Dodaj do ulubionych

Test tolerancji glukozy

09.01.12, 17:16
Dziś miałam robione badanie na test obciążenia glukozą 75 g. Na czczo wynik wyszedł mi 78 (czyli mieszczę się w normie), ale godzinę po wypiciu wynosił 153, a po dwóch 151.
Czy któraś z was miała taką sytuację? Czy to grozi poważnymi konsekwencjami?
Obserwuj wątek
    • nomya Re: Test tolerancji glukozy 09.01.12, 17:38
      Lekarz zaleci Ci dietę albo wyśle do poradni diabetologicznej (w celu ustalenia odpowiedniej diety), powinnaś też dostać zlecenie na badanie hemoglobiny glikowanej (HaA1c).
      Nic poważnego Wam nie grozi, tylko musisz mieć pod kontrolą cukry smile
    • banika2 Re: Test tolerancji glukozy 09.01.12, 19:48
      Takiego wyniku nie miałam, ginekolog powinien skierować Cię do poradni diabetologicznej dla kobiet w ciąży, dostaniesz glukometr i dietę. Jak będziesz kontrolować cukry to powinno byc wszystko w porządkusmile
      • karlibartki Re: Test tolerancji glukozy 09.01.12, 21:18
        witaj miałam podobny wynik po dwóch godz,i teraz do porodu zostało mi jedyne 7dni ale ... od lipca jestem na ścisłej diecie a od listopada na insulinie,
        powinnas udać sie do diabetyka tam dadzą ci glukometr i trzeba kontrolować cukier mieć diete mi pomimo ostrej diecie to nie pomogło więc wdrażono insulinę,
        także udaj się do diabetyka po dietkę i kontroluj ,no i tę 3miesieczny bilans trzeba zrobić on pokazuje ile było średnio cukru we krwi sprzed 3miesięcy,
        pozdrawiam!
        nie bagatelizuj sprawy!powodzenia
        • anga1976 do karlibartki 11.01.12, 12:10
          Mogłabys mi napisać przy jakich wartościach lekarz dał ci insulinę? Mój diabetolog dał mi jeszcze tydzień obserwacji (raz dziennie ma tak do 140) i jestem ciekawa czy w takiej sytuacji lekarze juz przepisuja insulinę.
          Ja mam dostac na rano, bo przeważnie po sniadaniu mam wysoki wynik 130-140, a potem juz ok.
          • karlibartki Re: do karlibartki 11.01.12, 12:31
            hej,ja właśnie po pierwszym śniadaniu miałam wysoko codziennie ok 140-160po 1kromce razowca,poszlam np,15stego nastepna wizyta za tydzien i jak sie nie obniżyl to odrazu przepisał (zalecił rozbić sniadanie ale niestety wyniki byly lipa).najpierw od 2jednostek zaczęłam teraz 6do każdego głównego posiłku,mam ostatnie 5dni więc zobaczymy jak będzie po porodzie,pozdrawiam,

aha ja też po obiedzie kolacji i drugim śniadaniu trzymałam się w granicach ale im dalej w ciązy tym zaczęły szaleć cukry mniej więcej od 30tc
            • anga1976 Re: do karlibartki 11.01.12, 19:16
              dzieki na odpowiedźsmile no ja właśnie zaczynam 30 t.c. smile i chyba jednak chcialabym w końcu tę insulinę. Mam nadzieję że dzięki niej będę mogła więcej jeść smile Mi też kazał robic śniadanie na dwa ale ja tak robiłam na poczatku i byłam bardzo głodnaa, po 3 tygodniach zaczęłam robic się słaba (nie miałam siły robić sniadania na stojącosad myślałm, że to ciśnienie albo anemia - zrobiłam badania i ok. Jak zaczęłam jeść bardziej kalorycznie to od razu poczułam sie lepiej.... czyli musze jeść rano bardziej kalorycznie - nie ma wyjścia.
              Narazie chodze na wizyty co tydzień, teraz jeszcze kazal mi badac mocz paskami na ciała ketonowe i glukoze - wychodza ok (chociaz tylesmile
              A czy po porodzie masz od razu insulinę odstawić? Cos wiesz na ten temat? Bo wiem że chyba po 6 tygodniach robi sie znowu test obciążenia glukozą, tyle że nie wiem co z tą insuliną w tym czasie.
              Przed Tobą godzina zerosmile powodzeniasmile
              • banika2 Re: do karlibartki 11.01.12, 20:45
                Odpowiem Ci ja, bo przeszłam poród z insuliną. Nie robisz obciążenia po 6 tygodniach, bo po porodzie organizm szaleje możesz się niepotrzebnie zestresować, ja zrobiłam po 3 miesiącach i mało na zawał nie zeszłam. Obciążenie robi się po pół roku z 75 g glukozy. a insulinę odstawiasz zależnie ile jej bierzesz, jeśli mniej niż 20 jedn na dobę to na drugi dzień już jej nie bierzesz. Jeśli więcej to na drugi dzień bierzesz połowę na trzeci znowu połowę.
              • karlibartki Re: do karlibartki 11.01.12, 20:47
                wiesz tak dziwnie z tym moim diab,w pon wstawiam sie juz na badania a we wtroek cesarka wiec w pon jeszcze ide na wizyte do diab z tego co wiem to trzeba insuline odrazu odrzucić i kontrolowac cukier co dwie godz,ale t wiem z neta,zobaczymy co on powie,

wiesz balam sie strasznie insuliny ale boli mniej niz pomiarem na glukometrsmilei cukry raczej trzymam w normie caly czas,a teraz jak mam 6jednostek to malo kiedy mam przekroczenia,
                już jestem na fisniszu ale im blizej tym sie bardziej dluzysmile
    • anga1976 Re: Test tolerancji glukozy 09.01.12, 23:19
      Ja miałam po 2h. 151 - lekarz diabetolog stwierdził cukrzycę ciążową. Badanie hemoglobiny glikolowanej (czy jakos tak) w normie, inne badania tez wiec narazie tylko dieta i mierzenie cukru. Ale w ciągu miesiaca nic nie przytylamsad wiec moze jednak da mi insulinę zebym mogła jesc wiecej. wiem ze w Polsce normą 1h. po posiłku jest 120, ale mój diabetolog pozowolił podnieśc do 140, ale nie za czesto, tzn. mam sie najadac a nie głodzic i zobaczymy jak czesto bedę przekraczac 120. Bo do tej pory tak się pilnowałam, ze ciągle bylam glodna ale miałam 120. a to nie o to chodzi przecież. Jestenm na diecie od miesiaca. Teraz jestem w 29 tygodniu. W poprzedniej ciązy miałam podobne wyniki, ale wtedy norma byla 140. teraz je zaostrzyli. Pierwszy syn wazył 3600. Drugi maluch w 28 t.c. wazyl 1100 wiec w normie, zatem chyba mi ta cukrzyca ciążowa jakoś bardzo nie szkodzi jeżeli chodzi o wagę dziecka, ale będę sie pilnowac i jakby co przejde na insulinę. Taki wynik to nie tragednia - ale koniecznie weź skierowanie do diabetologa i idź na wizytę. No niestety pechowo się złożyo, że teraz jest sporo zamieszania z refundacją produktów dla cukrzyków... Ja jeszcze w grudniu zaopatrzyłam sie w paski do końca ciążysmile
      • madziab83 Re: Test tolerancji glukozy 10.01.12, 09:02
        A po co zmienili te normy, ktoś wie? Ja w ostatniej ciąży miałam cukier po godzinie ( 50g) 139, lekarz powiedział, że ok, choć ja już panikowałam, ciąża przebiegała bezproblemowo, synek rozmiary: 3805/64 cm, więc długi a chudy, nie byłam na żadnej diecie ani insulinie, taki poziom cukru absolutnie na nic nie wpłynął, więc po co zaniżyli normy?
        • anga1976 Re: Test tolerancji glukozy 10.01.12, 09:16
          Wg mojej lekarki chodzi o to, że rodzą się coraz większe dzieci i tym samym zwiększa się ryzyko powikłań przy porodzie (wiec profilaktycznie zanizyli dotychczasowe normy). Jak przeczytalam w internecie jakie potencjalne konsekwencje niesie za sobą niepilnowana cukrzyca ciażowa to włos mi się na głowie zjeżył... Lekarze mówią jednak głównie o dużej masie urodzeniowej dziecka jako o ewentualnej konsekwencji. Jak widać w innych krajach nie ma takiego nacisku na ten temat, co oczywiście nie znaczy ze nalezy go bagatelizować. Ja mam cukrzycę ciążowa drugi raz, drugi raz tylko dieta bez insuliny, cukier czasem skacze a dziecię w brzuchu chude raczej ( 28 t.c. - 1100 gr.). Pierwsze po urodzeniu ważyło 3600 czyli tez norma. Ale dieta była... choć nie jakaś drakońskasmile
          • karlibartki ANGA 10.01.12, 09:22
            Mam do ciebie pytanie,
            za 7dni mam planowaną cesarkę powiedz mi bo przeczytałam że przeżyłaś już poród z cukrzycą czy są jakieś inne zalecenia dla kobiet z cukrzyca?
            tz czy lekarze coś podają przed porodem?czy bagatelizują sprawę?
            ja bede rodzila w zwyklym szpitalu,i nie wiem nic jak jest z kobietami do porodu z cukrzyca,
            jestem na insulinie,
            • anga1976 Re: ANGA 10.01.12, 16:30
              Ja nie brałam insuliny wiec nikt się nie przejąłsad
              Ale wiem, że jak kobiety biorą insulinę to wtedy w czasie porodu jest monitorowany poziom cukru, pewnie żeby za bardzo nie spadł i żeby nie zasłabnąć. Ja pod koniec nie miałam w ogóle siły - dziecko zostało wypchniete przez połozną (położyła się na brzuchu, ale to z powodu przepukliny pępkowej). Myślę, że warto jeszcze przed porodem zapytać w szpitalu czy mają jakies szczególne procedury do pacjentek na insulinie.
    • toya666 Re: Test tolerancji glukozy 10.01.12, 09:00
      Ja mam w takim razie troszkę inne pytanie. Mieszkam w Niemczech, tu nie robi się testu obciążenia glukozą uncertain
      Jak zapytałam moją gin kiedy będę miała taki test (jeszcze wtedy nie wiedziałam, że tego nie robią), to mi odpowiedziała, że w Niemczech ubezpieczenie tego nie obejmuje a ja nie mam żadnych wskazań, żeby mi zleciła jako specjalne badanie (czyli że jestem szczupła, młoda, dziecko normalnie przybiera na wadze i normalnie rośnie itp.)
      Powiedziała, że jeśli zależy mi na kontrolowaniu tego, to mogę sobie co jakiś czas robić badanie cukru na czczo. Robię co 2 tyg, zawsze mam wynik ok. 80-85. Gin się cieszy, mówi, że wszystko dobrze.

Ale teraz się zastanawiam (jak czytam Wasze wypowiedzi), że na czczo też miałyście dobre wyniki. Problem staje się zauważalny po wypiciu glukozy.
      I stąd moje pytanie. Czy kontrolując regularnie poziom cukru na czczo jestem w stanie wychwycić jakieś nieprawidłowości?
      • anga1976 Re: Test tolerancji glukozy 10.01.12, 09:09
        nie jestem lekarzem, wiec odpowiem Ci z wlasnego dośiwadczenia (obie ciaże z cukrzycą ciążowa). Rano zawsze miałam i mam w normie, no tak do 100 max, ale diabetolog jeszcze to dopuszcza. Problem robi sie po posiłkach - kobiety w ciąży mają robic badania 1h. po posiłku - i mi czasem skakało do 190... Proponuje - tak dla uspokojenia - zrobic jednego dnia badania po każdym posiłku - ale bez diety czyli normalne posiłki jak zawsze. Jak wyjda tak do 140 to nie ma się czym przejmowac, ale jeżeli duzo wyżej to trochę zmodyfikuj diete? W Polsce jest jakieś ogromne parcie na pilnowanie tego cukru w ciąży, sam diabetolog mi to powiedział że polskie normy sa nienormalnie podkręcone. Ale skoro są takie wytyczne to lekarz nie moze ignorować wyników pacjentki bo się z nimi nie zgadza. Myśle ze możesz od casu do czasu wyrywkowo robic badanie, ale bez przesady z tą częstotliwością. Szczególnie kiedy badania wskazują, że dziecko rozija się prawidłowosmile
        • toya666 Re: Test tolerancji glukozy 10.01.12, 09:42
          anga1976 napisała:
          > Myśle ze
          > możesz od casu do czasu wyrywkowo robic badanie, ale bez przesady z tą często
          > tliwością. Szczególnie kiedy badania wskazują, że dziecko rozija się prawidłowo

Troszkę mnie uspokoiłaś, dzięki. Tu w Niemczech wogóle się cukrzycą ciążową nie przejmują (tak zauważyłam), gin była zdziwiona moim pytaniem o test obciążenia. A ja się zestresowałam czytając forum, bo widzę, że dużo kobiet ma problemy z cukrzycą. Przynajmniej wg polskich norm.

W takim razie zrobię jak mówisz. Najpierw na czczo, potem godzinę po śniadaniu, potem godzinę po obiedzie... I zobaczę co mi z tego wyjdzie smile

Jeszcze raz dziękuję!!
        • e-milia1 ostatnio ogladalam program 10.01.12, 09:46
          dotyczacy wielu chorob i norm, ktore co chwile sie zmieniaja na niekorzysc pacjenta, norm, ktore w kazdym kraju sa inne. a wszystko tylko po to, zeby ktos na tym zrobil wiadomo, leki, insulina, inne cuda kosztuja i ktos zawsze na tym zarabia. dlatego tez czasami nie wiadomo czy rzeczywiscie sprawa jest powazna czy nie...
      • e-milia1 w Niemczech trzeba samemu zaplacic za ten test 10.01.12, 09:41
        ja w pierwszej ciazy nie robilam tego testu, mierzylam co jakis czas cukier na czczo i wyniki bylo w porzadku. w drugiej ciazy zapalcilam te 20 euro, poswiecilam te dwie gdziny bo chcialam miec pewnosc. wyniki troche wyszly dziwne, ale wg mojej lekarki sa w normie (po 2 godzinach mialam 141), mam wrazenie, ze tutaj sa inne normy i inaczej podchodzi sie do tego. podobnie jest z anemia w ciazy, w Polsce moje znajome w ciaz ciagle cos biora przeciwko anemii a tu nie znam ani jednej, ktora mialaby zle wyniki...
        • toya666 Re: w Niemczech trzeba samemu zaplacic za ten tes 10.01.12, 09:48
          Ja mam dobra hemoglobine, więc akurat problemu anemii nie znam. Choć powiem szczerze, że jak powiedziałam mojej gin w I trymestrze, że słabo się czuję, to od razu mnie wysłała do zabiegowego na badanie hemoglobiny. Więc tu nie mogę narzekać.

e-milia1 napisała:
          > w drugiej ciazy zapalcilam te 20 euro (...) wyniki troche wyszly dziwne, ale wg
          > mojej lekarki sa w normie (po 2 godzinach mialam 141), mam wrazenie, ze tutaj
          > sa inne normy i inaczej podchodzi sie do tego.

Moja gin niemalże mnie przekonywała, że nie ma sensu robić tych badań, jeśli mi zależy to mogę badać cukier na czczo. Uspokajała, że nie mam się czym martwić, ona uważnie obserwuje dziecko (USG mam na każdej wizycie co 4-5 tyg). Trochę mnie tym zbiła z tropu i dałam sobie spokój.
          Ale tu na forum czytam ciągle nowe wątki o teście obciążenia, dziwnych wynikach, diecie itp. I totalnie mam mętlik w głowie.
          • e-milia1 w pierwszej ciazy moj lekarz tez mnie tak uspokaja 10.01.12, 10:01
            teraz jestem u innej lekarki i ona jest brdziej uczulona na rozne rzeczy (np. na zbyt szybkie tycie ciezarnych wink, do tego dochodza dlugoletnie starania oto to drugie dziecie, dlatego jestem bardziej
            uczulona i robie w tej drugiej ciazy tez inne dodatkowe badania....
          • anga1976 Re: w Niemczech trzeba samemu zaplacic za ten tes 10.01.12, 16:45
            toya666 napisała:
            Ale tu na forum czytam ciągle nowe wątki o teście obciążenia, dziwnych wynikach
            > , diecie itp. I totalnie mam mętlik w głowie.

Ha i tu jest pies pogrzebanysmile Sa pewne aspekty zdrowia, które chyba we wszystkich krajach sa traktowane priorytowo (np.cytologia) a inne traktuje sie różnie.
            I tak z innej beczki - w pierwszej ciąży miałam dwa rodzaje wymazów - bakteriologiczny i pod koniec ciąży na streptococcusa. A teraz lekarka zaproponowała kilka innych, które nie sa obowiazkowe i sporo kosztują, ale warto je zrobic bo takie sa najnowasze zalecenia. I zrobiłam je: mykoplazma, ureplazma, chlamydia trachomatis, hpv, opryszczka. Juz naet nie chodziło mi o ciążę, ale o to, czy nie jestem nieswiadomą nosicielką jakieś swinstwa. Wyszly dobrze, ja jestem spokojna. Co do tego cukru, to dla mnie najwazniejsze sa dwa elementy: czy na usg wszystko jest ok (dziecko nie tyje jakoś monstrualnie) i czy wynik obciążenia był w miarę ok. Jak tak to nie ma się czym przejmować.
            Pozdrawiam

Czyli nie ma się co przejmowac za bardzowink
      • nomya Re: Test tolerancji glukozy 10.01.12, 10:48
        U mnie na czczo wyniki z cukru wychodzą w dolnej granicy normy, a po obciążeniu lekko podwyższony wynik (141). Hemoglobina glikowana wyszła idealna jak u zdrowego człowieka
        • anolka17 Re: Test tolerancji glukozy 10.01.12, 17:55
          Wizytę u lekarza mam 19 stycznia dlatego poczekam do tego czasu i zobaczę co mi powie i co za rozwiązanie zaproponuje. Dziecko w 28 tygodniu ważyło 1,15 kg czyli w normie. Myślę też by do tego czasu pożyczyć glukometr od teścia i zobaczyć jak to wygląda po jedzeniu, bo na ten moment boję się cokolwiek zjeść a mam wilczy apetyt i to na słodkie sad
      • banika2 Re: Test tolerancji glukozy 10.01.12, 21:45
        Toya moim zdaniem cukier na czczo w normie może być przy cukrzycy ciążowej, sama miałam książkowy cukier na czczo prawie do końca ciąży ( pod koniec lekko przekroczył 90) a do porodu szłam z 40jedn insuliny na dobę.
        • toya666 Re: Test tolerancji glukozy 10.01.12, 23:53
          Nie strasz mnie O_o
          • banika2 Re: Test tolerancji glukozy 11.01.12, 07:01
            Ja nie straszę tylko piszę, ze to możliwe, choć zapewne bardzo rzadkie i wątpię, żeby Ciebie to dotyczyło.
            Mówicie, że normy się zmieniły dla kobiet w ciąży, ja 4 lata temu miałam normę do 120 i szczerze wolę ostre normy, bo jest większa szansa na zdrowe dziecko. I to wcale nie waga urodzeniowa jest największym problemem ( choć mojego syna pewnie bez insuliny byłaby dobrze ponad 5 kg) tylko raczej niedojrzałość narządów, wady wrodzone i ryzyko cukrzycy typu I u dziecka. I też zauważyłam, że w innych krajach lajtowo do tego podchodzą, niedawno w radiu podawali jakiś rekord Niemiec, dziecko 7czy 8 kg matka 160 kg i skwitowali, że to z miłości do batoników (kobieta oczywiście miała cukrzycę).
            • e-milia1 w Polsce tez rodza sie takie duze dzieci 11.01.12, 07:50
              wiec bez przesady.... cukrzyca ciazowa to nie tylko zle wyniki, ale rowniez objawy, ktorych ponoc nie da sie nie zauwazyc. kazda z nas chodzi tez na badania, na usg widac jak dziecie sie rozwija i czy odpowiednio rosnie. moj tekarz twierdzi, ze jak dobrze sie czuje i maly rosnie odpowiednio, badania tez w normie, przybieram na wadze normalnie to nie ma czym sie przejmowac. kiedys jedna dziewczyna pisala, ze gin wyslal ja do diabetologa bo miala niby zle wyniki, ten z kolei wysmial lakarza i stwierdzil, ze takie wyniki sa jeszcze w normie i ze wielu lekarzy przesadza.... badz tu wiec madrym. jaki kraj, taki obyczaj i jak widac co lekarz to inna opinia...
              • marica79 Re: w Polsce tez rodza sie takie duze dzieci 11.01.12, 09:38
                Ja byłam kilka dni temu na Karowej w poradni cukrzycowej i tam diabetolog powiedziała, że norma zawyżona o jedną jednostkę jest juz niepokojaca i świadczy o cukrzycy ciężarnych. Ja miałam wynik po 75 g glukozy - po 1 h 182 po 2 h 127 a i tak zostałam zakwalifikowana do leczenia dieta i kontrolowania się glukometrem.
              • banika2 Re: w Polsce tez rodza sie takie duze dzieci 11.01.12, 16:08
                Emilia jakie objawy cukrzycy ciążowej? Dla mnie wynik testu obciążenia glukozą był całkowitym zaskoczeniem, usg robione co 4 tygodnie.
                Nie uważam, ze trzeba panikować, tylko się badać. I po to ktoś włączył to test obciążenia glukoza do badań obowiązkowych miedzy 24 a 28 tygodniem ciąży.
                • e-milia1 w Polsce ten test jest obowiazkowy, w Niemczech np 11.01.12, 17:28
                  gdzie meszkam test ten nie jest obowiazkowy. mozna go zrobic prywatnie i samemu zaplacic.... ja mialam 140 po 2 godzinach i moja lekarka stwierdzila, ze wszystko jest w normie. w Polsce niejedna ciezarna z takim wynikiem musi przejs na diete....
                  • banika2 Re: w Polsce ten test jest obowiazkowy, w Niemcze 11.01.12, 18:07
                    Emilia ja miałam jakieś 145 po dwóch godzinach i miesiąc po przejściu na dietę już byłam na insulinie. Po prostu mimo diety przekraczałam normy.
                    • e-milia1 no widzisz 11.01.12, 20:11
                      ja po otrzymaniu wynikow zaczelam siac panike bo znalam polskie kryteria. ja mialam na czczo 73, po godzinie 77 a po 2 godzinach 141 - wg mojej lekarki moj organizm zareagowal z opoznieniem na glukoze poza tym wszystko niby ok. czytalam wpisy na polskich forach i wpadlam w panike... pisalam nawet do jendej specjalistki na jadnym forum i ta napisala mi bym trzymla sie tutejszych norm i nie panikowala. hmmm, stad moje zdumienie bo w Polsce, jak wyzej pisalam, kobiety z podobnymi wynikami przechodza na dieta...
                      • banika2 Re: no widzisz 11.01.12, 20:52
                        wiesz nie wiem czy kobiety z podobnymi wynikami przechodzą na dietę, Twoje wyniki były dziwne, powinnaś mieć najwyższy wynik po godzinie, a miałaś po dwóch. Gdyby wynik po godzinie był np 180 to moim zdaniem powinnaś mieć dietę, bo zdrowy organizm kobiety ciężarnej ma bardzo szybki metabolizm i wyniki tego testu są naprawdę niskie. A w Twój organizm reaguje inaczej, wiec pewnie słusznie lekarz Ci wytłumaczył. Jak będę u diabetologa to z ciekawości zapytam co w przypadku takich wyników. A robiłaś obciążenie 50 gr glukozy przed tymi 75?
                        A jeśli chodzi o te objawy cukrzycy ciężarnych to ich naprawdę nie ma, ja nie miałam, ale przeszukałam internet i też piszą, ze nie ma objawów.
                        • e-milia1 to daj znac co ci na to powie :) 11.01.12, 21:36
                          tez jestem ciekawa. ponoc wynik po godzinie ma byc wyzszy a po 2 nizszy. u mnie tlumaczono to tym, ze uprawiam duzo sportu i moj organizm inaczej reaguje z tego powodu na glukoze. w 6 miesiacu, czyli w czasie gdy robilam test biegalam jeszcze 3 razy w tygodniu (8 km, 6, i 5 km)i chodzilm na fitness. wczesniejszego testu nie robilam. na ten test (75 gr glukozy) zapisalam sie na poczatku ciazy i kazano mi go zrobic w 25 tc.
                          • zabcia35 Re: to daj znac co ci na to powie :) 13.01.12, 20:23
                            Najnowsze wytyczne zalecaja wykonywanie tylko testu diagnostycznego czyli tego z 75g glukozy i ocene glikemii po 2 godzinach. Nie ocenia się po 1 h.
                            151 po 2 h to bez watpienia wskazanie do wizyty u diabetologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka