-milia1 i startowalas z normalna waga? 21.12.11, 17:23
          nie mialas nadwagi? nie znalam do tej poroy ani jednej kobiety, ktora tak malo w ciazy przytyla...
          • kondolyza Re: i startowalas z normalna waga? 21.12.11, 23:21
            waga w normie, ale raczej w górnej granizy bmi.
            no to już znaszsmile
            lekarz mi mówił jednoznacznei że to hormony.
    • m.b.g Re: Nic nie przytylam 20.12.11, 20:46
      Po porodzie ważyłam mniej niż przed. Winna była utrata wag w pierwszym trymestrze, w następnych się wyrównało.
    • papryczka.chili Re: Nic nie przytylam 20.12.11, 20:58
      ja jestem w 36 tc i mam tlko moze jakies 3,5 na plusiebig_grin
    • magnolia1004.4 Re: Nic nie przytylam 20.12.11, 21:27
      ja mam identycznie jak Ty z waga zaczełam tyc w 6 miesiacu w 7 przytyłam tylko 0,7 kg teraz w 8 tez nie wiele ale jem normalnie nie przejadam się mój lekarz tez nic nie mówi dziecko sie dobrze rozwija
    • kobietka_29 Re: Nic nie przytylam 21.12.11, 10:02
      ech, moze faktycznie masz dobra przemiane materii. ja do piatego miesiaca chudlam. ale ja wymiotowalam duzo. a w sumie w ciazy, jak odrobilam straty, to przytylam 12 kg. tydzien po porodzie wazylam juz tyle, co przed ciaza. ja mowie, ze to przemiana materii. bo pomijajac te ostre wymioty w pierwszych 2 trymestrach, to tez sie nie glodzilam. nawet przeciwnie. smile
    • marygirl Re: Nic nie przytylam 21.12.11, 10:20
      zazdroszcze...
      • e-milia1 ja tez zaczelam pozniej tyc 21.12.11, 11:36
        na poczatku chudlam bo mialam mdlosci, biegunki i bardzo malo jadlam. teraz jestem w 26 tc i mam niestety juz 8 kg na plusie. na poczatku, jak nic nie tylam bylam pewna, ze nie przekrocze 12 kg, teraz juz sama nie wiem. nie objadam sie i dalej prawiam sprot a waga i tak rosnie, wiec nie przejmuj sie, predzej czy pozniej i tak przytyjesz smile
    • panna.sarabella Re: Nic nie przytylam 21.12.11, 13:22
      ja obecnie jestem w 21 tc, dopiero tydzień temu waga drgnęła w górę - do tej pory SCHUDŁAM 8,5 kg. Lekarz kazał się nie martwić do 20 tc - jak widać u mnie w końcu ruszyło.
      Inna rzecz, że mam sporą nadwagę. Też nie stosowałam żadnych dziwnych diet, jem normalnie.
    • od.czasu.do.czasu Re: Nic nie przytylam 21.12.11, 21:29
      Ja przytyłam w 8kg i zaczęłam dopiero po 25tc powoli tyć jak dziecko rosło.
    • ulllrich Re: Nic nie przytylam 21.12.11, 21:38
      moja ginekolog twierdzi, ze do 20 tyg. w ogole nie powinno sie tycsmile. Ja w pierwszej ciazy dopiero zaczelam tyc ok. 24 tyg. - a ze wczesniej schudlam 4 kg, wiec tylko nadrabialam straty. Dziecko urodzilo sie zdrowe; 3,5 kg. Wyszlam ze szpitala chudsza niz przed ciaza i w normalnych ciuchachwink
    • e-milia1 no to maci fajnie dziewczyny 22.12.11, 07:48
      ja niestety tyje. mam nadzieje, ze za duzo nie przytyje....
    • melancho_lia Re: Nic nie przytylam 22.12.11, 08:23
      W pierwszej ciąży przytyłam 17 kg- tyłam od razu. W drugiej przytyłam 12- głównie od 20 tygodnia (do 20 przytyłam chyba 1kg).
      Położna w szpitalu opowiadała mi, ze miała w swojej karierze dwa skrajne przypadki- kobitkę, która przytyła 7kg i urodziła blixniaki po prawie 3 kg każdy oraz drugą, która podwoiła swoją wagę - z 45 na 88- i urodziła kruszynkę 3kg. Z dwojga już lepiej byc w tej p[ierwszej grupie.
    • anulka_1 Re: Nic nie przytylam 22.12.11, 08:34
      Nic dziwnego ani niepokojącego moim zdaniem. Ja też jestem w 17tc. i też waga dosłownie w tym samym puncie co w 5 tc. Z tym, że ja dużo wymiotowałam w 1 trymestrze, w rezultacie waga spadła mi na początku o 3 kg, po 12tc. wymioty się uspokoiły a ja zaczęłam wracać do wagi wyjściowej. Może u Ciebie jest podobnie, a nawet jak nie straciłaś kg, to pewnie jakieś tam mdłości miałaś, apetyt pewnie mniejszy itp. Największy przyrost wagi jest w 3 trymestrze podobno.
      • e-milia1 najwiekszy przyrost jest miedzy 20 a 30 tc. 22.12.11, 11:18
        czyli raczej w II trymestrze. ja w pierwszej ciazy w III trymestrze tylam juz malo....
        • anulka_1 Re: najwiekszy przyrost jest miedzy 20 a 30 tc. 27.12.11, 08:30
          tak czy siak, na pewno nie w pierwszym wink
    • sposobuzycia Re: Nic nie przytylam 22.12.11, 08:42
      Spokojnie, ja zaczęłam przybierać dopiero ok. 20-21 tygodnia smile Wcześniej nawet schudłam, bo wymiotowałam smile
      • sylwia175 Re: Nic nie przytylam 22.12.11, 19:27

-Nie zgodze sie ze najwiekszy przyrost jest miedzy 20-30 tc. To sprawa baardzo indywidualna. Ja np w 3 trym tyje najbardziej i tylam w 1 ciazy. Wec nie ma zasady.

-
        https://www.suwaczki.com/tickers/uanndqk3gvplh00a.png
    • deodyma Re: Nic nie przytylam 22.12.11, 23:33
      tak bywa.
      duzo zalezy od wagi wyjsciowej.
      bywaja kobiety, ktore nawet kilka ladnych kilogramow chudna.
      Ty jestes jeszcze w pierwszej polowie ciazy, wszystko moze sie zmienic.
    • artdesign84 TAK... 23.12.11, 04:52
      w dniu porodu (przed porodem) ważyłam tyle samo ile w dniu pierwszej wizyty ciążowej u gin (6tc) - 56 kg przy 170 cm wzrostu
      ale ja wymiotowałam codziennie przez całą ciąże ...synek ur się 35 tc z 10 pkt apgar
      • lucky80 Re: TAK... 26.12.11, 10:08
        *+Można nie przytyc i wcale nie trzeba mieć do tego nadwagi wcześniej. Ja z waga 60kg przy 170cm i w 17 tyg drugiej ciąży też jeszcze nie przytyłam. W poprzedniej chyba z 1kg do tej pory. Co nie zmienia faktu że ogólnie przybrałam 11kg, które zgubiłam w 2 mce a potem schudłam jeszcze z 5 kg.
        Na razie długo nie miałam apetytu choć jak byłam głodna musiałam zjeść bo inaczej myślałam że się zarzy...Ale jadłam małe porcje a często a i słodycze/ mi nie smakowały. Ale boje się 6 msca, wtedy przytyłam aż 4 kg, oczywiście nie od samej ciąży...smile
    • dzieciusie3 Re: Nic nie przytylam 27.12.11, 08:42
      Nic się nie martw-tak też się zdarza smile Przy pierwszej ciąży 15 kg.,przy drugiej tylko 5 kg.czyli tyle ile dziecko i cała reszta w moim brzuchu smile
    • bindella Re: Nic nie przytylam 27.12.11, 16:54
      Nie masz mdlosci?
    • milamala Re: Nic nie przytylam 27.12.11, 22:17
      Ja do konca ciazy przytylam jakies 5 kilo, ktorych nie mialam juz na drugi dzien kiedy opuszczalam szpital. Po tygodniu ubylo mi dalszych 5 kilo. Takze na samej ciazy i porodzie w sumie schudlam 5 kilo. Wszystko bylo i jest w najlepszym porzadku. Nie me widocznie regul , ze trzeba przytyc, oraz ile. Nieprzytycie tez jest ok.
      • wykopki Re: Nic nie przytylam 28.12.11, 19:51
        Cześć, ja jestem w 13 tygodniu. Od początku ciąży schudłam 6 kilo. Na razie stoję w miejscu. Moja lekarka mówi, że to normalne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka