Dodaj do ulubionych

Brzuch w II ciazy

02.01.12, 19:37
Jestem obecnie w 19 tygodniu drugiej ciazy. I martwi mnie juz wielkosc mojego brzucha. Co prawda w 16 tyg wazylam tyle co na poczatku ciazy ale brzuch od razu mi wysadzilo. Za pierwszym razem udalo mi sie uniknac rozstepow na brzuchu i martwi mnie jak bedzie teraz.
Jakie macie Wy doswiadczenia. Wiem ze brzuch w II ciazy widac wczesniej ale czy pod koniec sie to jakos wyrownuje w porownaniu z pierwsza ciaza czy tez moze byc po prostu wiekszy?
Dodam ze smarowac sie moge zaczac od 20 tyg - tak zalecila gin. Teraz smaruje po prostu oliwa z oliwek. Nie objadam sie, staram sie jesc zdrowo, beztluszczowo i bez zbednyc kalorii (oczywiscie czaasem jakies ciacho czy sernik zjem)
Obserwuj wątek
    • anielka05 Re: Brzuch w II ciazy 02.01.12, 19:51
      Pierwsza ciąża - brzuch mały, zaczął rosnąć dopiero w 5 miesiącu, dziecko 3500g, rozstępów zero
      Druga ciąża - brzuch duży, zaczął szybko rosnąć w 3 miesiącu, dziecko 4350g, kilka rozstępów wokół pępka.
      W obu ciążach przytyłam po 10 kg
    • nives1 Re: Brzuch w II ciazy 02.01.12, 21:46
      W drugiej ciąży brzuch było widać zdecydowanie wcześniej, juz w 8 tc cieżko było ukryć stan błogosławiony. Teraz jestem w 38 tc i brzuch mam odrobine mniejszy niz w pierwszej ciaży na tym samym etapie. Ale wg mnie wynika to z wagi - drugą ciażę zaczęłam o 12 kg lżejsza niz pierwszą i brakuje mi "boczków' wink
      Dzieciaki zapowiadaja sie podobnej wielkosci
    • basiulka999 Re: Brzuch w II ciazy 02.01.12, 21:50
      w drugiej ciąży na finale miałam 10cm więcej niż za pierwszym razem. Teraz jestem w 3 ciaży i jak to mówią, że jak się balon kolejny raz dmucha to lepiej idzie wink).
      • beniusia79 z tym balonem to prawda 03.01.12, 08:03
        ja po pierwszej ciazy jak troszke przytylam to wszystko odkladalo sie wlasnie na brzuchu. kiedys sie rozchodzilo bardziej na uda, po porodzie na brzuch.... teraz mam chyba brzuch podobnej wielkosci jak przy pierwszej ciazy, tyle ze bardziej tyje w brzuchu i po bokach, nogi raczej jak przed ciaza. brzuch widac bylo szybciej tym razem, ale to ponoc normalne w kolejnych ciazach. ja odradzam smarowania sie olejkiem bo wysusza skore. czemu mozesz sie smarowac dopiero od 20 tygodnia?
        • princessa.of.persia Re: z tym balonem to prawda 03.01.12, 09:17
          Poniewaz moja gin uwaza ze nie nalezy smarowac brzucha chemia wczesniej jak po 20 tyg. A ze jej ufam bo doprowadzila do konca moja pierwsza zagrozona ciaze wiec sie stosuje do rad. Ona w ogole uwaza ze rozstery to geny i czy sie posmaruje czy nie to i tak nic nie da. Ale ja chce miec pewnosc ze zrobilam wszystko aby tych rozstepow nie miec.
          A brzuch smaruje oliwa z oliwek a nie oliwka smile
    • papryczka.chili Re: Brzuch w II ciazy 03.01.12, 08:33
      u mnie bez zmian taki sam moze ciut większy o 2-3cm
      • jotka_k Re: Brzuch w II ciazy 03.01.12, 09:30
        póki co mniejszy niż w pierwszej ciąży wink
    • dahme Re: Brzuch w II ciazy 03.01.12, 10:12
      U mnie zdecydowanie brzuch większy niż w pierwszej ciąży, mimo, że tyję identycznie...mam 6,5 kg na plusie (w I ciąży przytyłam 16 kg), a widać było już w czwartym miesiącu, gdzie z małą do piątego mogłam ukryć ten fakt. Może różnica polega na tym, że teraz będziemy mieli synka, ale ciężko powiedzieć... smile
    • mamalgosia Re: Brzuch w II ciazy 03.01.12, 10:47
      Miałam podobny w obu ciążach
    • alatoja Re: Brzuch w II ciazy 03.01.12, 14:29
      W pierwszej ciazy brzuch maly i pozno widoczny. W pierwszej ciazy corka 3450 - polozne sie dziwily, ze taki maly brzuch, a takie duze dziecko, przytylam 7kg. Rozstepow nie bylo. W drugiej brzuch widoczny od razu, obecnie w 38tc, brzuch wiekszy niz przy porodzie z pierwszym dzieckiem w 39 tc. Rozstepow na razie brak. Wagowo przytylam podobnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka