Dodaj do ulubionych

2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł

04.01.12, 21:42
sluchajcie jeden test robiłam jakos w święta, był pozytywny, wczoraj poszłam do lekarza , zbadał mnie palcami i stwierdził, że on ciązy nie czuje. Zrobilam dziś kolejny test i znowu pozytywny, nie wiem co o tym mysleć, kolejna wizyte mam dopiero 16 stycznia, ale powiedzcie proszę czy zdarza się tak, że lekarz nie wyczuł ciązy, a pomimo to okaże się ze jednak jestem w tej ciąży? Ostatni okres cięzko mi określic kiedy miałam ,bo niestety miałam trochę zamieszania w życiu i nie zapisałam, bylo to raczej gdzieś w listopadzie, chyba pod koniec. Napiszcie proszę czy znacie taki przypadek, że lekarz nie wyczuł ciąży a potem okazywało sie ze była
Obserwuj wątek
    • klemerka Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 04.01.12, 21:51
      TAk , to jest normalne. Jesteś około 4-5 tygodni w ciąży więc jeszcze za wcześnie na pierwsze usg! !6 stycznia powinno już być widać.
      Jestem w ciąży na tym samym etapie i do lekarza wybieram się za około 2 tygodnie.
      • bezak25 Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 04.01.12, 22:18
        Spokojnie, to wczesna ciąża. Może nawet młodsza niż to wynika z OM, różnie to bywa wink Czekaj cierpliwie do tego 16.01. Będzie dobrze!
    • papryczka.chili Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 05.01.12, 10:09
      nie da się ciązy wyczuć na tym etapie dopiero tak jak pisza dziewczyny.Jedyne co to badania z krwi sa wiarygodne
    • emienogie Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 05.01.12, 11:26
      chcesz wiedziec juz to zbadaj krew. masz wynik jasno komunikujacy. a lekarz na tym etapie w nosie sobie niech grzebie, im mniej dlubania palcami tym bezpieczniejwinkjesli bylby to 5 tc to na usg moze byc juz widoczna czarna kropka
    • od.czasu.do.czasu Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 05.01.12, 12:00
      Mój tam wyczuł 2 dni po spóźniającym się okresie że szyjka jest spulchniona.
      • nati-5588 [...] 05.01.12, 12:10
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • zaczajka Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 05.01.12, 15:11
      Na tym etapie jest chyba za wcześnie żeby wyczuć ciążę, bo maleństwo na usg było by małą kropeczką. Szyjka wczesnociążowa od przedokresowej też się chyba nie różni zbytnio. Jeśli chcesz mieć pewność idź na badanie krwi na hcg. Wynik będziesz miała szybko i jest to badanie pewne - badanie zewnętrzne nie jest. Poza tym jeżeli wyszły ci dwa pozytywne testy to założyłabym że się nie mylą smile
    • julialubmichal Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 05.01.12, 15:40
      hej. wczoraj miałam podobna sytuację, kiedy poszłam do lekarza a ten nic nie "wyczuł", ale następnie zrobił mi usg i coś pomruczał pod nosem, że to jest wczesna ciąża. Też robiłam 2 testy, też mi wyszły pozytywne. Ale na Twoim miejscu poszłabym jak najszybciej do innego lekarza. Ja w sumie mam bardzo silne bóle brzucha, na które dostałam już leki czyli nospę- tylko boję się ją brać... przecież każde leki mogą szkodzić. Nie wiem juz komu ufać...
      • yoku Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 05.01.12, 19:18
        dlaczego zmienić lekarza? jestem w drugiej ciąży, moi lekarze nie byli wstanie wyczuć żadnej przed 8 tyg., mam macicę, która powoli się powiększa i tyle. nie ma powodu żeby zarzucać im niekompetencji.
        jeśli masz wątpliwości co do no-spy to wiedz, że albo podczas silnych bólów zaczniesz ją przyjmować albo zaryzykujesz, że macica "rozkręci" się jeszcze bardziej i zacznie się poronienie, zdecyduj sama co bardziej zaszkodzi...
        • sofi75 nospa to akurat 05.01.12, 20:34

ma sie do poronienia tak jak aspiryna do rozwolnienia.

Co ciekawe: nospa nagminnie stosowana w ciazy jest jedynie w Polsce. Nikt w Europie o takich praktykach nie slyszal i lekarze czesto mocno sie dziwuja.

Jedyny przypadek, kiedy przepisano mi nospe to bylo po lyzeczkowaniu i to tylko w przypadku przedluzajacych sie boli (i tez bylo to opatrzone komentarzem 'bo teraz juz nikomu nie zaszkodzimy tym lekiem').

BTW nospa ma kategorie C (a ta z powietrza sie raczej nie bierze)
          • siciurynka Re: nospa to akurat 05.01.12, 22:26
            no-spa to akurat nazwa handlowa jednego z leków rozkurczowych, które przy ostrych bólach i skurczach macicy we wczesnej ciąży są przepisywane na pewno jeszcze we Francji, UK i Niemczech więc to nie jest takie typowo polskie, ale rzeczywiście w jednym masz rację, nie nazywa się to wtedy "No-spa" tylko np. "Doverin" smile
            No-spa w pierwszym trymestrze nie jest tak szkodliwa jak w ostatnim, wtedy rzeczywiście dzieci czasem rodzą się z obniżonym napięciem mięśniowym.
      • natalinek.j Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 05.01.12, 20:24
        Dziewczyny, przecież jest dużo lekarzy, którzy celowo nie potwierdzają tak wczesnej ciąży, żeby w razie czego (poronienie) było łatwiej to przyjąć, żeby się kobieta nie nakręcała tak wcześnie kiedy tylko tyle wiadomo, że jest ciąża. Przecież jeszcze nie da się sprawdzić czy to żywa ciąża i jaki będzie jej finał. Dlatego nie potwierdzają, nie zakładają karty ciąży itd.
        Poza tym na bardzo wczesnym etapie lekarz może mieć podejrzenia, bo jest powiększona śluzówka itd. ale skoro nawet na usg jeszcze nic nie widać to co ma powiedzieć. Testy? tak wychodzą bardzo wcześnie tylko że zdarzają się poronienia i wtedy kobieta wie, że była w ciąży, a gdyby nie zrobiła testu myślałaby że ma okres. Nie ma sensu się tak spieszyć.... Wiadomo jak boli brzuch, są jakieś plamienia itd to szybko należy udać się na IP ale jak nic się nie dzieje to do 6-7tc spokojnie można chyba poczekać, prawda?
        A Ty julialubmichal lepiej na własną rękę nie decyduj o braniu lub nie braniu leków w ciąży, bo zapewniam Cię, że lepiej wziąć nospę (na polecenie lekarza) niż całe życie żałować że się jej nie wzięło. Nie rozumiem dlaczego radzisz autorce zmienić lekarza? Bo ona zrobiła 2 testy a on głupi jej nie potwierdził ciąży w 4tyg?
    • doral2 Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 05.01.12, 20:32
      psska napisała:

:..Ostatni okres
      > cięzko mi określic kiedy miałam ,bo niestety miałam trochę zamieszania w życiu
      > i nie zapisałam, bylo to raczej gdzieś w listopadzie, chyba pod koniec...."

skoro ty nie wiesz, kiedy miałaś ostatnią miesiączkę, to skąd lekarz ma wiedzieć czy jesteś w ciąży czy nie??
      bo może to nie koniec listopada był, tylko początek grudnia?
      albo lutego lub sierpnia...
    • ewa17 Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 06.01.12, 17:46
      Ja też tak miałamsmile więc na pewno jesteśsmile testy są na tyle wiarygodne że raczej rzadko się mylą, a do tego dwa to już w ogóle...identycznie ja robiłam 2 testy pozytywne, lekarz nic nie widział, kazał przyjść za 2 tygodniesmile dzisiaj jestem już 2 dni po terminie, czekam na leniucha bo wyjść nie chcesmile Pozdrawiam i Gratulujesmile
    • lazurja1 Re: 2 testy pozytywne,a lekarz ciązy nie wyczuł 06.01.12, 23:19
      >, zbadał mnie palcami i stwierdził, że on ciązy nie czuje.
      Dziwne by było gdyby poczół ,w tak wczesnym etapie to tylko badania krwi i testy ,czasem usg może coś pokazac ale nie zawsze .Spokojnie możesz zaufac testom napewno jestes w ciąży .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka