Dodaj do ulubionych

Jak często wizyty u gin w III trymestrze?

07.01.12, 19:55
Co tydzień czytam coś nowego o rozwoju ciąży, żeby być na bieżąco z tym, co się ze mną dzieje smile Doszłam do 29tc i przeczytałam:

"TYDZIEŃ 29
Jeśli wybierasz się do lekarza, najprawdopodobniej od teraz zaleci Ci wizyty co dwa tygodnie. Od ósmego miesiąca ciąży, będziesz odwiedzała ginekologa raz na tydzień."

Na prawdę teraz tak często będę chodzić do gin? Wizytę mam za tydzień i zobaczę na kiedy mi wyznaczy następną smile
Myślałam, że dopiero w 9 m-cu zwiększa się częstotliwość wizyt. Jak było / jest u Was?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Jak często wizyty u gin w III trymestrze? 07.01.12, 20:05
      wdech, wydech, wdech, wydech.
      nie czytaj wszystkiego jak leci, bo zwariujesz....
      idź na spacer, odpocznij, napij się herbaty, poleż.
      będzie to lepsze dla ciebie i dziecka.
    • anetta1980 Re: Jak często wizyty u gin w III trymestrze? 07.01.12, 20:48
      No właśnie nie wierz wszystkiemu. To zależy od lekarza. Ja do 35 tc chodziłam równo co miesiąc a jak na razie od 35 tc chodzę co dwa tygodnie. Chyba, że na samej końcówce może zlecić jakąś wizytę po tygodniu.
    • nives1 Re: Jak często wizyty u gin w III trymestrze? 07.01.12, 20:52
      Do 35 tc co miesiac (raz nawet zdarzyło mi się 7 tyg przerwy), potem 37 tc równo i teraz bedzie 39+3 i to bedzie ostatnia.
      Miałam juz też 2 razy ktg bez wizyty.

W poprzedniej ciaży podobnie - co miesiąc a potem co 2 tyg w 9 mc.

Wydawało mi sie zawsze ze co tydzień to chyba przesada..... Chyba ze coś się dzieje np z łozyskiem i trzeba częściej usg , albo grzybica....
      • e-milia1 ha, wczoraj tez to czytalam i nieco sie zdziwilam 07.01.12, 21:19
        tez mi ten tekst podpadl, ale zignorowalam go. mieszkam w Niemczech i tu wyglada to tez roznie i zalezy od lekarza najwidoczniej. w pierwszej ciazy bylam u innego lekarza i do niego chodzilam na poczatku co 4,5 czasem co 6 tygodni a po 30 tc co dwa tygodnie. po terminie co drugi dzien. KTG trwalo cala godzine. w drugiej ciazy na poczatku co dwa, trzy tygodnie, za kazdym razem bylo robione bezplatne usg. od drugiego trymestru co 4 tygodnie. od 30 tc. co dwa tygodnie a w ostatnim miesiacu mam chodzic co tydzien. KTG trwa tylko 20 minut... jak widac co lekarz i to inny obyczaj....
    • e-milia1 toya666, czyzbys tez miala termin na 29 marca? 07.01.12, 21:20
      tez jestem w 29 tc smile tzn 28 plus 1....
      • toya666 Re: toya666, czyzbys tez miala termin na 29 marca 07.01.12, 21:45
        e-milia1 napisała:
        toya666, czyzbys tez miala termin na 29 marca

Nie, na 30 marca smile

e-milia1 napisała:
        mieszkam w Niemczech

Ja też. W Niedersachsen. A Ty?
        I też jak na razie chodzę co 4-5 tyg. Nie za bardzo chciało mi się wierzyć w tak częste wizyty już od 7 m-ca. Dzięki, Dziewczyny smile
        • e-milia1 to prawie tak samo 08.01.12, 08:48
          ja mieszkam w NRW.... mysle, ze rzeczywiscie jesli ktos ma problemy w ciazy to pewnie czesiej musza odwiedzac gina.
    • basiulka999 Re: Jak często wizyty u gin w III trymestrze? 07.01.12, 22:11
      jak doświadczona ciężarówka- jeżeli ciaża przebiega prawidłowo w III trymestrze w 7 i 8 mc ciaży co 3 tyg. potem co dwa a po 38tc co tydzień
      • jagnaborynowa Re: Jak często wizyty u gin w III trymestrze? 07.01.12, 23:21
        A tak naprawdę, to zależy jak szybko ci się uda zapisać na wizytę. Na ostatniej wizycie (początek dziewiątego miesiąca) lekarz powiedział, żeby przyjść za dwa tygodnie, ale nie miał terminów, więc zaproponowano mi za trzy lub cztery tygodnie. Wybrałam za trzy, bo wizyty czwartego tygodnia w ciązy mogłabym nie doczekać (tydzień przed planowanym terminem porodu).
    • tomelanka Re: Jak często wizyty u gin w III trymestrze? 08.01.12, 00:01
      ja wizyty do konca mialam 1 raz w miesiacu
    • artdesign84 Re: Jak często wizyty u gin w III trymestrze? 08.01.12, 05:00
      do końca ciąży chodziłam co 4 tyg (prywatnie do jednego z lepszych lekarzy z bardzo obleganego warszawskiego szpitala)
    • z_oe Re: Jak często wizyty u gin w III trymestrze? 08.01.12, 08:20
      Tak jak dziewczyny pisza, to zalezy od tego czy ciaza jest zagrozona czy nie.

Ja z synem od 1 trymestru chodzilam co 2 tyg. do lekarza, od 6 miesiaca ciazy wizyty co tydzien, a od ponad 7 miesiaca co 2 dni i to w dwoch klinikach - ze wzgledu na histroie jaka ciagnie sie za mna.
      Teraz jestem w 10tc, "lecze sie" w dwoch klinikach , w poniedzialek kolejna wizyta i sie dowiem jaki maja plan .
      Mieszkam w Holandii.

• toya666 Re: Jak często wizyty u gin w III trymestrze? 13.01.12, 14:31
      No i mam wizytę za 2 tygodnie big_grin Teraz tak będę chodzić, więc jak pisała wcześnie e-milia "co lekarz, to inaczej". KTG trwało 20 min.
    • anetchen2306 Re: Jak często wizyty u gin w III trymestrze? 13.01.12, 15:38
      W De w III trymestrze: najpierw co 3 tygodnie, poczawszy od 26 tc regularne ktg (w gabinecie poloznej). Po 32 tc co dwa tygodnie. W ostatnim miesiacu przed terminem ktg co tydzien (bez jakichkolwiek zalecen, to rutynowo).
      Okolo 34 tc skierowanie od lekarza prowadzacego na "zwiedzanie" wybranej przez siebie porodowki (szpital zazwyczaj wykonuje wowczas badanie usg na wlasnym sprzecie, zeby porownac odczyty z karty ciazy). Nigdy nie bywalam na wizycie co tydzien. Gdybym "przeterminowala" (urodzilam 5 dni przed terminem), wowczas musialabym sie stawiac na ktg u poloznej codziennie.
      • toya666 Re: Jak często wizyty u gin w III trymestrze? 13.01.12, 16:28
        anetchen2306 napisała:

> W De w III trymestrze: najpierw co 3 tygodnie, poczawszy od 26 tc regularne ktg

U mnie troszkę inaczej. Dziś byłam na wizycie, kolejna za 2 tyg. KTG od dziś. I o ile wiem nie dostanę skierowania na zwiedzanie, ale o możliwości zwiedzania porodówki wiem już od ostatniej wizyty - gin mnie poinformowała i zachęciła mówiąc, że to fajna sprawa. Ale nic nie wspomniała, że będą wykonywane jakieś badania wtedy. Zobaczę, wybieram się w niedzielę za tydzień.
        • e-milia1 pierwszy raz slysze... 13.01.12, 16:52
          ja bylam w pierwszej ciazy na wieczorku dla przyszlych rodzicow i tam byl zorganizowan maly obchod po porodowce. pozniej podobna wycieczka byla ze szkoly rodzenia. nie robiono zadnych badan.
          • anetchen2306 Re: pierwszy raz slysze... 13.01.12, 19:19
            Szpital, w ktorym rodzilam takie badanie robi.
            Z tym "zwiedzaniem" moze sie zle wyrazilam.
            Od lekarza prowadzacego dostaje sie ok. 34 tc skierowanie na Vorstellungsgespräch/czasem nazywane tez Geburtsplanung (to troche wiecej niz "zwiedzanie" organizowane przez szpitale na wieczorach informacyjnych dla rodzicow). Trzeba udac sie z tym skierowaniem do wybranego szpitala (umowic wczesniej telefonicznie konkretny termin). W czasie Vorstellungsgespräch kopiuje sie dokumentacje ciazowa (szpitale lubia wiedziec, kto bedzie rodzil, jaka ma historie ciazy), czesto tez wczesniej jest wizyta w Gyn.Ambulanz, gdzie wykonuje sie wlasnie badanie na sprzecie szpitalnym (w okolicznych 4 landach jest taka wlasnie praktyka). Adnotacja o tym, czy zjawilas sie na Vorstellungsgespräch odnotowana jest pozniej w dokumentacji porodu w ksiazeczce zdrowia dziecka. Zwiedzanie porodowki to czyste "zwiedzanie". Vostellungsgespräch to planowanie porodu: wypelnianie ankiet np. jak chcesz karmic dziecko, czy chcesz znieczulenie (wskazana wczesniejsza konsultacja z anestezjologiem), czy bedziesz z konkretna polozna, czy bedzie ktos z toba przy porodzie, czy w razie komplikacji wyrazasz zgode na transport dziecka do innej kliniki, czy maja ochrzcic dziecko (bo podczas boli porodowych srednio ma sie ochote na te pytania odpowiadac i cos podpisywac) ...
            • toya666 Re: pierwszy raz slysze... 13.01.12, 21:17
              Zobaczę co u mnie w szpitalu wymyślą, bo ja akurat będę rodzić w tym samym szpitalu, do którego chodzę na wizyty.
              Z tego co wiem to trzeba u nich się zadeklarować czy będzie się u nich rodzić, wypełnić ankietę z pytaniami jak wspomniałaś. Ale nie wiem czy robią badania osobom z zewnątrz. Mi raczej nie zrobią, bo sprzęt i personel ten sam wink
            • e-milia1 to nowe dla mnie 14.01.12, 08:45
              ja przed pierwszym porodem zameldowalam sie w szpitalu na kilka tygodni przed porodem. skierowania nie dostalam od lekarza (brzmi ciekawie) potem pojechalam do porodu i tam zrobiono dopiero usg. jestes prywatnie ubezpieczona czy w kasie chorch? powiem szczerze, ze o takiej procedurze nigdy jeszcze nie slyszalam...
              • toya666 Re: to nowe dla mnie 14.01.12, 12:11
                e-milia1 napisała:
                > jestes prywatnie ubezpieczona czy w kasie chorch?

Ja jestem w kasie chorych (wybrałam Barmer). Nie wiem jak anetchen.
              • anetchen2306 Re: to nowe dla mnie 14.01.12, 14:02
                AOK, gesetzlich versichert, taka procedure maja tutaj (RLP) wszyscy lekarze "prowadzacy", prowadzace polozne takze (bo ciazy wcale lekarz prowadzic nie musi), niezaleznie, do jakiej kasy chorych nalezysz.
                Zanim poszlam na ten Vorstellungsgespräch na porodowke, musialam umowic termin w Gyn.Ambulanz i tam mi zrobiono jeszcze usg (4D) i skierowano dalej do anestezjologa, bo powiedzialam, ze chce PDA wyprobowac.
                Jak poszlas do szpitala zanim skierowanie lekarz zdazyl ci dac (moja znaj0oma dostala dopiero 3 tyg przez spodziewanym terminem), to pewnie pytali cie, kto ciaze prowadzil i do niego wyslali dokumentacje, ze Vorstellungsgespräch u nich odbylas, bo informacja o tym idzie u nas do lekarza prowadzacego tez "z urzedu".
                Niektore kobiety zwyczajnie nie maja czasu/ochoty na wczesniejsza wizyte w szpitalu i tez sie stawiaja od razu do porodu. Wiem tylko, ze w szpitalu, gdzie rodzilam, preferowali wczesniejsza wizyte u nich, by zapoznac sie wczesniej z dokumentacja.
                • e-milia1 u nas tego niestety nie ma 14.01.12, 14:21
                  moj lekarz prowadzacy przed porodem powiedzial mi co i jak mam wypelnic oraz jakie pieniadze mi przysluguja. zadna ze znanych mi mam nie byla na takim Vorstellungsgespräch na porodowce. widocznie u nas czegos takiego nie praktykuja.,...a szkoda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka